• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par starptautiskā aizņēmuma izmantojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2010., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par Rinalda Muciņa izvirzīšanu valsts sekretāra amatam

Vēl šajā numurā

07.05.2010., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par starptautiskā aizņēmuma izmantojumu

Līdz marta beigām starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros Latvija ir saņēmusi 4 miljardus eiro jeb 2,8 miljardus latu, no kuriem 1,6 miljardi latu izmantoti šādiem mērķiem:

• valsts budžeta deficīta un valsts budžeta aizdevumu finansēšana – 456,2 miljoni latu;

• valsts parāda atmaksa – 784,0 miljoni latu;

• finanšu sektora stabilitātes nodrošināšana – 265,3 miljoni latu;

• Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) atbalsts AS “Parex banka” – 64,4 miljoni latu.

Finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai paredzētie līdzekļi veido drošības rezervi, kas nepieciešamības gadījumā būs pieejama, ja tiks veikti pasākumi finanšu sektora pārstrukturēšanai. Latvijas finanšu sistēmas stabilitātei ir svarīga uzticības atgūšana, līdz ar to starptautiskā aizdevuma līdzekļu drošības rezerves mērķis ir palīdzēt finanšu sistēmai šo uzticību atgūt gan iekšējā, gan ārējā tirgū.

Starptautiskā aizņēmuma programmas turpināšanās saskaņā ar noslēgtām vienošanām un starptautisko aizdevēju klātbūtne Latvijā ir būtisks faktors investoru uzticības uzturēšanai un ekonomiskās izaugsmes atjaunošanai, kas savukārt ir priekšnosacījums valsts patstāvīgās aizņemšanās spēju atjaunošanai finanšu tirgos, lai nodrošinātu starptautiskā finanšu aizņēmuma programmas ietvaros saņemto aizdevumu atmaksu vai pārfinansēšanu saskaņā ar noteiktiem saistību izpildes termiņiem.

Ņemot vērā, ka Latvijai programmas ietvaros piešķirtie aizdevumi tiek izmantoti tikai norādītajiem mērķiem, aizdevumu resursi atrodas Valsts kases kontos Latvijas Bankā un tiek izvietoti termiņnoguldījumos Latvijas Bankā, nodrošinot šiem resursiem pietiekami augstu likviditāti, lai nepieciešamības gadījumā pietiekamā apjomā būtu pieejams finansējums programmas galveno mērķu, kas vērsti uz valsts makroekonomiskās un finanšu stabilitātes nodrošināšanu, sasniegšanai.

Lai turpinātu saņemt finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros ar mērķi mazināt finansiālās un ekonomiskās krīzes radītās sekas, Saeima 2010.gada 21.janvāra sēdē nolēma uzdot Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus no Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Savienības, Zviedrijas Karalistes, Dānijas Karalistes, Somijas Republikas, Igaunijas Republikas, Norvēģijas Karalistes, Starptautiskās Rekonstrukcijas un attīstības bankas, ERAB, Čehijas Republikas un Polijas Republikas.

Aizņēmumam tika noteikti šādi nosacījumi: kopējā summa starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros nedrīkst pārsniegt 7,5 miljardus eiro, aizņēmums izmantojams valsts budžeta deficīta finansēšanai, finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, valsts parāda refinansēšanai un valsts budžeta aizdevumiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!