• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu ES tiesību aktu piemērošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.03.2010., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206523

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dotācijām ilgtspējīgas attīstības veidošanai Āfrikā

Vēl šajā numurā

12.03.2010., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu ES tiesību aktu piemērošanā

Eiropas Komisija 3.martā ir iesniegusi savu pirmo novērtējuma ziņojumu par “EU Pilot” sistēmas darbību, kuras mērķis ir uzlabot atbalstu pilsoņiem un uzņēmumiem ES tiesību aktu piemērošanas jomā. Ziņojumā ir redzami Komisijas un piecpadsmit dalībvalstu centieni palielināt savstarpēju sadarbību, lai samazinātu formālo pārkāpuma procedūru skaitu un ātrāk sniegtu atbildes pilsoņiem un uzņēmumiem.

Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: “Lai Eiropas Savienības darbība noritētu labi, ir būtiski rūpēties, lai dalībvalstis pareizi piemērotu ES tiesību aktus. “EU Pilot” sistēma tika izveidota, lai nodrošinātu, ka problēmas, ar kurām saskaras pilsoņi un uzņēmumi, tiktu atrisinātas, cik vien iespējams, ātri, viegli un efektīvi. “EU Pilot” sistēma jau ir pierādījusi savu lietderību, sniedzot neapstrīdami pozitīvus rezultātus, un es tagad ierosinu to paplašināt attiecībā uz visām dalībvalstīm.”

Ziņojuma galvenie aspekti

Komisija ir izdarījusi vairākus secinājumus par “EU Pilot” sistēmas darbības pirmajiem 22 mēnešiem.

Efektivitāte – kontaktēšanās ar dalībvalstu iestādēm, lai pieprasītu informāciju vai lai meklētu risinājumus problēmām un labotu pārkāpumus, ir sen iedibināta Komisijas prakse. Tas var paātrināt rezultātu sasniegšanu bez pārkāpuma procedūru izmantošanas, vai vēlākā posmā – izmantojot šīs procedūras. Projekts sāk dot pozitīvu ieguldījumu Komisijas un iesaistīto dalībvalstu sadarbībā – lielākā daļa dalībvalstu atbilžu ir sniegtas desmit nedēļu laikā, un 85% atbilžu Komisija ir uzskatījusi par pieņemamām. Komisija izskata katras lietas rezultātus un sāk pārkāpuma procedūru, ja tas nepieciešams. 2010.gada februārī 40 lietas bija nodotas pārkāpuma procedūras formālajam posmam.

Sadarbība – viens no būtiskiem “EU Pilot” sistēmas sasniegumiem ir kontaktpunktu aktīva tīkla izveide. Tas stiprina jautājumu un sūdzību lietu pārvaldības uzraudzību un Komisijas un dalībvalstu savstarpējo koordināciju un sadarbību. Komisija pauž gandarījumu par projektā iesaistīto dalībvalstu sniegto konstruktīvo un pozitīvo ieguldījumu.

Padziļināšana – novērtējums arī parādīja, ka ir iespējams pilnveidot sistēmas darbību, lai paātrinātu lietu izskatīšanu un uzlabotu gūtos rezultātus. Komisija un iesaistītās dalībvalstis ir apņēmušās turpināt darbu pie lietu izskatīšanas turpmākas uzlabošanas un pilnveidot šīs sistēmas darba metodes.

Paplašināšana – Komisija plāno aicināt projektam pievienoties arī tās dalībvalstis, kuras pagaidām vēl tajā nepiedalās, kā arī paplašināt “EU Pilot” izmantojumu, stiprināt tā ietekmi un veicināt tā turpmāko attīstību.

Ziņojumam ir pievienots Komisijas dienestu darba dokuments, kurā ir ietverta faktu informācija par sistēmas darbību līdz 2010.gada februārim.

Priekšvēsture

Eiropas Komisija katru gadu izskata daudzus gadījumus, kuros, iespējams, ir pārkāpti ES tiesību akti. Tādējādi 2008.gadā tika sāktas 1627 lietas (1407 lietas – pamatojoties uz sūdzībām vai pēc Komisijas pašas iniciatīvas, un 220 lietas – “EU Pilot” projekta darbības pirmā gada ietvaros).

Ideja par “EU Pilot” projektu tika aizsākta 2007.gadā ar Komisijas paziņojumu “Rezultātu Eiropa”. Paziņojumā ir teikts, ka “EU Pilot” mērķis ir izskatīt pilsoņu un uzņēmumu jautājumus un sūdzības par ES tiesību aktu pareizu piemērošanu. “EU Pilot” sistēma tiek izmantota, kad tiek pieprasīti precizējumi no dalībvalstīm par faktisko vai juridisko situāciju. Dalībvalstīm īsā laikposmā ir jāsniedz paskaidrojumi vai risinājumi, tostarp jāveic pasākumi, lai novērstu ES tiesību aktu pārkāpumus. Komisijas dienesti izskata visas dalībvalstu atbildes, un vajadzības gadījumā var tikt veikti jauni pasākumi, lai liktu piemērot ES tiesību aktus.

“EU Pilot” darbojas kopš 2008.gada aprīļa. Tajā ir iesaistījušās piecpadsmit dalībvalstis: Apvienotā Karaliste, Austrija, Čehija, Dānija, Itālija, Īrija, Lietuva, Nīderlande, Portugāle, Slovēnija, Somija, Spānija, Ungārija, Vācija un Zviedrija. Līdz 2010.gada februārim – 22 mēnešus pēc darbības sākšanas – “EU Pilot” sistēmā bija apstrādātas 723 lietas. Nākamais “EU Pilot” sistēmas novērtējums ir paredzēts 2011.gadā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!