• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finansu ministrijā: Par 1999. gada budžetu (Turpinājums no 1.lpp.). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.1999., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20751

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrijas informācija

Par Valsts sertifikātu reģistrā reģistrētiem sertifikātiem

Vēl šajā numurā

12.01.1999., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Turpinājums

no 1.lpp.

Finansu ministrijā:

Par 1999. gada budžetu

Šis budžets raksturīgs arī ar lielāku aizdevumu bāzi. Fiskālais deficīts budžetā mums ir plānots lielāks nekā 1998. gadā. Tas ir saistīts ar mūsu aizdevumiem speciālajiem budžetiem. Valsts budžeta aizdevums ir apmēram 96 miljoni latu. Pagājušajā gadā apstiprinātajā budžetā fiskālais deficīts bija būtiski mazāks, apmēram 27 miljoni latu. Runājot par aizdevumiem — tie iedalās reālajos un potenciālajos. Mēs aizdodam tikai tiem, kam ir spēcīga ražošana un speciāli iezīmēti ieņēmumi. Ir arī palielināts aizdevums autoceļu projektiem līdz 21 miljonam latu. Daļa aizdevumu saistīta ar investīcijām. Aktuāls aizdevums mums ir Pensiju fondam. Šie ir potenciālie aizdevumi, kuri fiskālo deficītu palielina, taču tas vēl nenozīmē, ka visi šie aizdevumi tiks izņemti.

Pašvaldībām stabilizācijai paredzēti apmēram četri miljoni latu, ja tie būs nepieciešami. Pašvaldībām kopumā plānoti 23 miljoni latu. Prakse pierāda, ka parasti nekad visus šos aizdevumus neizmanto, taču mums tie ir jāparedz. Mums ir parakstīts protokols ar pašvaldībām, lai izpildītu saistības par ienākumu un īpašuma nodokli. Aprēķini rāda, ka pašvaldību pamatbudžeta ieņēmumi varētu būt nedaudz lielāki nekā valstī, sasniedzot apmēram astoņus procentus. Katra pašvaldība savu budžetu vēl tikai veido, bet mēs paredzam mērķdotāciju, dotāciju un aizdevumu līmeni. Kad pašvaldības būs izveidojušas pamatbudžetu un speciālo budžetu, varēsim iegūt kopainu, salīdzinot to ar valsts pamatbudžetu un speciālo budžetu. Fiskālais deficīts budžetā varētu būt 96 292 223 lati jeb 2,5 procenti, taču trīs procenti netiks pārsniegti.

Iekšzemes kopprodukta pieaugumu prognozējam nedaudz lielāku par 3,8 procentiem. Budžeta projektu iesniegšu Saeimas priekšsēdētājam Jānim Straumem 12. janvārī. Vispirms budžeta projektu izskatīs Saeimas frakcijās, pēc tam to analizēs komisijās, bet otrajā lasījumā Saeimā to varētu akceptēt 22. februārī. Budžets kopumā gan ieņēmumu, gan izdevumu daļā ir ļoti caurspīdīgs, un es pats centīšos to aizstāvēt kopumā, jo kā finansu ministrs esmu par to atbildīgs.

Astra Salcēviča,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!