• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 5. maija noteikumi Nr. 415 "Noteikumi par Civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2010., Nr. 87 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.459

Par Saprašanās memorandu par līdzdalību elektronisko mašīnlasāmo ceļošanas dokumentu ICAO Publiskās atslēgas direktorijā (ICAO PKD)

Vēl šajā numurā

02.06.2010., Nr. 87

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 415

Pieņemts: 05.05.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.415

Rīgā 2010.gada 5.maijā (prot. Nr.22 16.§)

Noteikumi par Civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par aviāciju" 57.panta ceturto daļu

1. Noteikumi nosaka Civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmu Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 11.marta Regulas (EK) Nr.300/2008 par kopīgiem noteikumiem civilās aviācijas drošības jomā un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr.2320/2002 (turpmāk – regula Nr.300/2008) 11.panta izpratnē.

2. Šajos noteikumos lietotie termini atbilst regulā Nr.300/2008 lietotajiem terminiem..

3. Noteikumi attiecas uz personu loku un objektiem, kas minēti regulas Nr.300/2008 2.panta 1.punktā.

4. Eiropas Savienības tiesību aktos un nacionālajos tiesību aktos par valsts civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmu noteikto pasākumu īstenošanas uzraudzību civilās aviācijas drošības jomā (turpmāk – atbilstības uzraudzība) nodrošina valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra" (turpmāk – Civilās aviācijas aģentūra).

5. Civilās aviācijas aģentūra apstiprina personas, kuras ir tiesīgas veikt atbilstības uzraudzību (turpmāk – auditori), nosakot tām nepieciešamo kvalifikāciju un veicamos pienākumus, ja tās:

5.1. atbilst regulas Nr.300/2008 II pielikuma 15.punktā minētajām prasībām;

5.2. ir saņēmušas trešās kategorijas speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam vai tām ir izsniegts atbilstoša līmeņa sertifikāts pieejai Eiropas Savienības klasificētajai informācijai.

6. Civilās aviācijas aģentūras inspektori, kuri atbilst šo noteikumu 5.punktā minētajiem kritērijiem, ir uzskatāmi par auditoriem.

7. Atsevišķu atbilstības uzraudzības pasākumu veikšanai Civilās aviācijas aģentūra var pieaicināt Eiropas Ekonomikas zonas valstu attiecīgās iestādes auditorus, kuriem izsniegts šo noteikumu 5.2.apakšpunktā minētais sertifikāts.

8. Atbilstības uzraudzības ietvaros Civilās aviācijas aģentūra par ekspertiem var pieaicināt Valsts civilās aviācijas drošības programmā minēto valsts institūciju pārstāvjus, kuri atbilst šo noteikumu 5.punktā minētajiem kritērijiem.

9. Ja atbilstības uzraudzības ietvaros Civilās aviācijas aģentūra ir pieaicinājusi šo noteikumu 7. un 8.punktā minētās personas, tā izsniedz attiecīgajām personām pilnvaru, kas apliecina, ka persona veic drošības auditu, inspekciju vai testu Civilās aviācijas aģentūras uzdevumā.

10. Civilās aviācijas aģentūra veic lidostu, ekspluatantu un tiesību subjektu (turpmāk – aviācijas organizāciju) atbilstības uzraudzību, pārbaudot un izvērtējot:

10.1. drošības struktūras organizāciju;

10.2. atbildīgo personu pienākumus, tiesības un atbildību civilās aviācijas drošības pasākumu ieviešanā un uzturēšanā;

10.3. spēju uzraudzīt ieviestās drošības procedūras;

10.4. pasākumu īstenošanā iesaistītā personāla pietiekamību, tā kvalifikācijas atbilstību veicamajiem pienākumiem un personāla apmācību procesu;

10.5. izmantojamo drošības iekārtu, sistēmu un infrastruktūras pietiekamību un atbilstību regulas Nr.300/2008 I pielikumā minētajām prasībām.

11. Civilās aviācijas aģentūra katru gadu līdz 30.decembrim sagatavo atbilstības uzraudzības plānu nākamajam gadam. Plānā norāda:

11.1. plānoto drošības auditu, inspekciju vai testu skaitu un to veikšanas datumus;

11.2. aviācijas organizācijas, kurās plānots īstenot šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minētos atbilstības uzraudzības pasākumus;

11.3. nepieciešamo auditoru skaitu šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minēto pasākumu īstenošanai;

11.4. drošības auditā un inspekcijā pārbaudāmos drošības pasākumus.

12. Papildus šo noteikumu 11.1.apakšpunktā minētajiem atbilstības uzraudzības pasākumiem Civilās aviācijas aģentūra, ņemot vērā drošības riska novērtējumu, var veikt neplānotus drošības auditus, inspekcijas vai testus.

13. Civilās aviācijas aģentūra var veikt neplānotus aviācijas organizāciju drošības auditus, inspekcijas vai testus, ja:

13.1. drošības testa laikā konstatēts, ka aviācijas organizācijas drošības pasākumi neatbilst Civilās aviācijas aģentūras apstiprinātās aviācijas organizācijas drošības programmas prasībām;

13.2. saņemta informācija par to, ka aviācijas organizācijā veiktie drošības pasākumi neatbilst Civilās aviācijas aģentūras apstiprinātās drošības programmas prasībām;

13.3. saņemta informācija par paaugstinātu civilās aviācijas drošības apdraudējumu, kuru izvērtējot ir pieņemts lēmums par nepieciešamību mainīt drošības pasākumu procedūras;

13.4. noticis incidents, kas saistīts ar prettiesisku darbību vai tās mēģinājumu un ietekmē vai var ietekmēt civilās aviācijas drošību.

14. Civilās aviācijas aģentūra katru gadu līdz 15.janvārim informē aviācijas organizāciju par kalendāra gadā plānotajiem drošības auditiem, norādot paredzamos datumus to veikšanai.

15. Civilās aviācijas aģentūra neinformē aviācijas organizāciju par plānotajām inspekcijām vai testiem, izņemot gadījumus, kas minēti regulas Nr.300/2008 II pielikuma 7.3.apakšpunktā.

16. Aviācijas organizācija 10 dienu laikā pēc paziņojuma par plānoto drošības auditu saņemšanas var rakstiski informēt Civilās aviācijas aģentūru par nepieciešamību noteikt citus drošības audita veikšanas datumus, to pamatojot.

17. Civilās aviācijas aģentūra atbilstoši regulas Nr.300/2008 II pielikuma 6.punktā minētajām prasībām veic:

17.1. lidostas, ekspluatanta un aeronavigācijas pakalpojumu sniedzēja plānotu drošības auditu ne retāk kā reizi 24 mēnešos;

17.2. citu aviācijas organizāciju plānotu drošības auditu ne retāk kā reizi piecos gados.

18. Civilās aviācijas aģentūra ne vēlāk kā 20 darbdienas pirms drošības audita uzsākšanas nosūta aviācijas organizācijai pirmsaudita aptaujas anketu.

19. Aviācijas organizācijas par drošību atbildīgā persona aizpilda pirmsaudita aptaujas anketu un ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms drošības audita pirmās dienas iesniedz to Civilās aviācijas aģentūrā.

20. Civilās aviācijas aģentūra atbilstoši regulas Nr.300/2008 II pielikuma 7.punktā minētajām prasībām ne retāk kā reizi 12 mēnešos veic aviācijas organizācijās plānotās inspekcijas.

21. Civilās aviācijas aģentūra atbilstoši regulas Nr.300/2008 II pielikuma 8.punktā minētajām prasībām ne retāk kā reizi 12 mēnešos veic plānotus testus, lai pārbaudītu regulas Nr.300/2008 I pielikumā noteikto drošības pasākumu efektivitāti.

22. Civilās aviācijas aģentūra, ja tas nepieciešams drošības apsvērumu dēļ, par drošības testu veikšanu laikus informē Valsts civilās aviācijas drošības programmā minētās valsts institūcijas.

23. Nacionālajos tiesību aktos par valsts civilās aviācijas drošības programmu minētās valsts institūcijas var veikt aviācijas organizācijas drošības testu, ja testa plāns ir saskaņots ar Civilās aviācijas aģentūru. Šajā punktā minētās institūcijas drošības testa veikšanai var norīkot personas, kuras nav apstiprinātas par auditoriem, bet kuras atbilst šo noteikumu 5.punktā minētajām prasībām.

24. Šo noteikumu 23.punktā minēto testa plānu Civilās aviācijas aģentūrā iesniedz ne vēlāk 10 darbdienas pirms plānotās testa veikšanas dienas. Testa plānā norāda šādu informāciju:

24.1. testa veikšanas mērķis;

24.2. testa veikšanas datums un laiks;

24.3. aviācijas organizācijas nosaukums, kurā veiks testu (norādīt struktūrvienības, kurās veiks pārbaudi);

24.4. darbību apraksts, kuras paredzēts veikt testa laikā;

24.5. personu vārds, uzvārds un amats, kas piedalīsies testa veikšanā, un testa laikā veicamo pienākumu apraksts;

24.6. testa laikā izmantojamo priekšmetu un materiālu saraksts;

24.7. cita informācija, ko testa plāna sagatavotājs uzskata par svarīgu.

25. Aviācijas organizācijas pienākums ir nodrošināt auditoru ar visu tam nepieciešamo informāciju un dokumentāciju, piekļuvi organizācijas infrastruktūrai, iekārtām un drošības sistēmām, kā arī pieejamību personālam.

26. Auditors drošības audita, inspekcijas vai testa laikā aizpilda protokolu saskaņā ar regulas Nr.300/2008 II pielikuma 10.2.apakšpunktā un 11.punktā minētajām prasībām. Protokolu paraksta auditors un aviācijas organizācijas par drošību atbildīgā persona.

27. Ja aviācijas organizācijas drošības testu veic šo noteikumu 23.punktā minētās institūcijas, tās darbdienas laikā aizpilda protokolu šo noteikumu 26.punktā noteiktajā kārtībā un protokola kopiju iesniedz Civilās aviācijas aģentūrā.

28. Ja drošības audita, inspekcijas vai testa laikā konstatē neatbilstības, kuru novēršanai nepieciešama tūlītēja rīcība, auditoram ir tiesības aviācijas organizācijai dot rīkojumu nekavējoties novērst konstatēto neatbilstību vai veikt nekavējošus kompensējošus pasākumus, kas ir pagaidu darbības un garantē civilās aviācijas drošību līdz konstatēto neatbilstību pilnīgai novēršanai.

29. Auditors, kurš izmantojis šo noteikumu 28.punktā minētās tiesības, par to nekavējoties informē Civilās aviācijas aģentūras direktoru.

30. Civilās aviācijas aģentūra 10 darbdienu laikā pēc drošības audita, inspekcijas vai testa sagatavo ziņojumu atbilstoši regulas Nr.300/2008 II pielikuma 10. un 11.punktā minētajām prasībām un nosūta to aviācijas organizācijai, kurā veikts drošības audits, inspekcija vai tests. Ziņojumu paraksta Civilās aviācijas aģentūras direktors vai tā pilnvarota persona.

31. Civilās aviācijas aģentūra šo noteikumu 30.punktā noteiktajā kārtībā sagatavo ziņojumu un nosūta to attiecīgajai aviācijas organizācijai, ja šo noteikumu 27.punktā minētajā protokolā ir norādītas neatbilstības, kas konstatētas testa veikšanas laikā.

32. Aviācijas organizācija 20 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 30. vai 31.punktā minētā ziņojuma saņemšanas, ja tajā ir norādītas neatbilstības, iesniedz Civilās aviācijas aģentūrā neatbilstību novēršanas plānu. Neatbilstību novēršanas plānā norāda korektīvos pasākumus drošības audita, inspekcijas vai testa laikā konstatēto neatbilstību novēršanai un to izpildes termiņus.

33. Ja neatbilstību novēršanas plānā norādītie korektīvie pasākumi vai to izpildes termiņi nenodrošina atbilstību regulā Nr.300/2008 noteiktajām prasībām, Civilās aviācijas aģentūra piecu darbdienu laikā pēc neatbilstību novēršanas plāna saņemšanas informē tā iesniedzēju par nepieciešamību veikt izmaiņas neatbilstību novēršanas plānā.

34. Civilās aviācijas aģentūra pārbauda aviācijas organizācijas neatbilstību novēršanas plāna izpildi noteiktajos termiņos, kā arī veic pārbaudi saskaņā ar regulas Nr.300/2008 II pielikuma 9.punktu.

35. Civilās aviācijas aģentūra sniedz atzinumu aviācijas organizācijai, ja visi nepieciešamie korektīvie pasākumi ir izpildīti neatbilstību novēršanas plānā noteiktajos termiņos.

36. Aviācijas organizācija var pagarināt neatbilstību novēršanas plānā noteiktos izpildes termiņus, to saskaņojot ar Civilās aviācijas aģentūru.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs K.Gerhards

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!