• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par ES fondu projektu informācijas pieejamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2010., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207343

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par iedzīvotāju informētību ES fondu apguves jomā

Vēl šajā numurā

30.03.2010., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par ES fondu projektu informācijas pieejamību

Finanšu ministrija kā Eiropas Savienības (ES) fondu vadošā iestāde informē, ka dati par ES fondu projektu ir pieejami Informācijas atklātības likumā noteiktajā apjomā un kārtībā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu, apstiprināšanu ar nosacījumu vai noraidīšanu.

Nodrošināt Eiropas Savienības fondu projektu informācijas pieejamību ir attiecīgās atbildīgās iestādes (ministrijas) un sadarbības iestādes (aģentūras) pienākums.

Līdz lēmuma pieņemšanai par projekta iesnieguma apstiprināšanu vai noraidīšanu atbildīgā vai sadarbības iestāde informāciju nesniedz. Savukārt projektu iesniedzēji un finansējuma saņēmēji ir tiesīgi sniegt informāciju par saviem projektiem jebkurā projekta iesnieguma sagatavošanas un projekta īstenošanas stadijā un apjomā, izņemot likumā noteiktos gadījumus par datu aizsardzību.

Savukārt pēc lēmuma pieņemšanas par Eiropas Savienības projektu vispārpieejama ir šāda informācija: finansējuma saņēmējs (fiziskās personas vārds un uzvārds vai juridiskās personas nosaukums un juridiskā adrese), projekta nosaukums, piešķirtā finansējuma apmērs, plānošanas dokumentā paredzētā aktivitāte, kuras ietvaros piešķirts Eiropas Savienības finansējums, projekta īstenošanas vieta un kopsavilkums par projektā veicamajām darbībām.

Pārējai informācijai par projektu ir ierobežotas pieejamības statuss, taču interesenti var vērsties atbildīgajā vai sadarbības iestādē, kura izvērtē attiecīgo informācijas pieprasījumu un izlemj, vai pieprasītās informācijas nodošana interesentam nekaitēs finansējuma saņēmēja likumiskajām interesēm. Vienlaikus interesenti, protams, var vērsties gan pie tiem projektu iesniedzējiem, kuru projektu iesniegumi ir apstiprināti, gan pie tiem, kuru iesniegumi tikuši noraidīti. Šādā gadījumā viņi paši izvērtē, kādu informāciju par savu projektu vēlas sniegt interesentam.

Ierobežotas pieejamības statusa mērķis ir aizsargāt ES fonda projektu iesniedzēju un finansējuma saņēmēju intereses, kurām varētu tikt nodarīts kaitējums, ja projektā ietvertā informācija tiktu publiskota. Galvenokārt runa ir par tiem komersantu projektiem, kuros ietverts komercnoslēpums, aprakstītas inovatīvas idejas, kas vēl nav patentētas, finanšu plūsmas. Jebkurā gadījumā netiek sniegta informācija par aizsargājamiem personu datiem.

Valsts un pašvaldību iestāžu projektos šāda veida informācijas tikpat kā nav, taču iespēja tomēr pastāv, tādēļ arī šo projektu iesnieguma lieta ir ierobežotas pieejamības informācija. Taču informāciju par kādas valsts vai pašvaldības iestādes projekta iesniegumu atbildīgā iestāde vai sadarbības iestāde, kā arī pats finansējuma saņēmējs varētu izsniegt arī pilnībā, jo sabiedrībai ir tiesības uzzināt, kāds projekts tiks īstenots, kā un cik lielā apjomā tiks nodrošināts finansējums, kādas aktivitātes projektā ir plānotas un kādi rezultatīvie rādītāji jāsasniedz.

Tādējādi ierobežotas pieejamības informācijas statusa noteikšanas mērķis ir tikai un vienīgi likumisko interešu aizsardzība. Ja tādu nav, tad attiecīgajai informācijai par projektu ir jābūt pieejamai.

Saskaņā ar Informācijas atklātības likumu ierobežotas pieejamības informāciju pieprasa rakstiski. Pieprasot ierobežotas pieejamības informāciju, persona pamato savu pieprasījumu un norāda mērķi, kādam tā tiks izmantota. Ja ierobežotas pieejamības informācija tiek izsniegta, tās saņēmējs uzņemas saistības šo informāciju izmantot tikai tiem mērķiem, kuriem tā pieprasīta.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!