• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalsta pasākumu kopumu banānu eksportētājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2010., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206939

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mobilo tālruņu lietošanu uz kuģiem Eiropas ūdeņos

Vēl šajā numurā

23.03.2010., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalsta pasākumu kopumu banānu eksportētājiem

17.martā Komisija pieņēma atbalsta pasākumu kopumu 190 miljonu eiro apmērā, kas paredzēti banānu eksportētājiem no Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna (ĀKK) valstīm. Šis priekšlikums ir daļa no vēsturiskās Ženēvas vienošanās par banānu tirdzniecību. Šo vienošanos ar Latīņamerikas valstīm un Amerikas Savienotajām Valstīm ES noslēdza 2009.gada decembrī, tādējādi izbeidzot 15 gadus ilgušos strīdus par banānu tirdzniecību. Ar šo vienošanos tiek samazināti arī tarifi, ko ES piemēro no Latīņamerikas valstīm importētajiem banāniem. Minēto atbalsta pasākumu mērķis ir palīdzēt banānu eksportētājiem no ĀKK valstīm pielāgoties šai jaunajai tirdzniecības videi, ņemot vērā katras valsts konkrēto situāciju. Tie koncentrēsies uz trim mērķiem: uzlabot banānu nozares konkurētspēju, veicināt tautsaimniecības dažādošanu un pievērsties plašākai ietekmei uz sociāliem, ekonomiskiem un vides jautājumiem.

Eiropas attīstības komisārs Andris Piebalgs teica: “Šie pasākumi palīdzēs ĀKK valstīm pielāgoties jaunajam banānu tirdzniecības režīmam. Komisija ir apņēmusies pilnībā atbalstīt ĀKK valstis, lai veicinātu to efektīvu integrāciju pasaules ekonomikā, vienlaikus ievērojot starptautiskās tirdzniecības noteikumus. Ar šo pasākumu kopumu tiek apstiprināta minētā apņemšanās.”

Eiropas tirdzniecības komisārs Karels de Guhts teica: “Ar Ženēvas vienošanos par banānu tirdzniecību tika panākts vislabākais iespējamais iznākums visām iesaistītajām pusēm. Ar šo vienošanos ĀKK valstu ražotājiem tiek nodrošināta preferenciāla piekļuve ES tirgum, kā arī izbeigti ieilgušie tirdzniecības strīdi, tādējādi banānu nozarē nodrošinot stabilitāti, kas ir svarīga potenciālajiem ieguldītājiem. Šodien Komisija ir izpildījusi savu apņemšanos ierosināt ievērojamu finansiālo atbalstu, lai palīdzētu banānu eksportētājiem no ĀKK valstīm pielāgoties jaunajai situācijai.”

Turpmāks ES atbalsts Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu ražotājiem

ES 2009.gada decembrī piekrita pakāpeniski samazināt importa tarifus, ko piemēro no Latīņamerikas valstīm importētajiem banāniem, proti, no 176 līdz 114 eiro par tonnu. Reaģējot uz to, ASV piekrita atrisināt ar šo jautājumu saistīto PTO strīdu ar ES. Ar šiem diviem nolīgumiem tika izbeigtas gadiem ilgušās sarežģītās sarunas. Vienlaikus Komisija piekrita pieņemt priekšlikumu par atbalsta pasākumu kopumu par 190 miljoniem eiro, lai palīdzētu banānu eksportētājiem no ĀKK valstīm. Šis priekšlikums attiecas uz desmit galvenajām ĀKK banānu eksportētājām valstīm: Belizu, Kamerūnu, Kotdivuāru, Dominiku, Dominikānas Republiku, Ganu, Jamaiku, Sentlūsiju, Sentvinsentu un Grenadīnām, kā arī Surinamu. Priekšlikums paredz finansējumu no Kopienas budžeta. Papildus attīstības atbalstam, ko sniedz no Eiropas Attīstības fonda, no 2010. līdz 2013.gadam tiks veikti papildu pasākumi banānu nozarē par 190 miljoniem eiro.

Ar šiem pasākumiem tiks sniegts finansiāls atbalsts šādās jomās:

• ieguldījumi konkurētspējas uzlabošanai;

• tautsaimniecības dažādošanas politika;

• plašāka ietekme uz sociāliem, ekonomiskiem un vides jautājumiem.

Saņēmējvalstu pielāgošanās būs dažāda atkarībā no tā, cik nozīmīga banānu nozare ir to tautsaimniecībām un kādas ir to pielāgošanās spējas. Palielinot pūles, dažas valstis saglabās savu konkurētspēju, savukārt citām valstīm varētu būt jāizvēlas citi risinājumi.

Konkrētie pasākumi būs pielāgoti katrai valstij; plašāku lauksaimniecības un attīstības stratēģiju ietvaros tos sagatavos un izstrādās ĀKK valstis sadarbībā ar Eiropas Savienību.

Turklāt saskaņā ar atsevišķiem tirdzniecības un attīstības nolīgumiem – tā sauktajiem ekonomisko partnerattiecību nolīgumiem – Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna banānu eksportētājām valstīm joprojām būs piekļuve Eiropas Savienības tirgum bez nodokļu un kvotu ierobežojumiem. Komisija savu priekšlikumu iesniegs ES lēmējinstitūcijām, Padomei un Eiropas Parlamentam.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!