• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesu praksi krimināllietās par neatļautām darbībām ar ieročiem, munīciju, sprāgstvielām un speciāliem līdzekļiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.06.1997., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc spraiga darba cēliena ASV

Vēl šajā numurā

19.06.1997., Nr. 149

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Augstākā tiesa

Veids: lēmums

Numurs: 5

Pieņemts: 02.06.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republikas Augstākā tiesa

Plēnuma lēmums Nr.5 Rīgā 1997.gada 2.jūnijā

Par tiesu praksi krimināllietās par neatļautām darbībām ar ieročiem, munīciju, sprāgstvielām un speciāliem līdzekļiem

Apspriedis tiesu praksi lietās par neatļautām darbībām ar šaujamieročiem, munīciju, sprāgstvielām, aukstiem ieročiem un speciāliem līdzekļiem, Latvijas Republikas Augstākās tiesas plēnums nolemj:

1. Vērst tiesu uzmanību uz to, ka, izskatot šīs kategorijas lietas, jāvadās ne tikai no Latvijas KK attiecīgajiem pantiem, bet arī no citiem Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem par ieročiem, munīciju un speciālajiem līdzekļiem.

2. Izskaidrot tiesām, ka Latvijas Kriminālkodeksa izpratnē:

Ieroči — priekšmeti un ierīces, kas speciāli radīti uzbrukumam vai aktīvai aizsardzībai un kuru tehniskās īpašības spēj panākt cilvēka dzīvības apdraudējumu, veselībai un dzīvībai bīstamu izmaiņu radīšanu cilvēka organismā vai arī būvju un citu objektu sagraušanu vai iznīcināšanu.

Šaujamieroči — tehniskas ierīces, kam piemīt ieroču pazīmes un kas paredzētas uzbrukumam vai aizsardzībai no attāluma ar noteiktā virzienā raidīta lidojoša šāviņa (lodes, renkuļa, skrošu, bultas, granātas vai tiem analoģiskiem objektiem) palīdzību.

Aukstie ieroči — priekšmeti, kam piemīt ieroča pazīmes un kas paredzēti bojājumu nodarīšanai, izmantojot cilvēka muskuļu enerģiju.

Munīcija — līdzekļi, kas paredzēti dzīvības, tehnikas un būvju iznīcināšanai, kā arī speciālu uzdevumu veikšanai.

Sprāgstošas vielas (sprāgstvielas) — ķīmiskie savienojumi vai ķīmisku savienojumu maisījumi, kas ārēju faktoru iedarbībā ātri reaģē, izdalot lielu daudzumu gāzu un siltumenerģijas.

Spridzināmās ietaises — līdzekļi, kas nodrošina sprādziena realizēšanu noteiktā vietā, laika momentā vai konkrētas iedarbības rezultātā (uzspridzināšanas līdzekļi, lādiņi, palaišanas ierīces).

Gāzes pistole (revolveris) — speciālais līdzeklis, kurš paredzēts īslaicīgai iedarbībai uz cilvēka organismu un kurā šaujampulvera sadegšanas rezultātā caur stobru tiek izgrūstas gāzes mikrodaļiņas ar kairinošas iedarbības vielām.

Citos normatīvajos aktos jēdzienu skaidrojumi sniegti atbilstoši šo likumu un citu aktu pieņemšanas mērķiem un regulēšanas priekšmetam, tāpēc attiecas uz kādu īpašu nozari (pašaizsardzība, medības, militārā darbība) un neaptver visas krimināltiesiskās attiecības.

Lai izlemtu jautājumu, vai konkrētais nozieguma priekšmets vai rīks ir šaujamierocis, munīcija, sprāgstoša viela, spridzināmā ietaise, aukstais ierocis, gāzes pistole (revolveris), tai paredzēta, kairinošas iedarbības vielām vai indīgām, stipri iedarbīgām un citām neatļautām vielām pildīta patrona vai ar šādām vielām pildīts gāzes baloniņš, kā arī lai noskaidrotu, vai minētie priekšmeti (vielas) ir derīgi lietošanai, lietā ir jānosaka ekspertīze.

3. Kriminālatbildība pēc Latvijas KK 139.panta 5.daļas, 141.panta 3.daļas, 142.panta 3.daļas vai 144.panta 4.daļas iestājas par lietošanai derīgu sprāgstvielu, ieroču, munīcijas, gāzes pistoļu (revolveru) vai to patronu zādzību, laupīšanu, izkrāpšanu vai piesavināšanos.

Turpmākā rīcība ar šiem priekšmetiem (glabāšana, nēsāšana, realizēšana) kvalificējama pēc Latvijas KK 218., 218.1, 222.panta.

4. Ja persona, izdarot sprāgstvielu, ieroču, munīcijas, gāzes pistoļu (revolveru) vai to patronu zādzību, izkrāpšanu vai piesavināšanos, kļūdaini uzskatījusi tos par lietošanai derīgiem, tad tā saucama pie kriminālatbildības tikai par Latvijas KK 139.panta 5.daļā, 142.panta 3.daļā vai 144. panta 4.daļā paredzēto noziegumu mēģinājumiem.

Laupīšanas uzbrukums nolūkā iegūt sprāgstvielas, ieročus, munīciju, gāzes pistoles (revolverus) vai to patronas, vainīgajai personai kļūdaini uzskatot šos priekšmetus par lietošanai derīgiem, no uzbrukuma brīža tiek kvalificēts kā pabeigts noziegums pēc Latvijas KK 141.panta 3.daļas.

5. Ja sprāgstvielas, ieroči, munīcija, gāzes pistoles (revolveri) vai to patronas iegūti izspiešanas rezultātā, tad vainīgās personas darbības kvalificējamas pēc noziegumu kopības — kā izspiešana pēc Latvijas KK 143.panta vai 143.1 panta atbilstošas daļas un kā neatļautas darbības ar minētajiem priekšmetiem — pēc Latvijas KK 218., 218.1vai 222.panta atbilstošās daļas.

6. Ja zādzības, laupīšanas uzbrukuma, piesavināšanās vai krāpšanas mērķis ir bijis sprāgstvielu, ieroču, munīcijas, gāzes pistoļu (revolveru) vai to patronu atsevišķu sastāvdaļu vai materiālu (detaļu) nelikumīga iegūšana, tad tādas darbības kvalificējamas nevis kā šo priekšmetu, bet tikai kā konkrētu materiālu vērtību zādzība, laupīšana, piesavināšanās vai izkrāpšana.

Ja atsevišķas sastāvdaļas vai materiāli (detaļas) iegūti vai glabāti nolūkā izgatavot jaunus vai atjaunot lietošanai nederīgus ieročus, munīciju, sprāgstvielas, gāzes pistoles (revolverus) vai to patronas, nodarījums bez tam kvalificējams pēc Latvijas KK 15.panta 1.daļas un KK 218., 218.1vai 222.panta kā gatavošanās šo priekšmetu izgatavošanai bez attiecīgas atļaujas.

Gadījumos, kad nolaupītas šaujamieroču vai citu šai lēmumā minēto priekšmetu sastāvdaļas vai detaļas, apzinoties, ka tās ir lietošanai derīga ieroča samontēšanai nepieciešams komplekts, nodarījums kvalificējams pēc Latvijas KK 139.panta 5.daļas, 141.panta 3.daļas vai 144.panta 4.daļas.

7. Gadījumos, kad ieroču, munīcijas, sprāgstvielu, gāzes pistoļu (revolveru) vai to patronu nolaupīšana vai izspiešana, kā arī šo priekšmetu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana vai nēsāšana notikusi nolūkā izdarīt citu noziegumu, nodarījums kvalificējams pēc noziegumu kopības kā pabeigta šādu priekšmetu noziedzīga iegūšana vai neatļauta to nēsāšana, glabāšana, iegādāšanās vai izgatavošana un arī kā gatavošanās citam noziegumam.

8. Šaujamieroča, munīcijas, sprāgstvielu, auksto ieroču, gāzes pistoļu (revolveru) vai to patronu, speciālo līdzekļu zādzība, piesavināšanās, laupīšana, izkrāpšana, izspiešana un turpmāka šo priekšmetu glabāšana, nēsāšana, realizēšana sakarā ar bandas organizēšanu vai tās darbību kvalificējamas tikai pēc Latvijas KK 72.panta.

9. Latvijas KK 141.panta 4.daļas izpratnē par šaujamieroču vai sprāgstvielu lietošanu jāuzskata izdarīts šāviens vai spridzināšana.

Latvijas KK 141.panta 4.daļas izpratnē par mēģinājumu lietot šaujamieročus vai sprāgstvielas jāuzskata tāda šo priekšmetu (vielu) izmantošana tiem paredzētajā pielietojuma veidā, kas rada reālus draudus cietušā dzīvībai vai veselībai.

Latvijas KK 143.panta 2.daļas izpratnē par šaujamieroča vai sprāgstvielu lietošanu jāuzskata ne tikai spridzināšana vai šāviena izdarīšana, bet arī vainīgās personas izteikta vai citādi demonstrēta gatavība lietot šos priekšmetus (vielas) tiem paredzētajā pielietojuma veidā.

Latvijas KK 204.panta 3.daļas izpratnē par šaujamo ieroču (šaujamieroču) vai auksto ieroču lietošanu jāuzskata šo priekšmetu pielietošana tiem paredzētajā veidā fizisku sāpju, miesas bojājumu nodarīšanā, mantas iznīcināšanā vai bojāšanā, kā arī citās darbībās, kas rupji pārkāpj sabiedrisko kārtību un izpaužas acīmredzamā necienībā pret sabiedrību.

Latvijas KK 204.panta 3.daļas izpratnē par mēģinājumu lietot šaujamos ieročus (šaujamieročus) vai aukstos ieročus jāuzskata tāda šo priekšmetu izmantošana tiem paredzētajā pielietojuma veidā, kas rada reālus draudus citu personu dzīvībai, veselībai vai mantai.

Latvijas KK 220.3 panta izpratnē šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) pielietošana ir tēmēts šāviens vai arī šāviens, kura rezultātā nodarīts kaitējums cilvēka veselībai, dzīvībai vai zaudējums mantai.

Šaujamieroča vai gāzes pistoles (revolvera) pielietošanas nosacījumu pārkāpums ir likuma “Par šaujamieročiem un speciālajiem līdzekļiem pašaizsardzībai” 4.nodaļā noteikto šaujamieroču un speciālo līdzekļu pielietošanas un izmantošanas nosacījumu un kārtības jebkāds tīšs pārkāpums.

10. Ar auksto vai šaujamieroču, munīcijas, sprāgstošu vielu, spridzināmo ietaišu vai speciālo līdzekļu izgatavošanu Latvijas KK 218., 218.1 vai 222.panta izpratnē jāsaprot ne tikai to jauna izgatavošana, bet arī lietošanai nederīgu minēto priekšmetu (vielu) atjaunošana, kā arī jebkādu priekšmetu (piemēram, raķešpistoļu, starta un celtniecības pistoļu, pneimatisko šauteņu, sadzīves vajadzībām domāto priekšmetu u.tml.) pārveidošana, ka tie kļūst par šaujamieroci, munīciju, auksto ieroci, sprāgstošu vielu, spridzināmo ietaisi vai speciālo līdzekli.

11. Ar auksto vai šaujamieroču, munīcijas, sprāgstošu vielu, spridzināmo ietaišu vai speciālo līdzekļu nēsāšanu Latvijas KK 218., 218.1 un 222.panta izpratnē jāsaprot šo priekšmetu (vielu) pārvietošana sev līdzi vai savā tuvumā (portfelī, ceļa somā, transporta līdzeklī u.tml.).

12. Ar šaujamieroču, munīcijas, sprāgstošu vielu, spridzināmo ietaišu vai speciālo līdzekļu glabāšanu Latvijas KK 218., 218.1 un 222.panta izpratnē jāsaprot minēto priekšmetu (vielu) atrašanās personas faktiskā valdījumā un to atklāta vai slēpta turēšana jebkurā vietā kā saliktā, tā izjauktā veidā. Šo priekšmetu (vielu) glabātava var būt arī ārpus personas pastāvīgās vai pagaidu dzīves vietas.

Ja šaujamieroča vai speciālo līdzekļu glabāšanas vai nēsāšanas atļauja nav pagarināta vai ir anulēta pirms termiņa un persona turpina tos glabāt vai nēsāt, tad tā saucama pie kriminālatbildības pēc Latvijas KK 218., 218.1 vai 220.panta.

Likumīgi iegādāta šaujamieroča glabāšana, pārkāpjot tā pārreģistrēšanas termiņu, nav Latvijas KK 218.panta 1.daļā paredzētais noziegums, un par tādu darbību iestājas administratīvā atbildība pēc Latvijas APK 181.panta.

13. Ar auksto vai šaujamieroču, munīcijas, sprāgstošu vielu, spridzināmo ietaišu vai speciālo līdzekļu iegādāšanos Latvijas KK 218., 218.1 un 222.panta izpratnē jāsaprot minēto priekšmetu (vielu) jebkāda iegūšana savā valdījumā (pērkot, mainot, saņemot kā dāvinājumu vai ķīlu, patapinot vai piesavinoties kā atrastu mantu, kas izgājusi no kādas citas personas tiesiska vai prettiesiska valdījuma u.tml.).

Ja persona neatļautā veidā iegādājusies lietošanai nederīgu auksto vai šaujamieroci, munīciju, sprāgstošas vielas, spridzināmo ietaisi vai speciālo līdzekli, lai atjaunotu to kaujas spējas, bet nav vēl to izdarījusi, tad šāda persona atkarībā no konkrētiem lietas apstākļiem saucama pie kriminālatbildības par gatavošanos šo priekšmetu (vielu) izgatavošanai vai par to izgatavošanas mēģinājumu.

14. Ar ieroču, munīcijas, sprāgstošu vielu, spridzināmo ietaišu vai speciālo līdzekļu realizēšanu jāsaprot minēto priekšmetu (vielu) jebkāda nodošana citai personai (pārdodot, mainot, dāvinot, ieķīlājot, patapinot u.tml.).

Persona, kas bojātu vai lietošanai nederīgu auksto vai šaujamieroci, munīciju, sprāgstošu vielu, spridzināmo ietaisi, speciālo līdzekli vai šo priekšmetu butaforiju apzināti realizē kā lietošanai derīgu, saucama pie kriminālatbildības par krāpšanu pēc Latvijas KK 142.panta.

Persona, kas neatļauti iegādājusies, glabājusi (izņemot auksto ieroci) vai nēsājusi šā punkta 2.daļā minēto priekšmetu, uzskatot to par lietošanai derīgu, saucama pie atbildības par Latvijas KK 218. vai 218.1 pantā paredzētā nozieguma mēģinājumu.

15. Ar šaujamieroča, munīcijas, gāzes pistoles (revolvera) un tai paredzētu ar kairinošas iedarbības vielām pildītu patronu nevērīgu glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu jāsaprot gadījumi, kad netiek ievēroti minēto priekšmetu glabāšanai, nēsāšanai, pārvadāšanai vai pārsūtīšanai tiesību aktos paredzētie nosacījumi un sakarā ar to citai personai radusies iespēja iegūt šos priekšmetus savā valdījumā.

Atbildība pēc Latvijas KK 220.panta 2.daļas iestājas par šaujamieroču vai munīcijas tādu nevērīgu glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu, kuras dēļ citai personai radusies iespēja izmantot šos ieročus vai munīciju un tādēļ iestājušās smagas sekas.

Ar smagām sekām Latvijas KK 220.panta 2.daļas nozīmē jāsaprot cilvēka nāve, smagi vai vidēja smaguma miesas bojājumi, ievērojami materiālie zaudējumi vai arī noziegums, kas izdarīts, izmantojot šo šaujamieroci vai munīciju.

16. Par Latvijas KK 218.panta 2.daļas un 218.1 panta 2. un 4.daļas paredzēta nozieguma subjektiem var būt personas, kurām ir atļauja (licence) realizēt šaujamieročus, munīciju, gāzes pistoles (revolverus), tām paredzētās ar kairinošas iedarbības vielām pildītas patronas un gāzes baloniņus (uzņēmuma, veikalu u.tml. īpašnieki, direktori, pārdevēji u.tml.).

17. Par Latvijas KK 220. un 220.2 pantā paredzēto noziegumu subjektiem var būt personas, kurām likumā noteiktā kārtībā izsniegta atļauja iegādāties, glabāt un nēsāt šaujamieročus, munīciju, gāzes pistoles (revolverus) un tām paredzētas ar kairinošas iedarbības vielām pildītas patronas.

Ja šaujamieroci, munīciju, gāzes pistoli (revolveri) un tai paredzētas ar kairinošas iedarbības vielām pildītas patronas persona glabājusi bez atļaujas un ja, nevērīgi glabājot, nēsājot, pārvadājot vai pārsūtot, tos ieguvusi cita persona, tad tāds nodarījums kvalificējams tikai pēc Latvijas KK 218. vai 218.1 panta atbilstošas daļas, kas paredz atbildību par šo priekšmetu glabāšanu bez attiecīgas atļaujas.

18. Saskaņā ar Latvijas KK 218.panta 4.daļu persona atbrīvojama no kriminālatbildības par šaujamieroča, munīcijas vai sprāgstvielu glabāšanu bez attiecīgas atļaujas tikai tad, ja tā minētos priekšmetus labprātīgi nodevusi attiecīgām valsts institūcijām.

Šo priekšmetu nodošanu var atzīt par labprātīgu, ja persona to darījusi, pastāvot iespējai tos paturēt.

Personu, kas labprātīgi nodevusi bez attiecīgas atļaujas izgatavotu, iegādātu vai nēsātu šaujamieroci, munīciju vai sprāgstvielas, kā arī personu, kas labprātīgi nodevusi bez attiecīgas atļaujas iegādātu, izgatavotu, glabātu vai nēsātu spridzināmo ietaisi, sprāgstošu vielu, auksto ieroci, gāzes pistoli (revolveri), ar kairinošas iedarbības vielām, kā arī indīgām, stipri iedarbīgām vai citām neatļautām vielām pildītas patronas vai gāzes baloniņus, tiesa saskaņā ar Latvijas KK 47.pantu var atbrīvot no kriminālatbildības vai soda, lēmumā vai spriedumā obligāti norādot atbrīvošanas motīvus.

19. Taisot notiesājošu spriedumu, tiesām jāapspriež jautājums par Latvijas KK 218., 218.1, 220., 220.2, 220.3 pantā paredzēto papildsodu piemērošanu visos gadījumos, kad likumā paredzēta papildsoda noteikšanas iespēja.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas priekšsēdētājs A.Guļāns

Plēnuma sekretāre, Latvijas Republikas Augstākās tiesas senatore Z.Raupa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!