• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts uzņēmuma "Radons" finansiāli saimnieciskās darbības revīziju par laiku no 1997.gada līdz 2000.gada 1.pusgadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.2001., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/2068-par-valsts-uznemuma-radons-finansiali-saimnieciskas-darbibas-reviziju-par-laiku-no-1997-gada-lidz-2000-gada-1-pusgadam

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra vizīti Maskavā

Vēl šajā numurā

23.01.2001., Nr. 12

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-200

Pieņemts: 11.12.2000.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departaments

Kolēģijas lēmums Nr. 5.1–2–200

Rīgā 2000. gada 11.decembrī

Par valsts uzņēmuma "Radons" finansiāli saimnieciskās darbības revīziju par laiku no 1997.gada līdz 2000.gada 1.pusgadam

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas vadītājs departamenta direktora p.i. A.Krūmiņš ; kolēģijas locekļi L.Ceimere ; D.Grīnberga ; D.Timšāne ; valsts revidentes M.Priecuma , M.Veseta , uzaicinātie: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktors R.Bebrs ; v/u "Radons" direktors A.Spēlmanis , BO VSIA "Reaktors" direktora vietnieks J.Bērziņš ; protokolēja valsts revidente A.Štāne. Izskatot revīzijas materiālus un izvērtējot kolēģijas sēdē uzaicināto paskaidrojumus par ziņojumā teikto, kolēģija

konstatēja:

1. Valsts uzņēmuma "Radons" darbības galvenais mērķis ir īstenot valsts politiku dabas aizsardzības jomā un pasargāt cilvēkus un vidi no radioaktīvo atkritumu jonizējošo starojumu avotu kaitīgās iedarbības. Uzņēmums reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā 13.01.1992.

2. Izpildot LR likuma "Par radiācijas drošību un kodoldrošību" prasības, uzņēmums veic radioaktīvo atkritumu apstrādi, uzglabāšanu un apglabāšanu. Radioaktīvie atkritumi tiek apglabāti un uzglabāti speciāli izbūvētās tvertnēs šim nolūkam paredzētā poligonā Baldonē. Par saprātīgu radioaktīvo atkritumu uzraudzības periodu tiek uzskatīti 300 gadi. Uzņēmums nodrošina Eiropas valstu prasībām atbilstīgu apkārtējās vides radiācijas apstākļu kontroli radioaktīvo atkritumu glabātuvē Baldonē.

3. Radioaktīvo atkritumu glabāšanas apjomi netiek plānoti, jo uzkrājumi ir neregulāri. Šobrīd tiek izmantota 1995.gadā uzbūvētā tvertne, kura ir aizpildīta par 20%, tātad uzņēmuma rīcībā ir zināma rezerve radioaktīvo atkritumu apglabāšanā.

4. Tuvākajos gados aktuāls ir jautājums par Salaspils atomreaktora likvidāciju un radioaktīvo atkritumu apglabāšanu. V/u "Radons" neaizpildītās pašreizējās tvertnes rezerves ir nepietiekamas šo atkritumu apglabāšanai. Aktuāls ir arī jautājums par Salaspils atomreaktora izmantotās radioaktīvās degvielas, kuras aktivitāte ir augstāka par to, kādu spēj pieņemt un droši apglabāt Baldonē, uzglabāšanu vai apglabāšanu.

5. Uzņēmuma grāmatvedības uzskaites organizācijā nav ievērotas atsevišķas likumu un citu normatīvo dokumentu prasības.

5.1. Nav ievērotas LR likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" prasības par gada pārskatu sastādīšanu. Uzņēmums gada pārskatus sastāda atbilstīgi norādījumiem par valsts budžeta iestāžu grāmatvedības pārskatiem, izmantojot kases principu, bet ne likumā noteikto uzkrāšanas principu. Pamatlīdzekļiem nolietojums netiek rēķināts.

5.2. Uzņēmuma kontu plānā nav paredzēta debitoru uzskaite. Savlaicīgi netiek reģistrēti arī kreditori, līdz ar to nav iespējams precīzi noteikt uzņēmuma finansiālo stāvokli.

5.3. Nav ievērotas LR MK 07.11.1995. noteikumu Nr.339 "Noteikumi par uzņēmumu grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" 32.panta prasības par to, ka kontā apvienojami pēc ekonomiskā satura vienveidīgi līdzekļi. Uzņēmumā ieņēmumi un izdevumi tiek grāmatoti vienā kontā.

5.4. Investīciju līdzekļi grāmatvedības uzskaitē atspoguļoti neprecīzi — rekonstrukcijai izmantotie līdzekļi ir uzskaitīti grāmatvedības uzskaitē, bet nav attiecināti uz rekonstruētajiem pamatlīdzekļiem.

5.5. Grāmatvedības uzskaitē nav atspoguļots 1999.gadā no Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras saņemtais dāvinājums Ls 60 000 vērtībā.

6. Uzņēmuma teritorijā bez dokumentāra noformējuma atrodas Latvijas Vides aģentūrai piederoša monitoringa stacija, kas nodrošina radiācijas stāvokļa kontroli Baldones poligonā.

7. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pieņēmusi lēmumu ar 20.12.2000. reorganizēt v/u "Radons", pievienojot to BO VSIA "Reaktors". Kolēģija

nolēma:

1. Uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai savlaicīgi risināt jautājumu par paredzamo radioaktīvo atkritumu drošu, cilvēka dzīvībai nekaitīgu apglabāšanu, rodot šim uzdevumam nepieciešamo finansējumu.

2. Uzdot v/u "Radons":

2.1. Novērst revīzijā konstatētos trūkumus grāmatvedības uzskaitē.

2.2. Dokumentāri noformēt monitoringa stacijas atrašanos uzņēmuma teritorijā.

2.3. Pirms reorganizācijas veikt rūpīgu visu īpašumā un lietošanā esošo līdzekļu un parādu inventarizāciju.

2.4. Par paveikto informēt Valsts kontroli līdz 31.01.2001.

3. Kolēģijas lēmumu nosūtīt VARAM un v/u "Radons".

4. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1–2–200. Kolēģijas lēmumu var pārsūdzēt LR Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli".

Kolēģijas vadītājs A.Krūmiņš

Kolēģijas locekļi: L.Ceimere, D.Grīnberga, D.Timšāne

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!