• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības Vīzu kodeksa piemērošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2010., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207594

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tradicionālo konfesiju vadītāju vēstījumi 2010.gada Lieldienās

Vēl šajā numurā

01.04.2010., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības Vīzu kodeksa piemērošanu

Eiropas Komisija:

No 5.aprīļa sāks piemērot ES Vīzu kodeksu. Tajā ir apvienoti visi tiesību akti, kuri reglamentē lēmumus par vīzām. Ar minēto kodeksu palielina pārredzamību, uzlabo tiesisko noteiktību un nodrošina vienlīdzīgu attieksmi pret pieteikuma iesniedzējiem, saskaņojot noteikumus un praksi Šengenas valstīs (22 dalībvalstīs un trīs asociētajās valstīs), kurās piemēro kopējo vīzu politiku.

Iekšlietu komisāre Sesīlja Malmstrēma uzsvēra: “No 5.aprīļa noteikumi par Šengenas zonas vīzu izsniegšanu trešo valstu valstspiederīgajiem kļūs skaidrāki, precīzāki, pārredzamāki un taisnīgāki. ES vīzu varēs saņemt īsākā laikā. Ar ES Vīzu kodeksu tiks nodrošināta pilnībā saskaņota ES vīzu tiesību aktu piemērošana.”

Vīzu kodeksā apvienoti visi spēkā esošie tiesību akti par vīzām, un ar to paredz kopīgus noteikumus par vīzu izsniegšanas nosacījumiem un procedūrām. Tajā ietverti vispārīgi noteikumi, kā arī noteikumi, ar kuriem nosaka dalībvalsti, kas atbildīga par vīzas pieteikuma izskatīšanu, saskaņoti arī noteikumi par pieteikumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu.

Vienotā ES vīzas pieteikuma veidlapa ir vienkāršota. Atsevišķu aizpildāmo lauciņu saturs ir precizēts, lai to būtu vieglāk saprast gan pieteikuma iesniedzējiem, gan konsulārajiem darbiniekiem.

Maksa par vīzu tiks atcelta arī citām personu kategorijām papildus esošajām, un bērniem vecumā no 6 līdz 12 gadiem par vīzu būs jāmaksā tikai 35 eiro (parastā maksa aizvien būs 60 eiro).

To trešo valstu valstspiederīgajiem, ar kurām Eiropas Savienība ir noslēgusi vīzu režīma atvieglošanas nolīgumus, maksa par vīzu joprojām būs 35 eiro.

Turklāt ar minēto kodeksu palielina pārredzamību un tiesisko noteiktību. Ar to paredz, ka jāsniedz pamatojums par vīzas pieteikuma noraidīšanu, kā arī dod iespēju pārsūdzēt negatīvus lēmumus.

Visbeidzot – ar to Eiropas Savienības delegācijām piešķir nozīmīgāku lomu dalībvalstu sadarbības koordinēšanā “Šengenas vietējās sadarbības jomā” trešās valstīs. Tādējādi tiks uzlabota procedūru saskaņošana.

Lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi pret vīzas pieteikuma iesniedzējiem, ir izstrādāta Rokasgrāmata par vīzu pieteikumu izskatīšanu (ko Komisija pieņēma 2010.gada 19.martā), kas būs pieejama visiem dalībvalstu konsulārajiem darbiniekiem.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

 


Latvijas Ārlietu ministrija:

31.martā Ārlietu ministrija rīkoja semināru, kurā tūrisma un apdrošināšanas nozaru uzņēmumu, kā arī preses pārstāvjus informēja par jaunievedumiem Šengenas vīzu saņemšanā, sākot piemērot jauno Eiropas Vīzu kodeksu. Semināra dalībnieki tika informēti arī par plānotajiem grozījumiem Imigrācijas likumā. Pasākumā piedalījās Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta un Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvji.

5.aprīlī visas Šengenas līguma dalībvalstis sāks piemērot Eiropas Vīzu kodeksu, kurš turpmāk būs galvenais tiesību akts, kas regulēs īstermiņa vīzu (ar uzturēšanos 90 dienas 180 dienu periodā) izsniegšanas kārtību. Tādējādi visās Šengenas līguma dalībvalstīs tiks ieviestas harmonizētas vīzu procedūras un nodrošinātas līdzvērtīgas prasības vīzu pieteicējiem. Īpaši jāuzsver, ka Eiropas Vīzu kodekss ievieš jaunu Šengenas vīzas pieteikuma veidlapu, vienkāršo vīzu kategoriju sistēmu, atceļot tranzītvīzas, kā arī paredz atvieglojumus attiecībā uz vīzas nodevas samaksu atsevišķām personu kategorijām.

Ārlietu ministrija uzsver, ka ar Eiropas Vīzu kodeksa ieviešanu netiks sarežģīta vīzu saņemšanas kārtība ārvalstu pilsoņiem, tostarp arī ieceļošanai tūrisma nolūkos, un prognozē, ka jaunais normatīvs neatstās būtisku iespaidu uz Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs izsniegto vīzu skaitu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!