• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2010., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209622

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vides ministra darba vizīti Baltkrievijā

Vēl šajā numurā

11.05.2010., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā

10.maijā Eiropas Savienības (ES) Izglītības, jaunatnes un kultūras ministru padome apstiprināja Rīgu par 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Padomes sanāksmē Briselē uzstājās kultūras ministrs Ints Dālderis, kurš savā runā uzsvēra, ka Rīga ir apņēmības pilna nest šo titulu, jo piedāvā plašu izpratni par kultūru. Tā uzsver kultūru kā cilvēka garīgo vertikāli jebkurā radošā dzīves izpausmē. Tā ir draudzība starp paaudzēm, tradīcijām un digitālo pasauli, tā ir iepriekš uzceltu barjeru pārvarēšana. “Rīga ir devusi pasaules kultūras videi ļoti daudz izcilu personību. Minēšu vien dažus – filozofs Jesaja Berlins, kinorežisors Sergejs Eizenšteins, mūsdienu operas soliste Elīna Garanča, diriģents Mariss Jansons, kā arī vijolnieks Gidons Krēmers. Arī Riharda Vāgnera darbība ir saistīta ar Rīgas vārdu.”

I.Dālderis apsveica arī Zviedrijas pilsētu Ūmeo, kas tieši tāpat kā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. “Pavisam nesen ir atklāts tiešais reiss lidojumiem starp šīm pilsētām abos Baltijas jūras krastos. Esmu pārliecināts, ka tas veicinās vēl ciešāku sadarbību, pieredzes apmaiņu un arī mobilitāti.”

Atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes lēmumam 2014.gadā par Eiropas kultūras galvaspilsētu paralēli kļūs divas pilsētas – Rīga (www.riga2014.org) un Ūmeo (www.umea2014.se). Eiropas kultūras galvaspilsētas tradīcijas pirmsākumi ir meklējami 1985.gada 13.jūnijā, kad šo ideju ierosināja Grieķijas kultūras ministre M.Merkuri un Francijas kultūras ministrs Ž.Langs. Iniciatīvas mērķis bija veicināt dažādu Eiropas pilsētu kultūras mantojuma pieejamību un izplatību, popularizēt pilsētu identitāti un dzīvotspēju, kā arī veicināt Eiropas valstu mākslinieku un inteliģences sadarbību.

Jau pirmie Eiropas kultūras galvaspilsētas projekti liecināja, ka rezultāts sasniedz vēl lielākus mērķus, nekā iepriekš tika plānots. Eiropas mērogā tiek veicināta informācijas izplatība par pasākumā iesaistītajām pilsētām un valstīm, uzlabots to tēls, kā arī veicināta uzņēmējdarbība, valsts un privātā sektora sadarbība, tādā veidā sniedzot ieguldījumu pilsētu un reģionu attīstībā.

Eiropas kultūras galvaspilsētas projektu īsteno saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2006.gada 24.oktobra Lēmumu Nr.1622/2006/EK, ar ko nosaka Kopienas rīcību pasākumam “Eiropas Kultūras galvaspilsēta” no 2007. līdz 2019.gadam. Latvijā atlases konkurss tiek īstenots saskaņā ar 2007.gada 4.decembra Ministru kabineta noteikumiem Nr.835 “Eiropas kultūras galvaspilsētas atlases konkursa nolikums”.

2010.gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas ir Pēča (Ungārijā), Esene (Vācijā) un Stambula (Turcijā), 2011.gadā – Tallina (Igaunijā) un Turku (Somijā), 2012.gadā Maribora (Slovēnijā) un Gimaraiša (Portugālē), 2013.gadā Košice (Slovākijā) un Marseļa (Francijā).

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!