• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Afganistānas aizsardzības ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2010., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211256

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par humāno situāciju Gazā

Vēl šajā numurā

03.06.2010., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Afganistānas aizsardzības ministra vizīti Latvijā


Rīgā 1.jūnijā draudzīgā sarunā pēc ziedu nolikšanas ceremonijas pie pieminekļa pirmajam Latvijas nacionālās armijas komandierim pulkvedim Oskaram Kalpakam: (attēlā no kreisās) Afganistānas aizsardzības ministrs ģenerālis Abduls Rahims Vardaks, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs un aizsardzības ministrs Imants Lieģis
Foto: RJC

Tiekoties ar aizsardzības ministru

1.jūnijā NATO Parlamentārās asamblejas (PA) ietvaros aizsardzības ministrs Imants Lieģis tikās ar Afganistānas aizsardzības ministru ģenerāli Abdulu Rahimu Vardaku.

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja NATO stratēģijas Afganistānā īstenošanas gaitu, Afganistānas drošības spēku attīstību, kā arī valsts stabilizēšanas reģionālos aspektus. Tika apspriesta arī Latvijas sadarbība ar Afganistānu nemilitāro kravu tranzītā un Nacionālo bruņoto spēku ieguldījums Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijā (ISAF) Afganistānā.

Imants Lieģis uzsvēra, ka NATO un Afganistānai ir kopīgs mērķis stabilizēt drošības situāciju Afganistānā, lai pie labvēlīgiem apstākļiem spētu atstāt Afganistānas izaugsmes iespējas pašu afgāņu rokās.

Ģenerālis A.R.Vardaks pateicās Latvijai par ieguldījumu Afganistānas drošības veicināšanā: “Vēlos pateikties militārajiem padomniekiem, kas apmāca mūsu armiju, lai tā pēc iespējas ātrāk spētu uzņemties atbildību par Afganistānas drošību. Droša Afganistāna ir katra afgāņa karstākā vēlēšanās. Paldies, ka jūs palīdzat afgāņu tautai, to novērtēju gan es, gan mans prezidents.”

Šī bija Afganistānas aizsardzības ministra pirmā vizīte Latvijā. Vizītes laikā Afganistānas ministrs apmeklēja Ādažu bāzi un tikās ar karavīriem, kuri gatavojas starptautiskajai operācijai Afganistānā.

Latvija piedalās NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā kopš 2003.gada februāra. ISAF mērķis ir sniegt atbalstu Afganistānas valdībai stabilizācijas un atjaunošanas procesā.

Patlaban NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos Afganistānā dienē vairāk nekā 170 Latvijas karavīru, no kuriem vairāk nekā 30 karavīru dienesta pienākumus pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, veicot Afganistānas Nacionālās armijas vienības vadības un karavīru apmācību valsts austrumu provincēs.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Tiekoties ar ārlietu ministru

2.jūnijā notika ārlietu ministra Aivja Roņa tikšanās ar Afganistānas aizsardzības ministru Abdulu Rahimu Vardaku. Sarunas laikā tika apspriesta starptautiskās sabiedrības iesaiste un Afganistānas valdības centieni stabilizēt situāciju.

Ārlietu ministrs A.Ronis apliecināja Latvijas apņemšanos līdzās citiem sabiedrotajiem turpināt sniegt atbalstu līdz brīdim, kad Afganistāna būs gatava pārņemt pilnu atbildību par valsts drošību. Balstoties uz neseno Afganistānas apmeklējuma pieredzi, Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka ir panākts zināms progress šajā procesā, tomēr Afganistānas valdībai vēl liels darbs stāv priekšā.  

“Jau pašreiz starptautiskai sabiedrībai ir svarīgi redzēt, ka ir panākumi gan Afganistānas iekšpolitikā, gan Afganistānas nacionālās armijas cīņā pret nemierniekiem. Latvijas karavīriem, kuri ikdienā saskaras ar vietējiem iedzīvotājiem, ir svarīgi, ka afgāņi tic savas valsts vadītāju un NATO ilgtermiņa sadarbībai,” uzsvēra A.Ronis.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!