• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par eCall sistēmas uzstādīšanu transportlīdzekļos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.05.2010., Nr. 73 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209614

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konkurences noteikumu pārskatīšanu

Vēl šajā numurā

11.05.2010., Nr. 73

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par eCall sistēmas uzstādīšanu transportlīdzekļos

Eiropas Komisija ir atzinīgi novērtējusi to, ka vēl piecas dalībvalstis apstiprina eCall sistēmas uzstādīšanu transportlīdzekļos. Ja notiek smags satiksmes negadījums, šī dzīvības glābšanas sistēma automātiski zvana uz 112 – Eiropas vienoto neatliekamās palīdzības dienestu numuru, un, pilnībā ieviešot šo sistēmu, ik gadus Eiropā varētu izglābt līdz pat 2500 dzīvību. Ceremonijā Briselē 4.maijā Beļģija, Dānija, Luksemburga, Malta un Rumānija parakstīja ES Saprašanās memorandu, lai ieviestu eCall visā Eiropā, pievienojoties pārējām 15 Eiropas valstīm, kuras minēto dokumentu jau ir parakstījušas.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Nēlī Krūsa, kas atbild par digitalizācijas programmu, teica: “Esmu patiesi priecīga, ka tagad 20 dalībvalstis ir apņēmušās īstenot eCall. Šī sistēma ir lielisks paraugs tam, kā informācijas un sakaru tehnoloģijas var uzlabot un pat glābt iedzīvotāju dzīvības.”

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Sīms Kallass, kas atbild par transportu, teica: eCall sistēma ik gadu var glābt daudzu satiksmes dalībnieku dzīvības. Tāpēc esmu gandarīts, ka palielinājies to dalībvalstu skaits, kuras tagad ir apņēmušās ieviest šo sistēmu.”

Smagas avārijas gadījumā eCall automātiski zvana uz Eiropas vienoto neatliekamās palīdzības dienestu numuru 112, nosūta negadījuma vietas precīzas koordinātes un citu būtisku informāciju tuvākajam neatliekamās palīdzības dienestam. Ir aplēsts, ka pilnībā ieviesta eCall sistēma ik gadu varētu glābt līdz pat 2500 dzīvību un vairāk nekā 15% gadījumos mazināt smagu satiksmes negadījumu sekas, saīsinot neatliekamās palīdzības dienestu ierašanās laiku.

Ceremonijā Briselē 4.maijā piecas dalībvalstis (Beļģija, Dānija, Luksemburga, Malta un Rumānija) parakstīja Saprašanās memorandu par eCall sistēmu. Tādējādi tās pievienojas tām 15 ES dalībvalstīm un trim citām Eiropas valstīm, kuras apņēmušās ieviest eCall sistēmu (Austrija, Čehija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Kipra, Lietuva, Nīderlande, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Vācija, Zviedrija, Īslande, Norvēģija un Šveice).

Memorandu 4.maijā parakstīja arī tādas organizācijas kā Agoria, ATX, Belgian Automobile Club Touring, DEKRA, Electronics Solutions, European Transport Safety Council (ETSC), EUROSMART, GMV, ITS Belgium, National Company of Motorways and National Roads from Romania, OctoTelematics, Romanian-American University, Special Telecommunications Service (STS), UTI Systems. Sistēma ir saņēmusi oficiālu atbalstu no 90 memoranda parakstītājiem, ieskaitot mobilo sakaru operatorus, kā arī Eiropas automobiļu ražotājus.

2008.gadā vairāk nekā 1,2 miljonos negadījumu uz Eiropas ceļiem gāja bojā 39 000 cilvēku, bet ievainoto skaits pārsniedza 1,7 miljonus. Ir aplēsts, ka eCall sistēmas instalēšana jaunā transportlīdzeklī izmaksā mazāk par 100 eiro.

Lai pilnībā ieviestu eCall sistēmu, valsts pārvaldei jānodrošina, ka neatliekamās palīdzības dienestu zvanu centri ir aprīkoti tā, lai tie varētu atbildēt uz izsaukumiem, un visiem jaunajiem transportlīdzekļiem jābūt aprīkotiem ar eCall tehnoloģiju.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!