• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1995. gada 18. septembra noteikumi "Latvijas Bankas starpbanku elektronisko maksājuma ziņojumu pieņemšanas un apstrādes noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.1995., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207269

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

29.09.1995., Nr. 149

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: noteikumi

Pieņemts: 18.09.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas starpbanku elektronisko maksājuma ziņojumu pieņemšanas un apstrādes noteikumi

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Latvijas Banka pieņem S.W.I.F.T starpbanku elektroniskos maksājuma (latos) ziņojumus (tālāk tekstā — maksājuma ziņojumus) no jebkuras Latvijas Bankas licencētas kredītiestādes vai ārvalstu komercbankas nodaļas (tālāk tekstā — kredītiestādes), kurai ir atvērts korespondentkonts Latvijas Bankā un kura ir S.W.I.F.T. lietotāja.

1.2. Maksājuma ziņojumi uzskatāmi par līdzvērtīgiem papīra maksājuma dokumentiem, un, uz tiem pamatojoties, Latvijas Banka veic norēķinus kredītiestāžu korespondentkontos Latvijas Bankā.

1.3. Lai uzsāktu maksājuma ziņojumu pārraidi, kredītiestādei ir jānoslēdz līgums ar Latvijas Banku (1. pielikums) un S.W.I.F.T. noteiktajā kārtībā jāveic autentifikācijas atslēgu apmaiņa ar Latvijas Banku.

1.4. Latvijas Banka maksājuma ziņojumu pieņemšanu un informatīvo ziņojumu pieņemšanu un nosūtīšanu veic par samaksu, atbilstošu faktiskajām telekomunāciju līniju izmantošanas izmaksām.

 

 

2. Ziņojuma pieņemšana

2.1. Maksājuma ziņojumus no kredītiestādēm Latvijas Banka pieņem katru darba dienu. Maksājuma ziņojumi, kurus kredītiestādes nosūtījušas no pulksten 8.30 līdz pulksten 14.30, Latvijas Banka apstrādā tekošajā darba dienā, ja pēc pulksten 14.30, tad nākošā darba dienā.

2.2. Maksājuma ziņojumu veidi norādīti 2. pielikumā. Uz cita veida, kā arī kļūdainu vai nepilnīgi sagatavotu maksājuma ziņojumu pamata Latvijas Banka norēķinus neveic.

 

 

3. Norēķini

3.1. Latvijas Banka veic norēķinus kredītiestāžu korespondentkontos tikai uz to maksājuma ziņojumu pamata, kuros norādītais norēķinu veikšanas datums sakrīt ar tekošās norēķinu dienas datumu.

3.2. Latvijas Banka veic norēķinus maksājuma ziņojumu pieņemšanas secībā. Pēc katra maksājuma ziņojuma pieņemšanas un pārbaudes Latvijas Banka noraksta naudas līdzekļus no maksājuma ziņojuma sūtītājas kredītiestādes korespondentkonta un ieskaita tos naudas saņēmējas kredītiestādes korespondentkontā.

3.3. Norēķini, kurus kredītiestāžu korespondentkontos Latvijas Banka veikusi, pamatojoties uz kredītiestāžu nosūtītajiem un Latvijas Bankas pieņemtajiem maksājuma ziņojumiem, ir galīgi un neatsaucami.

 

 

4. Norēķinu apstiprināšana

4.1. Latvijas Banka informē kedītiestādes par norēķinu veikšanu, nosūtot informatīvus ziņojumus — debeta apstiprinājumu maksājuma ziņojuma sūtītājai kredītiestādei saskaņā ar 3. pielikuma 1. punktu un kredīta apstiprinājumu naudas līdzekļu saņēmējai kredītiestādei saskaņā ar 3. pielikuma 2. punktu.

4.2. Ja saņēmēja kredītiestāde nav noslēgusi līgumu ar Latvijas Banku par S.W.I.F.T. izmantošanu starpbanku elektronisko maksājuma ziņojumu pārraidīšanā, tad Latvijas Banka noformē papīra dokumentu par veiktajiem norēķiniem saskaņā ar 4. pielikumu. Norēķinu dienas beigās Latvijas Banka nosūta to kredītiestādei.

 

 

5. Norēķinu attiekumi un maksājuma ziņojumu rindas

5.1. Ja maksājuma ziņojums nav sagatvots saskaņā ar 2. pielikumu, tad pēc maksājuma ziņojuma pārbaudes Latvijas Banka nosūta maksājuma ziņojuma sūtītājai kredītiestādei norēķinu atteikumu (3. pielikuma 3. punkts).

5.2. Ja kredītiestādes korespondentkontā nepietiek naudas līdzekļu, lai veiktu maksājuma ziņojumā norādītās naudas summas norakstīšanu, tad tas nonāk kredītiestādes gaidošo maksājuma ziņojumu rindā (tālāk tekstā — rindā).

5.3. Ja norēķinu dienas laikā kredītiestādes korepondentkontā tiek ieskaitīti norēķinu veikšanai nepieciešamie naudas līdzekļi, tad rindā iekļautos maksājuma ziņojumus Latvijas Banka apstrādā rindā iekļaušanas secībā.

5.4. Kredītiestāde var izslēgt no rindas maksājuma ziņojumu, līdz pulksten 14.30 nosūtot Latvijas Bankai maksājuma ziņojuma atcelšanas pieteikumu saskaņā ar 3. pielikuma 4. punktu.

5.5. Ja maksājuma ziņojums neatrodas rindā vai arī tā atcelšanas pieteikums nav sagatavots saskaņā ar 3. pielikuma 4. punktu, tad Latvijas Banka nosūta maksājuma atcelšanas noraidījumu (3.pielikuma 5. punkts).

5.6. Pēc rindā iekļautā maksājuma ziņojuma atcelšanas Latvijas Banka nosūta kredītiestādei maksājuma atcelšanas apstiprinājumu saskaņā ar 3. pielikuma 6. punktu.

5.7. Ja līdz pulksten 15.00 kredītiestādes korespondentkontā netiek ieskaitīti naudas līdzekļi norēķinu veikšanai, tad Latvijas Banka maksājuma ziņojumu rindu anulē un ne vēlāk kā līdz pulksten 16.00 nosūta kredītiestādei norēķinu atteikuma ziņojumu (3. pielikuma 3. punkts).

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!