• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2010., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210723

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO PA viesu iepazīstināšanu ar mūsu valsts vēsturi

Vēl šajā numurā

27.05.2010., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā

Saeima 20.maijā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Publisko iepirkumu likumā, mainot valsts un pašvaldības iestāžu iepirkumu kārtību, nosacījumus pretendentiem un lēmuma pārsūdzēšanas kārtību.

Lai uzņēmums varētu piedalīties valsts un pašvaldību iepirkumos, darbiniekiem būs jāmaksā vismaz 70 procenti no vidējās darba algas attiecīgajā nozarē. Iepirkumos varēs piedalīties arī uzņēmumi ar nodokļu parādu līdz 100 latiem.

Iepirkumos nevarēs piedalīties uzņēmumi, kuri pēdējos trīs gados tiesāti par koruptīvām darbībām, krāpniecību finanšu jomā un citām nelegālām darbībām. Dalība iepirkumos būs liegta arī uzņēmumiem, kuros konstatēta nelegālā nodarbinātība vai konkurences tiesību pārkāpumi.

Saeimas atbalstītās likuma izmaiņas arī nosaka, ka mazajos iepirkumos tikai uzvarētājam vajadzēs iesniegt visu dokumentāciju un izziņas no citām valsts iestādēm. Iesniedzot iepirkuma piedāvājumu, pietiks ar apliecinājumu, ka nav uzsāka uzņēmuma maksātnespēja un tā nodokļu parādi nepārsniedz 100 latus. Šāda vienkāršota prasība attieksies uz iepirkumiem, kuru paredzamā līgumcena ir robežās no 3000 līdz 20000 latu. Publisku būvdarbu gadījumā līgumcena būtu robežās no 10 līdz 120 tūkstošiem latu.

Turpmāk valsts iestādēm, iepērkot noteiktu veidu preces, obligāti būs jāizmanto elektronisko iepirkumu sistēma. Preču kategorijas, kuras jāiepērk, izmantojot centralizēto iepirkumu sistēmu, noteiks Ministru kabinets.

Saeima arī noteica, ka turpmāk, iepērkot autotransportu, viens no kritērijiem būs tā ekspluatācijas ietekme uz enerģētiku un vidi.

Likums paredz, ka Iepirkumu uzraudzības biroja izveidotās komisijas lēmumu varēs pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā, kura lietu izskatīs trīs tiesnešu sastāvā. Savukārt kasācijas sūdzību varēs iesniegt Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

No likuma svītrotas normas par iesniegumu nodrošinājuma maksāšanu, apstrīdot Iepirkumu uzraudzības biroja lēmumu. Lietās, kurās nav pieņemts lēmums, nodrošinājuma summa uzņēmējiem tiks atmaksāta līdz 1.jūlijam vai 30 dienu laikā pēc tiesas nolēmuma stāšanās spēkā. Nodrošinājuma summa par iesniegumiem, kurus Iepirkumu uzraudzības birojs un tiesa atzinusi par nepamatotiem, tiks ieskaitīti valsts budžetā.

Grozījumi Publisko iepirkumu likumā stāsies spēkā 15.jūnijā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!