• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2010., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/208128

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.04.2010., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, cienījamie žurnālisti!

Jautājums: Prezidenta kungs, kādas kvalitātes jūs sagaidāt no jaunajiem ministriem valdībā? Ja patiešām izdosies tikt līdz balsojumam jau nākamceturtdien, vai jums šķiet, ka šis laiks būs pietiekams, lai pārliecinātos, ka tie ir īstie cilvēki?

V.Zatlers: Kritēriji ir visiem skaidri un labi zināmi. Šajos grūtajos laikos mums ir vajadzīgi profesionāli cilvēki, kas ir apveltīti ar spēju pieņemt lēmumus, arī nepopulārus lēmumus, virzīt tālāk strukturālās reformas medicīnā, sagatavot likumprojektus Tieslietu ministrijā vai precīzāk realizēt ārpolitikas pēctecību Ārlietu ministrijā. Ministru prezidents informēja, ka konsultācijas ar partijām notiek. Šis ir ļoti rūpīgs process, jo lēmums ir jāpieņem mazākuma valdībai. Šiem ministriem ir jābūt tik kvalitatīviem, lai par viņiem nobalsotu arī daļa opozīcijas.

Jautājums: Prezidenta kungs, vai jūs pārrunājāt ar premjeru ārlietu ministra kandidatūru un, ja viņu apstiprina, vai pirms tam vajadzētu ar jums saskaņot?

V.Zatlers: Latvija realizē vienotu ārpolitiku, kuru realizē gan ārlietu ministrs, gan Valsts prezidents un arī valdības vadītājs, gan arī Saeimas spīkers. Tātad šeit galvenais ir pēctecība. Protams, mēs arī konsultēsimies, pirms šis ministrs tiks nosaukts.

Jautājums: Vai šodien jau tika minēts kāds konkrēts kandidāts?

V.Zatlers: Pašlaik vēl ir konsultāciju process starp partijām, prezidents gaida, ka šis process pēc iespējas ātrāk beigsies.

Jautājums: Man jautājums abiem kungiem. Proti, vakar finanšu ministrs pauda satraucošu informāciju par to, ka mums Latvijā ir problēmas ar finanšu disciplīnu. Vai jūs kā prezidentu šī informācija satrauc, un vai nebūtu beidzot laiks paziņot, kā mēs finanšu disciplīnu ievērosim, proti, samazināsim budžeta deficītu?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Mēs neesam vēl izkļuvuši no ekonomikas lejupslīdes, kura sākās jau pirms pusotra gada. Finanšu disciplīna ir viens no galvenajiem instrumentiem, kā šo krīzi pārvarēt. Tas ir ikdienas jautājums, un tas nav kampaņu jautājums. Mums ir jātaupa katru dienu un visos resoros. Domāju, ka Ministru prezidents jums pastāstīs, kādi tieši ir tie pasākumi un kādi ir valdības pasākumi, lai finanšu disciplīna būtu katra ierēdņa, katra atbildīgā ministra, jebkura valsts darbinieka ikdienas mērķis.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Kas attiecas uz finansiālo disciplīnu, mēs zinām, ka mums ir starptautiskā aizdevuma programma, kas paredz noteiktus budžeta deficīta mērķus. Konkrēti pagājušogad maksimālais apjoms bija 10% no IKP, šogad – 8,5%. Kas attiecas uz pagājušo gadu, tad faktiskā izpilde ir pat labāka, nekā plānots. Atbilstoši Eiropas Savienības metodikai budžeta deficīta līmenis pagājušajā gadā ir ap 9% no IKP. Precīzais skaitlis vēl tiek aprēķināts un precizēts. Cik noprotams, situācija ir labāka. Bet, protams, lai nodrošinātu arī šā gada budžeta deficītu pret mērķu izpildi, mums ir jāseko budžeta izdevumu daļai, tajā skaitā tam, kā tiek tērēti līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, un, protams, ka tur būs vajadzīgi arī zināmi ierobežojumi. Attiecībā uz budžeta ieņēmumu daļu mēs redzam, ka pirmajā ceturksnī budžeta ieņēmumu plāns ir izpildīts. Tā kā no ieņēmumu daļas budžets pildās.

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jūs vērtējat to, ka Kirgizstānas prezidenta Bakijeva dēls atrodas Latvijā, un vai ir iespējams politiskais patvērums prezidentam Kurmanbekam Bakijevam Latvijā, ja šis jautājums tiks aktualizēts?

V.Zatlers: Man nav tādas informācijas, ka prezidenta Bakijeva dēls atrastos Latvijā. Un šis jautājums par Kirgizstānas prezidenta iespējamo ierašanos Latvijā nav dienas kārtībā.

Jautājums: Mēs gribējām lūgt jūsu viedokli par opozīcijas partiju izteikumiem un vēlmi nākt klajā ar priekšlikumiem, kas varētu būt pretrunā ar valdības izsludināto kursu, tai skaitā vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Kā jūs vērtējat šo partiju rīcību?

V.Zatlers: Jānodala divas lietas – partiju paziņojumi, par kuriem politisku atbildību nes pašas partijas, un valsts plāns ekonomisko grūtību periodā un tās saistībās, ko valsts ir uzņēmusies arī starptautiski. Protams, ja tiks pieņemti kādi likumi, kas būs pretrunā ar Latvijas valsts interesēm un arī traucēs Latvijas valstij ievērot tās starptautiskās saistības, tiks atdoti atpakaļ Saeimā.

Jautājums: Premjera kungs, vai mazākumvaldība vispār ir spējīga nodrošināt šo finanšu disciplīnu arī Saeimā, ņemot vērā, ka jums šobrīd nav vairākums Saeimā?

V.Dombrovskis: Tieši tāpēc tajā brīdī, kad Tautas partija izlēma, ka nevēlas strādāt, un pameta koalīciju, es konsultējos ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, lai vienotos par atbalstu valdībai tajos jautājumos, kas ir svarīgi valsts finansiālās stabilitātes nodrošināšanā. Līdz šim tas ir izdevies, arī atsevišķi Tautas partijas mēģinājumi virzīt populistiskus lēmumus Saeimā tika apturēti. Protams, būs jāturpina konsultācijas ar opozīcijas partijām, lai šāda veida iespējamos lēmumus Saeima nepieņemtu. Tieši tāpēc šis bija viens no centrālajiem jautājumiem sarunās ar LPP/LC, kas balsojumā atbalstīja starptautiskā aizdevuma programmas turpināšanu, no kā izriet arī atbalsts tiem pasākumiem, kas ir nepieciešami šīs programmas nodrošināšanai.

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 14.aprīlī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!