• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 13. aprīļa noteikumi Nr. 358 "Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2010., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208534-noteikumi-par-transportlidzeklu-vaditaju-apmacibu-un-transportlidzeklu-vaditaju-apmacibas-programmam

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.366

Grozījums Ministru kabineta 2008.gada 8.aprīļa noteikumos Nr.260 "Noteikumi par valsts nodevas apmēru un maksu par konsulārajiem pakalpojumiem latos un ārvalstu valūtā"

Vēl šajā numurā

23.04.2010., Nr. 65

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 358

Pieņemts: 13.04.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.358

Rīgā 2010.gada 13.aprīlī (prot. Nr.19 12.§)

Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām

 Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 22.panta ceturto daļu un
Autopārvadājumu likuma 6.1 panta trešo daļu un 30.1 panta trešo daļu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka prasības komersantiem, izglītības iestādēm un speciālistiem, kuri nodrošina transportlīdzekļu vadītāju apmācību, un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmas, tai skaitā sākotnējo un periodisko apmācības kārtību un apmācības programmas transportlīdzekļu vadītājiem, kas veic kravas un pasažieru pārvadājumus (C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem ar ierakstu vadītāja apliecībā par iegūtajām profesionālajām zināšanām), kā arī transportlīdzekļu vadītāju apmācības procesa kontroles kārtību.

2. Noteikumi neattiecas uz traktortehnikas vadītāju, tramvaju un trolejbusu vadītāju, kā arī mopēdu un velosipēdu vadītāju apmācību.

2. Prasības komersantiem un izglītības iestādēm, kas apmāca personas transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas iegūšanai

2.1. Mācību kartes izsniegšana

3. Transportlīdzekļu vadītājus drīkst apmācīt komersanti un izglītības iestādes, kuras ir saņēmušas mācību karti.

4. Mācību karte ir noteikta parauga dokuments (1.pielikums), kas dod tiesības apmācīt tajā norādīto kategoriju transportlīdzekļu vadītājus konkrētās mācību telpās un kas apliecina, ka mācību telpas atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

5. Mācību kartes komersantiem un izglītības iestādēm (turpmāk – autoskola) izsniedz, atņem, to darbību aptur uz laiku un atjauno valsts akciju sabiedrība "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (turpmāk – CSDD).

6. Lai saņemtu mācību karti, autoskola iesniedz iesniegumu (2.pielikums) CSDD.

7. CSDD pārbauda mācību telpu atbilstību šo noteikumu 3.pielikumā noteiktajām prasībām un sastāda aktu (4.pielikums).

8. CSDD mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas izsniedz mācību karti vai atsaka to izsniegt. Mācību karti atsaka izsniegt, ja mācību telpas neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām.

9. Ja autoskolai tiek izsniegta jauna mācību karte vai autoskola beidz savu darbību, iepriekš izsniegtā mācību karte tiek atzīta par spēku zaudējušu.

10. Ja autoskolai mainās nosaukums vai juridiskā adrese, tā 15 dienu laikā iesniedz CSDD izmaiņas apliecinošu dokumentu, lai saņemtu jaunu mācību karti.

11. Ja mācību karte tiek nozaudēta, nozagta, iznīcināta vai sabojāta, autoskola paziņo CSDD. CSDD tās vietā izsniedz dublikātu.

2.2. Mācību kartes darbības apturēšana uz laiku un mācību kartes atņemšana

12. Ja autoskola pārkāpj normatīvo aktu prasības, CSDD ir tiesīga:

12.1. izteikt autoskolai brīdinājumu, nosakot laikposmu, kurā novēršami normatīvo aktu pārkāpumi vai uzlabojama apmācīto personu sekmība transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas eksāmenos;

12.2. uz laiku apturēt mācību kartes darbību (pēc noteiktā laika un pārkāpumu novēršanas atjaunot mācību kartes darbību);

12.3. atņemt mācību karti.

13. Par mācību kartes darbības apturēšanu, aizliedzot autoskolai attiecīgajās mācību telpās reģistrēt jaunas mācību grupas, CSDD lemj, ja:

13.1. pārbaudē konstatēts, ka mācību telpas neatbilst šo noteikumu 3.pielikumā minētajām prasībām;

13.2. pārkāptas šo noteikumu prasības;

13.3. saņemta valsts institūcijas informācija, ka autoskola neievēro normatīvajos aktos par patērētāju tiesību aizsardzību vai nodokļiem (nodevām) noteiktās prasības.

14. Par mācību kartes atņemšanu CSDD lemj, ja:

14.1. saņemts valsts institūcijas pieprasījums par mācību kartes atņemšanu, jo autoskola neievēro normatīvajos aktos par patērētāju tiesību aizsardzību vai nodokļiem (nodevām) noteiktās prasības;

14.2. atkārtoti pārkāptas šo noteikumu prasības;

14.3. sešu kalendāra mēnešu laikā transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas teorētisko eksāmenu pirmajā reizē nokārto mazāk par 75 % autoskolas apmācīto personu vai vadīšanas eksāmenu – attiecīgi mazāk par 50 %.

15. Mācību karti atņem, ja autoskolai ir atņemtas tiesības veikt komercdarbību.

16. Ja jāpieņem lēmums par mācību kartes atņemšanu, tās darbības apturēšanu uz laiku vai atjaunošanu, jautājuma izskatīšanā uzaicina piedalīties attiecīgo autoskolu, iepriekš to informējot par uzaicinājuma iemeslu.

17. Ja mācību karti atņem vai tās darbību aptur uz laiku, autoskola mēneša laikā mācību karti, kā arī apmācības karšu veidlapas nodod CSDD.

3. Kvalifikācijas prasības speciālistiem, kas sagatavo transportlīdzekļu vadītājus

18. Transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmas priekšmetus ir tiesības mācīt transportlīdzekļu vadītāju teorētiskās apmācības pasniedzējam (turpmāk – pasniedzējs), bet mācīt braukšanu ir tiesības instruktoram, kuram ir atbilstoša kvalifikācija un attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāja stāžs ir vismaz trīs gadi.

19. Lai iegūtu pasniedzēja vai instruktora kvalifikāciju, persona beidz apmācības kursu (5.pielikums) un nokārto šo noteikumu 23., 24. vai 25.punktā minētos eksāmenus. Personas izglītība un kvalifikācija atbilst šādām prasībām:

19.1. programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība" pasniedzējam – augstākā izglītība un B kategorijas transportlīdzekļu vadītāja stāžs vismaz trīs gadi;

19.2. programmas "Tehniskā informācija un autopārvadājumi" pasniedzējam – augstākā izglītība un B un C kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības;

19.3. bīstamu kravu pārvadāšanai paredzēto transportlīdzekļu vadītāju apmācības pasniedzējam – programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība" pasniedzēja kvalifikācija un B un C kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības;

19.4. instruktoram – vismaz vidējā izglītība un B kategorijas transportlīdzekļu vadītāja stāžs vismaz trīs gadi.

20. Pasniedzēju un instruktoru apmācību, kā arī kvalifikācijas iegūšanas eksāmenu pieņemšanu nodrošina CSDD.

21. Pasniedzēju un instruktoru apmācībai veido mācību grupas. Apmācāmo personu skaits mācību grupā nedrīkst pārsniegt 15.

22. Persona, kas vēlas iegūt programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība" pasniedzēja vai instruktora kvalifikāciju, pirms mācību uzsākšanas CSDD sekmīgi nokārto B kategorijas transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas teorētisko eksāmenu.

23. Lai iegūtu programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība" vai programmas "Tehniskā informācija un autopārvadājumi" pasniedzēja kvalifikāciju, persona kārto teorētisko eksāmenu, kas ietver jautājumus par attiecīgo programmu un tās pasniegšanas metodiku, kā arī praktiskās pedagoģijas jautājumus.

24. Lai iegūtu bīstamu kravu pārvadāšanai paredzēto transportlīdzekļu vadītāju apmācības pasniedzēja kvalifikāciju, persona kārto teorētisko eksāmenu, kas ietver jautājumus par bīstamu kravu pārvadāšanu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem.

25. Lai iegūtu instruktora kvalifikāciju, persona kārto:

25.1. teorētisko eksāmenu, kas ietver jautājumus par programmu "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība" un praktiskās pedagoģijas jautājumus;

25.2. eksāmenu braukšanas apmācībā.

26. Eksāmens braukšanas apmācībā notiek trijos posmos:

26.1. persona demonstrē savas zināšanas un prasmi kāda braukšanas elementa (piemēram, sagatavošanās braukšanai, figūru izpilde, braukšanas uzsākšana, transportlīdzekļa apturēšana) apmācībā;

26.2. persona demonstrē savas zināšanas un prasmi, vadot automobili ceļu satiksmē;

26.3. persona demonstrē savas zināšanas un prasmi braukt kopā ar apmācāmo personu dažādos ceļu satiksmes apstākļos, analizēt un vērtēt apmācāmās personas pieļautās kļūdas.

27. Persona pirms kvalifikācijas iegūšanas eksāmena uzrāda personu apliecinošu dokumentu vai transportlīdzekļu vadītāja apliecību.

28. Pēc sekmīgas šo noteikumu 23., 24. vai 25.punktā minēto eksāmenu nokārtošanas CSDD izsniedz personai attiecīgu pasniedzēja vai instruktora apliecību (6.pielikums).

29. Personai var būt tikai viena derīga pasniedzēja apliecība un viena instruktora apliecība. Par spēkā esošu tiek uzskatīta tā apliecība, kura personai izsniegta pēdējā.

30. Pasniedzēja vai instruktora apliecības derīguma termiņš ir pieci gadi.

31. Lai apmainītu pasniedzēja apliecību vai instruktora apliecību:

31.1. programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība" pasniedzēji un braukšanas apmācības instruktori kārto teorētisko eksāmenu, kurā ietverti jautājumi no B kategorijas transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas iegūšanas teorētiskā eksāmena, kā arī jautājumi par ceļu satiksmi un vadītāju apmācību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem;

31.2. programmas "Tehniskā informācija un autopārvadājumi" pasniedzēji kārto C vai D kategorijas profesionālo vadītāju kvalifikācijas teorētisko eksāmenu.

32. Ja pasniedzēja apliecība vai instruktora apliecība, kurai nav beidzies derīguma termiņš, ir nozaudēta, nozagta, iznīcināta vai sabojāta, persona bez apmācības kursu beigšanas un eksāmenu kārtošanas var saņemt jaunu apliecību ar tādu pašu derīguma termiņu kā iepriekš izsniegtajai apliecībai.

33. CSDD lemj par pasniedzēja apliecības vai instruktora apliecības atņemšanu, ja atkārtoti tiek pārkāptas transportlīdzekļu vadītāju apmācību reglamentējošo normatīvo aktu prasības.

34. CSDD atņem pasniedzēja vai instruktora apliecību, ja:

34.1. tās iegūšanai ir izmantoti viltoti dokumenti vai sniegtas nepatiesas ziņas;

34.2. pasniedzējam vai instruktoram atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības vai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

4. Prasības autoskolām, veicot personu apmācību transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanai

4.1. Mācību procesa organizācijas vispārīgās prasības

35. Pirms mācību uzsākšanas autoskola iepazīstina apmācāmo personu ar šajos noteikumos ietverto apmācības kārtību un attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas kārtību.

36. Apmācību veic, pamatojoties uz rakstisku līgumu, kuru autoskola noslēdz ar apmācāmo personu un kurā tiek atspoguļoti būtiskākie apmācības nosacījumi (piemēram, autoskolas un apmācāmās personas tiesības un pienākumi, samaksas kārtība, reģistrācijas kārtība mācību grupā, nodarbību biežums, teorētisko priekšmetu un braukšanas apmācības kārtība, apmācāmās personas atskaitīšanas kārtība no mācību grupas).

37. Nepieciešamo teorētisko priekšmetu un braukšanas mācību stundu skaitu, ņemot vērā apmācāmās personas zināšanas un sekmību, nosaka autoskola, bet to apjoms un mācību ilgums nedrīkst būt mazāks par šo noteikumu 7.pielikumā noteikto ilgumu, kā arī to saturam jāatbilst šo noteikumu 8.pielikumā noteiktajām prasībām.

38. Persona, kas vēlas iegūt A, B, BE, C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju, beidz pirmās palīdzības mācību kursus, ja tai nav derīgas pirmās palīdzības kursu beigšanas apliecības. No pirmās palīdzības mācību kursiem ir atbrīvotas personas, kurām ir vidējā vai augstākā medicīniskā izglītība vai kuras mācās attiecīgās izglītības iestādēs.

4.2. Mācību grupu reģistrācija

39. Mācību grupas autoskola elektroniski reģistrē CSDD. Izmaiņas mācību grupas sastāvā atļauts veikt ne vēlāk kā divu darbdienu laikā pēc mācību uzsākšanas.

40. Mācību grupā nereģistrē personu:

40.1. kurai piemērots administratīvais sods – aizliegums noteiktu laiku iegūt transportlīdzekļu vadīšanas tiesības vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības;

40.2. kurai ir transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums;

40.3. kura nav sasniegusi attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai atļauto vecumu;

40.4. kurai konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai;

40.5. kurai nav tiesību uzturēties Latvijā ilgāk par 185 dienām kalendāra gadā.

41. Pēc mācību grupas reģistrācijas tajā neiekļauj jaunas apmācāmās personas.

42. Ja mācību grupā reģistrētā persona neapmeklē nodarbības, autoskola saskaņā ar šo noteikumu 36.punktā minēto līgumu to atskaita no mācību grupas un svītro no mācību grupas žurnāla. Par atskaitīto personu autoskola informē CSDD.

43. Ja tiek mainīts teorētisko priekšmetu nodarbību grafiks vai pasniedzēji, autoskola par to iepriekš informē CSDD.

4.3. Apmācību laikā sniedzamās zināšanas, iemaņas un prasmes

44. Apmācību laikā personai tiek sniegtas šādas zināšanas, iemaņas un prasmes:

44.1. pārzināt ceļu satiksmi reglamentējošos un ar ceļu satiksmi saistītos normatīvos aktus, ievērot Ceļu satiksmes noteikumu prasības un iekļauties kopējā transportlīdzekļu plūsmā;

44.2. vadīt transportlīdzekli tā, lai neradītu ceļu satiksmei bīstamas situācijas, bet, ja tādas izveidojas citu satiksmes dalībnieku rīcības dēļ, darīt visu iespējamo, lai tās novērstu;

44.3. cienīt citus ceļu satiksmes dalībniekus un nodrošināt visu ceļu satiksmes dalībnieku (īpaši – mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku (piemēram, gājēju, velosipēdu vadītāju)) drošību;

44.4. pārzināt visus faktorus, kas ietekmē transportlīdzekļa vadītāja rīcību (piemēram, alkoholisko dzērienu, medikamentu lietošana, nogurums, veselības stāvoklis), un rīkoties tā, lai pilnībā saglabātu drošai braukšanai nepieciešamās spējas;

44.5. paredzēt ceļu satiksmei bīstamu situāciju veidošanos un novērtēt to bīstamības pakāpi;

44.6. noteikt jebkurus nopietnus transportlīdzekļa tehniskos defektus (īpaši tos, kas apdraud satiksmes drošību (piemēram, stūres iekārtas, bremžu sistēmas defektus)) un veikt pasākumus to novēršanai.

45. Apmācot personas, kuras papildus esošajai mehānisko transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijai vēlas iegūt citas kategorijas mehānisko transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju:

45.1. teorētisko priekšmetu apmācības laikā saīsinātā veidā atkārto un nostiprina iepriekš iegūtās zināšanas, kā arī sniedz papildu zināšanas atbilstoši attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmas prasībām;

45.2. braukšanas apmācības laikā saīsinātā veidā atkārto un nostiprina iepriekš iegūtās braukšanas iemaņas un prasmes, kā arī sniedz papildu braukšanas iemaņas un prasmes atbilstoši attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apmācības programmas prasībām.

46. Pabeidzot attiecīgās teorētiskās programmas vai braukšanas apmācības tēmas apguvi, pasniedzējs, instruktors un apmācāmā persona apmācības kartē (9.pielikums) to apliecina ar parakstu. Apmācības karšu veidlapas izgatavo un autoskolām izsniedz CSDD.

47. Pēc teorētiskās vai braukšanas apmācības beigšanas autoskola, izdarot apmācības kartē atzīmi, atļauj personai kārtot attiecīgo transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas eksāmenu un informē par to CSDD.

48. Apmācības karte transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas eksāmenu kārtošanai CSDD ir derīga trīs gadus no braukšanas apmācības beigšanas.

4.4. Teorētisko priekšmetu apmācība

49. Teorētiskos priekšmetus (piemēram, Ceļu satiksmes noteikumus, satiksmes drošību) māca pasniedzēji, kam ir attiecīgo priekšmetu pasniedzēja apliecība, mācību telpā, kurai ir izsniegta mācību karte.

50. Teorētisko priekšmetu mācīšanai veido mācību grupas. Apmācāmo personu skaits mācību grupā nedrīkst pārsniegt 30.

51. Vienas teorētisko priekšmetu mācību stundas ilgums ir 45 minūtes.

52. Teorētisko priekšmetu mācību stundu skaits nedrīkst pārsniegt piecas stundas dienā.

53. Vienlaikus attiecīgos teorētiskos priekšmetus atļauts mācīt šādās mācību grupās (pirms šķērssvītras tiek norādīta mācību grupā apmācāmo personu iepriekš iegūtās mehānisko transportlīdzekļu kategorijas vadītāja kvalifikācija (ja tiek apmācītas personas, kam nav mehānisko transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas, – 0), bet aiz šķērssvītras – mehānisko transportlīdzekļu kategorija, kuras vadītāja kvalifikācijas iegūšanai personas tiek apmācītas):

53.1. 0/A1, 0/A, 0/B1, 0/B, 0/B un C1;

53.2. B/C1, B/C un B/D1;

53.3. C1/C, C1/D, D1/C, D1/D un C/D;

53.4. B/E un D1/E;

53.5. C1/E, C/E un D/E.

54. Teorētisko priekšmetu mācību stundas atzīmē mācību grupas žurnālā. Mācību stundu laiku aizliegts izmantot tematisko uzdevumu risināšanai.

4.5. Braukšanas apmācība

55. Personām, kuras apguvušas Ceļu satiksmes noteikumu pamatzināšanas (noteikumus par priekšrocības, rīkojuma un aizlieguma grupu ceļa zīmēm, ceļu satiksmes regulēšanu, braukšanas uzsākšanu un braukšanas virziena maiņu, transportlīdzekļu izkārtojumu uz brauktuves un braukšanu krustojumos), atļauts sākt mācību braukšanu, un autoskola tām izsniedz apmācības karti.

56. Braukšanu māca instruktori, kuriem ir instruktora apliecība, ar mācību transportlīdzekli, kas atbilst šo noteikumu 3.pielikumā minētajām prasībām.

57. Mācību iestādei ir pienākums nodrošināt, lai apmācāmo personu sagatavošanā iesaistītie instruktori izpildītu šo noteikumu prasības.

58. Vienas braukšanas mācību stundas ilgums ir 45 minūtes.

59. Braukšanas apmācības ilgums apmācāmajai personai dienā nedrīkst pārsniegt divas stundas.

60. Sākotnējā braukšanas apmācība notiek norobežotā laukumā (autodromā). Pēc sākotnējās apmācības pabeigšanas instruktors laukumā pārbauda, kā apmācāmā persona ir apguvusi braukšanas iemaņas. Mācību braucienus pa ceļiem drīkst veikt tikai tad, ja apmācāmā persona ir pietiekami labi apguvusi braukšanas iemaņas.

61. Instruktors uzskaita braukšanas apmācības nodarbības, atzīmējot tās apmācības kartē.

5. Transportlīdzekļu vadītāju apmācība, kuri veic kravas un pasažieru pārvadājumus, un periodiskās apmācības programma

62. Sākotnējā apmācība transportlīdzekļu vadītājiem, kas vēlas iegūt C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecību ar ierakstu vadītāja apliecībā par iegūtajām profesionālajām zināšanām, ir brīvprātīga.

63. Transportlīdzekļu vadītāju periodisko apmācību (C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem ar ierakstu vadītāja apliecībā par iegūtajām profesionālajām zināšanām) ir tiesības veikt autoskolai vai citai personai (komersantiem, biedrībām, mācību centriem), kura var izpildīt šajos noteikumos noteiktās periodiskās apmācības prasības.

64. Autoskola vai cita persona (turpmāk – periodiskās apmācības veicējs), kura vēlas iegūt tiesības veikt periodisko apmācību, iesniedz CSDD iesniegumu, pievienojot dokumentus, kas apliecina, ka periodiskās apmācības veicējam ir:

64.1. apmācības programma, kurā norādīti mācību priekšmeti, un īstenošanas plāns, pieejamas mācību metodes, kā arī atrisināti citi organizatoriski jautājumi periodiskās apmācības veikšanai (piemēram, nodarbību ilgums, apmācāmo skaits grupā);

64.2. atbilstošas kvalifikācijas pasniedzēji (norāda viņu darbības jomas un pieredzi);

64.3. telpas, kurās var notikt periodiskās apmācības nodarbības, attiecīgi mācību uzskates līdzekļi, praktiskajam darbam nepieciešamie resursi un transportlīdzekļi.

65. Pēc šo noteikumu 64.punktā minēto dokumentu izvērtēšanas CSDD rakstiski apstiprina periodiskās apmācības veicēja tiesības vai sniedz pamatotu atteikumu.

66. Periodiskās apmācības ilgums ir 35 stundas, un nodarbību skaits vienā dienā nedrīkst pārsniegt septiņas stundas. Periodiskās apmācības laikā atkārto un nostiprina iepriekš iegūtās zināšanas, kā arī sniedz papildu zināšanas par šo noteikumu 67.punktā minētajām tēmām.

67. Periodiskajā apmācībā, īpašu vērību veltot ceļu satiksmes drošībai un racionālai degvielas izmantošanai, personai tiek sniegtas vismaz šādas zināšanas, iemaņas un prasmes:

67.1. ekonomiska un racionāla braukšana, ievērojot drošības noteikumus;

67.2. transportlīdzekļa transmisija un tās pareiza izmantošana;

67.3. drošības ierīču tehniskie parametri un to vadības pārzināšana;

67.4. degvielas patēriņa optimizēšana;

67.5. pareiza kravas novietošana transportlīdzeklī;

67.6. pasažieru komforta un drošības nodrošināšana;

67.7. normatīvie akti par transportlīdzekļa vadītāja darba un atpūtas laiku, kravas vai pasažieru pārvadāšanu;

67.8. kravu pārvadājumi (licences (atļaujas) un citi pārvadājumiem nepieciešamie dokumenti, tai skaitā preču pavaddokumenti, robežu šķērsošanas kārtība);

67.9. ceļu satiksmes negadījumu rašanās iespējamība, bīstamu situāciju prognozēšana, vadītāja rīcība ceļu satiksmes negadījumā;

67.10. noziedzības un nelegālās imigrācijas novēršana;

67.11. ergonomikas principi;

67.12. vadītāja fizisko un garīgo spēju ietekme uz ceļu satiksmes drošību;

67.13. avārijas situāciju novērtēšana (palīdzība cietušajiem un pirmās palīdzības sniegšana, personu evakuācija, reakcija agresijas gadījumā, negadījuma protokola sagatavošanas pamatprincipi);

67.14. pozitīva komersanta tēla veidošana, kravas vai pasažieru pārvadājumu ekonomiskie apstākļi, tirgus organizācija.

68. Periodiskās apmācības grupas reģistrē šo noteikumu 4.2.apakšnodaļā noteiktajā kārtībā.

69. Pēc periodiskās apmācības veikšanas apmācības veicējs elektroniski informē CSDD par personām, kuras ir noklausījušās pilnu apmācības kursu.

70. Periodiskās apmācības veicējs personai, kura noklausījusies pilnu apmācības kursu, izsniedz sertifikātu. Sertifikāts ir derīgs piecus gadus.

6. Transportlīdzekļu vadītāju apmācības procesa kontrole

71. CSDD kontrolē, kā autoskola un periodiskās apmācības veicēji savā darbībā ievēro šo noteikumu prasības.

72. CSDD amatpersonām ir tiesības netraucēti ieiet mācību telpās, pieprasīt un saņemt pārbaudei no autoskolas un periodiskās apmācības veicēja visus ar transportlīdzekļu vadītāju apmācību saistītos dokumentus.

73. Ja konstatēti pārkāpumi, CSDD vai citas tādas institūcijas amatpersona, kura ir tiesīga kontrolēt autoskolas un periodiskās apmācības veicēja darbību, par šo faktu sastāda aktu. CSDD, konstatējot pārkāpumu vai saņemot citas institūcijas aktu, ir tiesīga rīkoties šo noteikumu 2.2.apakšnodaļā noteiktajā kārtībā.

7. Noslēguma jautājumi

74. Mācību grupas (tajās apmācāmās personas), kas CSDD ir reģistrētas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, turpina darbību saskaņā ar prasībām, kādas bija līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai.

75. Mācību kartes, kas izdotas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir derīgas līdz tajās norādītā termiņa beigām.

76. Šo noteikumu 39., 42. un 47.punktā minētā informācijas apmaiņa starp autoskolu un CSDD no 2010.gada 1.jūnija notiek elektroniski, pamatojoties uz noslēgto līgumu starp autoskolu un CSDD. Līdz 2010.gada 31.maijam mācību grupas autoskola reģistrē ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc mācību uzsākšanas, bet CSDD to reģistrē, pamatojoties uz autoskolas iesniegumu (10.pielikums).

77. Šo noteikumu 10.pielikums ir spēkā līdz 2010.gada 31.maijam.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Noteikumos iekļautas normas, kas izriet no Padomes 2003.gada 15.jūlija Direktīvas 2003/59/EK par dažu kravu vai pasažieru pārvadāšanai paredzētu autotransporta līdzekļu vadītāju sākotnējās kvalifikācijas iegūšanu un periodisku apmācību, par Padomes Regulas (EEK) Nr.3820/85 un Padomes Direktīvas 91/439/EEK grozīšanu un Padomes Direktīvas 76/914/EEK atcelšanu.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs K.Gerhards

 



1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Mācību kartes paraugs

Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Iesniegums mācību kartes saņemšanai

Lūdzu izsniegt mācību karti  

kategorijas

transportlīdzekļu vadītāju apmācībai  
 

(autoskolas nosaukums, juridiskā adrese)

 

 

Nr.p.k.

Adrese, kurā atrodas mācību telpas

Telpas numurs

Kategorija

Mācību priekšmets

         
         
         

Autoskolas vadītājs      
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts*)

Z.v.*

Kontakttālrunis  

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "paraksts" un "Z.v." neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Satiksmes ministrs  K.Gerhards

 



 

3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Prasības mācību transportlīdzekļiem, mācību telpām un mācību uzskates līdzekļiem

I. Prasības mācību transportlīdzekļiem

1. Braukšanas apmācībai izmanto transportlīdzekli, kas atbilst šādām prasībām:

1.1. tam ir veikta sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana un ir dota atļauja piedalīties ceļu satiksmē;

1.2. tas atbilst prasībām, kas mācību transportlīdzekļiem noteiktas normatīvajos aktos par transportlīdzekļu tehnisko stāvokli un aprīkojumu;

1.3. tas ir aprīkots ar atbilstošu pazīšanas zīmi;

1.4. transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ir reģistrēta transportlīdzekļa pārbūve par mācību transportlīdzekli (tikai B, C1, C, D1 un D kategorijas transportlīdzeklis);

1.5. tā reģistrētais īpašnieks vai turētājs ir attiecīgā autoskola vai braukšanas mācību instruktors. A1, A un B1 kategorijas transportlīdzekļu vadītāju, kā arī vadītāju invalīdu apmācībai atļauts izmantot transportlīdzekli, kura īpašnieks vai turētājs ir apmācāmā persona.

2. Papildus šā pielikuma 1.punktā minētajām prasībām braukšanas apmācībai izmantojamie transportlīdzekļi atbilst šādām minimālajām prasībām:

2.1. A1 – motocikli bez blakusvāģa, kuru motora darba tilpums ir vismaz 75 cm3;

2.2. A kategorijas motociklu, kuru motora jauda nepārsniedz 25 kW (34 ZS) vai 0,16 kW/kg (0,22 ZS/kg), vadītāju apmācībai – motocikli bez blakusvāģa, kuru motora darba tilpums ir lielāks par 120 cm3 un maksimālais braukšanas ātrums ir vismaz 100 km/h;

2.3. visu A kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai – motocikli bez blakusvāģa, kuru motora jauda pārsniedz 35 kW;

2.4. B1 – trīsriteņu vai četrriteņu B1 kategorijas mehāniskie transportlīdzekļi;

2.5. B – četrriteņu B kategorijas transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 100 km/h;

2.6. BE – iepriekš minētajām prasībām atbilstoša B kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, ja šāds savienojums neietilpst B kategorijā un tā maksimālais ātrums ir vismaz 100 km/h. Piekabes pilnai masai jābūt vismaz 1000 kg, un piekabei jābūt aprīkotai ar slēgtu virsbūvi, kuras augstums un platums nav mazāks par vilcēja augstumu un platumu;

2.7. C1 – C1 kategorijas transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 80 km/h, pilna masa – vismaz 4000 kg, garums – vismaz 5 m un kuri ir aprīkoti ar tahogrāfu, bremžu pretbloķēšanas sistēmu un kravas telpu ar slēgtu virsbūvi, kuras augstums un platums nav mazāks par transportlīdzekļa kabīnes augstumu un platumu;

2.8. C1E – iepriekš minētajām prasībām atbilstoša C1 kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa ir vismaz 1250 kg, bet transportlīdzekļa sastāva garums – vismaz 8 m un maksimālais ātrums – vismaz 80 km/h. Piekabei jābūt aprīkotai ar slēgtu virsbūvi, kuras augstums un platums nav mazāks par vilcēja kabīnes augstumu un platumu;

2.9. C – transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 80 km/h, pilna masa – vismaz 12000 kg, garums – vismaz 8 m, platums – vismaz 2,40 m un kuri ir aprīkoti ar tahogrāfu, bremžu pretbloķēšanas sistēmu, pārnesumkārbu ar vismaz astoņiem pārnesumiem braukšanai uz priekšu un kravas telpu ar slēgtu virsbūvi, kuras augstums un platums nav mazāks par transportlīdzekļa kabīnes augstumu un platumu;

2.10. CE:

2.10.1. iepriekš minētajām prasībām atbilstoša C kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras garums ir vismaz 7,5 m. Transportlīdzekļu sastāva pilnai masai jābūt vismaz 20000 kg. Transportlīdzekļu sastāvam jābūt aprīkotam ar kravas telpu ar slēgtu virsbūvi, kuras augstums un platums nav mazāks par transportlīdzekļa kabīnes augstumu un platumu;

2.10.2. C kategorijas vilcēja savienojums ar puspiekabi. Transportlīdzekļu sastāva pilnai masai jābūt vismaz 20000 kg, garumam – vismaz 14 m, platumam – vismaz 2,40 m, maksimālajam ātrumam – vismaz 80 km/h. Transportlīdzekļu sastāvam jābūt aprīkotam ar tahogrāfu, bremžu pretbloķēšanas sistēmu, pārnesumkārbu ar vismaz astoņiem pārnesumiem braukšanai uz priekšu un kravas telpu ar slēgtu virsbūvi, kuras augstums un platums nav mazāks par transportlīdzekļa kabīnes augstumu un platumu;

2.11. D1 – D1 kategorijas transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 80 km/h, pilna masa – vismaz 4000 kg, garums – vismaz 5 m un kuri ir aprīkoti ar tahogrāfu un bremžu pretbloķēšanas sistēmu;

2.12. D1E – iepriekš minētajām prasībām atbilstoša D1 kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa ir vismaz 1250 kg un maksimālais ātrums – vismaz 80 km/h. Piekabei jābūt aprīkotai ar slēgtu virsbūvi, kuras augstums un platums ir vismaz 2 m;

2.13. D – D kategorijas transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 80 km/h, garums – vismaz 10 m, platums – vismaz 2,40 m un kuri ir aprīkoti ar tahogrāfu un bremžu pretbloķēšanas sistēmu;

2.14. DE – iepriekš minētajām prasībām atbilstoša D kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa ir vismaz 1250 kg un maksimālais ātrums – vismaz 80 km/h. Piekabei jābūt aprīkotai ar slēgtu virsbūvi, kuras augstums un platums ir vismaz 2 m.

II. Prasības mācību telpām

3. Mācību telpa ir tik liela, lai apmācāmajām personām būtu iespēja brīvi tajā pārvietoties un no jebkuras sēdvietas būtu skaidri saskatāmi mācību uzskates līdzekļi (piemēram, ceļa zīmes, ceļa apzīmējumi, attēli uz ekrāna).

4. Ēkās, kur notiek nodarbības, ir ierīkotas un pieejamas tualetes.

5. Ja mācību iestādei nav atsevišķas garderobes, mācību telpas ir apgādātas ar drēbju pakaramajiem atbilstoši vietu skaitam.

6. Mācību telpā ir izlikta attiecīgās mācību kartes kopija.

III. Prasības mācību uzskates līdzekļiem

7. Programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti" un "Ceļu satiksmes drošība" mācību telpā, kurā apmāca attiecīgas kategorijas transportlīdzekļu vadītājus, ir šādi mācību uzskates līdzekļi:

7.1. vertikāli novietojama tāfele, kas izmantojama arī kā magnētiskā tāfele;

7.2. stendi, datorprogramma vai demonstrācijas plēve transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Ceļa zīmes" un "Ceļa apzīmējumi". Ceļa zīmju un ceļa apzīmējumu simbolika atbilst Ceļu satiksmes noteikumiem. Ceļa zīmju izmērs nav mazāks par valsts standartā LVS 77-3: 2010 "Ceļa zīmes" noteikto ceļa zīmju izmēru mērogā 1:6 (izņemot norādījuma zīmes, virzienu rādītājus un informācijas zīmes, kuru izmērs var būt arī mazāks);

7.3. transportlīdzekļu satiksmes regulēšanas luksofori vai to maketi (darba kārtībā);

7.4. mācību uzskates līdzekļi transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma", lai izskaidrotu šādas tēmas:

7.4.1. transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa un aprīkojuma vērtēšana tehniskās apskates laikā (transportlīdzekļa valsts tehniskās apskates protokols);

7.4.2. mehānisko transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas iegūšanas kārtība (transportlīdzekļu vadītāja eksāmenu protokols);

7.4.3. sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polise);

7.5. mācību uzskates līdzekļi transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Ceļu satiksmes noteikumi", lai izskaidrotu šādas tēmas:

7.5.1. noteikumos lietotie termini (apdzīšana, apdzīvota vieta, apsteigšana, braukšanas josla, ceļš, brauktuve, dzelzceļa pārbrauktuve, galvenais ceļš, krustojums);

7.5.2. vadītāja pienākumi īpašos gadījumos;

7.5.3. braukšanas sākšana un braukšanas virziena maiņa (piemēram, uzsākot braukšanu, pārkārtojoties, nogriežoties un apgriežoties braukšanai pretējā virzienā ārpus krustojuma un krustojumā, braucot pa ieskrējiena vai bremzēšanas joslu);

7.5.4. transportlīdzekļu izkārtojums uz brauktuves, braucot ārpus apdzīvotām vietām un apdzīvotās vietās;

7.5.5. ceļa situācijas novērtēšana pirms apdzīšanas. Vietas, kur apdzīt aizliegts. Apsteigšana un samainīšanās ar pretim braucošu transportlīdzekli;

7.5.6. vietas, kur atļauts apstāties un stāvēt, un vietas, kur aizliegts apstāties un stāvēt;

7.5.7. vietas, kur vadītājam jāaptur transportlīdzeklis pirms dzelzceļa pārbrauktuves;

7.5.8. gājēju pāreju šķērsošana un braukšana garām pasažieru sabiedrisko transportlīdzekļu pieturām;

7.5.9. ārējo apgaismes ierīču novietojums un to lietošana, braucot vai apstājoties un stāvot uz ceļa diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos;

7.5.10. gadījumi, kad aizliegts vilkt transportlīdzekli;

7.5.11. brīdinājuma ceļa zīmju uzstādīšanas kārtība;

7.5.12. priekšrocības ceļa zīmju uzstādīšanas kārtība;

7.5.13. transportlīdzekļa apturēšanas vietas izvēle, ja uzstādīta ceļa zīme "Neapstājoties tālāk braukt aizliegts";

7.5.14. aizlieguma ceļa zīmju darbības zona;

7.5.15. vadītāja rīcība (braukšanas virzieni) atbilstoši rīkojuma zīmju prasībām, kas uzstādītas pirms krustojuma vai ceļa posma sākumā;

7.5.16. regulējamu un neregulējamu krustojumu pārbraukšana (maketa galds un vismaz četras plēves ar dažādu veidu krustojumu konfigurācijām);

7.6. papildu mācību uzskates līdzekļi C1, C, D1, D, C1E, D1E, CE un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Ceļu satiksmes noteikumi", lai izskaidrotu šādas tēmas:

7.6.1. C1, C, C1E un CE kategorijai – ceļa zīmes, kuru darbība attiecas uz transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masa pārsniedz 3,5 t;

7.6.2. D1, D, D1E un DE kategorijai – ceļa zīmes, kuru darbība neattiecas uz pasažieru sabiedriskajiem transportlīdzekļiem;

7.7. mācību uzskates līdzekļi transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Vadītāja atbildība par ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem", lai izskaidrotu šādas tēmas:

7.7.1. administratīvā pārkāpuma protokols;

7.7.2. administratīvā pārkāpuma protokols un paziņojums par transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpšanu;

7.8. mācību uzskates līdzekļi transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Ceļu satiksmes drošība", lai izskaidrotu šādas tēmas:

7.8.1. sagatavošanās braukšanas uzsākšanai (vadītāja stāvoklis pie stūres, atpakaļskata spoguļu regulēšana, roku stāvoklis uz stūres rata un kāju stāvoklis uz pedāļiem, stūres rata griešanas paņēmieni);

7.8.2. spēki, kas darbojas uz automobili (smaguma spēks, kustības pretestības un centrbēdzes spēks, riteņu saķere ar ceļu un apstākļi, kas to ietekmē);

7.8.3. distance un intervāls;

7.8.4. apstāšanās un bremzēšanas ceļš un apstākļi, kas ietekmē minētā ceļa garumu, bremžu pretbloķēšanas sistēmas darbības princips;

7.8.5. apdzīšanas principiālā shēma, apstākļi, kas ietekmē apdzīšanas ceļa garumu un laiku, vadītāju tipiskākās kļūdas apdzenot;

7.8.6. slīdes rašanās iemesli;

7.8.7. tuvās gaismas lukturu pārbaude ikdienas apstākļos, apžilbināšanas fizikālā būtība;

7.8.8. raksturīgākie ceļu satiksmes negadījumi, šķērsojot dzelzceļa pārbrauktuvi;

7.8.9. alkoholisko dzērienu, narkotisko vielu un medikamentu lietošanas ietekme uz satiksmes drošību;

7.8.10. automobiļa pasīvā drošība (piemēram, drošības jostas, gaisa spilveni);

7.8.11. bērnu sēdeklīši, to iedalījums grupās;

7.8.12. bīstamas situācijas ceļu satiksmē.

8. Programmas "Tehniskā informācija un autopārvadājumi" mācību telpā, kurā apmāca attiecīgas kategorijas transportlīdzekļu vadītājus, ir šādi mācību uzskates līdzekļi:

8.1. mācību uzskates līdzekļi B kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati", lai izskaidrotu šādas tēmas:

8.1.1. vieglā automobiļa vispārīgā uzbūve (virsbūve, motors, transmisija, gaitas iekārta, vadības iekārtas un to izvietojums);

8.1.2. vieglā automobiļa stūres iekārtas, bremžu sistēmas, sajūga uzdevums, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.1.3. vieglā automobiļa vadības ierīču, kontrolierīču un pārslēdzēju uzdevums un izvietojums;

8.1.4. vieglā automobiļa raksturīgākie bojājumi, kas ietekmē satiksmes drošību (piemēram, bojājumi darba bremžu sistēmā, stūres iekārtā, ārējās apgaismes ierīcēs, riepās);

8.1.5. vieglā automobiļa ikdienas pārbaude un tehniskā apkope;

8.1.6. riteņa maiņa un drošības pasākumi, veicot šo darbu;

8.2. mācību uzskates līdzekļi C1 un D1 kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati", lai izskaidrotu šādas tēmas:

8.2.1. dzirksteļaizdedzes motoru un dīzeļmotoru vispārējā uzbūve;

8.2.2. motoru raksturojošie pamatjēdzieni (piemēram, kompresijas pakāpe, darba tilpums);

8.2.3. četrtaktu dzirksteļaizdedzes motoru un dīzeļmotoru darbības cikls;

8.2.4. kloķa–klaņa mehānisma galvenās sastāvdaļas;

8.2.5. gāzu sadales mehānisma galvenās sastāvdaļas;

8.2.6. dzesēšanas sistēmas principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.2.7. eļļošanas sistēmas principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.2.8. eļļas attīrīšanas ierīču uzbūve un darbības princips;

8.2.9. dzirksteļaizdedzes motoru barošanas sistēmas principiālā shēma;

8.2.10. dīzeļmotoru barošanas sistēmas principiālā shēma;

8.2.11.  dzirksteļaizdedzes motora un dīzeļmotora gaisa un degvielas filtru uzbūve;

8.2.12. akumulatoru baterijas, ģeneratora, startera, ārējo apgaismes ierīču un drošinātāju uzbūve un marķēšana;

8.2.13. transmisijas principiālā shēma (sajūgs, pārnesumkārba, kardānpārvads, galvenais pārvads, diferenciālis, pusasis);

8.2.14. viendiska sajūga galvenās sastāvdaļas;

8.2.15. mehāniskā un hidrauliskā sajūga pievada galvenās sastāvdaļas;

8.2.16. pārnesumkārbas galvenās sastāvdaļas un darbības princips, sinhronizatora darbības princips;

8.2.17. kardānpārvada (krusteņa un ložu kardāna) galvenās sastāvdaļas;

8.2.18. vienpakāpes galvenā pārvada veidi un to sastāvdaļas;

8.2.19. diferenciāļa un diferenciāļa ar piespiedu bloķētāju galvenās sastāvdaļas;

8.2.20. rāmis un elastīgā balstiekārta (spirālatsperes, slokšņu atsperes, vērpstieņi (torsioni), amortizatori);

8.2.21. riteņu loku veidi;

8.2.22. riepas uzbūve un apzīmējumi;

8.2.23. riepu bojājumi un to cēloņi, riepu stāvokļa kontrole;

8.2.24. riteņu demontāža un montāža;

8.2.25. stūres iekārtas galvenās sastāvdaļas;

8.2.26. loku un disku bremžu mehānismu uzbūve un darbības princips;

8.2.27. bremžu sistēmas ar hidropievadu un pastiprinātāju principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.2.28. stāvbremzes galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.2.29. bremžu sistēmas ar pneimopievadu principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.2.30. bremžu sistēmas ar hidropneimopievadu principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3. papildu mācību uzskates līdzekļi C un D kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati", lai izskaidrotu šādas tēmas:

8.3.1. ventilatora piedziņas hidrodinamiskā un viskozā sajūga galvenās sastāvdaļas;

8.3.2. dīzeļmotora degvielas iesmidzināšanas veidi;

8.3.3. auksta dīzeļmotora pirmsiedarbināšanas (uzsildīšanas) ierīču galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.4. auksta dīzeļmotora iedarbināšanas ierīču galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.5. turbokompresora un gaisa dzesētāja galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.6. sajūga pievada ar hidropneimatisko pastiprinātāju galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.7. divdisku sajūga galvenās sastāvdaļas;

8.3.8. saliktās pārnesumkārbas (ar dalītāju vai divpakāpju reduktoru pirms vai aiz pārnesumkārbas) galvenās sastāvdaļas;

8.3.9. saliktās pārnesumkārbas pārnesumu pārslēgšanas pamatprincipi;

8.3.10. starpasu diferenciāļa galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.11. balstiekārtas ar pneimatiskajiem baloniem un regulējamu gaisa spiedienu galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.12. paceļamā tilta pacelšanas mehānisma galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.13. stūres pastiprinātāju veidi, uzbūve un darbības princips;

8.3.14. stūres mehānisma ar pastiprinātāju galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.15. daudzkontūru bremžu sistēmas ar pneimopievadu principiālā shēma;

8.3.16. priekšējā, pakaļējā un vidējā tilta bremžu pievada principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.17. stāvbremzes un avārijas bremžu pievada principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.18. palīgbremžu (motora bremžu) pievada principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.19. hidrodinamiskā un elektromagnētiskā palēninātāja (retardera) galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.3.20. daudzkontūru bremžu pneimopievada galvenās sastāvdaļas griezumā (kompresors, spiediena regulators, kondensāta atdalītājs, drošības vārsti, bremžu krāns, paātrinātājvārsts, stāvbremžu vadības vārsts, bremzētājspēka regulators, bremžu kamera ar energoakumulatoru);

8.3.21. bremžu pretbloķēšanas sistēmas un pretizbuksēšanas sistēmas darbības princips;

8.4. papildu mācību uzskates līdzekļi BE un D1E kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati", lai izskaidrotu šādas tēmas:

8.4.1. piekabes sakabes elementu galvenās sastāvdaļas;

8.4.2. piekabes stāvbremzes un inerces bremžu pievada galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.5. papildu mācību uzskates līdzekļi C1E, CE un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati", lai izskaidrotu šādas tēmas:

8.5.1. piekabes (puspiekabes) balstiekārtas galvenās sastāvdaļas;

8.5.2. piekabes (puspiekabes) divvadu bremžu pievada principiālā shēma, galvenās sastāvdaļas un darbības princips;

8.5.3. piekabes (puspiekabes) daudzkontūru bremžu pneimopievada galvenās sastāvdaļas griezumā (divvadu bremžu pārvada vadības vārsti, dažādu tipu savienotājgalvas, gaisa dalītājs, elektromagnētiskais vārsts, krāni);

8.5.4. jūgierīces galvenās sastāvdaļas, parastā (rokas) un automātiskā sakabe;

8.5.5. vilcēja seglierīces galvenās sastāvdaļas;

8.5.6. puspiekabes stāvbalsta galvenās sastāvdaļas;

8.5.7. vilcēja ar piekabi (puspiekabi) bremžu pretbloķēšanas sistēmas darbības princips;

8.6. mācību uzskates līdzekļi C1, C, C1E un CE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Kravas iekraušana, izvietošana, nostiprināšana un pārvadāšana", lai izskaidrotu šādas tēmas:

8.6.1. spēki, kas darbojas uz automobili un kravu;

8.6.2. dažādu materiālu pāru berzes koeficienti;

8.6.3. kravu izvietošanas un nostiprināšanas paņēmieni;

8.6.4. specifisku kravu izvietošanas un nostiprināšanas paņēmieni;

8.6.5. starptautiskās preču pavadzīmes (CMR);

8.6.6. TIR karnetes lapu aizpildīšanas vispārējā kārtība;

8.7. mācību uzskates līdzekļi C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Vadītāju darba un atpūtas laiks", lai izskaidrotu šādas tēmas:

8.7.1. tahogrāfu veidi;

8.7.2. tahogrāfa ripa un tahokarte – transportlīdzekļa vadītāja darba uzskaites dokuments;

8.8. mācību uzskates līdzekļi D1, D, D1E un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai priekšmetā "Pasažieru pārvadāšana maršrutu autobusos", lai izskaidrotu šādas tēmas:

8.8.1. papildu dokumenti, kas nepieciešami maršruta autobusa vadītājam;

8.8.2. to personu apliecību paraugi, kurām ir braukšanas maksas atvieglojumi maršrutu autobusos.

9. Šā pielikuma 8.1.apakšpunktā minētos mācību uzskates līdzekļus atļauts izvietot arī izglītības programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti" un "Ceļu satiksmes drošība" mācību telpā.

Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

4.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Mācību telpu pārbaudes akts

CSDD   nodaļas   ,
     

(amats, vārds un uzvārds)

piedaloties   ,
 

(amats, vārds un uzvārds)

pārbaudīja  
 

(autoskolas nosaukums)

   

(adrese, kurā atrodas mācību telpa(-as), telpas(-u) numurs)

mācību telpu(-as), kas paredzēta(-as)__________________________kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai.

1. Mācību uzskates līdzekļi un telpas

1.1. Programma "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība"

Telpas numurs _______           Vietu skaits _______

Nr.p.k.

Mācību uzskates līdzekļi

Vērtējums
(atbilst/neatbilst)

 1. Magnētiskā tāfele   
 2. Ceļa zīmes un ceļa apzīmējumi (komplekts)   
 3. Ceļu satiksmes regulēšanas luksofori (komplekts)   
 4. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma"   
 5. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Ceļu satiksmes noteikumi"   
 6. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Vadītāja atbildība par ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem"   
 7. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Ceļu satiksmes drošība"   

1.2. Programma "Tehniskā informācija un autopārvadājumi"

Telpas numurs _______           Vietu skaits _______

Nr.p.k.

Mācību uzskates līdzekļi

Vērtējums
(atbilst/neatbilst)

 1. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati" B kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai   
 2. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati" C1 un D1 kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai   
 3. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati" C un D kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai   
 4. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati" BE un D1E kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai   
 5. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati" C1E, CE un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai   
 6. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Kravas iekraušana, izvietošana, nostiprināšana un pārvadāšana" C1, C, C1E un CE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai   
 7. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Vadītāja darba un atpūtas laiks" C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai   
 8. Mācību uzskates līdzekļi priekšmetā "Pasažieru pārvadāšana maršrutu autobusos" D1, D, D1E un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai   

2. Trūkumi un/vai priekšlikumi

 
 
 
Minētie trūkumi jānovērš līdz  
 

(datums)

3. Atzinums

Mācību telpas atbilst/neatbilst  

kategorijas

(nevajadzīgo svītrot)

   

transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai noteiktajām prasībām.

Datums     Paraksti  
         
         

Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

5.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Pasniedzēju un instruktoru apmācības kurss

I. Programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība" pasniedzēju apmācības programma

Nr.p.k.

Priekšmeta nosaukums

Nodarbību skaits

 1. Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma

12

 2. Ceļu satiksmes noteikumi un to mācīšanas metodika

66

 3. Transportlīdzekļa vadītāja atbildība par ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem

8

 4. Transportlīdzekļu drošas vadīšanas pamati un šā priekšmeta mācīšanas metodika (spēki, kas darbojas uz automobili, automobiļa dinamika, bremzēšana, automobiļa vadāmība un stabilitāte, degvielas ekonomija, automobiļa pasīvā un aktīvā drošība, vadītāja stāvoklis pie stūres, vadības ierīču pareiza lietošana, transportlīdzekļa vadīšana dažādās satiksmes situācijās un dažādos ceļa apstākļos un laikapstākļos)

22

 5. Vadīšanas psihofizioloģiskie pamati (informācijas uztvere, vadītāja uzmanība, vadītāja redze, vadītāja reakcija, vadītāja darbspējas, vadītāja psihiskais stāvoklis, vadītāja komforts, dažādu ceļu satiksmes dalībnieku, piemēram, mazāk aizsargāto dalībnieku – gājēju, personu ar dažādu veidu invaliditāti (redzes, dzirdes, kustību, garīga rakstura traucējumiem) – uzvedība dažādās situācijās, ceļu satiksmei bīstamu situāciju paredzēšana un to bīstamības novērtēšana)

4

 6. Praktiskā pedagoģija (sajūtas un uztvere, atmiņa un uzmanība, personība, tās izpausmes un spējas, personības emocionālā dzīve, personības raksturs un temperaments, saskarsmes kultūra un saskarsmes stils, praktiskie paņēmieni saskarsmes organizēšanā)

16

 7. Transportlīdzekļa uzbūves un ekspluatācijas pamati

4

  

 Kopā

132

II. Programmas "Tehniskā informācija un autopārvadājumi" pasniedzēju apmācības programma

Nr.
p.k.

Priekšmeta nosaukums

Nodarbību skaits

 1. Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma

4

 2. Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati

78

 3. Transportlīdzekļa vadītāja darba un atpūtas laiks

6

 4. Pasažieru pārvadāšana autobusos, t.sk. pasažieru ar dažādu veidu invaliditāti pārvadāšanas specifika

4

 5. Kravas iekraušana, izvietošana un nostiprināšana

6

 6. Praktiskā pedagoģija (sajūtas un uztvere, atmiņa un uzmanība, personība, tās izpausmes un spējas, personības emocionālā dzīve, personības raksturs un temperaments, saskarsmes kultūra un saskarsmes stils, praktiskie paņēmieni saskarsmes organizēšanā)

12

  

Kopā

110

III. Bīstamu kravu pārvadāšanai paredzēto transportlīdzekļu vadītāju apmācības pasniedzēju apmācības programma

Nr.
p.k.

Priekšmeta nosaukums

Nodarbību skaits

 1. Normatīvie akti, Eiropas valstu nolīgums par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) un citi normatīvie akti, kas reglamentē bīstamo kravu pārvadājumus ar autotransportu Eiropā un Latvijas Republikā

5

 2. Bīstamo vielu klasifikācija, iepakojums un bīstamo kravu autopārvadājumu veidi. Transportlīdzekļu un konteineru apzīmēšana

24

 3. Prasības transportlīdzekļiem, to papildaprīkojums. Vispārīgie un speciālie transportlīdzekļu apkalpošanas noteikumi

18

 4. Dokumenti, kas nepieciešami, pārvadājot bīstamas kravas

6

 5. Autovadītāju papildapmācības kurss. Bīstamo kravu transportēšana cisternās

20

 6. Autovadītāju papildapmācības kurss. 1. un 7.klases bīstamo kravu pārvadāšana

22

 7. Bīstamu kravu pārvadāšanai paredzētā transportlīdzekļa vadītāja rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma. Transportlīdzekļa vadītāja atbildība

6

 8. Bīstamo kravu autopārvadājumu kontrole. Praktiskās nodarbības

11

  

Kopā

112

IV. Braukšanas mācību instruktoru apmācības programma

Nr.
p.k.

Priekšmeta nosaukums

Nodarbību skaits

teorētiskā apmācība

braukšanas apmācība

 1. Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma

6

 2. Ceļu satiksmes noteikumi

56

 3. Transportlīdzekļa vadītāja atbildība par ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem

4

 4. Transportlīdzekļu drošas vadīšanas pamati (spēki, kas darbojas uz automobili, automobiļa dinamika, bremzēšana, automobiļa vadāmība un stabilitāte, degvielas ekonomija, automobiļa pasīvā un aktīvā drošība, vadītāja stāvoklis pie stūres, vadības ierīču pareiza lietošana, ceļa līkumu izbraukšanas teorija, automobiļa bremzēšanas teorija un praktiskie paņēmieni, automobiļa sānslīde, praktiskie treniņi un to nozīme, transportlīdzekļa vadīšana dažādās satiksmes situācijās un dažādos ceļa apstākļos un laikapstākļos)

20

 5. Braukšanas mācīšanas metodika

14

26

 6. Praktiskā pedagoģija (sajūtas un uztvere, atmiņa un uzmanība, personība, tās izpausmes un spējas, personības emocionālā dzīve, personības raksturs un temperaments, saskarsmes kultūra un saskarsmes stils, praktiskie paņēmieni saskarsmes organizēšanā)

16

 7. Vadīšanas psihofizioloģiskie pamati (informācijas uztvere, vadītāja uzmanība, vadītāja redze, vadītāja reakcija, vadītāja darbspējas, vadītāja psihiskais stāvoklis, vadītāja un pasažieru komforts, dažādu ceļu satiksmes dalībnieku, piemēram, mazāk aizsargāto dalībnieku – gājēju, personu ar dažādu veidu invaliditāti (redzes, dzirdes, kustību, garīga rakstura traucējumiem), bērnu, velosipēdu vadītāju – uzvedība dažādās situācijās, ceļu satiksmei bīstamu situāciju paredzēšana un to bīstamības novērtēšana)

4

 8. Transportlīdzekļa uzbūves un ekspluatācijas pamati

6

  

Kopā

126

26

Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

6.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Pasniedzēja un instruktora apliecību paraugi

1. Programmas "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un
ceļu satiksmes drošība" pasniedzēja apliecības paraugs

Apliecības priekšpuse (averss)

Apliecības otra puse (reverss)

2. Programmas "Tehniskā informācija un autopārvadājumi" pasniedzēja apliecības paraugs

Apliecības priekšpuse (averss)

Apliecības otra puse (reverss)

3. Bīstamu kravu pārvadāšanai paredzēto transportlīdzekļu vadītāju apmācības pasniedzēja apliecības paraugs

Apliecības priekšpuse (averss)

Apliecības otra puse (reverss)

4. Braukšanas mācību instruktora apliecības paraugs

Apliecības priekšpuse (averss)

Apliecības otra puse (reverss)

Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

7.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Transportlīdzekļu vadītāju apmācība

Nr.
p.k.

Priekšmeta nosaukums

Apmācības veids

0/A1, 0/A, 0/B1

A1/A, B1/A

B/A, C1/A, C/A, D1/A, D/A

0/B

0/B un C1

B/C1

B/D1

B/C

C1/D1

C1/C

C1/D

D1/C

D1/D

C/D

B/E

D1/E

C1/E, C/E

D/E

I. Teorētiskās apmācības stundu skaits

1. Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība

1.1.

Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma  2  2     2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2

1.2.

Ceļu satiksmes noteikumi  38  15     38  43  18  14  18  14  14  14  18  14  14  6  6  9  9

1.3.

Transportlīdzekļa vadītāja atbildība par ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem  2  2     2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2  2

1.4.

Ceļu satiksmes drošība 10 10   10  11  9  4  4  4  4  4  4  4  4  4  5  5  5  5
2. Tehniskā informācija un autopārvadājumi

2.1.

Transportlīdzekļa uzbūves un ekspluatācijas pamati   5   5   5  2  18  18  18  33     14  14  14  14  3  2  2  7  7

2.2.

Kravas iekraušana, izvietošana, nostiprināšana un pārvadāšana              2  2     2     1     2              1   

2.3.

Transportlīdzekļu vadītāju darba un atpūtas laiks              2  2  2  2  1  1  1  1  1  1     1  1  1

2.4.

Pasažieru pārvadāšana maršrutu autobusos                    2     2     2     1  2     1     1

Kopā

 57 40   15  55  78  48  44  63  25  38  39  43  38  28  17  19  27  27

II. Braukšanas apmācības stundu skaits

3.

Mācību braukšana  15  6  8  14  18  9  9  15     15  15  9  15  9  6  6  11  11

III. Apmācības ilgums (nedēļas)

4.

Dienas mācību grupās  4  3  2  5  6  3  3  5  1  2  2  2  2  2  1  1  2  2

Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

8.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Teorētisko priekšmetu un braukšanas mācību stundu apjoms un saturs

I. Programma "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti un ceļu satiksmes drošība"

1. Priekšmeta "Ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu sistēma" programma:

1.1. Ceļu satiksmes likums. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss. Ceļu satiksmes tiesiskais pamats. Transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē. Transportlīdzekļu reģistrācijas pamatnosacījumi. Transportlīdzekļu valsts tehniskā apskate. Ceļu satiksmes dalībnieki, to vispārīgie pienākumi un tiesības. Pilnvarojumi darbībām ar transportlīdzekļiem. Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas pamatprincipi. Vadītāja kvalifikācijas iegūšanas pamatnosacījumi, teorētiskā eksāmena un vadīšanas eksāmena pieņemšanas kārtība;

1.2. transportlīdzekļu ikgadējā nodeva, tās maksātāji, atvieglojumi;

1.3. sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana. Apdrošināšanas gadījums, zaudējumu novērtēšana un apdrošināšanas atlīdzība. Vadītāja rīcība pēc ceļu satiksmes negadījuma saistībā ar transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu;

1.4. ceļu satiksmes pārvaldē iesaistītās institūcijas, to kompetence.

2. Priekšmeta "Ceļu satiksmes noteikumi" programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/B, 0/A1, 0/B1

0/B un C1

C1/D1, C1/C, C1/D, B/D1, D1/D, C/D

B/C1, B/C, D1/C

B/E, D1/E

C1/E, C/E, D/E

A1/A, B1/A

 2.1. Vispārīgie jautājumi. Gājēju un pasažieru pienākumi. Vadītāju pienākumi. Vadītāju pienākumi īpašos gadījumos

3

3

1

1

1

1

1

 2.2. Ceļa zīmes un apzīmējumi

12

14

4

6

2

3

6

 2.3. Transportlīdzekļu braukšanas, manevrēšanas, apstāšanās un stāvēšanas kārtība

6

7

2

3

1

1

3

 2.4. Ceļu satiksmes regulēšana

2

2

1

1

1

 2.5. Krustojumu pārbraukšana

3

3

1

1

1

 2.6. Ceļu satiksme dzīvojamās zonās. Dzelzceļa pārbrauktuvju šķērsošana. Gājēju pārejas un sabiedrisko transportlīdzekļu pieturas. Ārējās apgaismes ierīču lietošana. Skaņas signāla, avārijas gaismas signalizācijas un avārijas zīmes lietošana. Transportlīdzekļu vilkšana

7

7

2

2

1

1

2

 2.7. Pasažieru un kravas pārvadāšana

1

3

1

2

1

 2.8. Transportlīdzekļu tehniskais stāvoklis un iekārtojums

2

2

1

1

1

1

1

 2.9. Transportlīdzekļu reģistrācija, numura zīmes un pazīšanas zīmes

2

2

1

1

1

 Kopā

38

43

14

18

6

9

15

3. Priekšmeta "Transportlīdzekļa vadītāja atbildība par ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu pārkāpumiem" programma:

3.1. Ceļu satiksmes likums. Transportlīdzekļa īpašnieka atbildība;

3.2. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss. Administratīvā pārkāpuma protokols. Lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Lēmuma pārsūdzēšana administratīvā pārkāpuma lietā;

3.3. Civillikums. Paaugstinātas bīstamības avota nodarīto zaudējumu atlīdzināšana;

3.4. Krimināllikums. Noziedzīgie nodarījumi ceļu satiksmē;

3.5. Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu fiksēšana un uzskaite.

II. Programma "Ceļu satiksmes drošība"

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/A1, 0/B1, A1/A, B1/A

B/A, D1/A, C1/A, C/A, D/A

0/B, 0/B un C1

B/C1, B/C, C1/C, D1/C

B/D1, C1/D1, C1/D, D1/D, C/D

B/E, D1/E, C1/E, C/E, D/E

1. Transportlīdzekļa vadītāja sagatavošanās braukšanas uzsākšanai

1

2. Motocikla vadītāja ekipējums

1

1

3. Motocikla vadīšanas specifika, piedaloties ceļu satiksmē

2

2

 4. Distance un intervāls. Apstāšanās un bremzēšanas ceļš. Akvaplanēšana. Apdzīšana

2

2

2

 5. Spēki, kas darbojas uz transportlīdzekli. Slīdes

1

1

1

 6. Transportlīdzekļu vadīšana diennakts tumšajā laikā. Transportlīdzekļu vadīšana dažādos ceļa apstākļos un dažādās satiksmes situācijās. Transportlīdzekļu ekonomiska vadīšana

2

2

2

 7. Alkoholisko dzērienu, psihotropo vielu un medikamentu lietošanas ietekme uz satiksmes drošību

1

1

1

1

 8. Transportlīdzekļa vadītāja personīgo īpašību, uztveres, uzmanības, redzamības, noguruma un citu faktoru ietekme uz satiksmes drošību. Psihofizioloģijas pamati. Mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku uzvedības īpatnības. Personu ar dažādu veidu invaliditāti (redzes, dzirdes, kustību, garīga rakstura traucējumiem) vajadzības. Dusmu, agresijas un stresa situāciju novēršana

2

2

4

2

2

2

 9. Kravas automobiļu, autobusu un to sastāvu vadīšanas īpatnības

1

1

2

 Kopā

10

10

11

4

4

5

III. Programma "Tehniskā informācija un autopārvadājumi"

1. Priekšmeta "Transportlīdzekļu uzbūves un ekspluatācijas pamati" programma

Nr. p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/A1, 0/B1, A1/A, B1/A

0/B

B/A, D1/A, C1/A, C/A, D/A

B/C

0/B un C1, B/C1, B/D1

C1/C, D1/C, C1/D, D1/D

C/D

B/E, D1/E

C1/E, C/E, D/E

 1.1. Vieglo automobiļu vispārīgā uzbūve

1

 1.2. Vieglo automobiļu tehniskā apkope

1

 1.3. Motora uzbūve, darbības pamatprincipi

0,5

0,5

3

2

1

 1.4. Dzesēšanas un eļļošanas sistēmas

0,5

0,5

3

2

1

 1.5. Barošanas sistēmas

0,5

0,5

3

2

1

 1.6. Elektroiekārtas

0,5

0,5

3

2

1

 1.7. Transmisija

1

1

5

3

2

1

 1.8. Gaitas iekārta

0,5

0,5

3

1

1

1

1

 1.9. Stūres iekārta

0,5

0,5

4

2

2

 1.10. Bremžu sistēma

1

1

8

3

4

1

5

 1.11. Virsbūve, papildiekārtas, to apkope

1

1

1

1

 1.12. Sakabes, vilkšanas ierīces, to apkope

1

1

Kopā

5

2

5

33

18

14

3

2

7

2. Priekšmeta "Kravas iekraušana, izvietošana, nostiprināšana un pārvadāšana" programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/B un C1, B/C1, B/C, D1/C

C1/C, C1/E, C/E

 2.1. Kravas iekraušanas, izvietošanas, nostiprināšanas un pārvadāšanas vispārīgie noteikumi

1

0,5

 2.2. Specifisku kravu izvietošanas un nostiprināšanas noteikumi

1

0,5

 Kopā

2

1

3. Priekšmeta "Transportlīdzekļa vadītāju darba un atpūtas laiks" programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/B un C1, B/C1, B/D1, B/C

C1/D1, C1/C, C1/D, D1/C, D1/D, C/D, D1/E, C1/E, C/E, D/E

 3.1. Prasības attiecībā uz transportlīdzekļa vadītāju darba un atpūtas laika ievērošanu Latvijā un starptautiskajos autopārvadājumos

1

1

 3.2. Transportlīdzekļa vadītāju darba uzskaites un transportlīdzekļu izmantošanas analīze autopārvadājumos

1

Kopā

2

1

4. Priekšmeta "Pasažieru pārvadāšana maršrutu autobusos" programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

B/D1, C1/D1, C1/D, C/D

D1/D, D1/E, D/E

 4.1. Noteikumi par pasažieru pārvadāšanu regulāro maršrutu autobusos

1

0,5

 4.2. Noteikumi par braukšanas maksas atvieglojumiem maršruta autobusos

1

0,5

 Kopā

2

1

IV. Mācību braukšanas programma

Nr.
p.k.

Tēma

Apmācības stundu skaits

0/B

0/B un C1

B/C, C1/D

C1/C, D1/D

B/C1, B/D1, C/D, D1/C

C1/E, C/E, D/E

B/E, D1/E

0/A1, 0/A, 0/B1

A1/A, B1/A

B/A, C1/A, C/A, D1/A, D/A

 1. Transportlīdzekļa pārbaude, sagatavošanās braukšanas uzsākšanai, braukšanas sākšana, braukšanas virziena un ātruma maiņa

2

4

4

4

2

2

1

3

1

2

 2. Braukšana apdzīvotās vietās ar nelielu satiksmes intensitāti

3

4

4

4

2

3

1

3

1

1

 3. Braukšana apdzīvotās vietās ar vidēju un intensīvu satiksmi

4

4

4

4

2

2

1

4

1

2

 4. Braukšana ārpus apdzīvotām vietām

2

2

1

1

1

2

1

2

1

1

 5. Braukšana diennakts tumšajā laikā un nepietiekamas redzamības apstākļos

2

3

1

1

1

1

1

2

1

1

 6. Braukšana nelabvēlīgos ceļa apstākļos

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

 Kopā

14

18

15

15

9

11

6

15

6

8

 Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

9.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Apmācības kartes paraugs

Satiksmes ministrs K.Gerhards



 

10.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 13.aprīļa
noteikumiem Nr.358

Mācību grupas reģistrācijas iesniegums

Autoskola  

, licence Nr.

,

 

(nosaukums)

   
lūdz reģistrēt mācību grupu Nr.  
 

(licences numurs/mācību kartes numurs, mācību grupas kārtas numurs)

 

transportlīdzekļu vadītāju apmācībai.

(apmācības veids)

 

I. Ziņas par apmācības vietu un laiku

Apmācība notiks  
 

(mācību vietas adrese, telpas numurs)

no   līdz  

šādās dienās:

 

(mācību sākuma datums)

 

(mācību beigu datums)

 
 

no plkst. . līdz plkst. . ;

(mācību dienas)

 
 

no plkst. . līdz plkst. . .

(mācību dienas)

 

Programmu "Ceļu satiksmi reglamentējošie normatīvie akti" un "Ceļu satiksmes drošība" pasniedzējs

 

(vārds, uzvārds, personas kods)

Programmas "Tehniskā informācija un autopārvadājumi" pasniedzējs

 

(vārds, uzvārds, personas kods)

II. Ziņas par apmācāmajām personām

Nr.
p.k.

Vārds, uzvārds

Personas kods

Deklarētā dzīvesvieta, tālrunis

 1.         
 2.         
 3.         
...         

 

Autoskolas vadītājs      
 

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts*)

Z.v.*

Datums* ________________________

Piezīme. * Dokumenta rekvizītus "paraksts", "datums" un "Z.v." neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

Satiksmes ministrs K.Gerhards

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!