• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas ugunsdzēsībai – 145.gadadienā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2010., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/210191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

18.05.2010., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas ugunsdzēsībai – 145.gadadienā

Ministru prezidents:

14.maijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis apsveicis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku ģenerāli Ainaru Penci un visus Latvijas ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekus, kā arī dienesta veterānus Latvijas ugunsdzēsības 145.gadadienā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis apsveikumā uzsver, ka Latvijas apzinātās ugunsdzēsības vēsture mērojama triju gadsimtu garumā. Tā ir pieredzējusi dažādas valsts un politiskās iekārtas, tās tehniskās iespējas ir modernizējušās, ejot līdzi laika ritumam, bet nemainīga vērtība cauri gadsimtiem ir profesionāls glābējs – ugunsdzēsējs. Šā aroda specifika ir tāda, ka tā nav iedomājama bez fiziski smaga, riskanta un cilvēka dzīvībai bīstama darba.

Valdības vadītājs, augstu vērtējot ugunsdzēsēju un glābēju darbu, apsveikuma vēstulē uzsver:

“Šodien ugunsdzēsējs ir plaša profila glābējs, kas palīdz uguns nelaimēs, piedalās ceļu satiksmes negadījumu traģisko seku likvidēšanā, plūdu draudu novēršanā, palīdz sadzīves nelaimēs cietušajiem. Lai būtu iespējas apvienot vienā specialitātē tik daudz prasmju, Jums ir jābūt plašām zināšanām, ko pielietot visdažādākajās situācijās, kuras nemēdz atkārtoties.

Izglābto cilvēku skaits liecina par profesionālu rīcību, taču ikdienā nākas saskarties arī ar traģiskām situācijām, kad Jūsu klātbūtne un pūles vairs nevar palīdzēt. Tādējādi ugunsdzēsēju ikdienas darbs saistās ne tikai ar fizisku risku savai dzīvībai, bet arī lielu stresu un psiholoģiski smagām situācijām, kuru pārvarēšana atkal ir Jūsu profesionalitātes jautājums.

Var droši teikt, ka katrs izglābtais vienmēr vēlas pateikties konkrētajam glābējam, bet Latvijas iedzīvotāji kopā saka lielu paldies Jums par to ārkārtēji nozīmīgo un bīstamo darbu, ko darāt ikdienā!”

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis novēl visiem Latvijas ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem, jo īpaši darba ierindā esošajiem ugunsdzēsējiem un glābējiem, labu veselību, izturību, veiksmi, kā arī stingru pārliecību, ka viņu darbs ir un būs vienmēr augstu novērtēts.

Aivis Freidenfelds,
Ministru kabineta preses sekretārs

Iekšlietu ministre:

Pirms 145 gadiem Rīgā uz ugunsgrēku pirmo reizi izbrauca organizēta brīvprātīgo ugunsdzēsēju komanda. Tas bija sākums, un pēc tam arī citās Latvijas pilsētās sāka veidoties šādas brīvprātīgās ugunsdzēsēju biedrības. Manuprāt, vēl arvien nenovērtēts ir šo pirmo biedrību ieguldījums latviešu nacionālās pašapziņas veidošanā. Spēja tā laika inteliģentākajiem un gaišākiem prātiem apvienoties, lai strādātu sabiedrības drošības labā, ir viens liels solis tuvāk nacionālās apziņas izveidē. Laiki ir mainījušies, bijuši kari, okupācijas posmi, neatkarības iegūšana, pazaudēšana un atjaunošana, bet Jūsu uzdevums ir palicis nemainīgs – glābt cilvēku dzīvības ugunsnelaimēs un dzīvībai bīstamās situācijās.

Pirmie ugunsdzēsēji bija sabiedrībā cienīti un godāti cilvēki. Jūsu dienestam ir apbrīnojama spēja šo īpašību nezaudēt cauri gadu desmitiem. Arī šodien ugunsdzēsēji ir tie, kuru darbu sabiedrība augstu novērtē un ciena. Ugunsdzēsējs – tā, manuprāt, nav tikai profesija, tā ir arī pārliecība un dzīvesveids. Tādēļ no visas sirds lepojos ar Jums, cienu un novērtēju to darbu, ko Jūs ik dienu veicat, lai glābtu cilvēku dzīvības.

Uguns ir briesmīga stihija, kas cilvēkus nežēlo un nešķiro ne pēc tautības, ne mantiskā stāvokļa, ne pēc kādiem citiem apstākļiem. Tai reti kuri šķēršļi ir nepārvarami. Jūs drosmīgi ik dienas stājaties pretī šai stihijai un veidojat šos nepārvaramos šķēršļus.

Pagājušais gads Iekšlietu ministrijā un dienestos ir bijis izdzīvošanas gads. Tāpat tas arī ir bijis lielu pārmaiņu gads, esam veikuši ievērojamas strukturālās reformas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, un diemžēl mums nācās arī samazināt atalgojumu. Šogad mēs jau dzīvojam, un atalgojuma un sociālo garantiju samazinājums nav gaidāms. Es ļoti novērtēju to, ka Jūs esat izpratuši šo reformu nepieciešamību, jūsu darba spars un degsme ir tikai auguši.

Apsveicu Jūs Latvijas ugunsdzēsības 145.gadadienā un novēlu Jums nepazaudēt mīlestību pret to, ko darāt, un to īpašo dzirkstelīti, kas ir Jūsu skatienā. Es ļoti novērtēju un cienu to, ka ik dienu Jūs apzinīgi, godprātīgi un profesionāli veicat savus dienesta pienākumus, lai cilvēki Latvijā varētu justies droši un pasargāti.

Ar cieņu,

iekšlietu ministre Linda Mūrniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!