• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PVN piemērošanu dienesta auto izmantošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2010., Nr. 75 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209798

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrija: Par analogās apraides slēgšanu 1.jūnijā

Vēl šajā numurā

13.05.2010., Nr. 75

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PVN piemērošanu dienesta auto izmantošanai

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana attiecībā uz uzņēmumu automobiļu izmantošanu privātām vajadzībām nav mainījusies, kaut arī Ministru kabineta noteikumu projektā “Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 14.novembrī noteikumos Nr.933 “Likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība”” tiek skaidrota likuma 2.panta devītās daļas piemērošana. Automobiļu izmantošana privātām vajadzībām, tāpat kā tas ir bijis līdz šim, ir uzskatāma par pašpatēriņu, kas ir ar PVN apliekams darījums.

Vispārējais PVN piemērošanas princips nosaka, ka priekšnodokli var atskaitīt tikai par savu ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai. Tādēļ uzņēmuma automobiļa izmantošana personīgām vajadzībām nav saistīta ar uzņēmuma saimniecisko darbību un ar apliekamiem darījumiem, priekšnodoklis par to nav atskaitāms. Līdz ar to, ja par automobiļa iegādi un citām saņemtām precēm un pakalpojumiem, kas izmantoti automobiļa uzturēšanai un izmantošanai, tika atskaitīts priekšnodoklis, tad, piemērojot PVN pašpatēriņam, savā veidā tiek koriģēts šis atskaitītais priekšnodoklis. Ja par automobiļa izmantošanu personīgajām vajadzībām PVN piemēro kā pašpatēriņam, tas nenozīmē, ka PVN tiek aprēķināts papildus.

Ja apliekamā persona piemēro Ministru kabineta 2009.gada 28.decembra noteikumus Nr.1666 “Kārtība, kādā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek labumu, kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo pasažieru automobili personīgām vajadzībām”, tad šo noteikumu 6.punktā minētais labums (t.i., 40, 70, 100 vai 150 lati), kas gūts, izmantojot darba devēja vieglo automobili personīgajām vajadzībām, ir apliekams ar PVN kā pašpatēriņš.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!