• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas kopējās lauksaimniecības politikas nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2010., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207961

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par reģistrētā bezdarba līmeni martā

Vēl šajā numurā

13.04.2010., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas kopējās lauksaimniecības politikas nākotni

Eiropas lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dasians Siološs 12.aprīlī aicināja uz atklātu diskusiju par Eiropas Savienības kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) nākotni. Turpmāk lielāka vērība KLP veltāma arī lauksaimniecības daudzveidīgumam un piedāvājuma bagātībai divdesmit septiņās ES dalībvalstīs. Atklātajā diskusijā vispirms tiks apspriesti KLP turpmākie mērķi stratēģijas “Eiropa 2020” pavērto jauno iespēju kontekstā. Diskusija par šo mērķu sasniegšanas līdzekļiem sekos vēlāk.

KLP allaž ir gājusi kopsolī ar sava laika aktualitātēm. Pēdējos gados – 2003.gadā un pēc “veselības pārbaudes” 2008.gadā – KLP ir piedzīvojusi būtiskas reformas, kuru mērķis ir nozari modernizēt un pārorientēt galvenokārt uz tirgus pieprasījumu. Stratēģija “Eiropa 2020” tam paver jaunus apvāršņus. KLP nu ir spējīga raisīt intelektuāli ietilpīgāku, ilgtspējīgāku un iekļaujošāku izaugsmi, labāk atsaucoties sabiedrības vajadzībām un palīdzot tai pārvarēt ekonomiskus, sociālus, vides, klimatiskus un tehnoloģiskus šķēršļus.

“Kopējā lauksaimniecības politika ir vairāk nekā tikai šaura speciālistu loka darīšana. Tā attiecas uz jebkuru eiropieti. Mums ir jāieklausās jebkura Eiropas iedzīvotāja viedoklī. Lēnām un rūpīgi ir jāsavāc idejas un jāizprot, ko no KLP gaida sabiedrība,” sacīja D.Siološs. “Es gaidīšu komentārus un pārdomas ne tikai no lauksaimniekiem, bet arī no vides, patērētāju tiesību un dzīvnieku labturības aizstāvju apvienībām. Šai diskusijai jābūt pēc iespējas plašākai. Ar pārtikas, teritoriālās plānošanas un ar vides aizsardzības pasākumu starpniecību ikviens sabiedrības loceklis gūst labumu no KLP. Tāpēc ir tikai normāli, ja iedzīvotājiem ir tiesības un iespēja izteikt savu viedokli,” viņš piebilda.

Gada nogalē Eiropas Komisija nāks klajā ar paziņojumu par KLP laika posmam pēc 2013.gada. Tomēr, lai labāk sagatavotu augsni lēmumu pieņemšanas procesam, pirms iesniegt pirmās politiskās vadlīnijas par šo stratēģiski svarīgo nozari, komisārs D.Siološs aicina uz atklātu diskusiju par KLP nākotni, par tās mērķiem, principiem un devumu stratēģijas “Eiropa 2020” īstenošanā.

D.Siološs turklāt paziņoja par specializētas tīmekļa vietnes izveidi atklātās diskusijas rezultātu apkopošanai, un tā būs pieejama līdz 2010.gada jūnijam. Pēc tam rezultātus apstrādās neatkarīga organizācija. Eiropas Komisija 2010.gada jūlijā īpašā konferencē informēs par atklātās diskusijas rezultātiem. Komisija cer šādi gūt idejas, ko iestrādāt paziņojumā par KLP laika posmam pēc 2013.gada; šis paziņojums jāiesniedz 2010.gada beigās.

Papildus tam, kādam būt KLP devumam stratēģijā “Eiropa 2020”, atklātajā diskusijā apspriedīs šādus četrus galvenos tematus. Kādēļ Eiropai vajadzīga kopēja lauksaimniecības politika? Kādus mērķus sabiedrība izvirza lauksaimniecībai tās daudzveidīgajās izpausmēs? Kādēļ vajadzīga KLP reforma, un kā ar KLP palīdzību nodrošināt to, ko gaida sabiedrība? Kādiem līdzekļiem īstenot rītdienas KLP?

Runādams Eiropas Parlamenta Lauksaimniecības komisijas sēdē, bez šiem galvenajiem tematiem komisārs aktualizēja arī vairākus citus, specifiskākus jautājumus par pārtikas apgādes problēmām Eiropā un pasaulē, par nodarbinātību lauku reģionos, par dabas resursu ilgtspējīgu apsaimniekošanu, par klimata pārmaiņām, par cenu stabilitāti, par lauksaimniecības atbalsta būtības izpratni iedzīvotāju vidū, par pārtikas aprites līdzsvarotību un par Eiropas lauksaimniecības nozares konkurētspēju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!