• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par vispārējās situācijas uzlabošanos ekonomikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2010., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210196

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Par finansējuma piešķiršanu Vidzemes Augstskolai

Vēl šajā numurā

18.05.2010., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par vispārējās situācijas uzlabošanos ekonomikā

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ir pārliecināts, ka pozitīvās izmaiņas pēdējā ceturkšņa makroekonomiskajos rādītājos, kas liecina par vispārējās situācijas uzlabošanos ekonomikā, būs stimuls komercbankām atsākt aktīvāku kreditēšanu uzņēmumiem. A.Kampars norāda: “Pēdējo mēnešu tendences makroekonomikā rada aizvien lielāku pārliecību par valsts ekonomikas atgūšanos pēc globālās finanšu krīzes. Straujais eksporta kāpums, bezdarba līmeņa stabilizēšanās valstī, starptautisko kredītreitingu aģentūru Latvijas kredītreitinga vērtējuma paaugstināšana uz stabilu un nodokļu ieņēmumu plānu pārpildīšana ir pietiekami būtiski rādītāji, lai varētu runāt par ekonomikas atlabšanu valstī. Savukārt tas ir pozitīvs signāls komercbanku sektoram, lai jau drīzumā atsāktu aktīvāku kreditēšanu uzņēmumiem, kas ir vitāli svarīgs instruments tik trūkstošo apgrozāmo līdzekļu palielināšanai uzņēmumu attīstības un konkurētspējas ārvalstu tirgos nodrošināšanā.”

Uzņēmējiem jārēķinās, ka komercbankas pēc globālās finanšu krīzes būs atbildīgākas kreditēšanā un arī daudz piesardzīgākas. Tādēļ ekonomikas ministrs aicina uzņēmumus pašiem būt aktīviem un negaidīt tikai uz banku palīdzību, bet aktīvi izmantot arī valsts piedāvātos finanšu atbalsta instrumentus.

Atbilstoši operatīvajai statistikas informācijai apstrādes rūpniecības apjomi 2010.gada 1.ceturksnī ir par 9,6% lielāki nekā 2009.gada 1.ceturksnī. Mazumtirdzniecībā apgrozījums jau trīs mēnešus aug, martā par 6% pārsniedzot pērnā gada decembra līmeni.

Svarīga loma ekonomikas sildīšanā ir arī valdības īstenotajai politikai finanšu resursu pieejamības uzlabošanā, kas daļēji kompensē investīciju samazinājumu. Ekonomikas ministrija vien ar dažādu uzņēmējdarbības atbalsta programmu palīdzību Latvijas ekonomikā pērn iepludinājusi vairāk par 154 miljoniem latu, 2008.gadā tikai 20 miljonus latu. Šogad šo līdzekļu apjoms varētu būt ap 200 miljoniem latu. Tas ļauj attīstīties ne tikai uzņēmumiem, kuri saņēmuši šos līdzekļus, bet spirāles efektā arī citiem uzņēmumiem.

A.Kampars norāda: šobrīd redzams, ka vislabāk atgūstas tās rūpniecības nozares, kas orientējas uz eksportu. Īpaši labi rezultāti ir kokapstrādē, kur izlaide šajā periodā ir palielinājusies par trešdaļu un pārsniedz arī 2008.gada līmeni. Pieaugums ir arī tādās apjomīgās un Latvijas rūpniecībai svarīgās nozarēs kā metālu ražošana un ķīmiskā rūpniecība. Abās šajās nozarēs pieaugums ir ļāvis sasniegt 2008.gada līmeni.

Tādas nozares kā būvniecība, nekustamais īpašums, finanšu sektors un citas, kuras buma laikā piedzīvoja visstraujāko kāpumu, būs vienas no pēdējām, kas atgūsies no krīzes sitiena.

Sandris Sabajevs,
ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!