• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atceroties. Pieminot. Iededzot sveci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.1999., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Fotomuzejā ienākuši saules apmirdzētie

Vēl šajā numurā

14.01.1999., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atceroties. Pieminot. Iededzot sveci

EGLITISTXT.JPG (67308 BYTES)

Uzticot "Latvijas Vēstnesim" savu jaunāko dzejas darbu, Andrejs Eglītis saka: "Šis gan laikam nav tāds dzejolis, kādu lasītāji varbūt gaida. Manai dvēselei ir divas daļas. Tā viena atveras, kad uzstājos publiski, uzrunāju jaunatni. Otra pieder tikai man. Un šis dzejolis ir no tās otras daļas."

Tomēr dzejnieks piekrīt, ka Barikāžu dienās varētu lasīt arī šādu dzeju. Viņš iededz divas Nācaretes sveces, kas glabā atmiņas par ceļojumu uz Kristus jaunības zemi, un kopīgi atceramies 1991.gada janvāra dienas, kad dzejnieks dramatiskajiem notikumiem dzimtenē dzīvoja līdzi, savā Stokholmas mājvietā lasot avīzes, skatoties televīziju un klausoties radio. Kaut arī vēstis no Rīgas nav bijušas tik dramatiskas kā no Viļņas, bezgala sāpīgs šķitis katrs upuris. Stipri sāpējusi sirds par Andri Slapiņu: "Viņš bija tik jauns un tik talantīgs! Un ar dzejnieka garu. Viņš bija sācis veidot filmu par Kurzemes aizstāvēšanu, atbrauca arī uz Zviedriju. Žēl, ka jaunam cilvēkam tā bija jāaiziet. Tomēr, paldies Dievam, upuru mums nebija pārāk daudz. Uz mani vislielāko iespaidu atstāja tas, ka barikādes sargāja visa Latvija. Kopā ar Rīgu bija zemnieki, lauku ļaudis no malu malām. Tas bija spēks!

Dzejnieks ir atšķīris Bībeli. Tā viņam dārga dāvana. Vairāk nekā 120 gadu vecs izdevums, saglabāta Zanderu dzimtā piecās paaudzēs. Pirms dažām dienām to no Liepājas atvedusi šīs dzimtas atvase Valija, kas viņam kā pusaugu meitene pēdējā spiedusi roku pirms došanās svešumā. Tagad jau pati vecmāmiņa, grūtu mūžu dzīvojusi. Kā daudzi viņas kuplajā dzimtā, kas pieredzējuši gan deportācijas, gan citas nelaimes. Bet cauri visām tām saglabāts vecmāmiņu darinātais tautastērps un šī Bībele. Ģimenes lēmums esot uzdāvināt Bībeli dzejniekam. Andrejs Eglītis šo dārgo dāvanu uzskata par lielu pagodinājumu, bet jūtas arī mazliet samulsis, kā tais reizēs, kad viņam uz ielas nāk klāt nepazīstami ļaudis un saka: "Paldies, ka jūs esat atkal mājās!"

X1.JPG (24511 BYTES)X3.JPG (39614 BYTES)

Aina Rozeniece,

"LV" nozares redaktore

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!