• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par LR Aizsardzības ministrijas pārziņā esošā Jēkabpils kara lidlauka izmantošanas un apsaimniekošanas pārbaudi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.12.1997., Nr. 333 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210885

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr. 5.1-2-125

Par pasažieru komercpārvadājumu licencēšanu Rīgas pilsētā

Vēl šajā numurā

18.12.1997., Nr. 333

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1.-2-154

Pieņemts: 14.10.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1.-2-154

Rīgā 1997. gada 14. oktobrī

Par LR Aizsardzības ministrijas pārziņā esošā Jēkabpils kara lidlauka izmantošanas un apsaimniekošanas pārbaudi

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis, departamenta direktors, Valsts kontroles padomes loceklis; kolēģijas locekļi V.Vilciņš, J.Āboliņš, L.Ceimere, Dz.Levrence; piedaloties vecākam valsts revidentam R.Strodam, valsts revidentam E.Skrastiņam; protokolēja valsts revidente I.Čakste. Uzaicinātie no LR Aizsardzības ministrijas: valsts sekretārs E.Rinkēvičs, valsts sekretāra vietniece U.Kuple, no v/u “Infrastruktūra” Z.Enģelis; no Kara prokuratūras virsprokurors V.Stravinskis; no Jēkabpils rajona padomes priekšsēdētājs J.Lācis, izpilddirektors A.Baranovskis; no SIA “Lateuro” pārstāvis A.Rudzītis.

Izskatot 1997.gada 6.oktobra revīzijas aktu “Par Jēkabpils kara lidlauka izmantošanu un apsaimniekošanu Aizsardzības ministrijā” un uzklausot uzaicināto personu paskaidrojumus, kolēģija

konstatēja:

1. Jēkabpils rajona tautas deputātu padome, pamatojoties uz LR Ministru padomes Militāro objektu pārņemšanas komisijas 1992.gada lēmumiem, 1994.gada 25.februārī no KF bruņotajiem spēkiem pārņēma Jēkabpils kara lidlauku, ēkas un būves un ar tiem saistīto infrastruktūru, bet 1994.gada 11.martā — arī armijas dzīvojamo fondu ar tā infrastruktūru. Pārņemot iepriekšminētos objektus, kuri bija apmierinošā tehniskā stāvoklī, netika veikta to inventarizācija un uzskaite grāmatvedības bilancē.

2. Jēkabpils rajona padome, iznomājot 1994.gada 25.maijā a/s “Jēkabpils lidosta” uz 20 gadiem Jēkabpils kara lidlauku un ar to saistīto infrastruktūru (bilances atlikusī vērtība Ls 2 021 749) un armijas dzīvojamo fondu Jēkabpils pilsētas Pils rajonā (bilances atlikusī vērtība Ls 55 549), pārkāpa LR likuma “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu”:

— 16.panta 8.punktu, kurš paredz, ka nomas līguma bez izpirkšanas termiņš nevar būt ilgāks par 5 gadiem;

— 30.panta 3.punktu — nomas līgumi netika reģistrēti LR Uzņēmumu reģistrā.

3. Neatkarīgā ekspertu firma — tehnisko ekspertu sabiedrība “T†V Nord Baltik” SIA, nosakot 1994.gadā Jēkabpils kara lidlauka un ar to saistīto objektu atlikušo vērtību, neveica šo objektu tehnisko sistēmu funkcionālās pārbaudes, to atlikusī vērtība iekļauta katra objekta atlikušā bilances vērtībā. Pēc iepriekšminētās ekspertu sabiedrības aprēķiniem, kopējās visu nepieciešamo lidlauku atjaunošanas — remontu darbu izmaksas sastāda apmēram 31% no objekta bilances atlikušās vērtības uz novērtēšanas brīdi un sastāda Ls 627 tūkst.

4. Jēkabpils rajona padome saskaņā ar LR Ministru kabineta 1995.gada 14.novembra rīkojumu Nr.677 laužot nomas līgumu, pārņēma atpakaļ no a/s “Jēkabpils lidosta” Jēkabpils pilsētas Pils rajona dzīvojamo fondu un Jēkabpils lidlauka ar šiem objektiem saistīto infrastruktūru, pamatojoties uz iepriekšminēto ekspertu 1994.gadā veikto objektu vērtējumu (bilances atlikušā vērtībā attiecīgi Ls 54 122 un Ls 2 021 749).

5. LR Aizsardzības ministrijas komisija, izpildot LR Ministru kabineta rīkojumu Nr.667, un Aizsardzības ministrijas 1995.gada 29.decembra pavēli Nr.319, 1996.gada 10.janvārī pārņēma no Jēkabpils rajona padomes un pilsētas domes kara lidlauku un tam piederošo infrastruktūru, pamatojoties tikai uz iepriekšminēto ekspertu 1994.gadā veikto objektu vērtējumu (bilances atlikusī vērtība Ls 2 021 749).

6. VAS “Latvijas dzelzceļš” 1997.gada 25.aprīlī nodeva LR AM sliežu pievadceļus 3879 m (bilances atlikušā vērtībā Ls 10 514), no kuriem tehniskā kārtībā bija posms 960 m garumā.

7. LR, AM 1996.gada 10.janvārī noslēdzot ar SIA “Lateuro” vienošanās protokolu un nododot tai apsargāšanā, saglabāšanā un izmantošanā saimnieciskai darbībai Jēkabpils lidlauku un tā infrastruktūru līdz 1996.gada 1.aprīlim, neizpildīja LR likuma “Par valsts un pašvaldības uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu” 14.panta 7.punkta prasības (organizēt objektu izsoli).

8. SIA “Lateuro” izdevumi, kas saistīti ar lidlauka apsargāšanu un saglabāšanu, divas reizes pārsniedz ieņēmumus no saimnieciskās darbības. Lai nosegtu šo starpību, Aizsardzības ministrijas bij. Celtniecības un apsaimniekošanas departaments 1996.gada 27.augustā bez saskaņošanas ar LR AM vadības atļāva SIA “Lateuro” nojaukt atsevišķas lidlaukam piederošās ēkas. Ieņēmumi no būvmateriālu realizācijas nesedza AM parādu SIA “Lateuro”.

9. AM nav kontrolējusi lidlauka novecojošo un nederīgo ēku nojaukšanas rezultātā iegūto būvmateriālu uzskaiti un realizāciju.

SIA “Lateuro” 1996.gada novembrī pārdevusi 36 lidlauka plāksnes par kopējo summu Ls 932,33.

10. Nav izpildīts LR 1992.gada likuma “Par aizsardzības spēkiem” 7.pants un AM 1995.gada 16.janvāra pavēle Nr.12 “Par nekustamā īpašuma uzņemšanu bilancē” attiecībā uz Jēkabpils lidlauku ar tā komunikācijām, aprīkojumu un noliktavu saimniecību.

11. . AM neizsniedza Valsts kontrolei dokumentus par ministrijas revīzijas komisijas veiktajām pārbaudēm, kas saistītas ar Jēkabpils lidlauka un noliktavu saimniecību apsaimniekošanu un SIA “Lateuro” atskaišu ticamību. Kolēģija

nolēma:

1. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1–2–154.

2. Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijai:

2.1. Izpildīt LR likuma “Par aizsardzības spēkiem” prasības un sakārtot Jēkabpils lidlauka ar komunikācijām aprīkojumu un noliktavu saimniecību uzskaiti ministrijas bilancē.

2.2. Izvērtēt Jēkabpils lidlauka izmantošanas nepieciešamību, lietderību un veikt pasākumus, kas nodrošinātu tā racionālu apsaimniekošanu un izmantošanu.

3. Izdalīt atsevišķā lietvedībā pārbaudi par Jēkabpils lidlauka un angāru plākšņu un būvmateriālu realizāciju.

4. Kolēģijas lēmumu nosūtīt LR Aizsardzības ministrijai, Jēkabpils rajona pašvaldībai un Kara prokuratūrai.

Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu “Par Valsts kontroli”.

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi: V.Vilciņš, J.Āboliņš, L.Ceimere, Dz.Levrence

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!