• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1997. gada 4. decembra lēmums Nr. 289/8 "Par "Latvijas Bankas organizēto Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru otrreizējā tirgus izsoļu noteikumu" apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.1997., Nr. 324/328 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210872

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas valdes lēmums Nr.286/5

Par "Noteikumu Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru pirkšanas ar atpārdošanu (reverse repo) izsolēm "Latvijas Bankā" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

12.12.1997., Nr. 324/328

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: lēmums

Numurs: 289/8

Pieņemts: 04.12.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas valdes lēmums Nr. 289/8

Rīgā 1997. gada 4. decembrī

Par "Latvijas Bankas organizēto Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru otrreizējā tirgus izsoļu noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas valde nolemj:

1. Apstiprināt "Latvijas Bankas organizēto Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru otrreizējā tirgus izsoļu noteikumus" (pielikumā).

2. Atcelt Latvijas Bankas valdes 1997. gada 25. marta lēmumu Nr. 254/7 "Par "Latvijas Bankas organizēto Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju otrreizējā tirgus izsoļu noteikumiem"".

3. Noteikt, ka lēmums stājas spēkā ar 1997. gada 10. decembri.

Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs I. Rimščvičs

Apstiprināti ar Latvijas Bankas valdes
1997. gada 4. decembra lēmumu Nr. 289/8

I. Rimšēvičs, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs

Latvijas Bankas organizēto Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru otrreizējā tirgus izsoļu noteikumi

1. NOTEIKUMOS LIETOTIE TERMINI

1.1. Vērtspapīri - valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmes un valsts iekšējā aizņēmuma obligācijas.

1.2. Parādzīmes - valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu līdz vienam gadam ieskaitot, kurus konkurējošā daudzcenu izsolē laiž apgrozībā ar diskontu un dzēš par to nominālvērtību.

1.3. Obligācijas - valsts vērtspapīri ar dzēšanas termiņu, kurš ir ilgāks par vienu gadu un kurus konkurējošā daudzcenu izsolē laiž apgrozībā ar fiksētu ienākumu.

1.4. Latvijas Bankas organizētais vērtspapīru otrreizējais tirgus - darījumi ar tirgus dalībnieku turējumā esošajiem vērtspapīriem, kas ir iegrāmatoti vērtspapīru kontos Latvijas Bankā.

1.5. Latvijas Bankas organizētā vērtspapīru otrreizējā tirgus dalībnieks (turpmāk tekstā - tirgus dalībnieks) - Latvijas Bankas licencēta banka vai ārvalstu bankas nodaļa (filiāle), kā arī ārvalstu banka, Latvijas Republikas Finansu ministrija (turpmāk tekstā - Finansu ministrija) un starptautiska valūtas, finansu un kredīta organizācija, kurai Latvijas Bankā ir konts norēķiniem latos.

1.6. Vērtspapīru konts - tirgus dalībnieka konts Latvijas Bankā, kurā iegrāmato visus tirgus dalībnieka īpašumā esošos viena laidiena vērtspapīrus.

1.7. Laidiena numurs - Finansu ministrijas piešķirtais vērtspapīru reģistrācijas kārtas numurs pa laidienu veidiem.

2. VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

2.1. Lai īstenotu Latvijas Bankas monetāro politiku un attīstītu Latvijas Republikas vērtspapīru tirgu, Latvijas Banka vērtspapīru otrreizējā tirgus izsolēs pērk un pārdod ierobežotu vērtspapīru apjomu.

2.2. Izsoles organizē Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Tirgus operāciju daļa.

2.3. Par izsoles dalībnieku var kļūt tirgus dalībnieks, kurš ir elektroniskās datu pārraides sistēmas S.W.I.F.T. lietotājs un ir noslēdzis līgumu ar Latvijas Banku "Par datu pārraides tīkla izmantošanu naudas un vērtspapīru elektroniskajos norēķinos".

2.4. Latvijas Banka katrai izsolei nosaka:

2.4.1. parādzīmēm - minimālo pirkšanas diskonta likmi, par kuru zemāk Latvijas Banka vērtspapīrus nepirks, vai maksimālo pārdošanas diskonta likmi, par kuru augstāk Latvijas Banka vērtspapīrus nepārdos;

2.4.2. obligācijām - maksimālo pirkšanas peļņas likmi, par kuru augstāk Latvijas Banka vērtspapīrus nepirks, vai minimālo pārdošanas peļņas likmi, par kuru zemāk Latvijas Banka vērtspapīrus nepārdos;

2.4.3. pērkamo vai pārdodamo vērtspapīru apjomu, laidiena numuru, minimālo solījuma apjomu.

2.5. Latvijas Banka var piedāvāt pirkt vai pārdot vairāku laidienu vērtspapīrus. Latvijas Banka rīko katram laidienam savu pirkšanas vai pārdošanas izsoli.

2.6. Tirgus dalībnieki piedalās izsolēs ar pieteikumiem, kuros norāda piedāvāto vai pieprasīto vērtspapīru laidienu numurus, nominālvērtību apjomu un diskonta/peļņas likmes.

2.7. Izsoles diskonta/peļņas likmes solis ir 0,01%.

2.8. Izsole notiek, ja uz to pieteicies vismaz viens tirgus dalībnieks.

2.9. Visi izsolei iesniegtie pieteikumi ir galīgi un neatsaucami.

2.10. Ja Latvijas Banka izdara grozījumus šajos noteikumos, tad tā par šiem grozījumiem rakstiski paziņo tirgus dalībniekiem ne vēlāk kā piecas dienas pirms to stāšanās spēkā.

3. IZSOLE UN NORĒĶINI

3.1. Izsoles dienā līdz plkst. 10.00 Latvijas Banka ar informatīvo sistēmu starpniecību paziņo pērkamo vai pārdodamo vērtspapīru laidienu numurus.

3.2. Lai piedalītos izsolē, tirgus dalībnieki pa elektronisko datu pārraides sistēmu S.W.I.F.T. nosūta Latvijas Bankai vērtspapīru pārdošanas pieteikumu vai vērtspapīru pirkšanas pieteikumu.

3.3. Izsolē piedalās tirgus dalībnieki, kuru pieteikumi saņemti Latvijas Bankā līdz plkst. 11.00. Pieteikumu saņemšanas laiku fiksē S.W.I.F.T. sistēma.

3.4. Pieteikumus katram vērtspapīru laidienam apmierina Latvijas Bankas noteiktā apjoma un noteiktās minimālās vai maksimālās diskonta/peļņas likmes ietvaros. Tirgus dalībnieku pieteiktās diskonta/peļņas likmes sakārto šādā secībā:

3.4.1. ja Latvijas Banka parādzīmes pērk - sākot ar lielāko likmi, ja pārdod - sākot ar mazāko;

3.4.2. ja Latvijas Banka obligācijas pērk - sākot ar mazāko likmi, ja pārdod - sākot ar lielāko.

3.5. Ja tirgus dalībnieku pieteiktais viena laidiena vērtspapīru apjoms pārsniedz Latvijas Bankas pieprasījumu vai piedāvājumu un ir vairāki pieteikumi ar vienādām diskonta/peļņas likmēm, turklāt pieteikumus nevar apmierināt pilnīgi, tos apmierina proporcionāli pieteikumos norādītajam vērtspapīru nominālvērtību apjomam, bet, ja tas nav iespējams, - pieteikumu iesniegšanas secībā.

3.6. Vērtspapīri un nauda norēķiniem par pieteiktajiem darījumiem izsoles dalībniekiem pilnā apmērā jānodrošina attiecīgajos kontos Latvijas Bankā izsoles dienā līdz plkst. 11.00.

3.7. Izsoles dienā plkst. 11.00 Latvijas Banka aprēķina izsoles rezultātus.

3.8. Ja tirgus dalībnieks pārdod vērtspapīrus Latvijas Bankai, pēc izsoles noslēguma, pamatojoties uz izsoles rezultātiem, vērtspapīri tiek norakstīti no tirgus dalībnieka vērtspapīru konta un ieskaitīti Latvijas Bankas vērtspapīru kontā. Vienlaicīgi nauda tiek norakstīta no Latvijas Bankas konta un ieskaitīta attiecīgā tirgus dalībnieka kontā Latvijas Bankā.

3.9. Ja tirgus dalībnieks pērk vērtspapīrus no Latvijas Bankas, pēc izsoles noslēguma, pamatojoties uz izsoles rezultātiem, nauda tiek norakstīta no tirgus dalībnieka konta Latvijas Bankā un ieskaitīta Latvijas Bankas kontā. Vienlaicīgi vērtspapīri tiek norakstīti no Latvijas Bankas vērtspapīru konta un ieskaitīti tirgus dalībnieka vērtspapīru kontā.

3.10. Ja tirgus dalībniekam attiecīgajos kontos nepietiek naudas vai vērtspapīru, tā pieteikumus anulē un izsoles rezultātus pārrēķina.

3.11. Pēc izsoles noslēguma tirgus dalībnieki var saņemt Latvijas Bankā operatīvo informāciju par izsoles rezultātiem. Izziņu par izsoles rezultātiem (3. pielikums) Latvijas Banka nosūta tirgus dalībniekiem pa elektronisko datu pārraides sistēmu S.W.I.F.T.

3.12. Kopējo izsoles darījumu apjomu, tirgus dalībnieku skaitu un vidējo svērto diskonta/peļņas likmi Latvijas Banka paziņo publiski (4. pielikums).

4. SODA SANKCIJAS

4.1. Par šo noteikumu neievērošanu Latvijas Bankai ir tiesības izsoles noteikumu pārkāpējam uzlikt naudas sodu 2% apmērā no darījuma nominālvērtības vai neļaut piedalīties vērtspapīru otrreizējā tirgus izsolēs uz laiku līdz 6 mēnešiem. Soda nauda par izsoles noteikumu pārkāpšanu tirgus dalībniekam jāsamaksā 3 darba dienu laikā pēc paziņojuma saņemšanas no Latvijas Bankas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!