• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par "Parex Lizing" Baltkrievijā pārdošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2010., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210780

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.05.2010., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par “Parex Lizing” Baltkrievijā pārdošanu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars pēc iepazīšanās ar atbildīgo institūciju sniegto informāciju par “Parex Lizing” Baltkrievijā pārdošanas darījumu uzskata, ka nav pamata apšaubīt uzraugošās valsts institūcijas – Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un otra lielākā akcionāra – Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) lēmumu atbalstīt “Parex Lizing” Baltkrievijā darījuma veikšanu.

A.Kampars norāda: “ERAB un institūciju, kuru tiešā kompetencē ietilpst šādu lēmumu juridiskās un finansiālās pamatotības izvērtēšana, dotā zaļā gaisma darījuma norisei ir pietiekami spēcīgs arguments, lai izdarītu secinājumus, ka darījums noticis atbilstoši Latvijas valsts interesēm. “Parex bankas” un valsts kā akcionāra ekonomiskais ieguvums no veiktā pārdošanas darījuma ir ievērojami lielāks, nekā tas būtu, ja tiktu turpināta līzinga uzņēmuma saimnieciskā darbība. Pirms šā darījuma tika īstenota visaptveroša finanšu analīze. Būtiski ņemt vērā, ka 2008. un 2009.gadā arī Baltkrievijā strauji saruka līzinga apjomi. Noteiktie kreditēšanas ierobežojumi bankai un tās meitasuzņēmumiem paralizēja “Parex Lizing” darbību. Pat ja to atsāktu šobrīd, tirgus niša jau ir aizņemta un uzņēmuma konkurētspēja šajā tirgū ir zaudēta.”

Ministrs arī norāda, ka sabiedrība tiek maldināta ar apgalvojumu, ka darījuma summa ir 100 ASV dolāru. Uz doto brīdi ir saņemti 5,8 miljoni ASV dolāru. Saskaņā ar līguma nosacījumiem līdz 2012.gadam “Parex banka” saņems vēl aptuveni 2,68 miljonus dolāru. Noslēgtā pārdošanas līguma summa ir adekvāta šāda darījuma vērtībai un, ņemot vērā globālo ekonomikas recesiju, pat lielāka nekā tirgū notiekošo pārdošanas darījumu vidējā summa.

Pērn “Parex bankas” jaunā vadība pieņēma lēmumu koncentrēt bankas darbību tikai Baltijas reģionā, atsakoties no biznesa sadaļām ārpus šā reģiona. Par vienu no prioritātēm tā izvirzīja aktīvu atgūšanu, kas arī šā darījuma rezultātā veiksmīgi izdevusies – nekavējoties atgūti 5,8 miljoni ASV dolāru no bankas izsniegtajiem aizdevumiem. Atgūtie līdzekļi uzlabo bankas likviditāti, un pēc kreditēšanas atjaunošanas “Parex banka” tos plāno izmantot kredītu izsniegšanai Latvijas uzņēmumiem.

Kā norāda A.Kampars, lēmums par “Parex bankas” meitasuzņēmuma “Parex Lizing” Baltkrievijā pārdošanu konceptuāli jau pieņemts pērn rudenī.

Tāpat ekonomikas ministrs Artis Kampars norāda, ka atbilstoši Komerclikumam bankas vadību nodrošina valde un padome. Kā Privatizācijas aģentūras valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvim A.Kampara kompetencē nav pieņemt lēmumus, kas saistīti ar “Parex bankas” restrukturizāciju un tās aktīvu pārdošanu.

Sandris Sabajevs, ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!