• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rotaļās ar akmeņiem: Pedvālē - Zalcburgā - Santjāgo - Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.1999., Nr. 13/14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21101

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tikai ar pamatīgu izglītību mēs varam tikt pie godīgas turības"

Vēl šajā numurā

19.01.1999., Nr. 13/14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rotaļās ar akmeņiem: Pedvālē — Zalcburgā — Santjāgo — Rīgā

F3.JPG (22722 BYTES) F2.JPG (25494 BYTES) F1.JPG (20775 BYTES)

No Abavas krastos ieraudzītajiem un meliorācijas objektos atrastajiem akmeņiem Ojārs Arvīds Feldbergs izkaldinājis tēlniecības darbus, kas pašlaik skatāmi galerijā "Daugava". Te 13.janvārī tika atklāta izstāde "Dažādi gadījumi ar akmeni". Līdzās mākslinieka iecienītajiem mentālajiem meteorītiem eksponēti sadalītie, izdobtie un sasaistītie akmeņi — kopā pavisam 11 skulptūras, kas labi iederētos gan interjerā, gan kādā parkā vai dārzā.

Pats mākslinieks ir ar ideju pilnu galvu un veselīgu iedegumu sejā, jo novembrī un decembrī viņš strādājis starptautiskā tēlniecības simpozijā Čīlē, kur baudījis pavasara sauli, priecājies par ziedošajiem kaktusiem un acālijām, un varenajiem Kordiljēru kalniem. No eiropiešiem piedalījušies vēl tikai divi tēlnieki — no Spānijas un Francijas. Toties bijusi laba izdevība iepazīties ar Amerikas mākslu. Saņemts arī ielūgums aprīlī veidot kādu darbu Meksikā.

Pēc Ojāra Feldberga domām, šāda iziešana pasaulē ir ļoti svētīga. Ceļš uz šo simpoziju sācies Austrijā, kur viņš jūlijā un augustā strādājis par akmens tēlniecības pasniedzēju Zalcburgas vasaras akadēmijā. Tā gan mācībspēkus, gan studentus aicina no visas pasaules, koncentrējot savā paspārnē dažādu tautu un reģionu mākslas pieredzi. Kopā ar studentiem dzīvojot un strādājot kalnos, pasniedzējs jutis aicinājumu arī pats atstāt tur kādu darbu. Tapusi skulptūra "Mākonis" un mākslas objekts klintīs, kam viņš devis nosaukumu "Sarkanie akmeņi". Čīlē savukārt no pelēcīgā marmora izveidota trīsdaļīga kompozīcija "Starp", ar to domājot dienu, kas atrodas starp rītu un vakaru. Un tā — divi rupji kalti balsti, kas atšķiras ar savu faktūru un simbolizē rītu un vakaru, nes slīpētu un pulētu sauli — dienas simbolu.

Ne Zalcburgas kaļķakmens lauztuvēs tapušais "Mākonis", ne spoži pulētā marmora saule šajā izstādē, protams, nav redzami, bet to klātbūtne ir katrā ziņā jūtama.

Ejot pasaulē, mūsu mākslinieki ieraksta tur Latvijas vārdu, uz mājām savukārt līdzi atnesot kaut ko no citu zemju pieredzes un gudrības.

Maijā Ojārs Arvīds Feldbergs atkal rīkos simpoziju Pedvālē. Un atkal satiksies mākslinieki no zemju zemēm.

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!