• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saņemot Latvijai dāvināto Hirosimas Miera akmeni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2010., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210676

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

26.05.2010., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saņemot Latvijai dāvināto Hirosimas Miera akmeni

Rīgas pils dārzā vakar, 25.maijā, pie dāvinājuma Latvijai (no kreisās): Lilita Zatleres kundze, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Miera asociācijas vadītājs Mičio Umemoto ar Hiroijo Umemoto kundzi un Japānas vēstnieks Latvijā Takaši Osanai ar Keiko Osanai kundzi
Foto: VPK

Vakar, 25.maijā, Rīgas pilī Valsts prezidents Valdis Zatlers dāvinājumā Latvijai saņēma Hirosimas Miera akmeni – vienu no tramvaja sliežu bruģakmeņiem, kas atradās pie 1945.gada augustā Hirosimā notikušā atomsprādziena epicentra. Miera akmens ir piestiprināts Latvijas laukakmenim un pagaidām izvietots Rīgas pils dārzā, lai vēlāk tiktu uzstādīts topošajā Likteņdārza piemiņas vietā.

Svinīgā pasākuma laikā Valsts prezidents pateicās Japānas tautai un uzsvēra notiekošā pasākuma simbolismu: “Uz Latviju ir atceļojis Hirosimas Miera akmens, kas pats ir pieredzējis atombombardēšanu. Akmens, kas sevī ir iesūcis to cilvēku likteņstāstus, kas gāja bojā tajā dienā un kas no radioaktivitātes sekām cieta vēl ilgus gadus pēc tam.”

Tāpat dāvināšanas ceremonijā Valsts prezidents Valdis Zatlers pauda: “Šobrīd šeit, Rīgas pils dārzā, Miera akmens ir cieši saaudzis kopā ar Latvijas laukakmeni kā divu tautu likteņstāsti kopā vienotā simbolā. Vienmēr, kad mēs pieiesim klāt šim akmenim, mēs atcerēsimies, cik daudz ir cietusi Japānas un arī Latvijas tauta.”

V.Zatlers norādīja uz Miera akmens simbolisko uzstādīšanas vietu – japāņu arhitekta projektēto Likteņdārzu Koknesē. Viņš piebilda, ka simbolisms “nekad nebeigsies, jo akmens ir mūžīgs un mūžīgi stāstīs savu stāstu”.

Savukārt Hirosimas Miera asociācijas vadītājs Mičio Umemoto savā uzrunā atzina, ka viņam ir gods pasniegt Latvijai un tās iedzīvotājiem Miera akmeni kā Hirosimas sirdi, it īpaši brīdī, kad ASV prezidents Baraks Obama nācis klajā ar iniciatīvu īstenot “pasauli bez kodolieročiem”.

Pasākuma laikā tika nolasīta arī Hirosimas pilsētas mēra Tadatoši Akibas vēstījums, kurā viņš uzsvēra Hirosimas, kas pirms 65 gadiem pārdzīvojusi atombombardēšanu, neatlaidīgos aicinājumus likvidēt kodolieročus un panākt ilgstošu mieru visā pasaulē.

“Hirosimas pūles beidzot vainagojušās ar pasaules mēroga atbalstu šim aicinājumam. Kopš pērnā gada aprīļa, kad ASV prezidents Obama Prāgā rosināja veidot “pasauli bez kodolieročiem”, cilvēce grasās veikt pirmo lielo soli pretim kodolieroču aizliegumam. Arī mums, kas dzīvojam laikmetā, kad iniciatīvu gatavojas uzņemties šāda līmeņa vadītājs, jāsakopo spēki un jāpieliek visas pūles, lai atbrīvotos no kodolieročiem,” vēstījumā uzsver T.Akiba.

Miera akmens dāvināšanas akciju īsteno Hirosimas Miera akmens asociācija. Tā dibināta 1991.gada maijā, lai veicinātu miera apziņu pasaulē, dāvinot Miera akmeni ikvienas pasaules valsts vai valdības vadītājam. Japānas ziņu aģentūra “Kyodo News” darbojas Hirosimas Miera akmens asociācijas sekretāra lomā kopš tās dibināšanas pirms 19 gadiem.

1945.gada 6.augustā Japānas pilsētā Hirosimā atombumbas sprādzienā tika nogalināti simti tūkstošu cilvēku, tādēļ tā tiek uzskatīta par vienu no cilvēces lielākajām traģēdijām.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!