• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšējā tirgus rezultātu apkopojumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.2010., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/206180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Funkciju audita komisija: Izvērtējot uzsākto auditu starpziņojumus

Vēl šajā numurā

05.03.2010., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšējā tirgus rezultātu apkopojumu

Saskaņā ar jaunāko Eiropas Komisijas iekšējā tirgus izveides rezultātu apkopojumu dalībvalstis sasniegušas līdz šim labākos rezultātus, laikus ieviešot pieņemtos iekšējā tirgus noteikumus valsts tiesību aktos. Tomēr tām vēl joprojām jāuzlabo minēto noteikumu praktiska piemērošana. Vidēji tikai 0,7% no iekšējā tirgus direktīvām, kuru ieviešanas termiņš ir beidzies, šobrīd nav iestrādātas valsts tiesību aktos (salīdzinoši 2009.gada jūlijā – 1,0%).

Tas nozīmē, ka dalībvalstis ir ievērojami pārsniegušas valstu vadītāju izvirzīto mērķi – 1,0%, kas bija jāsasniedz, vēlākais, līdz 2009.gadam. Divdesmit dalībvalstis ir vai nu precīzi sasniegušas mērķi, vai arī to pārsniegušas. Vislabākos rezultātus sasniegusi Lietuva un Malta, kurām valsts tiesību aktos atlicis iestrādāt tikai trīs direktīvas. Tā ir trešā reize, kad Malta ieņem pirmo vietu. Savus līdz šim labākos rezultātus ir sasniegušas sešpadsmit dalībvalstis. Tomēr septiņas dalībvalstis – Austrija, Čehija, Itālija, Polija, Portugāle, Luksemburga un Grieķija – joprojām nav sasniegušas mērķi un turpina kavēt noteiktos termiņus. Runājot par ES tiesību aktu piemērošanu, ir nedaudz samazinājies pienākumu neizpildes lietu skaits, tomēr ar to izskatīšanu saistītā procedūra joprojām ir pārāk gara un dalībvalstis tiesas spriedumus izpilda vidēji 18 mēnešos, neraugoties uz juridisko pienākumu rīkoties nekavējoties.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Mišels Barnjē teica: “Tas ir lielisks sasniegums, kas veicinās visa iekšējā tirgus attīstību. Tās septiņas dalībvalstis, kuras mērķi vēl nav sasniegušas, es aicinu dubultot pūles šajā jomā. Tomēr īstenošanas un noteikumu praktiskās piemērošanas kvalitāte joprojām ir ievērojama problēma, kas ietekmē iekšējā tirgus efektivitāti un mazina uzticību tam. Tiesas spriedumu neievērošana vienkārši ir nepieņemama. Esmu cieši nolēmis izmantot jaunā Līguma dotās iespējas panākt minēto spriedumu ātrāku izpildi. Es vēlos izveidot patiesu partnerību ar dalībvalstīm, lai labāk izprastu šīs problēmas un tās nepieļautu. Esmu pārliecināts, ka kopīgi mēs varam panākt iekšējā tirgus vēl labāku darbību iedzīvotāju un uzņēmumu labā.”

Iekšējā tirgus direktīvu īstenošana

Vidējais transponēšanas deficīts – valstu tiesību aktos paredzētajā termiņā neiestrādāto iekšējā tirgus direktīvu procentuālā daļa – 27 ES dalībvalstīs ir 0,7%, kas ir ievērojami zemāks rādītājs nekā 1% pagaidu mērķis, par kuru 2007.gadā vienojās valstu un valdību vadītāji. Šī ir pirmā reize, kad dalībvalstis ir pārsniegušas noteiktam termiņam izvirzīto mērķi.

Sešpadsmit dalībvalstis ir sasniegušas vai atkārtojušas līdz šim labākos rezultātus. Tās ir Beļģija, Čehija, Igaunija, Spānija, Francija, Kipra, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Ungārija, Malta, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Somija un Apvienotā Karaliste.

To valstu skaits, kuras ir sasniegušas mērķi, ir palielinājies no 18 līdz 20. Dalībvalstis, kas vēl nav sasniegušās 1% mērķi, ir Austrija, Portugāle, Čehija, Polija, Itālija, Luksemburga un Grieķija. Tomēr, izņemot Austriju, minētās septiņas dalībvalstis ir spējušas ievērojami samazināt atpalicību.

Ņemot vērā, ka turpmākajos sešos mēnešos tiks pieņemts liels skaits tiesību aktu, Čehijai, Grieķijai, Itālijai, Luksemburgai un Polijai vajadzēs enerģiski rīkoties, lai sasniegtu mērķi līdz nākamā termiņa beigām.

Pēdējos sešos mēnešos dalībvalstīm ir izdevies samazināt jau sen ieviešamu direktīvu skaitu no 22 līdz 16.

Dalībvalstis ir arī spējušas samazināt nepareizi transponētu direktīvu skaitu. Summējot nepareizi transponētas direktīvas ar laikus netransponētām direktīvām, vidējais rezultāts ES ir 1,5% salīdzinājumā ar 1,8% pirms pusgada.

Dalībvalstīm tagad vajadzētu vairāk pievērsties nepieciešamībai samazināt transponēšanas kavējumus. Patlaban dalībvalstīm vidēji nepieciešami vēl deviņi mēneši direktīvu transponēšanai pēc tam, kad beidzies noteiktais transponēšanas termiņš. Grieķijai un Luksemburgai šajā jomā ir vislielākie pārkāpumi.

Pārkāpumi

Kopējais pienākumu neizpildes procedūru skaits ir nedaudz (par 1,2%) samazinājies, salīdzinot ar rezultātiem pirms pusgada. Tāpat kā iepriekšējos gados “nodokļu politika un muitas savienība” un “vide” ir jomas, kuras joprojām ir lielākais pārkāpumu avots.

Pret Itāliju sākts lielākais skaits pienākumu neizpildes procedūru, un tai seko Grieķija un Spānija.

Vidējais laiks, kas nepieciešams pārkāpumu atrisināšanai, ir palielinājies. Salīdzinājumā ar 2007.gada decembri atrisināšanai nepieciešamais laiks ir palielinājies no 25 mēnešiem līdz 28 mēnešiem ES-15 valstīm un no 12 mēnešiem līdz 16 mēnešiem ES-12 valstīm.

Dalībvalstis tiesas spriedumus izpilda vidēji gandrīz 18 mēnešos, lai gan tām jārīkojas nekavējoties. Visilgākais laiks spriedumu izpildei nepieciešams Austrijai un Spānijai, kur tas ir aptuveni 25 mēneši.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!