• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 25.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2010., Nr. 50 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207341

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties oficiālā vizītē Horvātijas Republikā

Vēl šajā numurā

30.03.2010., Nr. 50

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 25.martā

FM: Par neatbilstošiem izdevumiem Eiropas Savienības fondu projektos

25.martā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais noteikumu projekts par kārtību, kādā ziņo par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un Kohēzijas fonda ieviešanā konstatētajām neatbilstībām, pieņem lēmumu par piešķirtā finansējuma izlietojumu un atgūst neatbilstošos izdevumus.

Noteikumu projekts paredz pilnveidot neatbilstoši veikto izdevumu ziņošanas kārtību Eiropas Komisijai (EK). Šobrīd spēkā esošā kārtība paredz par neatbilstoši veiktajiem izdevumiem EK ziņot papīra formātā, izmantojot standarta ceturkšņa ziņojuma formu. Minētā kārtība ir smagnēja un neelastīga, jo paredz ziņojuma apstrādi un pārsūtīšanu, iesaistot vairākas institūcijas, kas notiek ilgā laika periodā, neveicinot vienotas prakses izveidi.

Jaunā kārtība minēto procedūru atvieglos, jo paredz par visām konstatētajām neatbilstībām rīkot ceturkšņa sanāksmi, kurā visas iesaistītās institūcijas klātienē varēs izrunāt attiecīgajā ceturksnī konstatētos neatbilstoši veikto izdevumu gadījumus, attiecīgi veidojot kopīgu izpratni un praksi. Turpmāk arī EK tiks ziņots elektroniskā formātā, aizstājot saraksti papīra formā.

Tāpat ir mainīta neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanas kārtība no ES fonda finansējuma saņēmēja, kas ir tiešās vai pastarpinātās valsts pārvaldes iestāde, atvasināta publiska persona vai cita valsts iestāde.

Šobrīd pastāvošā kārtība nenodrošina vienlīdzīgu attieksmi pret visiem ES fonda finansējuma saņēmējiem, t.i., gan publiskā, gan privātā sektora. Savukārt jaunā kārtība paredz stingrāk vērsties pret ES fonda finansējuma saņēmējiem, kas pārstāv publisko sektoru, – tiešās vai pastarpinātās valsts pārvaldes iestādēm, atvasinātām publiskām personām vai citām valsts iestādēm.

Tādējādi minētās iestādes tiks disciplinētas un motivētas lielāku uzmanību pievērst drošai, caurskatāmai ES fondu projektu vadībai. Tā publiskā un privātā sektora ES finansējuma saņēmēji tiks nostādīti līdzvērtīgās pozīcijās, paredzot abiem vienādus neatbilstoši veikto izdevumu atmaksas nosacījumus.

Paredzēts arī noteikt maksimālo termiņu, kādā attiecīgajai Eiropas Savienības fondu administrēšanā iesaistītajai institūcijai jāpieņem lēmums par projekta ietvaros neatbilstoši veikto izdevumu atgūšanu. Līdz šim bija sastopami atsevišķi gadījumi, kad lēmuma pieņemšanai tika veltīts nesamērīgi ilgs laika periods, jo pašreizējais regulējums neparedzēja ievērot konkrētu laika limitu. Tā finansējuma saņēmējam nācās nevajadzīgi ilgi gaidīt attiecīgā lēmuma pieņemšanu.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems MK.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļa


 

IeM: Par ministrijas Informācijas centra maksas pakalpojumu cenrādi

25.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Iekšlietu ministrijas iesniegtais Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par Iekšlietu ministrijas Informācijas centra (IC) sniegto maksas pakalpojumu cenrādi”.

Izstrādātajā noteikumu projektā paredzēts noteikt IC sniegto maksas pakalpojumu un to izcenojumu pēc pievienotās vērtības nodokļa likmes un vispārējo pakalpojuma sniegšanas izmaksu pieauguma, kā arī tiek plānots ieviest divus jaunus maksas pakalpojumus – datu apmaiņas programmatūras moduļa izstrādi un statistiskās informācijas sagatavošanu pēc informācijas sistēmas datiem.

Šobrīd ir pieņemti ārējie normatīvie akti, kas privātpersonām piešķir tiesības saņemt un IC uzliek pienākumu sniegt ziņas no IC pārziņā esošajām sistēmām noteiktajā apjomā, kārtībā un gadījumos. Lai IC varētu nodrošināt ārējos normatīvajos aktos noteikto ziņu sniegšanu tiešsaistes režīmā, individuāli ir jāizstrādā speciālas atlases programmatūras moduļi, kas nodrošinātu tikai to ziņu apjoma un gadījumu sniegšanu, kas ir noteiktas ārējā normatīvajā aktā.

Lai nodrošinātu pastāvīgu ziņu sniegšanu tiešsaistes režīmā, ir nepārtraukti jāaktualizē normatīvajos aktos noteiktais ziņu sniegšanas gadījumu skaits un apjoms, kurš jāimplementē attiecīgajā programmatūras modulī, pretējā gadījumā informāciju iespējams piedāvāt tikai kā rakstveida apmaiņas pakalpojumu, kas no pakalpojumu pieejamības viedokļa ir laikietilpīgāks un neefektīvāks.

Otrs jaunais maksas pakalpojums ir statistiskās informācijas apstrāde no centra pārziņā esošajām informācijas sistēmām. Šobrīd vispārpieejamo statistisko informāciju IC sagatavo un ievieto mājaslapā, tomēr ikdienā IC saņem privātpersonu iesniegumus ar mērķi sniegt specializētus un komplicētus statistiskos rādītājus no vairākām informācijas sistēmām visdažādākajiem mērķiem – pētījumiem un zinātniskajiem darbiem.

Lai nodrošinātu minētā pakalpojuma kvalitāti un pieejamību un apmierinātu esošo un potenciālo privātpersonu pieprasījumus pēc statistiskās informācijas, IC pastāvīgi aktualizē, izstrādā un uztur speciālu programmatūru. Lai IC arī turpmāk varētu sniegt sabiedrībai nepieciešamo pakalpojumu (apmierinātu privātpersonu pieprasījumu) un segtu ar pakalpojuma sniegšanu radušās izmaksas, IC tas jāievieš kā maksas pakalpojums.

Šis noteikumu projekts pēc saskaņošanas ar citām ministrijām vēl jāapstiprina valdībā.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

 

LM: Par bezdarbnieka pabalsta un bezdarbnieka apbedīšanas pabalsta pieprasīšanu

Lai iedzīvotājiem vienkāršotu bezdarbnieka pabalsta un bezdarbnieka apbedīšanas pabalsta pieprasīšanas kārtību, padarot to maksimāli ērtu un pieejamu ikvienam, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus attiecīgajos noteikumos.

Atbilstoši izmaiņām plānots, ka turpmāk pieprasījumu par bezdarbnieka pabalsta un bezdarbnieka apbedīšanas pabalsta piešķiršanu varēs nosūtīt arī pa pastu vai iesniegt elektroniskā dokumenta formātā. Vienlaikus pabalstus tāpat kā iepriekš varēs pieprasīt, personai vai tās pilnvarotajai personai arī personīgi ierodoties Nodarbinātības valsts aģentūras filiālē vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) un iesniedzot rakstisku iesniegumu.

Lai gan, pieprasot jebkuru no minētajiem pabalstiem, iedzīvotāji var izmantot VSAA mājaslapā www.vsaa.lv esošo veidlapu, iesniegumus abu minēto pabalstu piešķiršanai var rakstīt arī brīvā formā.

Bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai paredzētajā iesniegumā jānorāda šādas ziņas: pabalsta pieprasītāja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, telefona numurs vai elektroniskā pasta adrese, kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numurs (21 zīme), bērna vai bērnu vārds, uzvārds, personas kods, ja persona pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas audzināja bērnu invalīdu līdz 16 gadu vecumam, informācija par invaliditātes noteikšanas termiņiem, ja persona pēc invaliditātes ir atguvusi darbspējas, informācija par nodarbinātības periodiem Eiropas Savienības dalībvalstīs, pieprasījumam pievienoto dokumentu saraksts un lapu skaits.

Savukārt bezdarbnieka apbedīšanas pabalsta piešķiršanai domātajā iesniegumā jāiekļauj pabalsta pieprasītāja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese, telefona numurs vai elektroniskā pasta adrese, kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numurs (21 zīme), mirušā bezdarbnieka vai bezdarbnieka pabalsta saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, miršanas datums.

Vienlaikus, pieprasot bezdarbnieka pabalstu, personai nebūs jāuzrāda personu un sociālās apdrošināšanas stāžu apliecinoši dokumenti, jo VSAA rīcībā ir visa nepieciešamā informācija par bezdarbnieka apdrošināšanas stāžu. Pieprasot bezdarbnieka apbedīšanas pabalstu, nebūs jāuzrāda personu apliecinoši dokumenti.

Iepriekšminēto paredz 25.martā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtībā bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtībā. Izmaiņas vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments


 

RAPLM: Par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām

Valsts sekretāru sanāksmē 25.martā tika izsludināti Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādātie grozījumi noteikumos par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem, tādējādi novēršot divu elektromagnētiski nesaderīgu sistēmu turpmāku izmantošanu.

RAPLM valsts sekretāre Laimdota Straujuma norāda, ka izstrādāto grozījumu mērķis ir veicināt konkurences attīstību, elektronisko sakaru tīkla nodrošināšanu un elektronisko sakaru pakalpojumu attīstību.

Noteikumi papildināti ar atsaucēm uz Eiropas Savienības tiesību aktiem, kuri jau ir ietverti Nacionālajā radiofrekvenču plānā. Plāns paredz radiofrekvenču spektra joslas 2500 MHz–2690 MHz sadalījumu MMDS (Multipoint Multichannel Distribution System) un UMTS/IMT (Universal Mobile Telecommunications System/ International Mobile Telecommunications) sistēmām.

Patlaban radiofrekvenču spektra joslā 2500 MHz–2690 MHz ar MMDS sistēmām tiek piedāvāti ciparu televīzijas pakalpojumi, kuru sniegšanu atļauts turpināt līdz 2013.gada beigām.

Grozījumi noteikumos paredz novērst situāciju, kad tiek izmantotas divas elektromagnētiski nesaderīgas sistēmas – MMDS un UMTS/IMT, tādējādi sekmējot jaunu un progresīvu tehnoloģiju ieviešanu.

Izmantojot radiofrekvenču spektru UMTS/IMT, sistēmām tiks nodrošināta tehnoloģiju un pakalpojumu neitralitāte, kā arī tiks atvieglota regulēšanas kārtība un elektronisko sakaru pakalpojumus varēs sniegt četri vai pieci elektronisko sakaru komersanti.

Grozījumi noteikumos par radiofrekvenču spektra joslu sadalījumu radiosakaru veidiem un iedalījumu radiosakaru sistēmām, kā arī par radiofrekvenču spektra joslu izmantošanas vispārīgajiem nosacījumiem (Nacionālais radiofrekvenču plāns) vēl jāizskata Ministru kabinetā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa


 

SM: Par kases čeku izsniegšanu taksometros

Lai uzlabotu taksometru pakalpojumu kvalitāti, Satiksmes ministrija rosina no 1.septembra kā obligātu noteikt kases čeka izsniegšanu par braucienu. Pašreizējie noteikumi paredz, ka taksometra vadītājs par sniegto pakalpojumu izsniedz vai nu kases čeku, vai kvīti. Jaunās izmaiņas nosaka obligāti ieviest kases čeku, jo tikai šādi iespējams nodrošināt korektu informāciju par sniegtajiem pakalpojumiem.

Šobrīd ne visos taksometros ir iespēja izdrukāt čekus, savukārt kvītīs bieži vien netiek uzrādīta pilnīga informācija par sniegtajiem pakalpojumiem. Grozījumi esošajā kārtībā paaugstinās taksometru pakalpojumu kvalitāti, jo ar kases čeka palīdzību varēs fiksēt negodprātīgu taksometra vadītāja rīcību, piemēram, ja viņš piemēro neatbilstošu tarifu.

Daļa taksometru pārvadātāju jau ir ieviesuši printerus kases čeku izdrukai no taksometru skaitītājiem, taču tiem taksometru vadītājiem, kuri patlaban par pakalpojumiem izsniedz kvītis, no 1.septembra būs jānodrošina iespēja izdrukāt kases čeku.

Šādas izmaiņas plānotas Ministru kabineta noteikumu projektā “Grozījums Ministru kabineta 2007.gada 2.maija noteikumos Nr.282 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība””, kas izsludināts 25.marta valsts sekretāru sanāksmē.

Lai grozījums stātos spēka, tas vēl jāapstiprina valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa


 

ZM: Par Valsts augu aizsardzības dienesta sniegto maksas pakalpojumu klāstu

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2006.gada 21.marta noteikumos Nr.215 “Noteikumi par Valsts augu aizsardzības dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi””, ko 25.martā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Izmaiņas noteikumos paredz papildināt Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) pakalpojumu klāstu, radot iespēju personām saņemt atsevišķi dažu agroķīmisko rādītāju, nevis tikai pilnas analīzes rezultātu. Plānots, ka turpmāk lauksaimnieki varēs noteikt konkrētiem kultūraugiem nozīmīgu mikroelementu vai sekundāro elementu analīzi, piemēram, graudaugiem – varu, eļļas augiem – sēru, augļu kokiem – cinku utt.

Izvērtējot šogad lauksaimnieku iesniegumus augšņu agroķīmiskajai izpētei, kā arī analīzēm iesniegtos individuālos augsnes paraugus, secināts, ka VAAD klienti vēlas noteikt atsevišķus augsnes agroķīmiskos rādītājus.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.


 

ZM: Par speciālajām atļaujām (licencēm) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par speciālajām atļaujām (licencēm) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai”, ko 25.martā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz atvieglot speciālās atļaujas (licences) izsniegšanas procedūru.

Lai samazinātu administratīvo slogu uzņēmējiem, noteikumu projekts paredz, ka lēmumu par speciālas atļaujas (licences) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai izsniegšanu turpmāk pieņems Valsts augu aizsardzības dienests, nevis Valsts augu aizsardzības dienesta un Zemkopības ministrijas kopīgi veidota komisija, kā tas bija līdz šim.

Līdz ar jauno noteikumu apstiprināšanu spēku zaudēs Ministru kabineta 2004.gada 29.aprīļa noteikumi Nr.470 “Kārtība, kādā izsniedzamas speciālas atļaujas (licences) augu aizsardzības līdzekļu izplatīšanai”.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.


 

ZM: Par pasākumu “Zveja iekšējos ūdeņos”

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2008.gada 6.oktobra noteikumos Nr.828 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Zveja iekšējos ūdeņos””, ko 25.martā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz, ka projektu iesniegumu pieņemšana Lauku atbalsta dienestā (LAD) tiek izsludināta uz ilgāku termiņu, lai nodrošinātu iespēju iesniegt projekta iesniegumu atbalsta pretendentam vēlamajā laikā, tādējādi veicinot atbalsta pretendentu aktivitāti. Nodrošinot atbalsta pieejamību ilgstošā periodā, tiks samazināts arī administratīvais slogs gan pretendentam, gan administrējošajai iestādei – LAD.

Savukārt, lai nodrošinātu ātrāku projektu izvērtēšanu un lēmuma pieņemšanu, kā arī projekta īstenošanu, grozījumi paredz, ka projektu iesniegumu vērtēšana tiek sākta uzreiz pēc to iesniegšanas LAD.

Pamatojoties uz pasākuma īstenošanas pieredzi iepriekšējās projektu iesniegumu iesniegšanas kārtās, noteikumos izdarīti vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas vienkāršo un precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Papildus tiek atvieglota naudas plūsmas pārskatu pa mēnešiem un gadiem iesniegšanas kārtība LAD projektu iesniegumu iesniegšanas gadā, turpmākajos gados līdz projekta īstenošanas beigām un gadā pēc projekta īstenošanas. Plānots, ka turpmāk naudas plūsmas pārskats nebūs jāiesniedz pa mēnešiem, bet tikai pa gadiem, turklāt atvieglotā formā.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.


 

ZM: Par atbalsta pasākumu “Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde”

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2008.gada 1.aprīļa noteikumos Nr.241 “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu zivsaimniecības attīstībai atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā pasākumam “Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde””, ko 25.martā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts paredz nepārtrauktu projektu iesniegumu pieņemšanas kārtību, lai atbalsts būtu pieejams visa gada garumā, tādējādi izvairoties no kampaņveida projektu iesniegumu pieņemšanas noteiktā termiņā.

Savukārt, lai nodrošinātu ātrāku projektu izvērtēšanu un lēmuma pieņemšanu, noteikumu projekts paredz, ka projektu iesniegumu vērtēšana tiek sākta uzreiz pēc to iesniegšanas Lauku atbalsta dienestā (LAD).

Pamatojoties uz pasākuma īstenošanas pieredzi iepriekšējās projektu iesniegumu iesniegšanas kārtās, noteikumos izdarīti vairāki tehniski un redakcionāli grozījumi, kas vienkāršo un precizē atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Papildus tiek atvieglota naudas plūsmas pārskatu pa mēnešiem un gadiem iesniegšanas kārtība LAD projektu iesniegumu iesniegšanas brīdī un īstenošanas laikā. Plānots, ka turpmāk naudas plūsmas pārskats nebūs jāiesniedz pa mēnešiem, bet tikai pa gadiem, turklāt atvieglotā formā.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to apstiprināšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!