• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Zinātņu akadēmija: Par ieguldījumu gāzes, siltuma, ķīmijas, sirds zinātnēs un praksē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2010., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206444

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nodarbinātības valsts aģentūra: Par reģistrētā bezdarba līmeni februārī

Vēl šajā numurā

11.03.2010., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Zinātņu akadēmija: Par ieguldījumu gāzes, siltuma, ķīmijas, sirds zinātnēs un praksē

Vakar, 10.martā, Latvijas Zinātņu akadēmijas namā pulcējās zinātnes, tehnoloģiju, medicīnas, savas uzņēmējdarbības, autoritātes, lai godinātu jaunos Latvijas Zinātņu akadēmijas, AS “Latvijas Gāze” un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonda 2010.gada balvu un stipendiju laureātus un guvējus.

Ik gadu (kopš 2002.gada) tiek pasniegtas divas balvas ievērojamiem zinātniekiem/praktiķiem gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās ķīmijas tehnoloģijas nozarēs, sirds ķirurģijas un kardioloģijas zinātnēs par izcilu darbu kopu vai mūža veikumu. Līdztekus pieredzējušo zinātnieku devuma novērtēšanai tiek piešķirtas divas stipendijas jaunajiem zinātniekiem.

Un tā nu ar piemiņas medaļu un stipendiju šogad apbalvoti:

Dr.sc. ing. Arturs Lešinskis par zinātnisko, pedagoģisko un praktisko darbību ventilācijas un gaisa kondicionēšanas nozarē. A.Lešinskis ir viens no vadošajiem zinātniekiem šajā nozarē, pētījis enerģijas efektivitāti lauksaimniecības ražošanas ēku ventilācijas sistēmās. Zinātnieks pētījis lielu publisku ēku ventilācijas un gaisa kondicionēšanas sistēmu pilnveidošanu. LLU un RTU profesors, viņa vadībā sagatavoti vairāki simti inženieru, izstrādāti maģistra un promocijas darbi.

Dr. med. Vilnis Dzērve-Tāluts par mūža ieguldījumu kardioloģijā. V.Dzērve-Tāluts kopš 1977.gada strādā Latvijas Kardioloģijas institūtā, sākumā par fizioloģijas nodaļas vadītāju, vēlāk par direktoru. Viņa vadībā tika izveidota speciāla medicīniski diagnostiskās aparatūras būves laboratorija, kurā aprobētas dažādas novitātes, t.sk. izveidots tolaik pirmais aparatūras komplekss neinvazīvai perifērās asinsrites novērtēšanai. Atzīstami starptautiski panākumi – V.Dzērve-Tāluts bija Somijas–Latvijas sirds un asinsvadu slimību profilakses projekta līdzvadītājs, Eiropas pētniecības projekta EUROASPIRE III nacionālais koordinators, Pasaules veselības organizācijas CINDI programmas direktors Latvijā un PVO sadarbības partneris.

Dr.sc. ing. Ivars Ščerbickis par pētījumu “Pazemes dabasgāzes krātuvju kompresoru cehu ekspluatācijas drošības paaugstināšanas metodes”. Paralēli darbam AS “Latvijas Gāze” I.Ščerbickis mācījās VNIIGAZ doktorantūrā. Šobrīd viņš ir Inčukalna Pazemes gāzes krātuves vadītājs. Šīs lielās gāzes krātuves ģeoloģiskā un gāzes dinamiskā modeļa izveidē, modernizācijas tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādē tiek izmantoti doktorantūrā iegūtie rezultāti. ES līdzfinansētā projekta “Ģeoloģiskā un ekonomiskā izpēte par dabasgāzes pazemes krātuves iespējamo izveidi Latvijā, Dobeles rajonā “ atbildīgais izpildītājs.

Dr. med. Eva Strīķe par darbu “Hemodinamikas svārstību novērtējums ar invazīvām un daļēji invazīvām metodēm miokarda ķirurģiskas revaskularizācijas operācijās bez mākslīgās asinsrites”. E.Strīķe sekmīgi apvieno praktiskā ārsta darbu ar zinātnisko pētniecību, apguvusi visjaunākās, uz zinātniskiem pētījumiem bāzētās iemaņas klīniskajā anestezioloģijā, kuras nepieciešamas kardioloģisku manipulāciju veikšanai, t.sk. operācijās bez mākslīgās asinsrites. Papildinājusi zināšanas ārzemju klīnikās – Louvenas universitātē Beļģijā, Berlīnes Sirds ķirurģijas centrā, Karolinska institūtā Zviedrijā u.c.

Lietpratēji sirsnīgi godināja apbalvotos un viņu profesionālo devumu zinātnei, tehnikai, sabiedrībai, cilvēkiem.

Ilga Tālberga, LZA Zinātniskais sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!