• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mnistru kabineta sēdē: 2010.gada 5.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2010., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209419

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 29.aprīlī

Vēl šajā numurā

07.05.2010., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 5.maijā

FM: Par biedrības iepriekšējā gada darbības pārskata veidlapas paraugu

5.maijā Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie noteikumi par biedrības, nodibinājuma, reliģiskās organizācijas vai tās iestādes iepriekšējā gada darbības pārskata un turpmākās darbības plāna veidlapas paraugu.

Noteikumi atbilstoši Sabiedriskā labuma organizāciju likumam paredz, ka veidlapa jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā, nevis Finanšu ministrijā.

Iepriekšējā gada darbības pārskata un turpmākās darbības plāna veidlapas aizpildīšanas kārtība un saturs paliek iepriekš noteiktais.

Līdz ar noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudēs MK 2008.gada 22.decembra noteikumi Nr.1110 “Noteikumi par biedrības, nodibinājuma, reliģiskās organizācijas vai tās iestādes iepriekšējā gada darbības pārskata un turpmākās darbības plāna veidlapas paraugu”.

FM: Par gada publiskajiem pārskatiem

5.maijā Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie noteikumi par gada publiskajiem pārskatiem.

Noteikumi izstrādāti, lai informētu sabiedrību par ministriju, centrālo valsts iestāžu, visu to padotībā esošo no budžeta finansēto institūciju, budžeta nefinansēto iestāžu, pašvaldību aģentūru un pašvaldību darbības mērķiem, rezultātiem, kā arī par piešķirto valsts un pašvaldības budžeta līdzekļu izlietojumu.

Noteikumi no jauna izdoti, lai novērstu pretrunas ar 2009.gada 1.decembra likumā “Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību” veiktajām izmaiņām. Lai taupītu valsts budžeta līdzekļus, minētie grozījumi atcēla normu, ka gada publiskos pārskatus nepieciešams publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un vismaz vienā vietējā laikrakstā vai atsevišķā sabiedrībai pieejamā izdevumā. Tāpat noteica, ka publiskie pārskati mēneša laikā jāpublicē mājaslapā. Noteikumu projekts papildināts arī ar jaunu subjektu loku – budžeta nefinansētās iestādes.

Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudēs MK 2006.gada 17.janvāra noteikumi Nr.44 “Noteikumi par gada publisko pārskatu saturu un to sagatavošanas kārtību” un MK 2002.gada 19.februāra noteikumi Nr.69 “Noteikumi par valsts aģentūras un pašvaldības aģentūras gada publiskajiem pārskatiem”.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

IZM: Par Liepājas medicīnas koledžas pievienošanu Rīgas Stradiņa universitātei

Lai īstenotu efektīvu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un tās padotības iestāžu funkciju izpildi, saskaņotu studiju programmu izstrādi un pilnvērtīgi izmantotu materiāltehnisko bāzi, nodrošinot valsts budžeta līdzekļu optimālu izlietojumu, IZM padotībā esošā Liepājas medicīnas koledža ar 2010.gada 1.septembri tiks pievienota Rīgas Stradiņa universitātei (RSU). Uz koledžas bāzes izveidotajā RSU filiālē arī turpmāk varēs apgūt tās pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas, kuras šobrīd īsteno Liepājas medicīnas koledža.

Izvērtējot koledžas darbības ekonomiskos rādītājus un attīstības perspektīvas valsts budžeta samazināta finansējuma apstākļos, kā arī konsultējoties ar IZM, Veselības ministrijas un Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvjiem, 2009.gada 18.augustā koledžas padome pieņēma lēmumu par koledžas pievienošanos Rīgas Stradiņa universitātei. Šis Liepājas medicīnas koledžas padomes lēmums tika atbalstīts arī Rīgas Stradiņa universitātes Senāta 2009.gada 1.septembra sēdē.

Koledžas pievienošana Rīgas Stradiņa universitātei nodrošinās koledžas un Rīgas Stradiņa universitātes resursu – akadēmiskā personāla un struktūrfondu – konsolidāciju efektīvākai to izmantošanai un izglītības kvalitātes paaugstināšanai, kas saistīta ar optimālas un efektīvas pārvaldes sistēmas izveidi, saskaņotu studiju programmu izstrādi, iespējām izmantot apvienotos bibliotēku resursus, kā arī iespējām iesniegt kopīgus makroprojektus ES fondiem, izslēdzot sadrumstalotības iespējas un izmantojot Rīgas Stradiņa universitātes struktūrvienību iespējas. Resursu konsolidācija mazinās iespējamos riskus izglītības procesa īstenošanā, kas saistīti ar izmaiņām demogrāfiskajā situācijā un potenciālo reflektantu skaita samazināšanos.

Liepājas medicīnas koledža īsteno pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas “Māszinības” un “Ārstniecība”, sagatavojot 4.līmeņa profesionālās kvalifikācijas speciālistus – māsas, ārsta palīgus un vecmātes. Koledža īsteno arī arodizglītības programmu “Māszinības” ar iegūstamo kvalifikāciju “māsas palīgs”.

IZM sagatavotais Ministru kabineta (MK) rīkojuma projekts “Par Liepājas medicīnas koledžas pievienošanu Rīgas Stradiņa universitātei” 5.maijā apstiprināts MK sēdē.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

KM: Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas sniegto maksas pakalpojumu cenrādi

5.maijā Ministru kabineta sēdē pieņemti jauni noteikumi “Latvijas Nacionālās bibliotēkas sniegto maksas pakalpojumu cenrādis”, kas izstrādāti, lai sniegtu iespēju lasītājiem saņemt jaunus, mūsdienīgus informācijas pakalpojumus un ērtākas informācijas ieguves iespējas.

Jaunu noteikumu izstrāde pamatojama ar nepieciešamību pārskatīt LNB sniegto maksas pakalpojumu klāstu un noteikt pakalpojumu cenas, kas atbilstu faktiskajām pakalpojumu izmaksām. Līdz šim spēkā esošajā 2006.gadā apstiprinātajā cenrādī fiksētās maksas par pakalpojumiem neatbilda pakalpojumu sniegšanas šābrīža izmaksām, kā arī tajā nebija uzskaitīti visi bibliotēkas sniegtie pakalpojumi, kuri ir aktualizējušies līdz ar informācijas tehnoloģiju attīstību un pieaugošo informācijas pieprasījumu. Piemēram, viens no ļoti pieprasītiem pakalpojumiem ir digitalizācija pēc pieprasījuma, bet šā pakalpojumu klāsta cenas iepriekšējā maksas pakalpojumu cenrādī nebija iekļautas.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas gada resursu apjomu 2010.gadā pamatbudžeta programmā “Kultūras mantojums” veido valsts budžeta dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem un pašu ieņēmumi no sniegtajiem maksas pakalpojumiem. Kaut arī maksas pakalpojumu cenrādis papildināts ar jauniem pakalpojumiem un paaugstināta atsevišķu maksas pakalpojumu cena, Latvijas Nacionālā bibliotēka neplāno lielākus ieņēmumus no maksas pakalpojumiem.

Atsevišķi maksas pakalpojumi studentiem būs pieejami par samazinātu maksu. Latvijas Nacionālās bibliotēkas pamatpakalpojumi, tāpat kā iepriekš, arī turpmāk tiks nodrošināti bez maksas.

Ilze Egle, Latvijas Nacionālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja

LM: Par valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu pieprasīšanas kārtību

Lai atvieglotu valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu pieprasīšanas kārtību, turpmāk informāciju par bērna dzimšanu vai informāciju par personas nāvi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) iegūs no Latvijas Iedzīvotāju reģistra.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas 5.maijā apstiprināti valdībā. Tie vēl jāpieņem Saeimā.

Atbilstoši izmaiņām iedzīvotājiem, pieprasot paternitātes pabalstu un vecāku pabalstu, turpmāk nebūs jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība. Savukārt, pieprasot apbedīšanas pabalstu, nebūs jāuzrāda izziņa par miršanas fakta reģistrāciju. Līdz ar to, lai iesniegtu iesniegumu un uzrādītu attiecīgos dokumentus, pabalsta pieprasītājam vai viņa pilnvarotai personai nebūs jādodas uz VSAA. Iesniegumu par attiecīgā pabalsta piešķiršanu cilvēks varēs iesniegt arī elektroniski vai nosūtīt pa pastu.

Taču minētās izmaiņas pabalstu pieprasīšanas kārtībā neizslēgs to, ka pabalsta pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona, tāpat kā pašreiz, ierodas jebkurā VSAA nodaļā, lai iesniegtu rakstisku pieprasījumu. Tas nozīmē, ka pēc minēto likuma grozījumu pieņemšanas Saeimā un attiecīgu grozījumu veikšanas Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas kārtību, cilvēkiem palielināsies izvēles iespējas attiecībā uz sev ērtāko pabalsta pieprasīšanas veidu. Viņi varēs izvēlēties, kādā veidā attiecīgo pabalstu pieprasīt – personīgi ierodoties VSAA, nosūtot pieprasījumu pabalsta piešķiršanai pa pastu vai iesniedzot šo pieprasījumu elektroniska dokumenta formā.

Iesniegumu par paternitātes, vecāku vai apbedīšanas pabalsta piešķiršanu tāpat kā līdz šim attiecīgā pabalsta pieprasītāji iesniegs jebkurā VSAA nodaļā. VSAA pēc konkrētā iesnieguma izskatīšanas nodrošinās attiecīgā pabalsta piešķiršanu, aprēķināšanu un izmaksu.

Ziņas par veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām VSAA nodaļai tāpat kā līdz šim sniegs Valsts ieņēmumu dienests.

Pēc LM rīcībā esošās informācijas 2009.gadā paternitātes pabalstu saņēma 8549 cilvēki, vecāku pabalstu – 16 804 un apbedīšanas pabalstu (apdrošinātās personas vai viņa ģimenes locekļa nāves gadījumā) – 2200 cilvēku.

LM: Par informācijas apmaiņu pensijas kapitāla nodošanas un saņemšanas jautājumos

Lai pilnveidotu informācijas apmaiņu pensijas kapitāla nodošanas un saņemšanas jautājumos starp Eiropas Savienības (ES) institūcijām, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) un pašu pensiju shēmas dalībnieku, sagatavotas izmaiņas attiecīgajos noteikumos.

Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par pensijas kapitāla nodošanu Eiropas Savienības pensiju shēmai un saņemšanu no tās 5.maijā apstiprināti valdībā.

Saskaņā ar izmaiņām noteikts, ka VSAA aprēķinu par dalībnieka uzkrāto pensijas kapitālu Latvijas valsts pensiju sistēmā nosūtīs ES pensiju shēmas dalībniekam. Līdz šim to nosūtīja ES institūcijai. Pēc VSAA paziņojuma saņemšanas dalībnieks to varēs apstiprināt sešu mēnešu, nevis 20 darba dienu laikā, kā līdz šim.

Vienlaikus atbilstoši Eiropas Komisijas (EK) pieprasījumam papildināta VSAA paziņojumā ietvertā informācija. Tas nozīmē, ka paziņojumā būs norādīti dalībnieka apdrošināšanas periodi Latvijas valsts pensiju sistēmā un iespējamais pensijas apmērs, ja dalībniekam ir 10 gadu apdrošināšanas stāžs. Pēc tā saskaņošanas ar dalībnieku VSAA nosūtīs ES institūcijai paziņojumu par personas apdrošināšanas periodiem un nododamā pensijas kapitāla apmēru, kas aprēķināts atsevišķi par periodu līdz 1995.gada 31.decembrim un par periodu pēc 1996.gada 1.janvāra.

Ņemot vērā EK pieprasījumu, papildināta pensijas kapitāla aktualizēšanas kārtība. Tā paredz, ka dalībnieka valsts nefondētās obligātās pensiju shēmas pensiju kapitālu aktualizē atkārtoti pēc ES galīgā pieprasījuma saņemšanas, ņemot vērā apdrošināšanas iemaksu algas indeksu un papildus uzkrāto pensijas kapitālu. Līdz ar to mainīts arī termiņš, kādā tiek slēgts dalībnieka valsts fondētās pensiju shēmas konts. Dalībnieka valsts fondētā pensiju līmeņa kontu slēdz pēc ES institūcijas galīgā pieprasījuma saņemšanas.

Pēc VSAA datiem uz 2010.gada 30.martu VSAA pieprasījumu par Latvijas valsts pensiju sistēmā uzkrātā pensijas kapitāla nodošanu ES pensiju shēmai iesnieguši 24 cilvēki.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

RAPLM: Par pašvaldību vienotās informācijas sistēmas attīstības koncepciju

5.maijā Ministru kabinets apstiprināja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādāto Pašvaldību vienotās informācijas sistēmas attīstības koncepciju 2009.–2013.gadam (PVIS), kuras mērķis ir samazināt valsts institūciju un pašvaldību izdevumus informācijas sistēmu uzturēšanai.

Vienotā informatizācijas sistēmas koncepcija paredz nodrošināt kvalitatīvu datu apmaiņu starp valsts institūcijām, pašvaldībām un pašvaldību funkciju izpildes informatizāciju.

PVIS ir valsts atbalsta instruments pašvaldībām, nodrošinot funkciju izpildes informatizāciju un elektronisku datu apmaiņu ar četriem valsts reģistriem. Veicot izmaiņas tiesiskajā regulējumā līdz šā gada beigām, paredzēts noteikt centralizētu datu apmaiņu starp pašvaldībām un valsts institūcijām, izmantojot Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošo valsts informācijas sistēmu savietotāju.

RAPLM, izvērtējot pašvaldību vienotās informācijas sistēmas attīstības iespējas 2009.–2013.gadam, uzskata, ka PVIS savienojamības funkcionalitāti jāattīsta, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, savukārt lietojumprogrammatūra jānodod publiskai lietošanai kā atklātā pirmkoda programmatūra.

PVIS koncepcija ir pirmais solis turpmākajai politikas izstrādei pašvaldību informācijas tehnoloģiju izmantošanas jomā, lai nodrošinātu valsts un pašvaldību pakalpojumu pieejamību un kvalitāti iedzīvotājiem, uzskata RAPLM.

PVIS projekts tika uzsākts 1998.gadā, tas paredzēja izveidot modernu informācijas sistēmu pašvaldību funkciju informatizācijai un elektroniskai datu apmaiņai ar valsts informācijas sistēmām un valsts reģistriem. No 1998. līdz 2004.gadam PVIS projekts tika finansēts no valsts investīciju programmas. Nepietiekamā finansējuma dēļ PVIS netika izveidots kā informācijas sistēma, kuru izmanto visas pašvaldības.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

SM: Par jauniem noteikumiem drošākai Latvijas gaisa telpai

Valdība apstiprinājusi noteikumus, lai Latvijā ieviestu civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmu un īstenotu Eiropas Savienības kopīgi noteiktos standartus.

Izstrādātā kārtība paredz, ka civilās aviācijas drošības jomā noteikto pasākumu īstenošanu uzrauga Civilās aviācijas aģentūra. Normatīvajā aktā noteiktas procedūras, kā veikt drošības auditus, inspekcijas un testus, paredzot arī administratīvos sodus, ja tiek atklāti pārkāpumi civilās aviācijas drošības garantēšanas jomā. Lai atbilstoši veiktu civilās aviācijas drošībaskvalitātes kontroli, minētās aģentūras inspektori papildus ir apguvuši Eiropas Komisijas organizētos apmācības kursus.

Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par Civilās aviācijas drošības kvalitātes kontroles programmu” apstiprināts 5.maija Ministru kabineta sēdē.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

TM: Par iesnieguma paraugu uzturlīdzekļu izmaksai un iesniegumam pievienojamajiem dokumentiem

5.maijā Ministru kabinets pieņēma grozījumus noteikumos par iesnieguma paraugu uzturlīdzekļu izmaksai un iesniegumam pievienojamajiem dokumentiem. Grozījumus izstrādājuši Tieslietu ministrijas un Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijas speciālisti.

Kā teikts noteikumu anotācijā, ar grozījumiem tiks apstiprināta jauna veidlapa par uzturlīdzekļu izmaksu. Tajā veikti vairāki precizējumi, kas ļaus optimizēt un efektivizēt uzturlīdzekļu izmaksas piešķiršanas procesu.

Uzturlīdzekļus no UGF līdzekļiem izmaksā pēc iesniedzēja iesnieguma izskatīšanas, ja tā aprūpē ir bērns, kuram ar tiesas lēmumu ir piespriesti uzturlīdzekļi, bet tiesas nolēmuma izpilde atzīta par neiespējamu vai parādnieks nenodrošina UGF likumā noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Turklāt bērnam jāatrodas iesniedzēja faktiskā aprūpē un abiem jābūt deklarētai dzīvesvietai Latvijā.

Savukārt personai, kas saņem uzturlīdzekļus no UGF, noteikts obligāts pienākums informēt UGF administrāciju par apstākļiem, kas ietekmē uzturlīdzekļu izmaksu no UGF, t.i., par bērna neatrašanos faktiskā aprūpē, par iesniedzēja vai bērna izbraukšanu uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs vai par deklarētās dzīvesvietas maiņu ārpus Latvijas.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

VidM: Par profesionālās izglītības iestāžu ēku siltināšanu

5.maijā Ministru kabineta sēdē akceptēts Vides ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa “Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai valsts un pašvaldību profesionālās izglītības iestāžu ēkās” nolikums”. Noteikumi noteiks konkursa nolikumu, vērtēšanas kritērijus un projektu pieteikšanas, izskatīšanas, apstiprināšanas un finansējuma piešķiršanas kārtību.

Konkursa īstenošanas mērķis ir oglekļa dioksīda emisiju samazināšana, samazinot siltumenerģijas un apgaismojuma elektroenerģijas patēriņu valsts un pašvaldību profesionālās izglītības iestāžu ēkās. Pieejamais finanšu instrumenta finansējums ir 10 225 798 lati. Konkursa ietvaros vienam projektam pieejamais minimālais finanšu instrumenta finansējums ir 30 000 latu, maksimālais finanšu instrumenta finansējums – 1 000 000 latu, finanšu instrumenta finansējuma apmērs ir 85% no kopējās projekta attiecināmo izmaksu summas.

Konkurss tiks izsludināts 15 darbdienu laikā pēc šo noteikumu spēkā stāšanās, un Vides ministrija konkursa pieteikumus pieņems 45 dienas no konkursa izsludināšanas dienas.

Konkursa ietvaros paredzēts atbalstīt energoefektivitāti paaugstinošu rekonstrukcijas darbu un vienkāršotas renovācijas darbu veikšanu, siltumapgādes sistēmu maiņu no fosilajiem energoresursiem uz atjaunojamiem resursiem, tai skaitā atjaunojamo enerģijas avotu uzstādīšanu un pieslēgšanu, energoefektīva apgaismojuma uzstādīšanu un citas ar energoefektivitātes paaugstināšanu saistītas aktivitātes.

VidM: Par grozījumiem Piesārņojuma likumā

5.maijā Ministru kabineta sēdē akceptēts Vides ministrijas izstrādātais Ministru kabineta likumprojekts “Grozījumi likumā “Par piesārņojumu”” .

Grozījumi likumā izstrādāti, lai pārņemtu atsevišķas Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 23.aprīļa direktīvas 2009/29/EK (ar ko direktīvu 2003/87/EK groza, lai uzlabotu un paplašinātu Kopienas siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju kvotu tirdzniecības sistēmu) tiesību normas, kuras normatīvajos aktos Latvijai bija jāpārņem līdz 2009.gada 31.decembrim.

Tādējādi likumprojekts nosaka kārtību, kādā tiek nodrošināta informācijas (likumprojektā lietotais termins – iekārtu saraksts) sagatavošana, apstiprināšana un iesniegšana Eiropas Komisijā par bezmaksas emisijas kvotu sadalījumu laikā no 2013.gada 1.janvāra stacionārām tehnoloģiskajām iekārtām, kas ir ES ETS dalībnieki. Līdz ar to, sākot ar 2013.gadu, netiks turpināta līdzšinējā prakse, kad emisijas kvotu sadalījumu noteica nacionālā līmenī, izstrādājot emisijas kvotu sadales plānus.

Tāpat ar izstrādāto likumprojektu tiks noteikta piesārņojošo darbību, kas sāks dalību ES ETS, tikai sākot ar 2013.gada 1.janvāri, līdzšinējās siltumnīcefekta gāzu emisijas informācijas iesniegšanas un pārbaudes kārtība un informācijas iesniegšanas Eiropas Komisijā nodrošināšana.

Iepriekš jau izskanēja, ka 16.marta Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Vides ministrijas sagatavotais nostājas projekts par formālo pārkāpumu, kurā atzīts, ka Latvijas Republika nav pārņēmusi atsevišķas direktīvas 2009/29/EK tiesību normas un, lai to pilnībā novērstu, sagatavos un līdz 2010.gada jūnija beigām apstiprinās nepieciešamos grozījumus likumā “Par piesārņojumu”.

Izstrādātais likumprojekts pilnībā pārņems direktīvas 2009/29/EK tiesību normas, par kuru ierosināta pārkāpuma procedūra.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

ZM: Par grozījumiem Augu šķirņu aizsardzības likumā

Valdība 5.maijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Augu šķirņu aizsardzības likumā”.

Grozījumi nosaka normas, kas selekcionāram vai viņa pilnvarotajam pārstāvim palīdzēs iegūt selekcionāra atlīdzības saņemšanai nepieciešamo informāciju. Turklāt ir vienkāršota kārtība, kādā veic šķirnes pārbaudi un aizsargā selekcionāru tiesības. Lai rosinātu dialogu starp selekcionāriem un lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, likums ir papildināts ar jaunu normu par nevalstisko organizāciju un selekcionāru tiesību īpašnieku sadarbību.

Izmaiņas likumā stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas Saeimā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

ZM: Par valsts nodevas apmēru atļaujas izsniegšanai tirdzniecībai ar mājas dzīvniekiem

Valdība 5.maijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus “Noteikumi par valsts nodevas apmēru un samaksas kārtību par atļaujas izsniegšanu komersantam tirdzniecībai ar mājas (istabas) dzīvniekiem”.

Noteikumi paredz, ka valsts nodevas apmērs par atļaujas izsniegšanu komersantam tirdzniecībai ar mājas (istabas) dzīvniekiem ir 16 latu. Valsts nodevu komersants maksā pirms atļaujas saņemšanas, norēķinoties bezskaidrā naudā (ar pārskaitījumu) vai iemaksājot skaidru naudu kredītiestādē vai citā iestādē, kurai ir tiesības veikt naudas pārskaitījumus, vai arī norēķinoties ar maksājumu karti. Noteikumi paredz komersantam iespēju veikt valsts nodevas maksājumu par atļauju tirdzniecībai ar mājas (istabas) dzīvniekiem, tādējādi uzlabojot uzņēmējdarbības vidi un vienkāršojot administratīvo procedūru. Informāciju par rekvizītiem, uz kuriem var veikt bezskaidras naudas norēķinus par valsts nodevu, var saņemt Pārtikas un veterinārajā dienestā.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

ZM: Par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību

Valdība 5.maijā apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumiem “Noteikumi par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību”.

Ņemot vērā augsto bezdarba līmeni valstī, ir izveidojusies situācija, ka Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Malnavas koledžas studentiem, kuri ir saņēmuši subsīdijas mācību stipendiju veidā, pēc studiju beigšanas nav iespēju atrast darbu iegūtajā profesijā.

Lai nepasliktinātu jauno speciālistu finansiālo situāciju vēl vairāk, valdības noteikumos par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību ir iestrādāta tiesību norma, kas atbrīvo jaunos lauksaimniecības speciālistus, kuri nevar atrast darbu, no subsīdiju atmaksas.

Savukārt atbalsta pasākumā “Atbalsts integrētai dārzeņu un augļu audzēšanai” pretendentiem ir radīta iespēja uzņemties jaunas saistības Eiropas Savienības lauku attīstības atbalsta programmā “Integrētās dārzkopības ieviešana un veicināšana”. Patlaban noteikumi par saistību neizpildi vai maiņu paredz pretendentam soda sankcijas, kas kavē uzņemties jaunas saistības saskaņā ar Eiropas Savienības atbalstu. Tagad noteikumos ir iestrādāta tiesību norma, kas ļauj mainīt atbalsta avotu no subsīdijām uz “Lauku attīstības programmu 2007.–2013.gadam” bez finansiālām sankcijām.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!