• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par glābējsilītes nozīmi jaunpiedzimušo dzīvības glābšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2010., Nr. 40 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206410

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par karavīru un policistu iekļaušanu vienotajā atlīdzības sistēmā

Vēl šajā numurā

11.03.2010., Nr. 40

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par glābējsilītes nozīmi jaunpiedzimušo dzīvības glābšanā

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti 2.martā atzinīgi novērtēja glābējsilītes jeb baby box uzstādīšanu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā un aicināja meklēt iespēju piesaistīt finansējumu šādu speciālu vietu izveidei visā Latvijā.

“Šodien komisijas sēdē pārliecinājāmies par to, ka bērnu glābējsilītes uzstādīšana bija nozīmīgs un ļoti nepieciešams solis. To apliecina arī fakts, ka pusgada laikā kopš glābējsilītes atklāšanas tajā atrasti jau divi zīdaiņi,” norādīja apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis. “Vienlaikus secinām, ka valsts atbalsta politika grūtniecēm un sievietēm ar maziem bērniem ir nepietiekama. Īpaši dramatiska situācija kļuvusi pēc vairāku sieviešu atbalsta centru slēgšanas, jo topošajām māmiņām krīzes situācijā nav vairs, kur vērsties pēc palīdzības,” uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs.

Apakškomisija aicināja Veselības ministriju sadarbībā ar Labklājības ministriju pievērst lielāku uzmanību šā jautājuma uzraudzībai un attīstīt valsts un nevalstisko organizāciju atbalsta sistēmu ģimenēm un mātēm, kas nonākušas krīzes situācijā.

Lai salīdzinātu situāciju Latvijā ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, deputāti aicināja atbildīgo ministriju iesniegt apakškomisijai informāciju par to jaundzimušo uzskaiti, kurus pametuši vecāki.

Projekta “Baby box – vieta bērna dzīvībai” vadītāja Edīte Kaņepāja-Vanaga informēja, ka pirmās glābējsilītes tapšana izmaksājusi 17 tūkstošus latu, taču patlaban aprēķināts, ka nākamā silīte varētu maksāt par sešiem tūkstošiem mazāk. Dārgi izmaksā speciālās glābējsilītes durtiņas, un tiek meklētas iespējas to izstrādei piesaistīt vietējos uzņēmējus, kas ievērojami samazinātu arī projekta kopējās izmaksas, skaidroja pārstāve.

Latvijā pirmais baby box tika uzstādīts 2009.gada septembrī ar privātā kapitāla palīdzību, norādīja E.Kaņepāja-Vanaga.

Deputāti apakškomisijas sēdē uzsvēra, ka trūkstošos līdzekļus varētu meklēt Veselības ministrijas budžetā, kā arī piesaistot privātā sektora finansējumu. “Glābējsilītes uzstādīšana katrā Latvijas reģionā mums ļautu izglābt vēl vairāk jaundzimušo dzīvību,” pauda J.Dukšinskis.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!