• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Igaunija - veiksmīga attiecību attīstība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.1999., Nr. 5/6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Igaunija - veiksmīga attiecību attīstība (turpinājums)

Vēl šajā numurā

08.01.1999., Nr. 5/6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Igaunija — veiksmīga attiecību attīstība

Vakar, 7.janvārī, Latvijas Ministru prezidents uzturējās darba vizītē Tallinā

TALLIN3.JPG (33252 BYTES)Pie sarunu galda: Latvijas Republikas Ministru prezidents Vilis Krištopans un Igaunijas Republikas premjerministrs Marts Sīmans Foto: Ints Kalniņš, A.F.I.

Ministru prezidents Vilis Krištopans — oficiālajās pusdienās Tallinā 7.janvārī

Godātais premjerministra kungs! Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks, ka savā pirmajā darba vizītē esmu tieši Igaunijā. Tas apliecina nozīmi, kādu Latvija piešķir sadarbībai ar Igauniju un Baltijas valstu sadarbībai kopumā.

Latvijas un Igaunijas attiecības attīstās ļoti veiksmīgi. Igaunija un Lietuva ir Latvijai ne tikai tuvākie kaimiņi, bet arī tuvākie un ciešākie partneri. Mūsu attiecības ir balstītas uz savstarpēju uzticēšanos un sadarbību. Mūs raksturo kopējas intereses — sekmēt drošību, stabilitāti un labklājību mūsu kopējā reģionā, un kopēji uzskati par reģiona attīstību kā Eiropas un transatlantisko procesu neatņemamu sastāvdaļu.

Mēs novērtējam politisko dialogu, kas izveidojies starp Latviju un Igauniju. Tas dod iespēju regulārai viedokļu apmaiņai un koordinācijai par mūsu valstīm būtiskiem ārpolitikas un drošības politikas jautājumiem — ES paplašināšanās procesa politiskajiem un praktiskajiem aspektiem, par NATO paplašināšanos, kas īpaši svarīga tagad, pirms Vašingtonas sanāksmes, kā arī par sadarbību reģionā un attiecībām ar Krieviju.

90. gadus raksturo pieaugoša reģionālās sadarbības potenciāla apzināšanās, un mēs saredzam Baltijas jūras reģionu kā vienu no daudzsološākajiem gan politiskajā, gan ekonomiskajā ziņā. Manuprāt, savstarpēji papildinoši būtu jāizmanto reģionālās sadarbības iespējas — Baltijas valstu trīspusējā sadarbība, Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbība, sadarbība starp Baltijas jūras reģiona valstīm. Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības attīstību vērtējam kā loģisku un nepieciešamu un esam ieinteresēti padziļināt mūsu integrāciju kopējā Eiropas ziemeļu reģionā. Gan Latvijas un Igaunijas divpusējā, gan Baltijas valstu trīspusējā sadarbība ir radījusi ļoti plašu un sazarotu sadarbības modeli, kas aptver visus līmeņus un nozares. Mana pārliecība ir, ka Baltijas valstu sadarbībai ir objektīvs pamats un tā piedāvā mums papildu politiskos resursus, kas būtu jāizmanto mūsu stratēģisko ārpolitisko un drošības politisko mērķu realizācijā.

Latvija novērtē Igaunijas sasniegto eirointegrācijas procesā un ar interesi seko Igaunijas un ES aktīvo sarunu procesam. ES Padomes Vīnes tikšanās lēmums rada labus priekšnoteikumus Latvijas turpmākajam darbam. Latvijas valdība ir pilna apņēmības turpināt konsekvento reformu procesu. ES Vīnes samita lēmums dod iespēju Latvijai visdrīzākajā laikā uzsākt divpusējo likumdošanas salīdzināšanas procesu, kas nozīmē reālu integrācijas procesa turpināšanu.

Premjerministra kungs! Dāmas un kungi!

Mums visiem ir vēsturiska iespēja pieredzēt, kā mainās pasaule trešās tūkstošgades priekšvakarā. Gan pārbaudījumi, gan mērķi mūsu valstīm jau kuro reizi šajā gadu simtenī ir līdzīgi. Latvijas un Igaunijas pieredze tādēļ ir savstarpēji papildinoša. Pacelsim glāzes par Latvijas un Igaunijas tradicionāli draudzīgo attiecību tālāku nostiprināšanos!

Ministru prezidents Vilis Krištopans — preses konferencē Rīgas lidostā 7.janvārī, pl.20.35

Ministru Prezidents Vilis Krištopans vakar, 7.janvārī, vienas dienas darba vizītē apmeklēja mūsu ziemeļu kaimiņvalsti Igauniju. Kopā ar viņu Igaunijas vizītē bija Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Māris Riekstiņš, Ministru prezidenta padomniece Baiba Laizāne un biroja vadītājs Mārtiņš Bondars, kā arī Ministru prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Tallinā Vilis Krištopans vispirms apmeklēja Latvijas vēstniecību, bet no tās devās uz Tompeas pili, kur tikās ar Igaunijas premjerministru Martu Sīmanu ( Mart Siiman ).

Latvijas Ministru prezidents un Igaunijas premjerministrs, kā arī abu valstu delegācijas pārrunāja starpvalstu sadarbību Eiropas Savienības un arī NATO paplašināšanas kontekstā, kā arī reģionālās sadarbības un reģionālās drošības jautājumus. Īpaša uzmanība tika veltīta Latvijas un Igaunijas divpusējo attiecību aktualitātēm.

TALLINN2.JPG (20871 BYTES)
Marts Sīmans un Vilis Krištopans sarunu laikā Tallinā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!