• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas 2010. gada 20. maija sēdes stenogramma (nobeigums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2010., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/211076

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz deputātu jautājumu rakstiski iesniegtā atbilde

Vēl šajā numurā

01.06.2010., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas 2010. gada 20. maija sēdes stenogramma (nobeigums)

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā

Stenogrammas nobeigums. Sākums — Saeimas materiālu 34.laidienā (“LV”, Nr.83, 27.05.2010.)

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Sa­-eimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi Farmācijas likumā”, pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Silva Bendrāte.

S.Bendrāte (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienījamie kolēģi! Nupat mēs beidzot pielikām punktu ļoti sekmīgam ilgstošam darbam pie Invaliditātes likuma – desmit gadus ilgam stāstam, kas ir laimīgi beidzies.

Arī likumprojektam, par kuru es šobrīd runāšu, proti, Farmācijas likuma grozījumiem, ir savs desmit gadus ilgs stāsts, tomēr ne tik laimīgs, un vēl nav zināms, kā tas beigsies.

Pirms desmit gadiem Farmācijas likuma pārejas noteikumos 36.–39.panta sakarā tika iestrādātas divas būtiskas nostādnes. Tika paredzēts, ka 36.pants... ka ar 2011.gada 1.janvāri stājas spēkā norma, ka aptiekas drīkst atvērt tikai farmaceits vai pašvaldība tās administratīvajā teritorijā un ka aptieka var piederēt tikai farmaceitam vai pašvaldībai.

Savukārt 39.pants ar 2011.gada 1.janvāri liegtu iespēju par aptiekas īpašnieku būt farmaceitam asistentam. Šobrīd valstī darbojas gan farmaceitu īpašumā esošas, gan nefarmaceitu aptiekas, vairāk pazīstamas arī kā lielās aptieku ķēdes, piemēram, “Mēness aptieka”, “Ģimenes aptieka”, “Eiroaptieka” un “A aptieka”, un šobrīd, no biznesa viedokļa, pastāv diezgan konkurētspējīga aptieku sistēma. Tomēr pēdējā gadā pirms iepriekš minēto normu spēkā stāšanās jautājums par aptieku īpašuma tiesībām ir atkal aktualizējies un ir atsākušās senās diskusijas par to, vai aptieku īpašuma tiesības liberalizēt vai regulēt tā, kā likums to nosacītu ar nākamo gadu.

Kad 2001.gadā pēc kompetentas darba grupas piedāvājuma, balstoties arī uz 1929.gada un 1939.gada Latvijas likumiem, tika piedāvāts tagadējais Farmācijas likums, tā galvenā doma bija pacientu aizsargāt pret nekvalitatīvām zālēm, pret nekvalitatīvu zāļu servisu. Toreiz tika apliecināts, ka likums ir vērsts uz to, lai ar farmaceitisko darbību nodarbotos speciālisti, kas ir ieguvuši atbilstošu izglītību, kas ir kompetenti to darīt un zina, kā tas ir jādara. Bet nu ir pagājuši desmit gadi. Daudz kas ir mainījies, varbūt arī nostabilizējies, varbūt arī ne, bet nav lieki izvērtēt to, vai šim laikam pietiekami precīzas un atbilstošas ir toreiz pieņemtās likuma normas.

Sociālo un darba lietu komisijā jautājumu par aptieku īpašuma tiesībām skatījām vairākkārt, uzklausījām ieinteresētās puses, pieprasījām papildu informāciju un Veselības ministrijas šodienas viedokli un ieteikumus. Pēdējo reizi jautājumā par Farmācijas likumu komisijas sēde bija organizēta 14.maijā, tas ir, pagājušo piektdien. Uzklausījām 16 pārstāvjus no dažādām organizācijām, aptiekām, aptieku ķēdēm, profesionālajām biedrībām, arodbiedrībām, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Konkurences padomes un Veselības ministrijas.

Teiktajā Sociālo un darba lietu komisija problēmas tomēr saklausīja. Piemēram, farmaceiti, kuriem pieder vairākas aptiekas, bija nobažījušies par pārejas noteikumu 36.pantā izteikto normu tulkojumu, ka nākamgad drīkstēs piederēt tikai viena aptieka vienam farmaceitam. Tas nozīmētu, ka pārējās būtu jāver farmaceitiem ciet. Un tas droši vien būtu precizējams.

Vairākkārt satraukums tika pausts arī par mazo lauku aptieku likteni, kuru īpašnieki ir farmaceiti asistenti, kuriem desmit gadu laikā nav bijis ne tādu līdzekļu, lai ieguldītu farmaceita izglītībā, ne iespēju, vienam pašam strādājot aptiekā, aptieku slēgt, lai dotos mācīties. Toties šiem cilvēkiem ir milzīga darba pieredze un zināšanas. Iespējams, viņiem būtu jānostiprina tiesības turpināt strādāt un pārvaldīt savu aptieku, pretēji tam, ko šobrīd paredz pārejas noteikumu 39.pants.

Interesantas lietas komisijas 14.maija sēdē uzzinājām arī par lielajām aptieku ķēdēm. Piemēram to, ka aptieku ķēžu farmaceiti tiek padarīti par īpašniekiem pret 500 tūkstošu eiro ķīlu, ja nu gadījumā likums stātos spēkā ar nākamā gada 1.janvāri. Un tika minēti interesanti fakti, kā tiek organizēta zāļu tirdzniecība aptieku ķēdēs. Piemēram, vienas lielās aptieku ķēdes vadības norādījumos var lasīt, ka mēnesi tiks pētīts produkta “Aponil” pārdošanas pieaugums. Pētījuma noslēgumā aptiekas, kas uzrādīs labākos rezultātus (nu, piemēram, tajā laikā, tā mēneša laikā, pārdos 15 oriģinālus), tiks apbalvotas.

Vai, piemēram, cits norādījums. Tā sauktās cross pārdošanas. Tiek uzdots sekot līdzi pārdošanai, censties pārdot konkrētos papildu produktus, bet, ja kādi produkti nav pieejami noliktavā, ziņot. Citēju: “Lūdzu pieiet šim jautājumam nopietni, jo tas var atsaukties sākumā uz visu aptiekas farmaceitu algām, pēc tam tiks vērtēts katrs farmaceits atsevišķi.”

Tā ka arī aptieku ķēžu sistēmās darba organizācija ne vienmēr ir sabiedrības veselības interesēs. Aptiekas tiek pārvērstas par parastiem zāļu veikaliem.

Mums nācās secināt arī, ka desmit gadu laikā nav varēts sagatavot un Saeimai nodot lemšanai plānoto ļoti būtisko Farmaceitiskās aprūpes likumu, kas daudzus šodien aktuālos šīs jomas jautājumus atrisinātu un noteiktu arī to, ka farmaceitiskā aprūpe ir veselības aprūpes daļa.

Pamatojoties uz komisijas 14.maija sēdē izteiktajām bažām un būtiskajiem precizējumiem, Sociālo un darba lietu komisija nolēma atvērt Farmācijas likumu, piedāvājot Veselības ministrijas ieteikto likumprojekta tekstu, kas ir jūsu priekšā. Taču tas ir tikai pamats darbam ar Farmācijas likumu, bet ne galīgā redakcija.

Mēs saprotam, ka darbs pie Farmācijas likuma normu precizēšanas nebūs vienkāršs. Komisija nolēma, ka mobilizēs konstruktīvam darbam – noteiks īsāku termiņu priekšlikumu iesniegšanai un apspriešanai, lai mēs likumu varētu aizvērt vēl šajā sesijā – līdz Jāņiem. Saeimas vēlēšanu tuvumā tas var izrādīties neiespējami. Turklāt aptieku nozarē strādājošajiem ir nepieciešama skaidrība un laiks, lai izmaiņas ieviestu.

Tāpēc es komisijas vārdā aicinu atbalstīt mūsu sagatavoto likumprojektu “Grozījumi Farmācijas likumā” pirmajā lasījumā un piešķirt šim likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli vispirms mums jābalso par steidzamības piešķiršanu likumprojektam. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam “Grozījumi Farmācijas likumā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – 16, atturas – 6. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

S.Bendrāte.

Lūdzu apstiprināt likumprojektu “Grozījumi Farmācijas likumā” pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Farmācijas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret – 11, atturas – 4. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

S.Bendrāte.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 31.maijs. Likumprojekta izskatīšana otrajā lasījumā – Saeimas 17.jūnija sēdē.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Ventam Armandam Krauklim! Es sapratu, ka viņam ir cits priekšlikums.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Ņemot vērā šā likumprojekta svarīgumu un sarežģītību, es aicinu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 4.jūniju, bet izskatīšanu veikt, kā jau minēts, 17.jūnijā.

Sēdes vadītājs.

Tātad ir divi priekšlikumi. Es saprotu, ka izskatīšanas laiks nemainās, mums ir jāizvēlas tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Acīmredzot šis jautājums mums ir jāizšķir balsojot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par deputāta Kraukļa priekšlikumu: noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 4.jūniju un izskatīšanu galīgajā lasījumā veikt 17.jūnijā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 27, pret – 44, atturas – 15. Tātad paliek spēkā komisijas priekšlikums.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījums likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Paldies, priekšsēdētāja kungs!

Atbildīgā komisija, izskatot deputātu Kučinska, Urbanoviča, Andra Bērziņa, Dukšinska un Muižnieces sagatavoto likumprojektu, ilgi to vētīja un atrada par labu esam, jo likumprojekts nosaka, ka deklarantiem iesniedzamas tikai tās sadaļas, kuras nav pieejamas valsts informācijas sistēmā. Līdz ar to komisija savā vairākumā šo likumprojektu atbalstīja.

Es aicinu jūs likumprojektu atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

K.Leiškalns.

Paldies.

Sakarā ar to, ka Finanšu ministrija teica, ka šeit ir jāveic nopietna reorganizācija datorsistēmā, komisija kā priekšlikumu iesniegšanas termiņu nosaka 1.septembri.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Muitas likumā”, otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Dāmas un kungi! Par likumprojektu “Grozījumi Muitas likumā”, kuru komisija izskatīja otrajā lasījumā, atbildīgā komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu. Līdz ar to es aicinu jūs būt tik laipniem un atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Muitas likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

K.Leiškalns.

Paldies, kolēģi!

Komisija jūsu priekšlikumus gaidīs līdz pat 25.maijam.

Sēdes vadītājs.

25.maijs. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par ietekmes uz vidi novērtējumu””, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1747/Lp9 – “Grozījumi likumā “Par ietekmes uz vidi novērtējumu””.

Pavisam saņemti seši priekšlikumi.

1. – Vides ministrijas parlamentārās sekretāres Mikosas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

2. – Vides ministrijas parlamentārās sekretāres Mikosas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

3. – Vides ministrijas parlamentārās sekretāres Mikosas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

4. – Vides ministrijas parlamentārās sekretāres Mikosas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

5. – Vides ministrijas parlamentārās sekretāres Mikosas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 6. – Vides ministrijas parlamentārās sekretāres Mikosas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par ietekmes uz vidi novērtējumu”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret – 2, atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.A.Krauklis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 27.maijs.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Artūrs Rubiks.

A.Rubiks (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Labdien, godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu Nr.5930 – “Grozījumi Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumā”.

Atbildīgā komisija uz otro lasījumu ir saņēmusi vienu priekšlikumu – Vides ministrijas parlamentārās sekretāres Mikosas priekšlikumu, kuru ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

A.Rubiks.

Lūdzu balsot par minēto likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Rubiks.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 2010.gada 27.maijs.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

A.Rubiks.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Likumprojekts “Grozījumi Elektronisko sakaru likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Vitālijs Aizbalts.

V.Aizbalts (LPP/LC frakcija).

Godātais priekšsēdētāja kungs! Cienījamie kolēģi! Izskatīsim dokumentu Nr.5931 – “Grozījumi Elektronisko sakaru likumā”.

Komisija saņēmusi un izskatījusi septiņus priekšlikumus.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums, ko komisija atzinusi par gana labu un atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts.

2.priekšlikums. Satiksmes ministra vietā šo priekšlikumu iesniedzis labklājības ministrs Uldis Augulis. Arī to komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts.

3.priekšlikums – atkal no Juridiskā biroja. Un arī tas ir komisijā atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts.

4. – pašas atbildīgās komisijas izstrādāts priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts.

5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 6. – pašas atbildīgās komisijas izstrādātā priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

V.Aizbalts.

Un 7.priekšlikums – pēdējais. Tas ir priekšlikums, kuru satiksmes ministra vietā iesniedzis labklājības ministrs Uldis Augulis un kurš diemžēl nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

V.Aizbalts.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Elektronisko sakaru likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.Aizbalts.

Paldies, kolēģi, par vienprātīgo atbalstu.

Priekšlikumus trešajam lasījumam komisija gaidīs līdz šā gada 27.maijam.

Sēdes vadītājs.

Paldies. Deputāti neiebilst.

Likumprojekts “Grozījumi Profesionālās izglītības likumā”, otrais lasījums.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Jānis Dukšinskis.

J.Dukšinskis (LPP/LC frakcija).

Augsti godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Aicinu strādāt ar dokumentu Nr.5937 – Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas izskatīto likumprojektu “Grozījumi Profesionālās izglītības likumā”.

Komisijā tika saņemti desmit priekšlikumi.

1. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dukšinskis.

2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī tas tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dukšinskis.

3. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dukšinskis.

4. – deputāta Dukšinska priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 5. – atbildīgās komisijas priekšlikumā, kurš tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dukšinskis.

6. – deputāta Šadurska priekšlikums. Diemžēl netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Sākam debates.

Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Es pilnīgi pievienojos referenta viedoklim, ka šis priekšlikums diemžēl netika atbalstīts.

Kāpēc – diemžēl? Tāpēc, ka ir ieviesusies ļoti nepatīkama kļūda, kuru mums, paldies Dievam, vēl ir iespēja izlabot.

Godātie kolēģi! Izglītības jomu regulē Izglītības likums kā jumta likums, Vispārējās izglītības likums, Profesionālās izglītības likums, kura grozījumus šobrīd skatām, Augstskolu likums un Zinātniskās darbības likums. Diemžēl šo likumu regulēšanas jomas nav strikti nodalītas, bet pārklājas. Un, ja mēs runājam par profesionālo izglītību, tad sadzīviskā līmenī mēs parasti šķirojam – “profesionālā izglītība” un “vispārējā izglītība” – un saprotam ar to pamatizglītību un vidējo izglītību. Taču, godātie kolēģi, likuma izpratnē – un tas ir arī skaidri norādīts šā likuma 1.pantā, kur ir skaidroti likumā lietotie termini, – profesionālā izglītība dalās profesionālajā augstākajā izglītībā, profesionālajā pamatizglītībā un profesionālajā vidējā izglītībā.

Es savā priekšlikumā runāju konkrēti par profesionālo augstāko izglītību. Ja netiek atbalstīts šis priekšlikums, tad patiesībā likuma vispārējā norma reglamentē to, ka jebkuru profesionālo izglītību var iegūt, ne tikai apgūstot izglītības programmu, tas ir, izglītošanās ceļā, bet arī tikai nokārtojot profesionālās kvalifikācijas eksāmenus, tātad eksaminācijas ceļā. Un, kolēģi, ja to mēs varam pielīdzināt... neformālo izglītību formalizēt, kārtojot kvalifikācijas eksāmenus pamatizglītības un vidējās izglītības jomā, tad mēs nekādi nedrīkstam to darīt profesionālās augstākās izglītības jomā, kur, apgūstot atbilstošu bakalaura, maģistra vai arī doktora programmu, tiek iegūta 4. un 5.līmeņa profesionālā kvalifikācija.

Ja mēs šādu iespēju pieļausim, es prognozēju ļoti nopietnas problēmas, ja bez noteikta kredītpunktu skaita apguves, apgūstot augstākas izglītības programmu, būs iespējams iegūt augsta līmeņa kvalifikāciju tikai eksaminācijas ceļā. Līdz ar to mēs varam Boloņas procesa ietvaros Eiropas kopējā augstākās izglītības telpā nopietni riskēt ar mūsu kvalifikāciju savstarpējo atzīšanu.

Godātie kolēģi! Man bija tā kā neērti savā uzrunā pārtraukt jūsu nodarbības, es saprotu, ka esat gan noguruši no visa līdzšinējā, bet es aicinu šobrīd nopietni ieklausīties. (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Paldies par sapratni!”) Neizdarīsim šo kļūdu! Es aicinu atbalstīt šo – 6.priekšlikumu.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Debates beidzam.

Vai Dukšinska kungs komisijas vārdā vēlas ko piebilst?

J.Dukšinskis.

Nu, es tikai varu piebilst, ka komisija tomēr to neatbalstīja un arī pats Šadurska kungs uz komisijas sēdi nebija ieradies. Es tikai aicinu vienkārši precizēt uz trešo lasījumu. Tātad šo priekšlikumu vajag izvērtēt ekspertiem, arī ministrijai un Juridiskajam birojam, un tad vēlreiz atgriezties pie tā. Pagaidām komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 6. – deputāta Šadurska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 40, pret – 17, atturas – 31. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Dukšinskis.

7. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dukšinskis.

8. – Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāra Broka priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dukšinskis.

9. – deputāta Šadurska priekšlikums. Netika atbalstīts. Nu, tas ir pārejas noteikumos...

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

J.Dukšinskis.

Un 10. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

J.Dukšinskis.

Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Profesionālās izglītības likumā” otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Dukšinskis.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt šā gada 27.maiju.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

Godātie kolēģi! Ir pienācis laiks pārtraukumam.

Paziņojumi.

Vārds deputātam Oskaram Spurdziņam.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde pēc piecām minūtēm komisijas telpās.

Sēdes vadītājs.

Vārds deputātei Ērikai Zommerei.

Ē.Zommere (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi no Baltijas lietu apakškomisijas! Lūdzu tūlīt uz sanāksmi Juridiskās komisijas sēžu telpā.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Vārds deputātam Vitālijam Orlovam.

V.Orlovs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Cienījamie Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas locekļi! Tūlīt sēde komisijas telpās!

Sēdes vadītājs.

Vārds deputātam Andrim Bērziņam no Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas.

A.Bērziņš (ZZS frakcija).

Kolēģi! Sociālo un darba lietu komisija pulksten 12.40 pulcējas Sociālo un darba lietu komisijas telpās.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu! Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labdien, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Dzintars Ābiķis... (No zāles: “Ir!”) Paldies, redzu! Vilnis Edvīns Bresis... neredzu. Ingrīda Circene, Aleksejs Holostovs, Ingmārs Līdaka un Leopolds Ozoliņš.

Paldies par uzmanību.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Pārtraukums līdz pulksten 13.30.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa.

Sēdes vadītāja.

Pulkstenis ir 13.30. Tas nozīmē, ka mums ir laiks turpināt Saeimas sēdi.

Mēs turpinām ar darba kārtības 32.jautājumu – likumprojektu “Grozījums likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu””, otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Paldies, daiļā sēdes vadītājas kundze! Kā jau jūs teicāt, mēs izskatīsim likumprojektu “Grozījums likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”” otrajā lasījumā.

Otrajam lasījumam atbildīgā komisija ir saņēmusi piecus priekšlikumus.

1.priekšlikumu iesniedzis finanšu ministrs Repše. Finanšu ministra ierosinājums izriet no tām reformām, kas ir veiktas vai vēl tiek veiktas Valsts ieņēmumu dienestā. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt finanšu ministru.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns.

Arī 2.priekšlikums ir finanšu ministra Repšes kunga priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns.

3.priekšlikums ir no deputāta Buzajeva kunga. Jāteic, ka šis priekšlikums pēc būtības nav balsojams un skatāms, jo likums “Par valsts civildienestu”, kas ir pamatlikums par šo tēmu, jau reglamentē šo pilsoņu iespēju – tikai pilsoņu iespēju! – ieņemt attiecīgos amatus.

Varētu piekrist Buzajeva kungam, ja viņš būtu ieteicis svītrot šo normu kā lieku. Bet diemžēl Buzajeva kungs piedāvā tikai papildināt: “ir Latvijas Republikas pilsonis vai nepilsonis”.

Tā ka es aicinu neatbalstīt minēto priekšlikumu, jo tas neatbilst likumam “Par valsts civildienestu”.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Paldies cienījamam kolēģim Leiškalnam par plašo un patiesībai neatbilstošo komentāru!

Mans priekšlikums: pielaist darbam par Valsts ieņēmumu dienesta ierēdni arī nepilsoni. Un to var uztvert kā periodisku atgādinājumu par rasismu, kas valda Latvijā. Manuprāt, dēvēt kaķi par kaķi ir nepieciešams līdz pat tam laikam, kamēr rasistiskie ierobežojumi, kuri ir spēkā attiecībā uz 40 procentiem Latvijas mazākumtautību pārstāvju, netiks pilnībā izskausti no Latvijas likumiem.

Šobrīd nepilsoņu skaits sasniedzis 15,3 procentus iedzīvotāju. Vecuma grupā no 18 līdz 62 gadiem, no kuras tiek sagaidīta nodokļu maksāšana, patlaban ir 224 tūkstoši nepilsoņu; tas sastāda 15,5 procentus no darbspējīgā vecuma personu skaita. Tas, ka ir šāda, nedaudz augstāka, nepilsoņu daļa nodokļu maksātāju vidū, ir izskaidrojams ar to, ka nepilngadīgo vidū nepilsoņu ir tikai 14 tūkstoši jeb tikai 4 procenti. Citiem vārdiem sakot, nepilsoņi ar saviem nodokļiem gan sevi nodrošina, gan vēl papildus uztur tos bērnus, kuri pieder pie sabiedrības daudz elitārākās daļas.

Nodokļu ienākumi: tikai 2010.gadā pamatbudžetā ir ieplānots pusotrs miljards latu, tajā skaitā no nepilsoņiem – 230 miljoni. Šādas summas pietiek tam, lai uzturētu, piemēram, Satiksmes ministriju. Tas nozīmē, dāmas un kungi, ka jūs zināmā mērā braukājat jāšus uz nepilsoņu mugurām, pat negrasoties dot viņiem tiesības pilnvērtīgi piedalīties nodokļu vākšanā. Tikai nevajag stāstīt pasaciņas par to, ka nepilsoņiem ir tiesības sajūsmā nodziedāt valsts himnu, iemācīties falsificētu Latvijas vēstures variantu un Satversmes pamatus, kas viņus neaizstāv! Ja naturalizācijas process ir apstājies, tas nozīmē, ka šis mehānisms nav pieņemams 200 tūkstošiem nodokļu maksātāju. Taisnīguma labad derētu atzīmēt, ka nepilsoņi nevar būt tikai par Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņiem, bet par darbiniekiem, cienījamais Leiškalna kungs, pēc PCTVL, liekas, pieckārtējas prasības viņi tomēr strādāt var, un formulējums likumā ir tāds pats, kādu es piedāvāju.

Interesanti, ka gan Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņiem, gan darbiniekiem 17.pants uzstāda praktiski vienādas prasības – pārvaldīt latviešu valodu, nebūt sodītam par tīšiem noziegumiem. Vienīgā būtiskā atšķirība ir tā, ka ierēdņiem obligāta ir augstākā izglītība, bet darbiniekiem nav obligāta. Tādēļ tas fakts, ka Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekam tiek aizliegta dienesta izaugsme, pamatojoties tikai uz to, ka viņa vecvecmāmiņa pirms 70 gadiem nebija Latvijas pilsone, ir visnaturālākā rasisma izpausme.

Aicinu attīrīt no rasisma pazīmēm kaut vai vienu Latvijas likumu un balsot “par”.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā Leiškalna kungs ko vēlas piebilst?

K.Leiškalns.

Jā. Man tomēr nāksies komisijas vārdā piebilst.

17.pants runā par Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņiem. Un attiecīgais punkts, kas tapa saskaņā ar likumu “Par valsts civildienestu”, noteic, ka par Valsts ieņēmumu dienesta ierēdni var būt persona, kas ir Latvijas Republikas pilsonis. Komisijā mēs skatījām šo jautājumu. Lai kļūtu Latvijas Republikas nepilsonis, iedzīvotājs (sauciet, kā gribat) par pilsoni un varētu ieņemt šo amatu, viņam ir vajadzīgs tikai... nepieciešamība tikai naturalizēties. Ierēdnim obligāti ir jāzina valsts valoda. Nu, no tā nekādi nevar izvairīties. Varbūt vēl var izvairīties pašvaldības deputāts, taču ierēdnis jau nu nekādā veidā. Un tad es neredzu nevienu šķērsli, kas šim cilvēkam liegtu naturalizēties un iegūt Latvijas Republikas pilsonību un ieņemt tik kāroto Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņa vietu.

Tā ka es aicinu neatbalstīt deputāta Buzajeva priekšlikumu, jo tas ir pretrunā ar likumu “Par valsts civildienestu”, kas šajā gadījumā ir uzskatāms par jumta likumu.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. – deputāta Vladimira Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 57, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

K.Leiškalns.

Paldies.

4.priekšlikums ir saņemts no finanšu ministra Repšes kunga, un atbildīgā komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns.

Atbildīgā komisija ir atbalstījusi arī 5.priekšlikumu, kuru ir iesniedzis finanšu ministrs Repšes kungs, un aicinu jūs darīt tāpat.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns.

Paldies.

Līdz ar to visi priekšlikumi likumprojektā izskatīti. Aicinu nobalsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

K.Leiškalns.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 25.maijs. Un atgādinu, ka priekšlikumus, kas ir noraidīti otrajā lasījumā, trešajam lasījumam identiskus vairs nevar iesniegt.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 25.maijs.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Kredītiestāžu likumā”, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts... (Starpsaucieni no zāles.) Bet ir iesniegusi... Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā.

Kurš ir referents par šo likumprojektu? Deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Kolēģi! Ja es varētu komisijas vārdā runāt... Es tikai gribu teikt, ka šis likumprojekts, kuru mēs skatām, jau tika skatīts Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Mēs skatījām to vairākas reizes Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, un mums šajā sakarībā bija arī slēgta sēde, kurā tika skatīts jautājums par “Parex bankas” restrukturizāciju. Un galu galā, izskatījusi šo likumprojektu, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šo likumprojektu noraidīja. Un tas ir šodien parādījies atkal sēdes darba kārtībā, jo saistībā ar Kārtības rulli tādas ir iesniedzējiem tiesības.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Pirms mēs uzsākam debates vai lemjam par likumprojektu, daru zināmu, ka ir saņemts desmit deputātu – Urbanoviča, Mitrofanova, Kraukļa, Ribakova, Agešina, Tutina, Aizbalta, Dukšinska un citu – iesniegums ar lūgumu atzīt likumprojektu “Grozījumi Kredītiestāžu likumā” par steidzamu.

Lai arī komisija ir lēmusi šo likumprojektu neatbalstīt... Tātad vispirms ir priekšlikums... Ir jābalso tātad par šo iesniegumu. Vai deputāti piekrīt desmit deputātu iesniegumam par to, ka... Ā, jā, par šo ir jābalso. Mums ir jābalso. Vai mēs balsosim par likumprojekta steidzamību?... Tātad lūdzu zvanu! (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Vārdu motivācijai! Viens – “par”, viens – “pret”!)

Jā... Saskaņā ar Kārtības rulli pienākas vārds motivācijai, var runāt viens “par”, viens – “pret”. Man ir pieteikušies trīs. Kurš no jums ir pieteicies runāt “par”? Tātad deputāts... Vai citi deputāti debatēs? Kurš ir “par” steidzamību? “Par” steidzamību vai “pret” steidzamību?

Lūdzu! Deputāts Vents Armands Krauklis tātad runās “par”. Lūdzu!

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Skaidrs, ka šis likumprojekts, kas jau ir izraisījis diezgan lielas diskusijas, ir tāds, kas prasa rūpīgu izvērtējumu, un tas nav pretrunā ar to, ka šī lieta ir jārisina steidzami... Steidzami tā jārisina pirmām kārtām tādēļ, ka kavēšanās, neapšaubāmi, rada papildu problēmas ar bankas restrukturizāciju. Neviens nenoliedz, ka bankas restrukturizācija ir vajadzīga. Taču beidzamā laika notikumi attiecībā uz bankas īpašumu pārdošanu – precīzāk sakot, pārdošanu par ļoti nesaprotamu cenu un nesaprotamā veidā – liecina, ka arī bez šā restrukturizācijas plāna apstiprināšanas faktiski bankas īpašums tiek izsaimniekots.

Tādēļ mēs aicinām atzīt šo likumprojektu par steidzamu, bet ir arī skaidrs, ka tas ir būtiski jāuzlabo. To ir gatava darīt Tautas partija. Tātad šajā likumprojektā noteikti ir precīzi jāpasaka, ka, pirmkārt, ir nepieciešama parlamentārā kontrole pār šo procesu, saskaņošana ar Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju. Otrkārt, ir nepārprotami jāpasaka, ka ir iespējami arī citi restrukturizācijas veidi. Tātad nevar būt uzspiests tikai tas, ka jāveido divas bankas un par abām bankām ir jāuzņemas valdībai garantijas. Jāparedz arī iespēja paredzēt, ka viena šīs bankas daļa ir kāda cita īpašuma forma – vai nu SIA, vai fonds. Un šī iespējamība tad arī novērstu visas tās baumas: tagad te tiek stāstīts, kā nu kāda interesēs tas viss notiekot. Mēs uzskatām, ka šim procesam ir jābūt pilnīgi skaidram, saprotamam. Tas nevar būt nekādu atsevišķu personu interesēs, tam ir jābūt sabiedrības interesēs. Un tieši sabiedrības interesēs ir izveidot tādu sistēmu, kur sabiedrība nezaudēs simtiem miljonu latu un kur ilgākā termiņā valsts atgūs savus ieguldījumus. Tas ir pats svarīgākais, lai ilgākā termiņā valsts, tas ir, mēs, valsts iedzīvotāji, nodokļu maksātāji, atgūtu savus ieguldījumus.

Tādēļ aicinu atbalstīt priekšlikumu par steidzamību.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds Guntim Bērziņam, kurš runās “pret” steidzamību.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Kolēģi! Es gribētu varbūt mazliet piebalsot tam, ko teica Kraukļa kungs, bet faktiski, es domāju, tie argumenti, ko viņš deva, bija argumenti par to, ka mums tieši nevajadzētu sasteigt šo likumprojektu, kolēģi. Es domāju, šo likumprojektu tieši vajadzētu izvērtēt (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Divas nedēļas!”), vajadzētu rūpīgi apskatīt. Un to vajadzētu skatīt nevis divos lasījumos, nevis steidzami, bet trijos lasījumos, lai mēs rūpīgi varam to izvērtēt un saprast, kas šeit notiek (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Divas nedēļas ir saprātīgs termiņš!”), jo “Parex bankas” jautājums, ar ko tas saistīts, ir ļoti nopietns jautājums. Mēs nevaram tā šo procesu sasteigt.

Tādēļ, kolēģi, es aicinu balsot “pret” steidzamību.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vai Annai Seilei ir kas sakāms par procedūru? Par procedūru ir balsojums...

Tātad viens deputāts ir runājis “par”, viens – “pret”. Tagad mums ir jautājums jāizšķir balsojot. Lūdzu zvanu! Balsosim par desmit deputātu – Urbanoviča, Mitrofanova, Kraukļa, Ribakova, Agešina un citu – iesniegumu, lai likumprojektu “Grozījumi Kredītiestāžu likumā” atzītu par steidzamu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 46, pret – 41, atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Sākam debates.

Vārds deputātam Kārlim Šadurskim.

K.Šadurskis (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Godātie kolēģi! Es skatos šajos Saeimas balsojumos kā brīnumu pasakā. Patiesībā šis ir stāsts par politikas ietekmi uz naudu un par naudas ietekmi uz politiku. Es domāju, ka šis “Saskaņas Centra” iesniegtais likumprojekts būtu jānosauc par Kargina–Krasovicka likumprojektu. It kā jau “Saskaņas Centra” priekšlikumos nav ne vārda par “Parex banku”, tomēr mēs ļoti labi saprotam, ka šis likumprojekts ir par “Parex banku”. Un ne tikai par to. Par jebkurām turpmākām iespējamām kredītiestāžu restrukturizācijām. Un, ja šīs normas, kas ir paredzētas likumprojektā, stātos likumīgā spēkā, tad ir pilnīgi skaidrs, ka viss valdības uzsāktais darbs pie “Parex bankas” restrukturizācijas kļūtu pretlikumīgs un taptu apturēts. Līdz ar to banka netiktu restrukturizēta, un tādā gadījumā šai kredītiestādei būtu jāizpilda visas tās kredītiestādēm uzliktās prasības, to skaitā kapitāla pietiekamības prasība – 8 procenti... Lai to izpildītu, būtu nepieciešamas vai nu valsts papildu investīcijas šajā kredītiestādē, līdz ar to palielinot risku, vai arī šī banka... vienkārši tiktu uzsākta maksātnespējas un bankrota procedūra. Ar visām no tās izrietošajām sekām.

Godātie kolēģi! Ir pilnīgi skaidrs, ka, uzsākot jebkuru finanšu projektu – un šīs bankas restrukturizācija ir finanšu projekts, ko realizē valdība –, jebkura nepārdomāta politiska iejaukšanās projekta realizācijas gaitā var vienīgi radīt zaudējumus. Jo, ja sākotnējās ieceres ir jāatmet un jāķeras pie jauniem projektiem, tas viss mazina uzticību bankai, tas viss mazina potenciālo pircēju interesi par šo kredītiestādi. Tas viss faktiski atmet mūs atpakaļ sākuma stāvoklī.

Šā projekta iesniedzēji un atbalstītāji, tādi kā kolēģi no “Saskaņas Centra” vai Kraukļa kungs, runā par sabiedrības interešu aizstāvību. Un patiesi – publiskās naudas ieguldījums, ieguldītais miljards, prasa tapt aizstāvēts.

Bet paanalizēsim, ko tad mūsu iesniedzēji piedāvā! Ja banka tiek sadalīta labajā un sliktajā daļā, tad tā valsts investīciju daļa, kas ir iekļauta nosacīti labajā bankā... ar to faktiski mēs neriskējam. Šīs investīcijas tiks atgūtas. Es nevaru šeit saukt precīzus skaitļus, jo šī ir ierobežotas pieejamības informācija, bet, kā mēs labi saprotam, lai sastādītu abu šo iestāžu – gan labās, gan sliktās bankas – bilances, tās ir jāsabalansē. Tātad ievērojami valsts līdzekļi paliek arī sliktajā bankā; ar to, protams, mēs riskējam.

Bet lieta tāda, ka visi iepriekšējo akcionāru depozīti, banku sadalot, aiziet sliktajā daļā un līdz ar to arī ir pakļauti riskam. Šis būtībā ir patiesais, pēc manas pārliecības, šā projekta iesniedzēju mērķis – aizsargāt bijušo akcionāru intereses; atkal nesaukšu precīzus skaitļus, bet teikšu vien to, ka tie ir vairāki desmiti miljonu latu. Tātad, lai nodrošinātu vairāku desmitu miljonu latu investīcijas, ko ir izdarījušas dažas personas, mēs riskējam ar visas sabiedrības investēto miljardu.

Godātie kolēģi! Tas ir absolūti nesaprātīgs risks! Šī iejaukšanās ir bezatbildīga, un mēs to nedrīkstam pieļaut.

Un vēl viens apsvērums. Tie kolēģi, kam ir bijusi iespēja iepazīties ar ierobežotas pieejamības informāciju, tajā skaitā tie, kas ir piedalījušies Nacionālās drošības komisijas sēdē, ir uzklausījuši arī visus tos argumentus, kas ir saistīti ne tikai ar finanšu stabilitāti, ne tikai ar investīciju drošību, bet arī ar visiem nacionālās drošības apsvērumiem, ar tiem riskiem, kas draud visam mūsu banku sektoram un valsts drošības interesēm. Man ir patiess prieks par to, ka pēc šīs komisijas sēdes arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā Tautas partijas frakcijas deputāti, trīs Tautas partijas frakcijas deputāti, kas ir šīs komisijas locekļi, visi trīs nobalsoja dažādi: viens nobalsoja “par”, viens nobalsoja “pret”, un viens neieradās uz sēdi. Līdz ar to Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nobalsoja, veselā saprāta un valstisko interešu vadīta, un komisija noraidīja šo likumprojektu. Tagad es jūtu (vismaz Kraukļa kunga personā) dīvainas pārvērtības.

Godātie kolēģi! Mēs nedrīkstam spēlēties ar miljarda investīcijām “Parex bankā”!

Piedevām man jāsaka tāda pavisam jocīga lieta. Mēs esam ievēlējuši Satversmes tiesas tiesnesi, ļoti cienījamu tiesnesi, – Muižnieces kundzi. Protams, viņai vēl joprojām ir spēkā Saeimas deputāta mandāts. Tāpēc tās blēdības, kas notiek Muižnieces kundzes vārdā... Jo es neredzu viņu šeit, sēdē, un es neredzēju viņu šeit, sēdē, balsojot par steidzamību, bet Muižnieces kundze skaidri parādās ar numuru 26 kā nobalsojusi “par” šā projekta steidzamību. Es saprotu, ka... Šis nav pārmetums; ne jau Muižnieces kundze blēdās, bet diemžēl tie kolēģi... Un es ar zināmām pārdomām skatos uz kolēģi, kas šobrīd runā pa telefonu. Mīļie kolēģi! Ar šmaukšanos un blēdībām mēs nepalīdzēsim ne Karginam, ne Krasovickim, nedz arī Latvijas pilsoņiem. Strādāsim mazliet godīgāk!

Paldies. (Aplausi.)

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Jānim Urbanovičam.

J.Urbanovičs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Godātā sēdes vadītāja! Godātie deputāti! Ko jūs darīsiet, kad bez tiem 13 miljoniem Minskā tiks izsaimniekoti vēl tie daudzie miljoni, par kuriem tā norūpējies Šadurska kungs? Vai tiešām jūs esat nopirkti no to afēristu puses, kuri pašreiz apsaimnieko “Parex banku”? Jo tiesību darīt to ar aktīviem, vienalga, pie kādas strukturālo pārveidojumu shēmas (es nesaku – plāna) – shēmas! – šie labā vai sliktā bankā vai fondā ietilpināmie Baltkrievijas līzinga kompānijas aktīvi būtu ielikti... Jūs piedalāties šajā afērā? Un tieši tāpēc, ka jau no sākta gala viss, kas bija ap “Parex”, bija tikai viena vienīga afēra... Un tā nav beigusies. Lai mēs nevaram... Mēs saprotam, ka naudas varai ir milzīgs spēks. Mēs saprotam, ka mēs nepievārēsim jūsu norunātās rebes, valdošā koalīcija Dombrovska personā, valdība, kas piesedz šīs slepenās lietas. Kāda konfidencialitāte par visu mūsu naudu! Tā nav Dombrovska un Šadurska nauda. Tā ir visu mūsu, visu pensionāru nauda! Kamdēļ jūs tik brīvi ar to izrīkojaties? Kas jums to ļāva?

Labi, dariet tā, bet vismaz atbalstiet mūsu priekšlikumu par to, ka varoņi tiks atalgoti par šo savu varonību. Nu rīkojieties! Izlabosim. Dariet to, bet tie, kas būs tā lēmuši, lai ir atbildīgi. Arī jūs, kas balsosiet, naivi domādami, ka jūs aizstāvat kādu taisnīguma lietu. Beidziet! Jūs tiekat maldināti. Jums būs visiem ļoti... vismaz lielākajai daļai, tiem, kas nezina, par ko ir runa, būs kauns.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Kārlim Šadurskim, otro reizi.

K.Šadurskis (partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija).

Tā kā Kārtības rullis atļauj Urbanoviča kungam vēlreiz kāpt tribīnē, es atļaušos publiski uzdot vienu vienīgu jautājumu. Urbanoviča kungs, sakiet, lūdzu, par ko Valērija Kargina dēls Rems Kargins “Saskaņas Centram” ir ziedojis 9 tūkstošus latu? Paldies jau iepriekš par atbildi.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Ventam Armandam Krauklim.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Diemžēl atkal šī debate ir nevis par pašu problēmu, par jautājuma būtību, bet izplūst personīgos apvainojumos, kas, protams, neko labu par tiem, kas tos saka, neliecina.

Atcerēsimies vienu – skaidrs, ka šis likumprojekts ir jāuzlabo. Šim likumprojektam ir jābūt tādam, kas nav vienas vai otras, vai trešās puses interesēs. Šim likumprojektam jābūt tādam, kas pasargā sabiedrību no liekiem tēriņiem.

Kā jau es minēju, ir jānosaka pieklājīgs priekšlikumu iesniegšanas termiņš – domāju, vismaz divas nedēļas ilgs –, kura laikā ir rūpīgi jāpastrādā un jāiestrādā šajā likumprojektā divas lietas.

Viena lieta – tā, kas paver durvis veidot ne tikai divas bankas ar šiem striktajiem kritērijiem... Tur, es piekrītu, ir risks. Ir risks, ka tie 100 miljoni, vairāk nekā 100 miljoni valsts naudas, kas būs jāiegulda, pēc kāda laika pazudīs. Un tā būs ļoti dārga samaksa. Bet var veidot gan fondu, gan SIA, lai šie papildu tēriņi nebūtu nepieciešami un lai šī valsts naudas pazušana nebūtu iespējama.

Un otra – uzlikt pār šo procesu parlamentāro kontroli. Jūs paši vienmēr esat teikuši, ka tādi būtiski, valstij un iedzīvotājiem svarīgi risinājumi nevar notikt, ja parlaments tos nav akceptējis. Tad nu būsim konsekventi un ļausim arī parlamentam izvērtēt vienu vai otru šo restrukturizācijas formu, jo no šīs formas ļoti daudz kas ir atkarīgs! Tas maksā simtus miljonu. Šeit nav runa par kaut kādām konkrētām personām vai par kaut kādām nelielām naudas summām. Šeit runa tiešām ir par simtiem miljonu visu nodokļu maksātāju naudas.

Tādēļ aicinu atbalstīt, bet pilnībā apzinoties, ka ir nopietni šis likumprojekts jāuzlabo, kopīgi jāuzlabo; uz otro lasījumu ir jāizstrādā tāds likumprojekts, kas tiešām atbilst sabiedrības interesēm.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Jānim Urbanovičam, otro reizi.

J.Urbanovičs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Šoreiz es gribu teikt paldies Šadurska kungam par labu jautājumu. Tas tiešām ir labs jautājums, un es priecājos, ka viņš uztraucas par mūsu ienākumiem. Mūsu mājaslapā ir vēstule, un tā rakstiskā un elektroniskā veidā ir aizsūtīta ļoti daudziem cilvēkiem, kuri iepriekšējos gados ir palīdzējuši un uz kuru atbalstu mēs ceram. Jūs iepazīstieties ar to, Šadurska kungs! Ja jūs esat aizmirsis, kā rīkojas ar kompjūteru, bet tikai izplatāt citu pienestas baumas, tad nāciet pie manis, es jums iedošu to visu. Varbūt tad arī jūs no šajā afērā nopelnītās naudas mums kaut ko ziedosiet.

Kas attiecas uz... Bet kāpēc tas ir labs jautājums? Bez ironijas. Redziet, Šadurska kungs, mums ir izveidota sistēma, ka jebkurš ziedotājs, vienalga, vai viņš ir liels vai mazs, nokļūst tādā biedrībā – sponsoru klubā, kurā, ja jūs ziedosiet kaut vai vienu santīmu, jums būs iespēja būt, un jūs redzēsiet, ka uz lokālu problēmu bāzes, kas ir ļoti daudziem un ļoti dažādiem uzņēmējiem vai vienkāršiem cilvēkiem, mēs tur diskutējam un radām vispārīgus risinājumus.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Guntim Bērziņam.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Es gribu mazliet atgādināt šā likumprojekta būtību un to, ko likumprojekts īstenībā paredz.

Likumprojektu tā ļoti vienkārši skaidrojot, var teikt, ka likumprojekta būtība jau ir paredzēta tāda, ka tas vai nu ievērojami traucēs “Parex bankas” restrukturizāciju, vai padarīs to neiespējamu. Un līdz ar to būs grūtības Latvijas nodokļu maksātājiem atgūt tos līdzekļus, kas “Parex bankā” ir ieguldīti. Un tas jau beigu beigās ir “Parex bankas” restrukturizācijas mērķis – atgūt līdzekļus, ko Latvijas valsts ir ieguldījusi “Parex bankā”, lai šo banku glābtu, lai šī banka tomēr spētu turpināt darbību un lai šos līdzekļus varētu pēc iespējas atgūt.

Es gribu tikai atgādināt, ka šis jautājums, kā es saprotu, ir arī pārrunāts Nacionālās drošības komisijā un Nacionālās drošības padomē, jo tur ir, kā jau Šadurska kungs minēja, arī dažādi drošības elementi, kurus diemžēl nav iespējams šeit minēt. Bet es gribētu aicināt šo likumprojektu noraidīt.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Borisam Cilevičam.

B.Cilevičs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Cienījamie kolēģi! Man tas šķiet diezgan dīvaini – dzirdēt iebildumus pret šo priekšlikumu.

Šadurska kungs pielieto savu pastāvīgo taktiku – apvainot, pārmest kaut ko bez jebkāda pamatojuma. Un tā “Jaunais laiks” un “Pilsoniskā Savienība” arī rīkojas. Pirms astoņiem gadiem jūs uzvarējāt Saeimas vēlēšanās tieši ar tādu programmu: korupciju mēs apkarosim, mēs te visu nostādīsim savās vietās, visi korumpanti būs cietumā, un tā tālāk... Astoņus gadus jūs bijāt pie varas, un ko jūs izdarījāt? Un tagad jūs atkārtojat tos pašus lozungus, tos pašus pārmetumus. Jūs neko nespējat pierādīt un cerat, ka cilvēki jums ticēs arī turpmāk.

Bērziņa kungs patiešām ļoti skaidri nostādīja visu savās vietās. Jūs vienkārši negribat, lai kāds zinātu par jūsu plāniem, lai kāds traucētu, lai kāds iejauktos, jo jūs gribat pārstrukturēt “Parex banku” tā, kā jūs uzskatāt par vajadzīgu. Slepenībā. Slēpjoties no sabiedrības, neinformējot pat opozīciju, nevienu neinformējot. Ko gribam, to darām. Un nez kāpēc jūs apgalvojat, ka tas palīdzēs atgūt ieguldītos līdzekļus. Kāpēc? Nu, nekāda pamatojuma nav. Ja nav nekāda plāna vai jums ir kauns parādīt šo plānu, tad kāpēc mums jātic tam, ka jūs patiešām izstrādāsiet tādu plānu, ka nauda tiks atgūta? Gluži otrādi. Jūsu tieksme darīt visu slepenībā no sabiedrības vieš zināmas bažas un liek domāt, ka jūs paši neesat pārliecināti par to, ka rīkojaties pareizi. Un, ziniet, ir tāda laba paruna: “Zaglim cepure deg.” Un varbūt, pārmetot citiem, ka viņi rūpējas par kaut kādu oligarhu interesēm, jūs slēpjat tieši to, kā rīkojaties paši, vadāties no kaut kādu interesantu personu interesēm. Jo, ja jums nav ko slēpt, tad kāpēc baidāties no tā plāna publicēšanas? Jo mēs jau nepretendējam uz to, lai iejauktos valdības kompetencē vai “Parex bankas” vadības kompetencē. Lūdzu, rīkojieties! Bet vispirms pasakiet sabiedrībai, ko gribat panākt un kāpēc rīkojaties tieši tā, kā jūs gribat. Man šķiet, pilnīgi normāla prasība demokrātiskā sabiedrībā.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Dzintaram Zaķim.

Dz.Zaķis (frakcija “Jaunais laiks”).

Labdien, dāmas un kungi! Nedaudz par jautājuma būtību un nedaudz arī par procedūru.

Par būtību. Jums visiem ir labi jāsaprot viena lieta – Eiropā drīkst atbalstīt komercsabiedrības, īpaši bankas, tikai vienā veidā, proti, ka atbildība par notikumiem sadalās līdzvērtīgi triju subjektu starpā, respektīvi, valsts, patērētāju un īpašnieku starpā (nu, šajā gadījumā – bijušo īpašnieku starpā). Tas plāns, kas šobrīd tiek piedāvāts, ir ļoti labs plāns. Tas sadala atbildību līdzvērtīgi starp visām trijām daļām. Ja kāds mēģina vēl pirms plāna pieņemšanas iesākt tiesvedību un šo plānu pārtaisīt kaut kādā mistiskā un nesaprotamā formā, kad kāda no pusēm, šajā gadījumā bijušie īpašnieki, grib izsprukt no atbildības, tad ir diezgan droši, ka visa epopeja ap “Parex banku” var beigties ar katastrofu priekš mūsu valsts, jo, proti, Eiropa var aizliegt turpināt sniegt komercatbalstu šai bankai. Tā būs katastrofa, jo tādā gadījumā viss, ko valsts šobrīd ir ieguldījusi, aizies pa pieskari, nebūs iespējams neko vairs atgūt.

No otras puses, ja šo plānu realizē, ir ļoti iespējams, ka valstij izdosies tikt ārā no šīs problēmas ar sausām kājām, ar nelieliem, salīdzinoši ļoti nelieliem zaudējumiem. Es esmu optimistiskā scenārija piekritējs un ļoti aicinu dažu cilvēku interesēs neradīt, nemēģināt radīt valstij kaut kādus milzīgus zaudējumus.

Bet nu par procedūru. Mēs visi labi zinām, ka šobrīd pie mums ir Čehijas prezidents, ir pusdienas ar Čehijas prezidentu. Virkne cilvēku, to skaitā Šadurska kunga pieminētā Vineta Muižniece, ir pusdienās ar Čehijas prezidentu, tāpēc, kolēģi, nespiediet, lūdzu, pogas to vietā, kuru šeit nav klāt. Vismaz sarakstā ir vairāki cilvēki, kuri ir balsojuši, bet kuri šobrīd atrodas citā vietā. Esiet godīgi pret saviem kolēģiem un pret sevi! Nespiediet pogas citu vietā!

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Kārlim Leiškalnam.

K.Leiškalns (Tautas partijas frakcija).

Jā, minētais likumprojekts ne jau pirmo reizi parādās darba kārtībā, un atbildīgā komisija to skatīja divas vai trīs nedēļas no vietas. Sasauca īpašu slepeno sēdi, uz kuru es negāju aiz tā iemesla, ka nekādu slepenu informāciju negribu dzirdēt. Manuprāt, šī slepenā informācija vai kaut kāda “Parex bankas” glābšana, nekāda bijušo īpašnieku, kā te izteicās Šadurska kungs, glābšana, nekādā kontekstā neiet kopā ar to, kas rakstīts priekšlikumā. Jo priekšlikuma būtība ir tāda: ja kredītiestādes turētājs, šobrīd tā laikam ir privatizācijas sabiedrība, grib sadalīt attiecīgo kredītiestādi, tad tā vēršas pie valsts institūcijas – pie Finanšu un kapitāla tirgus komisijas – pēc atļaujas, iesniedzot plānu attiecībā uz to, kas tad notiks. Cik es saprotu, valsts nolūks ir sadalīt nevis kredītiestādē un fondā, bet divās līdzvērtīgās kredītiestādēs. Minētajā likumprojektā tas plāns ir tāda it kā bīstama, bet tajā pašā laikā pilnīgi vienlīdzīga lieta, jo par plānu, teiksim, likumprojekta terminu skaidrojumos nekas nav teikts. Tātad “Parex banka” kopā ar attiecīgo... ar Privatizācijas aģentūru dodas uz FKTK un saka: “Mums ir tāds plāns: sadalīt divās kredītiestādēs, no kurām viena, iespējams, ir domāta kā kredītiestāde tālākai funkcionēšanai, respektīvi, pārdošanai, otra ir pārvēršama fondā un darbojas ne kā kredītiestāde vairs, bet kā nekustamo īpašumu apsaimniekojošs fonds.”

Bet šeit nekur nav teikts, vai šo plānu drīkst vai nedrīkst mainīt. Daudz lielāka bēda ir tā, ka pants sākas ar vārdiem “Kredītiestādes īpašuma vai tā daļas...” Te ir runa nevis par kredītiestādēm, kurās notikusi valsts iejaukšanās, bet par kredītiestādēm vispār. Un šajā sakarā Komercbanku asociācijas prezidents Tverijona kungs ārkārtīgi krasi iestājas pret minēto likumprojektu, sakot: “Ko tad jūs, kungi, gribat: lai katra banka, kas nolemj sadalīties divās, skrien?”

Līdz ar to, ja mēs nonāksim līdz otrajam lasījumam, šis ir jautājums Nr.1. Šis ir jautājums Nr.1, jo valsts var sadalīt divās kredītiestādēs, iesniegt šādu plānu un vienu kredītiestādi atstāt kā funkcionējošu, to pārdodot, otru – pārvēršot fondā un iesniedzot FKTK atkal jaunu plānu. Īstenībā, ja šis likumprojekts ir mērķēts kāda aizstāvībai, tas ir ārkārtīgi slikti uzrakstīts. Ja tas ir rakstīts vienkārši tādēļ, lai palielinātu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas lomu, tādā gadījumā likumprojekts ir salīdzinoši labs. Ja kāds vēl grib ielikt iekšā atbildīgās parlamenta komisijas piekrišanu, tas, no parlamentārās uzraudzības viedokļa, ir labs, bet no prakses viedokļa diezgan slikts. Mēs esam deputāti, mēs pieņemam likumus, bet mēs nepārzinām smalkās likumdošanas fineses, kā rezultātā man personīgi būtu grūti izteikties komisijā par to, kā tad tās bankas dalāmas, kuram kādas daļas pārdalāmas, kāds depozīts vai kāds īpašums ir liekams sliktajā, kāds – labajā daļā. Es nevarētu par tādām lietām lemt, es neesmu speciālists.

Tāpēc es arī neklausījos tos Melngaiļa kunga vai kāda cita sastādītos plānus par restrukturizāciju. Piedodiet, bet es tās fineses, tās fiskālās fineses, tur nesaprotu.

Bet šobrīd likumprojekts, sakot mūsu agrākā priekšsēdētāja vārdiem, ir nevainīgs kā maza bērna asara.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Pēterim Tabūnam.

P.Tabūns (TB/LNNK frakcija).

Kolēģi! Lieta, protams, ir nopietna, bet gribas paironizēt. Vienkārši skaists projektiņš! Un Šadurska kungs jau trāpīgi teica, ka tā ir kā skaista brīnumpasaka, bet... Mēs zinām, ka brīnumpasakas vienmēr beidzas laimīgi, lai gan to gaitā ir visādi sarežģījumi. Bet šai brīnumpasakai būs bēdīgas beigas. Tur jau ir tā nelaime! Jo Kargina un Krasovicka projekts mūs jau iedzinis lielās nepatikšanās: valsts jau zaudējusi vienu miljonu... vienu miljardu, vienu miljardu naudas latos! Tā ir ārkārtīgi liela nauda. Var būt, ka mums nebūtu vajadzējis aizņemties nemaz šo naudu no Starptautiskā Valūtas fonda un nonākt tā pakļautībā.

Ziniet, šis projekts ir dzīvs, tāpat kā iesniedzēju pielūgtais Ļeņins, kurš viņu sapratnē aizvien vēl dzīvs. Un šoreiz viņi grib atkal glābt šos divus vīrus, kuri jau iedzīvojušies ārkārtīgi lielā naudā un iedzīvojas katru dienu. Es atgādināšu: 200 tūkstošu latu katru mēnesi! Viņi iedzīvojas! Turpina iedzīvoties! Viņi ņirgājas par mums sakarā ar viņu projektiņu. Un tagad šo projektiņu mēs atkal atbalstīsim citā veidā. Redziet, Urbanoviča kungs šodien uznāca tribīnē un zīmējās balts kā eņģelītis ar zelta spārniem, un solīja mūs ienest laimē uz šiem apzeltītajiem spārniem. Žēl, ka viņš nedzird, bet viņam jau nevajag dzirdēt. Viņš jau ir kā Napoleons. Viņš jau pasludinājis – es esmu vara! Urbanoviča kungam vajadzētu gan saprast, ka viņš nav vara. Un paldies Dievam! Un es ceru, ka nekad nebūs vara, jo tad būs lielas nepatikšanas. Bet nu viņš jau sevi iezīmējis kā Napoleons, un viņa tiem pārējiem, kas pielūdz Maskavu, Ļeņinu un tā tālāk, liekas, ka viņš jau patiešām ir šī vara. Lūk, te jau pateica, kāda vara, no kurienes jūs naudiņu saņemat. Nu ko darīsi? Ir cilvēki, kuriem sakāpj smadzenītēs. Kas sakāpj, viņi paši zina. Tā ka, cienījamie kolēģi, neiesmērēsiet mums šo dzīvo Ļeņinu.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Albertam Krūmiņam.

A.Krūmiņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Es tribīnē uzkāpu tikai tāpēc, ka mans kolēģis Cileviča kungs šeit runāja par noslēpumainību. Teica, ka neviens nezina, kādi ir spēles noteikumi, kādi ir šie projekti par bankas restrukturizāciju. Jāsaka, komisija strādāja ļoti godprātīgi un neignorēja cienījamā deputāta Mitrofanova priekšlikumu, kurš pieprasīja, lai būtu vērtējums par bankas restrukturizāciju. Komisijas vadītājs sasauca visus speciālistus, kas strādāja pie šā projekta, un slēgtā sēdē visu frakciju deputāti tika informēti par šo projektu. Slēgtajā sēdē piedalījās deputāti no visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām. Tātad šeit runāt par noslēpumainību ir nevietā, un tā ir Saeimas maldināšana.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Dzintaram Zaķim, otro reizi.

Dz.Zaķis (frakcija “Jaunais laiks”).

Kolēģi! Mans draugs un cīņu biedrs Kārlis Leiškalns, kurš ikdienā ir ārkārtīgi zinošs un strādīgs, pēkšņi ir pazaudējis sapratni par smalkajām juridiskajām finesēm (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Tas taču pirmais lasījums! Uzlabosim!”) šajā likumprojektā. Mēģināšu paskaidrot.

Tā problēma, pieņemot šo likumprojektu tādā tekstā, kā tiek piedāvāts, ir šāda. Ja šobrīd valstij ir pietiekami brīvas rokas rīkoties, restrukturizējot jebkuru no komerciestādēm, tad šis teksts šo brīvību pamatīgi sašaurina. Piedevām sašaurina jau tajā stadijā, pirms tiek pieņemti lēmumi par restrukturizāciju, proti, sašaurina jau stadijā, kad vispār tā tiek plānota. Respektīvi, tiesvedība varēs sākties jau līdz brīdim, kad banka nebūs pat sākta restrukturizēt, kad būs tikai plāni gatavi. Un tas ļoti nopietni iedragā valdības iespēju strādāt. Tas nozīmē, ka tie, kas vēlēsies apturēt restrukturizāciju, to varēs pilnīgi mierīgi izdarīt tiesājoties. Šī ir tā smalkā finese. Jo pēc pašreiz spēkā esošās situācijas restrukturizācija var notikt, un, ja kāds ir galīgi neapmierināts un spēj pierādīt savu patiesību tiesā, viņš pēc tam var tiesāties. Ja tiesa atzīst viņa prasību par pareizu esam, viņš pilnīgi mierīgi var arī pieprasīt sev atlīdzību. Šis likumprojekts šādā ziņā ir ļoti slikts.

Vēl viena lieta, kas īstenībā ir ļoti nepatīkama. Ja kāds vēlas saglābt tieši atsevišķu ar “Parex banku” saistītu cilvēku intereses, tad paralēli tiek diezgan pamatīgs kaitējums nodarīts kādiem citiem iespējamiem procesiem, piemēram, ja ar laiku Latvijas valsts nolemtu Hipotēku un zemes banku restrukturizēt, to sadalot komercdaļā un valsts atbalstītā daļā, turklāt otru daļu, piemēram, neveidot kā banku, bet veidot kā iestādi (tas ir pilnīgi normāli, daudz kur pasaulē tā ir bijis). Šobrīd šis likums valsti nepamatoti... Valsts pati sev nepamatoti rada pamatīgus ierobežojumus. Šis likumprojekts pilnīgi noteikti nav izdevīgs. Mums kā valsts pārstāvjiem un mums kā valstij pilnīgi noteikti nav izdevīgs.

Tāpēc es aicinu neatbalstīt, sekot komisijai un noraidīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Neviens vairs nevēlas debatēt? Debates slēdzu.

Vai komisijas vārdā Guntis Bērziņš vēlētos ko piebilst?

G.Bērziņš.

Es tikai ļoti īsi gribētu atgādināt, ka komisija tiešām šo likumprojektu jau skatīja trīs reizes. Komisijā ļoti rūpīgi to analizēja, mums bija arī detalizēta prezentācija par “Parex bankas” restrukturizāciju. Rezultātā komisija, kuras sēdē bija visu frakciju pārstāvji, šo likumprojektu noraidīja. Un es aicinu to darīt arī šeit, Saeimā.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Kredītiestāžu likumā” atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Jaundžeikara kungs, nebalsojiet par Andri Bērziņu, kurš nav klāt... Jūs to tikko izdarījāt. Lūdzu rezultātu! Par – 45, pret – 40, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un laiku, kad likumprojekts tiks izskatīts otrajā lasījumā.

G.Bērziņš.

20.jūnijs.

Sēdes vadītāja.

Tas ir priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Un kad tiks izskatīts otrajā lasījumā?

G.Bērziņš.

1.septembrī.

Sēdes vadītāja.

Es sapratu, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 20.jūnijs un izskatīšana – pirmajā rudens sesijas sēdē septembrī.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Jānim Urbanovičam.

J.Urbanovičs (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Mans piedāvājums ir divas nedēļas... un pēc tam vēl divas nedēļas komisijas darbam, lai pēc mēneša varētu skatīt.

Sēdes vadītāja.

Vai jūs nosauktu konkrētus datumus? Lūdzu!

J.Urbanovičs.

Es to tūlīt izdarīšu... Tā... šodien mums ir... Es par iesniegšanas termiņu piedāvāju 28.maiju.

Sēdes vadītāja.

Tātad 28.maijs – izskatīšanas termiņš vai priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

J.Urbanovičs.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš. Un izskatīšanas termiņš būtu 10.jūnijs. Divas nedēļas būtu komisijas darbam.

Sēdes vadītāja.

28.maijs un 10.jūlijs... jūnijs...

J.Urbanovičs.

Jūnijs... sestais mēnesis, Solvita!

Sēdes vadītāja.

Jūnijs... Tā... Vai ir vēl citi priekšlikumi?

Tātad mums ir jābalso par tālāko.

Tā kā Bērziņa kunga piedāvātais izskatīšanas laiks ir tālāks, vispirms ir jābalso par Bērziņa kunga priekšlikumu. Tātad priekšlikumu izskatīšanas termiņš... priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 20.jūnijs un izskatīšana – rudens sesijas pirmajā sēdē. Tātad lūdzu zvanu! Balsosim par to, lai noteiktu, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir 20.jūnijs un izskatīšana – rudens sesijas pirmajā sēdē! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 38, pret – 39, atturas – 7. Priekšlikums nav atbalstīts. Tātad paliek spēkā Urbanoviča piedāvātais priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 28.maijs, izskatīšana – Saeimas 10.jūnija sēdē.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā””, otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Sergejs Mirskis.

S.Mirskis (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Augsti godātais Prezidij! Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu Nr.5941 – likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā””.

Ārlietu komisija izskatīja šo likumprojektu un aicina jūs to atbalstīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā”” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Mirskis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 24.maijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 24.maijs.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Par Eiropas Konvenciju par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību”, pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā – deputāts Sergejs Mirskis.

S.Mirskis (frakcija “Saskaņas Centrs”).

Augsti godātie kolēģi! Ārlietu komisija izskatīja likumprojektu “Par Eiropas Konvenciju par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību” pirmajā lasījumā un aicina jūs atbalstīt šo likumprojektu.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Eiropas Konvenciju par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību” atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 58, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

Un es gribētu jūs lūgt labot priekšlikumu iesniegšanas termiņu iepriekšējam likumprojektam, jo tur nebija piecu dienu. Tātad – vai mēs varam akceptēt, ka 25.maijs? Tātad iepriekšējam likumprojektam priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 25.maijs.

Bet tagad lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu šim likumprojektam.

S.Mirskis.

Arī šim likumprojektam priekšlikumu iesniegšanas termiņš –25.maijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 25.maijs.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Paziņošanas likums”, otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Jānis Reirs.

J.Reirs (frakcija “Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1116/Lp9.

Komisija otrajam lasījumam ir saņēmusi 32 priekšlikumus.

1. – Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

2. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

3. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

4. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

Arī 5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

6. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Reirs.

7. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Reirs.

Arī pret 8. – Juridiskā biroja priekšlikumu – iebildumu nebija.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Reirs.

9. – Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra Bergholca priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Reirs.

10. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

11. – iekšlietu ministres Mūrnieces priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Reirs.

12. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

13. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

Arī 14. – Juridiskās... Tā, atvainojiet... 14. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

15. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

16. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

17. – Juridiskā biroja priekšlikums. Redakcionāli precizēts un atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

18. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

19. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

20. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

21. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

22. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

23. – Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Reirs.

24. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Reirs.

25. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Reirs.

26. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Reirs.

27. – Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Reirs.

28. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir redakcionāli precizēts un atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

29. – tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

30. – Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Reirs.

31. – tieslietu ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Reirs.

Un pēdējais ir 32. – tieslietu ministra priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Reirs.

Tātad visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu Saeimu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Paziņošanas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Reirs.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir šā gada 1.jūnijs.

Sēdes vadītāja.

Jūnijs vai jūlijs?

J.Reirs.

Jūnijs, sestais mēnesis.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šā gada 1.jūnijs. Paldies.

J.Reirs.

Paldies.

Sēdes vadītāja.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Dzīvnieku barības aprites likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Roze.

M.Roze (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi Dzīvnieku barības aprites likumā”.

Šis likumprojekts ir sagatavots tāpēc, ka spēkā stājusies Eiropas Savienības direktīva Nr.767/2009. Šī direktīva precīzi nosaka daudzus terminus, kuri lietoti arī līdzšinējā spēkā esošajā Dzīvnieku barības aprites likumā. Līdz ar to, lai novērstu kolīziju, ka būtu iespējama šo terminu dažāda skaidrošana, izstrādāts jaunais likumprojekts, kurā ir precīzas atsauces uz šo direktīvu.

Komisija izskatīja un atbalstīja šā likumprojekta virzīšanu pirmajam lasījumam. Lūdzu arī Saeimu atbalstīt to.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Dzīvnieku barības aprites likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Roze.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 27.maijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 27.maijs. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Madars Lasmanis.

M.Lasmanis (frakcija “Jaunais laiks”).

Godātie kolēģi! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir saņēmusi Ministru kabineta izstrādātos grozījumus likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”. Likumprojekts sagatavots, lai novērstu kolīziju starp likuma “Par zemes reformu Latvijas Republikās pilsētās” 31.panta piekto, sesto daļu un likuma “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju” 63.panta trešo daļu.

Komisija izskatīja un atbalstīja šo likumprojektu pirmajā lasījumā. Aicinu arī parlamentu atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Lasmanis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 31.maijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 31.maijs. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1730/Lp9 – “Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā”.

1. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

2. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

3. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

4. – vides ministra Vējoņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.5.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 5. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Sugu un biotopu aizsardzības likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.A.Krauklis.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 27.maijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 27.maijs. Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Zemes ierīcības likumā”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Mārtiņš Roze.

M.Roze (ZZS frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu Nr.1612/Lp9.

Ir saņemti 39 priekšlikumi.

1. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

M.Roze.

2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

3. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.4.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

4. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

5. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.6.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

6. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

7. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.8.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

8. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

9. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

10. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.11.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

11. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

12. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

13. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.14.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

14. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

15. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.16.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

M.Roze.

16. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

17. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

M.Roze.

18. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

19. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.22.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

Arī 20. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.22.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

21. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.22.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

M.Roze.

22. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

23. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

24. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.25.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

25. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

26. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

27. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.28.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

28. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

29. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

30. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

31. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

32. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

M.Roze.

33. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

34. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.35.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

35. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

36. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

37. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

M.Roze.

38. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.39.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

39. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

M.Roze.

Tātad ir izskatīti visi priekšlikumi. Lūdzu atbalstīt likumprojektu kopumā otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Zemes ierīcības likumā” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

M.Roze.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 31.maijs.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 31.maijs.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”, pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Māris Ārbergs.

M.Ārbergs (Tautas partijas frakcija).

Godātais Prezidij! Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.5764 – “Grozījumi Autopārvadājumu likumā”.

Likumprojektu izstrādājusi Satiksmes ministrija, un likumprojekta mērķis ir ieviest normas par lēmuma neapturēšanu tā apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas gadījumos.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izskatīja šo likumprojektu un atbalstīja pirmajā lasījumā.

Lūdzu atbalstīt to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Autopārvadājumu likumā” atbalstīšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

M.Ārbergs.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 2010.gada 31.maijs.

Sēdes vadītāja.

Paldies. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 31.maijs.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Dzīvokļa īpašumu likums”, otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Jānis Lagzdiņš.

J.Lagzdiņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts).

Godātie kolēģi deputāti! Sagatavojot otrajam lasījumam likumprojektu, komisija izvērtēja vai izstrādāja 46 priekšlikumus.

1. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

2. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

3. – Juridiskā biroja priekšlikums par 1.pantu. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

4. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

6. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts priekšlikumā Nr.7.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

8. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts komisijas priekšlikumā Nr.12.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

9., 10. un 11. – Juridiskā biroja priekšlikumi, kas ir par 4.panta otro daļu. Atbalstīti un iekļauti 12. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

13. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

14. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

15. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

16. – Juridiskā biroja priekšlikums par 5.panta pirmās daļas 2.punktu. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

17. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

18. un 19. – Juridiskā biroja priekšlikumi par 5.pantu. Atbalstīti.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

20. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji un iekļauts komisijas priekšlikumā Nr.23.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

21. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

Savukārt 22. – Juridiskā biroja priekšlikums noraidīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

23. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums izteikt 6.pantu kā 5.pantu precizētā redakcijā. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

24. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

Savukārt 25. – Juridiskā biroja priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

26. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

Arī 27. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

28. – Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

Savukārt nākošais – 29. – Juridiskā biroja priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

30. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

31. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

32. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

33. – Juridiskā biroja priekšlikums par 9.pantu. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

34. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā Nr.35.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

36. – Juridiskā biroja priekšlikums par 9.panta otrās daļas izslēgumu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

37. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

38. – Juridiskā biroja priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

J.Lagzdiņš.

39. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

40. – Juridiskā biroja priekšlikums par 13.panta pirmo daļu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

41. – Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

Arī 42. – Juridiskā biroja priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

43. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

J.Lagzdiņš.

Nākamais ir 44.priekšlikums, kuru iesniedzis Juridiskais birojs. Tas ir daļēji atbalstīts un iekļauts 45. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

J.Lagzdiņš.

46.priekšlikums ir...

Sēdes vadītāja.

Atbildīgās komisijas priekšlikums.

J.Lagzdiņš.

Jā, protams, tas ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Tas ir par pārejas noteikumiem. Es aicinu deputātus to arī atbalstīt.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

Kolēģi, es lūdzu jūs ieņemt vietas un ievērot cieņu pret saviem kolēģiem, kas referē par likumprojektu.

J.Lagzdiņš.

Paldies, kolēģi! Komisijas vārdā es aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Dzīvokļa īpašumu likums” atbalstīšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts otrajā lasījumā atbalstīts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

J.Lagzdiņš.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 18.jūnijs.

Sēdes vadītāja.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam – 18.jūnijs. Citu priekšlikumu nav.

Paldies.

Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Maksātnespējas likums”, otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Vents Armands Krauklis.

V.A.Krauklis (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Bruņojamies ar pacietību un strādājam ar likumprojektu Nr.1621/Lp9 – “Maksātnespējas likums”.

Sēdes vadītāja.

Cienījamie kolēģi! Šis ir ļoti atbildīgs likumprojekts. Lūdzu, ieņemiet vietas, ievērojiet klusumu vai, ja jums neinteresē šis likumprojekts, atstājiet zāli, ļaujiet strādāt tiem cilvēkiem, kas vēlas strādāt. Šis tiešām ir viens no ļoti svarīgiem likumprojektiem, kas mums jāpieņem jau šajā sesijā.

Lūdzu, Kraukļa kungs.

V.A.Krauklis.

Tā, cienījamie kolēģi! Paldies par palīdzību sēdes vadītājai.

1. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.3.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

2. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts priekšlikumā Nr.3.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Un savukārt 3. – atbildīgās komisijas priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

4. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

5. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.6.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

6. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

7. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.9.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

8. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

9. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

10. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

11. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.13.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

12. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.13.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un savukārt 13. – atbildīgās komisijas priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

14. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

15. – deputāta Buzajeva priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.16.

Sēdes vadītāja.

Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamās dāmas un kungi! Mans priekšlikums Nr.15 skaitās daļēji komisijas atbalstīts. Patiesībā tas tika pilnīgi noraidīts.

Priekšlikuma būtība ir absolūti skaidra: parādnieks atbild kreditoram tikai ar to mantas daļu, kas kalpo par nodrošinājumu. Sekojot juridiskās tehnikas prasībām, nācās sadalīt priekšlikumu trīs daļās. Pirmo daļu jūs redzat, bet pārējās atrodas 238. un 245.priekšlikumā, kurus komisija noraidīja.

Diemžēl starp 300 priekšlikumiem, kuri tajā vai citā pakāpē atvieglo parādnieka likteni, šis PCTVL priekšlikums ir absolūti unikāls. Pārējā opozīcija nešaubās, ka bankām būtu jāatdod ne tikai tas īpašums, kas tajās ir ieķīlāts, bet arī viss kredīts ar procentiem, atņemot parādniekiem visu mantu. Paši drosmīgākie priekšlikumi paredz pagarināt atmaksāšanas periodu un atstāt šajā periodā parādniekam daļu ienākumu, lai viņš nenomirtu badā. Starp citu, lielāko daļu šādu puspasākumu komisija noraidīja, un acīmredzot tos neatbalstīs arī Saeima, it kā deputāti tieši bankās arī strādātu vai – sliktākajā gadījumā – saņemtu tur atlīdzību!

Neviens, izņemot PCTVL, vairs nav uzdrošinājies mest tik bīstamu izaicinājumu ārvalstu bankām – tām bankām, kuras IKP spekulatīvā pieauguma periodā Latvijā uzvedās kā vāji attīstītā kolonijā: ar uzstājīgu reklāmu izvērsa neatlaidīgu smadzeņu skalošanu, centās “uzsēdināt uz kredīta adatas” pēc iespējas vairāk cilvēku, nenovērtējot viņu iespēju atmaksāt parādu. Tieši pirms trim gadiem, kad vēl nebija par vēlu, tika noraidīts tikpat unikāls ierosinājums, kāds ir mans šīsdienas priekšlikums, proti, kolēģa no PCTVL Miroslava Mitrofanova priekšlikums par šīs trakās reklāmas ierobežošanu likumdošanas ceļā.

Protams, tas viss varēja notikt tikai ar dažādu sastāvu Ministru kabinetu atbalstu, kad pie varas pabija visas Saeimā pārstāvētās partijas, izņemot PCTVL un “Saskaņas Centru”. Un droši vien šī kredītu trakulīgā uzdzīve tiktu pārtraukta, ja nebūtu kaut kādas kompensācijas no ieinteresēto personu puses.

Tagad bankas, kuras, uzsūkdamas kredītprocentus, pietūka kā dēles, cenšas izvairīties no atbildības, bet tie politiķi, kuri tās piesedz, organizē jaunas politiskās struktūras ar citiem, ne mazāk skaistiem nosaukumiem, jo cer savu piesegšanas pamatfunkciju sekmīgi īstenot vēl četrus gadus.

Balsošanas rezultātu par tādiem unikāliem priekšlikumiem, kāds ir šis, taisnīguma labad būtu nepieciešams pastāvīgi demonstrēt televīzijā, katram vēlētājam šo balsošanas rezultātu izdruku vajadzētu turēt zem stikla tajā stūrītī, kur viņam atrodas svētbildes.

Protams, mans priekšlikums pats par sevi nav pietiekami detalizēti izstrādāts, bet komisijai bija visas iespējas, atbalstot ideju, dot juridiski korektu priekšlikuma redakciju, tajā skaitā to attiecinot uz jau noslēgtajiem hipotēkas līgumiem.

Aicinu pabeigt neizdarīto darbu likumprojekta sagatavošanā trešajam lasījumam un šobrīd balsot “par”.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Vārds deputātam Jakovam Plineram.

J.Pliners (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! Esmu pateicīgs Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātiem par to, ka daļēji atbalstīja mūsu priekšlikumu. Bet mēs uzskatām, ka priekšlikums par to, lai parādnieks atbild kreditoram tikai ar to mantas daļu, kas kalpo par nodrošinājumu, ir ārkārtīgi svarīgs. Privātpersonu parādi šodien Latvijā ir valsts mēroga nelaime numur viens. Šie parādi, kas pēc savas būtības ir ārējie parādi, veido aptuveni 13 miljardus latu un trīskārtīgi pārsniedz valsts ārējo parādu. Pēc dažādiem novērtējumiem, parādu verdzībā ir nonākuši aptuveni 400 tūkstoši ģimeņu.

Dāmas un kungi! Patlaban ekonomika demonstrē nelielu atdzīvošanos. Pirmo reizi krīzes laikā sāk samazināties bezdarbnieku skaits. Pirmo reizi pusotra desmita gadu laikā eksports pārsniedz importu, un mēs no jauna sākam mācīties dzīvot uz pašu rēķina. Bet ar parādu problēmu viss ir gluži pretēji. Latvijas tiesas pērn ierosinājušas 2723 juridisko un fizisko personu maksātnespējas lietas – par 67,7 procentiem vairāk nekā 2008.gadā. No šā gada sākuma līdz aprīļa beigām Latvijas tiesas bija ierosinājušas 1058 maksātnespējas procesus – par 168 procesiem vairāk nekā 2009.gada četros mēnešos. Nepilnu divarpus gadu laikā pieaugums gandrīz trīs reizes. Iedomājieties, lūdzu! Protams, ieķīlātajam nekustamajam īpašumam, nekustamā īpašuma spekulāciju bumam beidzoties, ir būtiski kritusies cena, un bankas tādā gadījumā, ja tiks pieņemts mūsu priekšlikums, varētu ciest būtiskus zaudējumus. Bet bankas taču savulaik bija veikušas īpašuma novērtējumu, un tām vajadzēja novērtēt arī iespējamos riskus. Ja bankas to nebija izdarījušas, tad lai tagad uzņemas solidāru atbildību kopā ar visiem pārējiem Latvijas iedzīvotājiem.

PCTVL jau oktobrī uzsāka īstenot programmu “Glābiet cilvēkus, nevis bankas!”. Tās ietvaros pēc Eiroparlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas iniciatīvas bija daudzas tikšanās Eiropas Komisijas līmenī. Mums arī Latvijā izdevās daudz ko panākt. Mūsu spiediena ietekmē tika grozīti Ministru kabineta noteikumi, un parādu esamība vairs nav šķērslis sociālā pabalsta saņemšanai no pašvaldības. Pēc frakcijas priekšlikuma pieņemtie Civilprocesa likuma grozījumi atbrīvo visus sociālā pabalsta veidus no aplikšanas ar tiesas piedziņu. Visi šie pasākumi, kas tika īstenoti pēc mūsu iniciatīvas, nebūtu iespējami, ja tos neatbalstītu valdība un Saeimas vairākums. Tad sāksim beidzot arī šodien galu galā domāt nevis par sponsoru interesēm, bet gan par vēlētāju vitālajām interesēm! Aicinu atbalstīt mūsu priekšlikumu pilnībā. Paldies.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

V.A.Krauklis.

Komisijas vārdā man tomēr jāpiebilst, ka komisija ļoti rūpīgi un ilgstoši strādāja ar visiem šiem priekšlikumiem. Tika izveidota darba grupa, kurā piedalījās visu ieinteresēto pušu pārstāvji, kredītņēmēju biedrību... pie tam divas kredītņēmēju biedrības ieskaitot. Un visi tie priekšlikumi, kas ir kā atbildīgās komisijas priekšlikumi, ir saskaņoti ar visām pusēm. Tie ir kompromisa priekšlikumi. Jo jāsaprot, ka šeit jau neviens netaisās nostāties vienā vai otrā pusē. Bet, ja mēs, piemēram, pilnībā atbalstītu PCTVL priekšlikumus, kuras labo gribu es šoreiz neapšaubu, tas nozīmētu, ka par to samaksātu pārējie kredītņēmēji, ne jau bankas. Pārējie kredītņēmēji, kuri pašlaik maksā.

Tādēļ es tomēr aicinu atbalstīt komisijas viedokli un deputāta Buzajeva priekšlikumu tikai daļēji atbalstīt. Un šeit noraidīt, ja viņš prasa balsojumu.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 15. – deputāta Vladimira Buzajeva priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 23, pret – 61, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

16. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

17. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

18. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

19. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

20. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

21. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

22. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

23. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

24. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

25. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

26. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

27. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts priekšlikumā Nr.28.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

28. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

Cienījamie kolēģi! Saskaņā ar pulksteni ir pienācis laiks pārtraukumam, bet Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu – Kraukļa, Segliņa, Ārberga, Zommeres, Paula un citu – iesniegumu: turpināt sēdi līdz visu jautājumu izskatīšanai. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Tātad mēs turpinām sēdi, līdz visi jautājumi šodien ir izskatīti.

Lūdzu, Kraukļa kungs! Mēs palikām pie 29. – komisijas priekšlikuma.

V.A.Krauklis.

29. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

30. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

31. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

32. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

33. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

34. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

35. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

36. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.38.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

37. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.38.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Savukārt atbildīgās komisijas izstrādātais 38.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

39. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

40. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

41. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts priekšlikumā Nr.40.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

42. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

43. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

44. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

45. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

46. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

47. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

48. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

49. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

50. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

51. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

52. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

53. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts priekšlikumā Nr.57.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Tāpat 54. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums – atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.57.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Savukārt 55. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums – nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

56. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts priekšlikumā Nr.57.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 57. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

58. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

59. – finanšu ministra Repšes priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.60.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

60. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

61. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

62. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

63. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

64. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

65. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

66. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

67. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

68. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

69. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

70. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.74.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

71. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.74.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

72. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

73. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.74.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 74. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

75. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.76.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 76. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

77. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

78. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.79.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Savukārt 79. – atbildīgās komisijas priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

80. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

81. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.82.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 82. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

83. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

84. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

85. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

86. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

87. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

88. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

89. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

90. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

91. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

92. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

93. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Arī 94. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums – nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Savukārt 95. – atbildīgās komisijas priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

96. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

97. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

98. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

99. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.100.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 100. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

101. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.103.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

102. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.103.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 103. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

104. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

105. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

106. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

107. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

108. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

109. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

110. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.109.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

111. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

112. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

113. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

114. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Savukārt 115. – atbildīgās komisijas priekšlikums – ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

116. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

117. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

118. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

119. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

120. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

121. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

122. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

123. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

124. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

125. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

126. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

127. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

128. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

129. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

130. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

131. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 132.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

132. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

133. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

134. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

135. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

136. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 137.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

137. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

138. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iekļauts 139.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

139. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

140 – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

141. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

142. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

143. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

144. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

145. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

146. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 148.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

147. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 148.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

148. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

149. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

Un 150. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

151. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

152. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

153. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

154. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

155. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

156. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

157. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

158. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvīvai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

159. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

160. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

161. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

162. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

163. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

164. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

165. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

166. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Un 167. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

168. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

169. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

170. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

171. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

172. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

173. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

174. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

175. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

176. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 177.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un savukārt 177. – atbildīgās komisijas priekšlikums – atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

178. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

179. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

180. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

181. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

182. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

183. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

184. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

Un arī 185. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

Tāpat 186. – atbildīgās komisijas priekšlikums – atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

187. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

188. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

189. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

190. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 279.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

191. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.13.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

192. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

193. – deputātu Rozes, Līdakas un Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

194. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

195. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

196. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

197. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

198. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

199. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Un 200. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

201. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

202. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

203. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

204. – deputātu Rozes, Līdakas un Aizbalta priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

205. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu par 205.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 205. – deputāta Jāņa Urbanoviča priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 55, atturas – 6. Priekšlikums nav atbalstīts.

Vai deputāts Raimonds Pauls vēlas debatēt vai kaut ko teikt par procedūru? Paldies.

V.A.Krauklis.

Paldies.

206. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

207. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

208. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

209. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

210. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

211. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu.

V.A.Krauklis.

Bet tas ir atbalstīts un iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Bet deputāti lūdz balsojumu. Jūs lūdzat balsojumu? (No zāles: “Nevajag!”) Deputāti atsauc savu prasību pēc balsojuma. Tātad deputāti piekrīt komisijas vērtējumam par 211.priekšlikumu.

V.A.Krauklis.

Un tāpat 212. – deputātu Rozes, Līdakas, frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un vēl veselas rindas iesniedzēju priekšlikums – atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un te man vajadzētu par šo nodaļu varbūt tomēr pateikt, lai deputāti saprastu. (No zāles dep. J.Dobelis: “Nevajag!”) Nē, pavisam īsi. Tātad visi šie priekšlikumi, kas ir noraidīti, nav noraidīti tāpēc, ka mēs būtu kaut kā iebilduši pret to, kas šajos priekšlikumos ir, bet tāpēc, ka šo nodaļu komisija kopā ar darba grupu faktiski uzrakstīja no jauna un visa šī nodaļa būs kā beidzamais komisijas priekšlikums. Tādēļ aicinām pa vidu neizjaukt neko. Citādi mums būs lielas problēmas ar šo balsojumu.

213. – deputātu Rozes, Līdakas un Urbanoviča priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

214. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

215. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

216. – deputātu Rozes, Līdakas un citu priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

217. – deputātu Rozes un Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

218. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

219. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Tāpat 220. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums – atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

221. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

222. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

223. – Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

224. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

225. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

226. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

227. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu par 227.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 227. – deputāta Jāņa Urbanoviča priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 55, atturas – 7. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

228. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

229. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

230. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

231. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

232. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

233. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu par 233.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 233. – deputāta Jāņa Urbanoviča priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 51, atturas – 10. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

234. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

235. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

236. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

237. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

238. – deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu par 238.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 238. – deputāta Vladimira Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 59, atturas – 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

239. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

240. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

241. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

242. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

243. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu par 243.priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 243. – deputāta Jāņa Urbanoviča priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 53, atturas – 5. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

244. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

245. – deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 245. – deputāta Vladimira Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 60, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

Vai deputāte Ilma Čepāne vēlas ko teikt?

Paldies.

V.A.Krauklis.

Šķiet, ka ne.

246. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

247. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

248. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 248. – deputāta Jāņa Urbanoviča priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 55, atturas – 6. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

249. – deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Sākam debates.

Vārds deputātam Vladimiram Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Cienījamais Prezidij! Cienījamās dāmas un kungi! Mans priekšlikums skan sekojoši: gadījumā, ja ir ieķīlāts vienīgais ģimenei piederošais mājoklis un ģimenē ir nepilngadīgi bērni, vienošanās par parādnieka mājokļa saglabāšanu parādnieka īpašumā starp banku un kredītņēmēju noslēgšana tiek veicināta ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas starpniecību.

Gan valdība, gan Saeima cenšas distancēties no šīs dramatiskās un laika gaitā aizvien aktuālākās problēmas – ģimenes ar bērniem izlikšana uz ielas sakarā ar parādiem.

Manuprāt, kad runa ir par bērniem, par mūsu valsts nākotni, tā rīkoties nedrīkst. Protams, valsts palīdzībai šādos gadījumos jābūt daudz radikālākai nekā tā, ko es piedāvāju, bet, ņemot vērā to, ka nesen tika atcelta parādniekiem paredzētās valsts palīdzības programmas projekta izskatīšana, pastiepsim kaut vai vienu salmiņu izmisumā krītošām ģimenēm!

Aicinu balsot “par”.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams?

V.A.Krauklis.

Komisija apsprieda šo priekšlikumu un nolēma neatbalstīt.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par 249. – deputāta Vladimira Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 58, atturas – nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

250. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

251. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

252. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

253. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

254. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

255. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

256. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Arī 257. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Arī 258. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Tāpat 259. – deputātu Rozes un Līdakas priekšlikums – ir daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

260. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

261. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

262. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz...

V.A.Krauklis.

Nevajag...

Sēdes vadītāja.

Deputāti nelūdz balsojumu. Tātad deputātiem nav iebildumu pret 262. – deputāta Urbanoviča priekšlikumu.

V.A.Krauklis.

264...

Sēdes vadītāja.

263...

V.A.Krauklis.

Ā, nē, 263. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

264. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

265. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

266. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

267. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

268. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

269. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

270. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

271. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

272. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

273. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

274. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

275. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

276. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

277. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

278. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.279.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

Un 279. – ļoti apjomīgais atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti prasa balsojumu par 279. – atbildīgās komisijas priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 279. – atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 53, pret – 14, atturas – 6. Priekšlikums ir atbalstīts.

V.A.Krauklis.

280. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

281. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

283. – deputāta Sokolovska priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 283. – deputāta Sokolovska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 19, pret – 53, atturas – 4. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

284. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

285. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

286. – deputāta Sokolovska priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 286. – deputāta Sokolovska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 48, atturas – 6. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

287. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

288. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 289.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

289. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

290. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

291. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

292. – deputāta Sokolovska priekšlikums. Nav atbalstīts. (No zāles: “Balsot!”)

Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 292. – deputāta Jura Sokolovska priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 49, atturas – 8. Priekšlikums nav atbalstīts.

V.A.Krauklis.

293. – deputāta Urbanoviča priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

294. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

295. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

296. – deputāta Sokolovska priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

297. – deputāta Aizbalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

298. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

299. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 300.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja.

Deputāti piekrīt.

V.A.Krauklis.

300. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

301. – tieslietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti atbalsta.

V.A.Krauklis.

302. – frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.

V.A.Krauklis.

Līdz ar to visi deputātu iesniegtie priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Maksātnespējas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 15, atturas – 5. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

V.A.Krauklis.

Paldies par balsojumu.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 27.maijs.

Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 27.maijs.

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu””, otrais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā – deputāts Oskars Spurdziņš.

O.Spurdziņš (Tautas partijas frakcija).

Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu Nr.5961.

Komisija saņēmusi trīsdesmit sešus priekšlikumus.

1. – Ministru prezidenta Dombrovska priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 12. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

2. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

3. – finanšu ministra Repšes priekšlikums. Atbalstīts un iekļauts 4. – atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

4. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

5. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

6. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

7. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

8. – finanšu ministra Repšes kunga priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iekļauts 9. – komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

9. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

10. – finanšu ministra priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

11. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

12. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

13. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

14. – finanšu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

15. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

Arī 16. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

Atbalstīts arī komisijas 17.priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

18. – finanšu ministra priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas priekšlikumā Nr.19.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

19. – komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

20. – finanšu ministra priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas priekšlikumā Nr.19.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija daļēji atbalstīta 21.priekšlikumā. Tas ir iekļauts atbildīgās komisijas 22.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

22. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

22.priekšlikums.

O.Spurdziņš.

Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

23. – Juridiskā biroja priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas priekšlikumā Nr.25.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

Arī 24. – finanšu ministrs Repšes kungs priekšlikums – daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas priekšlikumā Nr.25.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

25. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

Savukārt 26. – finanšu ministra priekšlikums – nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

27. – Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts, iekļauts komisijas priekšlikumā Nr.30.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

Arī 28. – finanšu ministra priekšlikums – daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas priekšlikumā Nr.30.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

Arī 29. – finanšu ministra Repšes kunga priekšlikums – daļēji atbalstīts, iekļauts komisijas 30.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

30. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas izveidotais priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

Atbalstīts arī 31. – Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

32. – finanšu ministra priekšlikums. Neguva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

33. – finanšu ministra priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts priekšlikumā Nr.34.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

34. – Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

35. – finanšu ministra priekšlikums. Neguva komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

36. – komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs.

Deputāti piekrīt.

O.Spurdziņš.

Līdz ar to izskatīti visi priekšlikumi. Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

O.Spurdziņš.

Paldies, kolēģi, par atbalstu otrajam lasījumam.

Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam lūdzu noteikt šā gada 3.jūniju.

Sēdes vadītājs.

Deputāti neiebilst.

O.Spurdziņš.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zvērinātiem revidentiem””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāte Baiba Rivža.

Godātie kolēģi, mums ir palikuši vēl trīs darba kārtības punkti. Ja kādam šeit ir patiešām neinteresanti, līdz reģistrācijai vēl ir diezgan ilgs laiks. Var pilnīgi droši iziet ārā parunāties. Bet tādā troksnī strādāt nav iespējams.

B.Rivža (ZZS frakcija).

Kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par zvērinātiem revidentiem””. Es komisijas vārdā lūdzu noteikt šim likumprojektam steidzamību, jo jautājumi, kas te jālabo, ir tehniskas dabas, saistīti ar zvērinātu revidentu reģistru. Tas ir, reģistrā nevarēs vairs būt revidenta adrese un personas kods. Ir arī iesākta Eiropas Komisijas ierosinātā pārkāpumu procedūra.

Sēdes vadītājs.

Tātad vispirms mums ir jābalso par steidzamību šim likumprojektam. Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par zvērinātiem revidentiem””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret – 1, atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

B.Rivža.

Komisija pirmajā lasījumā ir atbalstījusi likumprojektu un lūdz arī pārējos deputātus atbalstīt to.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zvērinātiem revidentiem”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

B.Rivža.

Komisija lūdz noteikt, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš – līdz 24.maijam, un otrais lasījums būtu jūnijā, laikam 4.jūnijā.

Sēdes vadītājs.

4.jūnijs ir piektdiena. Tātad 3.jūnijā acīmredzot...

B.Rivža.

3.jūnijs. Jā.

Sēdes vadītājs.

Tātad 24.maijs – priekšlikumu iesniegšanas termiņš, 3.jūnijā – otrais lasījums. Deputāti neiebilst.

B.Rivža.

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Nākamais darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli””, pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienītie kolēģi! Pievērsīsimies dokumentam Nr.5917 – “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli””.

Šajā likumprojektā ir trīs galvenās lietas. Pirmkārt, likums pašlaik nosaka, ka nodokļu maksātājam ir pienākums līdz katra pirmstaksācijas gada 1.jūlijam sniegt pašvaldībām informāciju par objektiem, kas nav apliekami ar nodokli. Likumprojekts paredz šo informāciju sniegt tikai tādos gadījumos, ja notiek maiņa.

Otrais, kas tiek skarts šajā likumprojektā, ir tas, ka pašlaik attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokli par zemi tā pieaugums ir ierobežots uz 25 procentiem un ierobežojums darbojas līdz šā gada beigām. Likumprojekts paredz šo termiņu pagarināt līdz 2011.gada beigām.

Trešais. Likums pašlaik nenosaka lauksaimniecībā izmantojamās zemes sadalījumu, kā arī nenosaka pazīmes, pēc kurām izmantojamā zeme varētu tikt apzīmēta. Likumprojekts paredz precizēt šīs neapstrādātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes definīciju.

Pirmām kārtām komisija aicina piešķirt likumprojektam steidzamību.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par steidzamības piešķiršanu likumprojektam “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts atzīts par steidzamu.

Vai deputāts Kastēns vēlas kaut ko par procedūru teikt? Nu tad kaut kā tieciet galā ar savu balsošanas iekārtu, kur esat saspiedis pogas...

G.Bērziņš.

Komisija aicina likumprojektu pieņemt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”” pirmajā lasījumā! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam, kā arī otrā lasījuma datumu.

G.Bērziņš.

Komisija gaidīs priekšlikumus līdz 1.jūnijam, un izskatīšana otrajā lasījumā – Saeimas sēdē 17.jūnijā.

Sēdes vadītājs.

Kāds bija jūsu priekšlikums? 1.jūnijs – priekšlikumiem...

G.Bērziņš.

1.jūnijs un 17.jūnijs.

Sēdes vadītājs.

Lūdzu – deputāts Pimenovs... Nevēlas vairs neko teikt.

Deputātiem nav iebildumu. Deputāti neiebilst. 1.jūnijs – priekšlikumu iesniegšanas termiņš, 17.jūnijs – otrais lasījums.

Godātie kolēģi! Mēs esam saņēmuši vēl divus priekšlikumus izdarīt grozījumus šodienas... papildināt šodienas sēdes darba kārtību.

Ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu papildināt šodienas darba kārtību ar lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa atsaukšanu no Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas”.

Vai deputāts Rasnačs vēlas runāt “par” vai “pret”? Kā es saprotu... Lūdzu, ir tādas tiesības!

Dz.Rasnačs (TB/LNNK frakcija).

Godātie kolēģi! Man nav īsti saprotama Tautas partijas steiga, jo deputātei Muižniecei jāstrādā šajā iestādē vismaz līdz 7.jūnijam. (No zāles dep. V.A.Krauklis: “Nekas!”) Man nav arī saprotams, kāpēc jūs gribat neproporcionāli lielu pārstāvību Juridiskajā komisijā? (No zāles dep. K.Leiškalns: “Lai patrenējas!”) Es domāju, ka Segliņa kungs ir gana daudz trenējies... Atliksim to draudzīgi uz laiku, kad Muižnieces kundze pilnībā noliks savas pilnvaras Juridiskajā komisijā, viņai vēl ir daudz darba kā tās priekšsēdētājai, un neizjauksim proporcionalitāti, kas mums ir komisijā!

Sēdes vadītājs.

Jā, labi.

Dz.Rasnačs.

Es atbalstīšu šo lēmumu pēc divām nedēļām. Tagad aicinu noraidīt.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Mēs gan pašreiz runājam par iespējamām darba kārtības izmaiņām. Acīmredzot mums šis jautājums ir jāizšķir balsojot.

Lūdzu zvanu! Balsosim par grozījumiem šodienas sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa atsaukšanu no Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 59, pret – 24, atturas – 1. Darba kārtība grozīta.

Un ir saņemts vēl viens desmit deputātu parakstīts iesniegums ar lūgumu papildināt šodienas sēdes darba kārtību ar lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputāti neiebilst. Darba kārtība grozīta.

Turpinām izskatīt apstiprināto darba kārtību. Lēmuma projekts “Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījums Valsts fondēto pensiju likumā””. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Guntis Bērziņš.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”).

Cienītie deputāti! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā es gribētu izteikt lūgumu attiecībā uz likumprojektu “Grozījums Valsts fondēto pensiju likumā”. Šorīt mēs šo likumprojektu nodevām Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai kā atbildīgai komisijai. Es gribētu lūgt Saeimu mainīt atbildīgo komisiju un noteikt Sociālo un darba lietu komisiju kā atbildīgo un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju – kā otro komisiju. (No zāles: “Piekrītam!”)

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījums Valsts fondēto pensiju likumā””! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 89, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības punkts – lēmuma projekts “Par deputāta Mareka Segliņa atsaukšanu no Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa atsaukšanu no Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas”! Atgādinu, ka balsojums ir aizklāts. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 57, pret – 20, atturas – 5. Lēmums pieņemts.

Nākamais un pēdējais šodienas darba kārtības punkts – lēmuma projekts “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Juridiskajā komisijā”! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 56, pret – 19, atturas – 6. Lēmums pieņemts.

Godātie kolēģi! Pirms reģistrācijas es informēju, ka šodien bija ieplānota jautājumu un atbilžu sēde, kurā bija paredzēts sniegt mutvārdu atbildi uz deputātu Kraukļa, Ārberga, Rugātes, Eglīša un Valera jautājumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim “Par valsts kapitālsabiedrībām un valsts lomu komercdarbībā”. Uz šo jautājumu ir saņemta rakstveida atbilde, ir informācija, ka jautājuma iesniedzējus šī rakstveida atbilde apmierina, līdz ar to jautājumu un atbilžu sēde nenotiks.

Savukārt ir saņemti divi jauni jautājumi. Viens no tiem saņemts no deputātiem Urbanoviča, Agešina, Klementjeva, Kabanova, Orlova, Ribakova, Zemļinska, Klementjeva, Vidavska un Tutina. Jautājums adresēts Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim – “Par akciju sabiedrības “Parex banka” pārvaldi un restrukturizācijas plānu”. Šis jautājums tiks nodots Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim.

Ir saņemts arī deputātu Plinera, Sokolovska, Buhvalova, Mitrofanova un Buzajeva jautājums ārlietu ministram Aivim Ronim “Par bezvīzu režīmu ar Krieviju”. Šis jautājums tiks nodots ārlietu ministram Aivim Ronim.

Tagad vārds paziņojumam deputātei Antai Rugātei.

A.Rugāte (Tautas partijas frakcija).

Paldies, priekšsēdētāja kungs!

Godātās Saeimas cienījamie deputāti un godātie vēlētāji! Pēc vakardienas raidījuma “Kas notiek Latvijā?” vēlos kliedēt neskaidrības, aizdomas un pārmetumus, kas šodien atrodami sabiedrības plašsaziņas līdzekļos sakarā ar manu balsojumu Saeimas pirms nedēļas pieņemtajā likumprojektā “Grozījumi Valsts pārvaldes iekārtas likumā”.

Raidījumā teicu patiesību. Ja ir jautājums par likumprojektu, balsoju “par” likumprojektu. “Pret” bija viens, un tā neesmu es, atturējās divi, un to vidū arī nav manis. Balsojums ir atrodams Saeimas sēdes stenogrammā.

Raidījuma dalībnieks, iespējams, es to tā kā varbūt nesapratu vai pārpratu, iespējams, jautāja par priekšlikumu, ko bija iesniedzis Kārlis Šadurskis. Jā, es patiešām balsoju “pret” Kārļa Šadurska priekšlikumu ar numuru 34 kā pret nesamērīgu un pārspīlētu, pieprasot ik mēnesi publiskot darbinieku vārdus, uzvārdus, ieņemamos amatus un atalgojumus. Taču priekšlikums tika pieņemts.

Biju, esmu un būšu pret nesamērīgiem līdzīgiem pārspīlējumiem, bet par atklātību saprāta un samērības robežās, kolēģi! Tāds ir mans viedoklis, un tā es arī teicu.

Pret minētajā priekšlikumā prasīto algu sarakstu ikmēneša publiskošanu iebilst arī daļa sabiedrības, un šādu viedokli vakar, jums visiem dzirdot un redzot, pauda arī raidījumā “Kas notiek Latvijā?”. Un ļoti būtiska piebilde ir tā, ka KNAB kategoriski iebilda pret šādu normu nesen pieņemtajā likumā par vienoto atalgojuma sistēmu, pamatojot savu iebildumu ar to, ka tas būtu pretrunā ar fizisko personu datu aizsardzību. Vienlaikus šajā manis tikko minētajā pieņemtajā likumā par vienoto atalgojuma sistēmu ir uzlikts par pienākumu publiskot amatpersonu atalgojumu ministriju un citu iestāžu mājaslapās. Šī norma paredz arī iespēju konkrētas personas algas apmēru pieprasīt ar iesniegumu. Mans balsojums bija “par” šādu normu arī likumprojektā par vienotā atalgojuma sistēmu.

Vēlreiz vēlos uzsvērt, ka raidījumā “Kas notiek Latvijā?” teicu patiesību par savu balsojumu likumprojektos. Noraidu jebkādus izteikumus par manu it kā melošanu. Un, lai gan zinātnieki atzīst, ka spēja melot esot gana laba intelekta pazīme, šoreiz šī īpašība vairāk piestāv iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei. Es kaut kā iztikšu, paliekot pie patiesības pateikšanas.

Paldies jums, godātie kolēģi! (Aplausi.)

Sēdes vadītājs.

Lūdzu zvanu reģistrācijai! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu reģistrācijas rezultātu!

Reģistrācijas rezultātu nolasīšanai vārds Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam.

A.Klementjevs (9.Saeimas sekretāra biedrs).

Labdien, augsti godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Solvita Āboltiņa, Vilnis Edvīns Bresis, Ingrīda Circene, Aleksejs Holostovs, Ingmārs Līdaka un Leopolds Ozoliņš.

Paldies par darbu.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Līdz ar to Saeimas 2010.gada 20.maija sēdi pasludinu par slēgtu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!