• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ventspils siltumapgādes attīstības projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.04.2010., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207639

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts augstākās amatpersonas un Evaņģēliski luteriskās Baznīcas vadītājs – Latvijas cilvēkiem Lieldienās

Vēl šajā numurā

06.04.2010., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ventspils siltumapgādes attīstības projektu

Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji 31.martā tikās ar Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta realizētajiem, SIA “Ventspils ENERGO” akcionāriem Ventspils pilsētas domi un Vācijas uzņēmumu “Stadtwerke Flensburg GmbH” īpašā ārkārtas sanāksmē, ko rīkoja atbildīgā starpniekinstitūcija Vides ministrija. Tā kā sarunās nekāds progress nav panākts, nav iesniegts arī skaidrs plāns, kā finansēt un praktiski īstenot projektu noteiktos termiņos atbilstoši EK lēmumam, FM un Vides ministrija stratēģiskajam investoram ir devušas divas nedēļas laika, lai iesniegtu ministrijās oficiālu priekšlikumu par projekta finansiālo un tehnisko realizāciju.

Tuvākajā laikā nesākot projekta realizāciju, ir nopietni apdraudēta iespēja saņemt šim projektam Kohēzijas fonda (KF) atbalstu 34,6 milojnu eiro apmērā. Tomēr FM uzskata, ka, vienīgi pārliecinoties par projekta dzīvotspēju, ir atbalstāms valstij uzņemties ļoti augsto risku šā projekta īstenošanā. Gadījumā, ja projekts netiek atbilstoši ieviests, var nākties atmaksāt EK saņemto Kohēzijas fonda finansējumu. Šobrīd projektā nav fiziskā progresa, nav arī ieguldīti Kohēzijas fonda līdzekļi.

Finanšu ministrija (FM) aicina visas Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projektā iesaistītās puses – Ventspils pilsētas domi un privātos partnerus – nekavējoties rast saprātīgu kompromisa risinājumu, lai atsāktu 2004.–2006.gada plānošanas perioda Kohēzijas fonda (KF) projekta īstenošanu un sāktu reālus būvniecības darbus šajā sezonā.

FM uzskata, ka ir atbalstāms jebkurš praktiski īstenojams risinājums, lai projektu pabeigtu līdz 2011.gada 31.decembrim, un par to ir informēta arī Eiropas Komisija (EK).

Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekts ir KF 2004.–2006.gada perioda projekts, kas ticis iesniegts jau 2005.gadā un akceptēts EK 2006.gadā. Sākotnējais projekta realizācijas termiņš bija 2010.gada 31.decembris, bet FM, redzot projekta virzību, sarunās ar EK ir panākusi projekta ieviešanas termiņa pagarinājumu līdz 2011.gada 31.decembrim, ņemot vērā Ventspils pilsētas domes sniegto rīcības plānu, kā sekmīgi pabeigt šo projektu. Paredzamais KF finansējums projektam ir 34,6 miljoni eiro, plānotais līdzfinansējums – 70 miljoni eiro. Projekta realizētājs ir SIA “Ventspils ENERGO”, t.sk. akcionārs Vācijas uzņēmums “Stadtwerke Flensburg GmbH” (49%) un akcionārs Ventspils pilsētas dome (51%).

Ventspils pilsētas dome ir informējusi FM un EK, ka ir sākusi aktīvas sarunas ar jauno potenciālo investoru, Somijas uzņēmumu “Fortum”, kas varētu iegādāties akcijas no “Stadtwerke Flensburg GhbH” un nodrošināt projekta realizāciju noteiktajos termiņos un apjomā, tostarp nodrošinot nepieciešamos resursus un projekta vadības kapacitāti. Taču, pēc FM rīcībā esošās informācijas, partneri nevar vienoties par līdzdalību uzņēmumā. Tādējādi tiek kavēta projekta virzība, nopietni apdraudot tā realizāciju kopumā un ES līdzekļu apguvi. Esošais vācu partneris nevēlas zaudēt savu lomu šajā projektā un aktīvi vēršas pie valdības pārstāvjiem ar lūgumu atbalstīt vācu partneri. FM atkārtoti uzsver, ka jebkurš praktiski īstenojams risinājums, kas ļauj pabeigt projektu noteiktā termiņā, ir atbalstāms. Tomēr ir pamats domāt, ka esošais partneris nespēj mobilizēt resursus projekta pabeigšanai, jo līdz šim nav saņemts reāls rīcības plāns.

FM saskata augstu varbūtību, ka Latvija var zaudēt KF finansējumu 34,6 miljonus eiro, ja nav nekavējoša pozitīva lēmuma par turpmāko partnerību un nesākas darbi.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!