• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par militārpersonu pensijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.1997., Nr. 199/200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts statistikas komitejas informācija

Par patēriņa cenu pieaugumu jūnijā

Vēl šajā numurā

08.08.1997., Nr. 199/200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrijas informācija

Par militārpersonu pensijām

Vakar, 7.augustā, aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis parakstīja pavēli "Par amatpersonām, kas dienē vai strādā Aizsardzības ministrijas pakļautībā un pārziņā esošajās institūcijās un saņem citu valstu pensijas".

Latvijas Republikas likuma "Par Aizsardzības spēkiem" 44.pants nosaka, ka nav pieļaujama aktīvā dienesta karavīru nonākšana politiskā atkarībā un ka obligāti ir jāievēro šajā pantā noteiktie ierobežojumi dažādu maksājumu saņemšanā. Savukārt Korupcijas novēršanas likuma 5.pants nosauc NBS aktīvā dienesta karavīrus kā šī likuma subjektus un atbilstoši šī likuma 1.-3.pantam nepieļauj to atrašanos ietekmējamā (korumpējamā) stāvoklī.

Diemžēl līdz šim pretēji šo likumu normām un to jēgai daļa Latvijā dienējošo militārpersonu saņem izdienas pensiju veidā nelikumīgus maksājumus no Krievijas Federācijas. Nelikumīgi tie ir tādēļ, ka Krievijas federācijas 1995.gadā pieņemtais likums par militārpersonu pensijām nosaka, ka pensijas nedrīkst saņemt tie cilvēki, kuri turpina dienestu gan savas, t.i., Krievijas, gan arī citu valstu bruņotajos spēkos. Saņemdamas nelikumīgus ienākumus, šīs personas var kļūt ietekmējamas un atkarīgas no institūcijām, kas šos maksājumus veic.

Tagad ar ministra pavēli Aizsardzības ministrijas darbiniekiem un Nacionālo bruņoto spēku militārpersonām, kuras saņem pensijas no citām valstīm, ir dota iespēja izvēlēties - vai nu atteikties no citu valstu pensijas un turpināt dienestu, vai arī nokārtot Latvijas valsts izdienas pensijas saņemšanu un turpināt darbu Aizsardzības ministrijas struktūrās likumdošanā paredzētajā kārtībā, vai arī atvaļināties no dienesta un likumīgi saņemt citas valsts piešķirto pensiju.

Jau šobrīd Latvijas Republikas likuma "Par Aizsardzības spēkiem" 46.pants un likuma "Par Latvijas Republikas Zemessardzi" 45.pants paredz, ka, nosakot militārpersonām izdienas stāžu, kas dod tiesības uz Latvijas izdienas pensiju, tajā tiek ieskaitīts dienests citu valstu bruņotajos spēkos.

Iespēja izdarīt izvēli ir līdz šā gada 1.oktobrim.

Aizsardzības ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!