• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides ministrs: Par ģenētiski modificētu kartupeļu audzēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.03.2010., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206300

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apmeklējot Pāvilostu un Liepāju, un tiekoties ar iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

09.03.2010., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides ministrs: Par ģenētiski modificētu kartupeļu audzēšanu

Eiropas Komisija 2.martā ir pieņēmusi lēmumu atļaut audzēt ģenētiski modificētus kartupeļus ‘Amflora’ visā ES teritorijā. Šī iemesla dēļ vides ministrs Raimonds Vējonis aicina pašvaldības nekavēties un pēc iespējas ātrāk noteikt savas teritorijas par brīvām no ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO) un tādējādi aizliegt savā teritorijā audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus.

Lai arī EK dotā atļauja attiecas uz attiecīgo kartupeļu audzēšanu tikai tehniskām vajadzībām un lopbarībai, tomēr tas rada riskus dabai, dzīvniekiem un cilvēkam. “Bīstamība ir tāda, ka šie ģenētiski pārveidotie kartupeļi var viegli sajaukties ar citām kartupeļu šķirnēm, nonākt barības ķēdē. Turklāt šajā kartupelī ievietotais gēns veido noturību pret antibiotiku kanamicīnu, ko izmanto medicīnā gan cilvēku, gan dzīvnieku ārstēšanai, līdz ar to attiecīgu slimību ārstēšana var kļūt neefektīva,” brīdina R.Vējonis.

“Latvijas ražotājiem šādi ģenētiski modificēti kartupeļi vairāku iemeslu dēļ nav ne ekonomiski, ne ekoloģiski izdevīgi, tomēr tāpēc mēs nevaram justies droši, jo kādam var rasties interese audzēt šos ģenētiski modificētos kartupeļus un piegādāt tos citu valstu ražotājiem, pie mums atstājot potenciālo ilgtermiņa ietekmi uz vidi. Jāatzīmē, ka nav datu par konkrētās kartupeļa modifikācijas ilgtermiņa ietekmi. Tāpēc, lai pasargātu savus iedzīvotājus no nevajadzīgiem riskiem un veicinātu konkurētspējīgu, videi draudzīgu ekonomiku, balstītu uz šai zemei piemērotu augu audzēšanu, pašvaldībām vajadzētu pasteigties, izmantot iespēju noteikt savas teritorijas par brīvām no ĢMO,” uzsver ministrs.

Kā zināms, katram Latvijas iedzīvotājam ir iespējas ierosināt savai pašvaldībai noteikt konkrēto teritoriju par no ĢMO brīvu teritoriju. Šobrīd jau 59 Latvijas pašvaldības ir pasludinājušas nodomu kļūt par no ĢMO brīvām teritorijām un vairāk nekā 12 šo perspektīvu ir nostiprinājušas ar saistošajiem noteikumiem.

Vides ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!