• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par pastiprinātu muitas kontroli uz ES ārējās robežas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.03.2010., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206830

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

19.03.2010., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par pastiprinātu muitas kontroli uz ES ārējās robežas

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka uz Latvijas un ES ārējās robežas tiek veikti pastiprināti muitas kontroles pasākumi privātpersonām, lai sekmētu cigarešu kontrabandas apkarošanu. VID brīdina, ka pastiprināto muitas kontroles pasākumu dēļ privātpersonām, kas vēlas šķērsot Latvijas robežu ar Krievijas Federāciju vai Baltkrievijas Republiku, var palielināties robežas šķērsošanai patērētais laiks.

Lai pastiprinātu cīņu pret pieaugošo cigarešu kontrabandu no Krievijas un Baltkrievijas un novērstu muitas noteikumu pārkāpumus, kas saistīti ar citu akcīzes preču nelikumīgu pārvietošanu pāri Eiropas Savienības ārējai robežai, VID muitas kontroles punktu darbinieki veic pastiprinātus muitas kontroles pasākumus privātpersonām. Pastiprināto muitas kontroles pasākumu laikā intensīvāk tiek izmantotas arī jonizējošā starojuma iekārtas – skeneri.

Ņemot vērā robežšķērsotāju paustās bažas par muitas kontroles pasākumos izmantotā skenera iespējamo kaitīgumu, VID informē, ka, ievērojot radiācijas drošības prasības, skeneris neapdraud cilvēku veselību un pārbaudāmo preču kvalitāti un nenodara kaitējumu transportlīdzekļiem, jo šo iekārtu jonizējošā starojuma iedarbības rezultātā nekāda “paliekošā” radioaktivitāte tajos nevar rasties. Kā liecina līdzšinējās pārbaudes un to rezultātā novērstie centieni slepus ienest vai ievest cigaretes Latvijas teritorijā, tad bieži vien visaktīvāk pret skenera izmantošanu vēršas tieši likumpārkāpēji, tādējādi radot nepamatotas bažas par skenera izmantošanas drošību arī godprātīgo robežas šķērsotāju vidū.

VID atgādina, ka kontroles laikā automašīnas vadītājam un pasažieriem ir jāatrodas ārpus ierobežotas zonas, ievērojot mui­tas darbinieku norādījumus. Transportlīdzekļu apstarošana notiek īsu brīdi un ar atbilstošu starojuma dozu – 0,05 μSv (mikrozīverti), kas ir daudzreiz mazāka nekā doza, ko cilvēks saņem vienas krūškurvja rentgenogrammas izdarīšanas laikā, kā arī daudzkārt mazāka par normatīvajos dokumentos noteikto pieļaujamo gada dozu iedzīvotājiem (1000 μSv).

Nedēļas laikā, kopš ir uzsākta pastiprināta muitas kontrole, no Krievijas un Baltkrievijas iebraucošo privātpersonu, to bagāžas un transportlīdzekļu pārbaudes rezultātā 26 gadījumos ir konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar cigarešu nelikumīgu pārvietošanu pāri robežai.

Atklāto pārkāpumu rezultātā kopumā ir izņemti 100 920 gabali jeb 5046 paciņas dažādu marku cigarešu. Pārkāpēji cigaretes bija centušies slēpt gan automašīnās un to pasažieru apģērbā izveidotās slēptuvēs, gan robežu šķērsojošo kājāmgājēju bagāžā.

VID Komunikācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!