• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodokļu šķēršļu likvidēšanu riska kapitāla pārrobežu ieguldījumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2010., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209617

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanu

Vēl šajā numurā

11.05.2010., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nodokļu šķēršļu likvidēšanu riska kapitāla pārrobežu ieguldījumiem

30.aprīlī Eiropas Komisija publicēja ziņojumu, kurā aplūkotas nodokļu divkāršas uzlikšanas problēmas, kas rodas, kad riska kapitāls tiek ieguldīts pārrobežu darījumos, kā arī iespējamie šādu problēmu risinājumi. Ziņojumā izklāstīti secinājumi un ieteikumi, ar kuriem nākusi klajā neatkarīga ES nodokļu ekspertu grupa, kuru Komisija izveidoja, lai tā apsvērtu risinājumus, kā būtu likvidējami nodokļu šķēršļi pārrobežu ieguldījumiem riska kapitālā. Riska kapitāls ir neaizstājams izaugsmes resursu avots maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU). Tāpēc riska kapitāla ieguldījumu atvieglināšana ES ir tik ļoti svarīgs priekšnosacījums veselīgai ekonomikas izaugsmei. Komisija tagad apspriedīs, kādi ir labākie risinājumi, lai praksē atspoguļotu ziņojumā ieskicētos secinājumus atbilstoši tās plašākajai darba programmai, kuras ietvaros ir paredzēts likvidēt nodokļu divkāršu uzlikšanu ES.

ES komisārs nodokļu, muitas, revīzijas un krāpšanas apkarošanas jautājumos Aļģirds Šemeta sacīja: “Riska kapitāls ir daudzu MVU mugurkauls. Uzņēmējdarbības vides uzlabošana MVU ir priekšnosacījums, ja mēs grasāmies izveidot stabilāku un ilgtspējīgāku ekonomiku, kas vienlaikus sasaucas arī ar ES mērķiem 2020.gadam. Tāpēc mums ir jāgādā par to, lai Eiropas riska kapitāla efektīvs tirgus kļūtu par mūsu realitāti, kas savukārt nozīmē, ka ir jālikvidē jebkādi nodokļu šķēršļi, ar kuriem joprojām nākas saskarties.”

30.aprīļa ziņojums ir kopsavilkums galvenajiem slēdzieniem un secinājumiem, kurus sagatavojusi ekspertu grupa jautājumos par nodokļu šķēršļu likvidēšanu riska kapitāla pārrobežu ieguldījumiem. Šo riska grupu Komisija izveidoja 2007.gadā to pasākumu ietvaros, kuru nolūks ir riska kapitāla pārrobežu ieguldījumu atvieglināšana ES, lai radītu labvēlīgākus apstākļus MVU.

Ziņojumā ir uzsvērtas divas galvenās problēmas un ierosināti to iespējamie risinājumi. Pirmkārt, riska kapitāla fondu pārvaldītāja klātbūtni dalībvalstī, kurā ieguldījums ir veikts, var šajā valstī uzskatīt par fonda vai ieguldītāju klātbūtni, kam piemērojami nodokļi (pastāvīga uzņēmējdarbības vieta). Šāda situācija eventuāli var izraisīt nodokļu divkāršu uzlikšanu, ja valstī vai valstīs, kur atrodas konkrētie fondi vai ieguldītāji, nodokļus piemēro arī no ieguldījumiem iegūtajai peļņai. Eksperti ierosina, lai dalībvalstī, kur ieguldījums veikts, riska kapitāla fondu pārvaldnieka klātbūtne netiktu uzskatīta par fondu vai ieguldītāju fiskālu klātbūtni, kurai būtu piemērojami nodokļi. Tas savukārt ļautu mazināt nodokļu divkāršas uzlikšanas problēmas riska kapitāla pārrobežu ieguldījumos.

Otrkārt, eksperti arī konstatēja, ka fiskālajos nolūkos dažādās dalībvalstīs riska kapitāla fondiem pašlaik var piemērot ļoti dažādus nosacījumus. Piemēram, kapitāla fondu var uzskatīt par pārskatāmu vienā valstī, bet par nepārskatāmu – citā. Arī šāda situācija var radīt pamatu gadījumiem, kad nodokļus uzliek divkārt. Tālab eksperti ierosina, ka ES dalībvalstīm būtu jāvienojas, lai riska kapitāla fondu fiskālā klasifikācija tiktu savstarpēji atzīta.

Komisija ar šo ziņojumu iepazīstinās dalībvalstu nodokļu iestādes, lai tās varētu piedalīties notiekošajā darbā, aplūkojot risinājumus, kā iespējams uzlabot iekšējo tirgu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Komisija šo jautājumu ņems vērā arī plašākā darba plānā, proti, lai risinātu nodokļu divkāršas uzlikšanas problēmu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!