• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pastāvīgs un konsekvents ASV atbalsts (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.1999., Nr. 13/14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/21067

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents

Vēl šajā numurā

19.01.1999., Nr. 13/14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pastāvīgs un konsekvents ASV atbalsts

Papildus 1.lpp.

informācija

16.janvārī aprit gads, kopš Vašingtonā tika parakstīta Baltijas valstu un ASV partnerības harta

V5.JPG (12303 BYTES)V61.JPG (14143 BYTES)
Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks Džeimss Holmss sarunā ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani un ārlietu ministru Valdi Birkavu

V8.JPG (41714 BYTES)
Pasākumā: Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Ivars Millers, ASV – Latvijas Tirdzniecības kameras prezidents Sols Bukingolts, Lietuvas vēstnieka padomnieks Romans Miļausks un Igaunijas vēstnieks Latvijā Juhans Haravē Foto: Juris Krūmiņš — "Latvijas Vēstnesim"

ASV Valsts departamenta pārstāvis

Džeimss P. Rubins:

16. janvāris ir diena, kad tiek atzīmēta Amerikas Savienoto Valstu un Baltijas valstu sadarbības hartas pirmā gadadiena. Šis gads sniedzis ievērojamu progresu hartā noteikto mērķu sasniegšanai, kuri sekmē Igaunijas, Latvijas un Lietuvas integrāciju Eiropas un transatlantiskajās struktūrās. Šī gada laikā Latvija ir uzņemta Pasaules tirdzniecības organizācijā; oficiālās sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) tiek gatavotas ar Igauniju; Latvija un Lietuva ir saņēmušas Eiropas Savienības apliecinājumu iespējai kļūt par ES dalībvalstīm, taču vēl šis process nav sasniedzis oficiālo sarunu līmeni. Igaunija un Latvija ir pieņēmušas pilsonības un naturalizācijas likumus, kas atbilst Eiropas drošības un sadarbības organizācijas standartiem, kā arī pēdējie Krievijas militārie objekti ir slēgti, kā tas tika iepriekš norunāts. Mūsu valdības ir kopīgi strādājušas, lai piesaistītu šim reģionam tik nepieciešamās investīcijas, īpaši Lietuvas enerģētikā. Mēs esam pabeiguši pamatizpēti militārajā jomā visās trīs valstīs, kas jau tiek izmantotas efektīvu, modernu un daudzpusīgu bruņoto spēku attīstībai. Lietuva vadīja mācības, kurās piedalījās tūkstoši ASV un reģiona karavīru.

Nākamajā gadā mēs turpināsim sadarbību ar Baltijas valstīm, lai attīstītu mūsu kopīgo darba programmu. Strādājot divpusējās aizsardzības un ekonomiskajās darba grupās, kā arī starptautiskajās organizācijās, mēs īpašu uzmanību veltīsim ekonomiskajām investīcijām šajā reģionā, minoritāšu pilnīgas integrācijas veicināšanai, uzsāksim sadarbību apkārtējās vides aizsardzībā, veselības aizsardzībā, noziedzības apkarošanā, pilsoniskās sabiedrības veidošanā un citās jomās, balstoties uz stabiliem aizsākumiem. Tiks rīkota otrā ikgadējā Baltijas valstu sadarbības komisijas tikšanās Vašingtonā šī gada maijā, kurā centīsimies rast jaunus sadarbības ceļus.

Baltijas harta pasvītro, prezidenta Bila Klintona vārdiem runājot, ka "NATO durvis ir un būs atvērtas katrai draudzīgai valstij, un Amerika apņemas radīt apstākļus, kuros Igaunija, Latvija un Lietuva kādu dienu varēs ieiet pa šīm durvīm". Amerikas Savienotās Valstis atjauno savas saistības, kas paredz sadarbību ar NATO sabiedrotajiem, lai attīstītu jaunos atbalsta veidus visām valstīm, kas vēlas iestāties NATO, ieskaitot Baltijas valstis. Šie 1998. gada aprīļa NATO galotņu tikšanās laikā izstrādātie pasākumi ir domāti kandidātvalstu stiprināšanai.

"Latvijas Vēstneša" (Laura Dūša) tulkojums

 

Paziņojums Amerikas Savienoto Valstu un Baltijas valstu sadarbības hartas pirmajā gadadienā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!