• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rezolūcija par pašvaldību finansēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.1999., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20618

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Pašvaldību savienība

Rezolūcija par valdības deklarāciju

Vēl šajā numurā

05.01.1999., Nr. 1

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Pašvaldību savienība

Veids: rezolūcija

Pieņemts: 18.12.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Pašvaldību savienība

Jūrmalā 1998. gada 18. decembrī

Rezolūcija par pašvaldību finansēm

Kongresu starplaikā Latvijas Pašvaldību savienība centās panākt pašvaldību aktīvāku līdzdalību un konstruktīvākas attiecības ar Finansu ministriju. Sarunas kļuva regulāras, tika nodalīti politiskie un tehniskie jautājumi.

Rezultātā var atzīmēt atsevišķus sasniegumus:

1. Atjaunots likumiem atbilstošs sarunu process.

2. Pieņemts ilglaicīgs pašvaldību finansu izlīdzināšanas likums.

3. 1998. gadā valsts budžeta likumā un tā grozījumos tika panākts līdzekļu pieaugums, salīdzinot ar valdības sākotnēji piedāvāto:

a) sākotnējās iemaksas finansu izlīdzināšanas fondā palielinājums par 0,9 milj. latu,

b) dotācija pašvaldību ieņēmumu bāzes palielināšanai — 3,4 milj. latu,

c) dotācija nekustamā īpašuma nodokļa neizpildes kompensācijai — 4,5 milj. latu.

4. Sarunās ar jauno valdību panāktas iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa garantijas 1999. gadam, kā arī investīciju apjoma palielinājums 1999. gadā.

Tomēr pašvaldību finanses (tātad pakalpojumi iedzīvotājiem) joprojām nav valdības prioritāte, par ko liecina centieni Krievijas krīzes izraisītās problēmas risināt galvenokārt uz pašvaldību rēķina. Salīdzinot ar 1999. gada sarunu protokolā sasniegto, valdība piedāvā:

1. Finansu nepieciešamības samazinājumu no 212 milj. latu uz 189,8 milj. latu, pamatojot to ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozes samazinājumu par 11 milj. latu.

2. Kaut arī valsts budžets pieaug par 14%, valsts budžeta dotācijas pašvaldību finansu izlīdzināšanas fondā saglabāšanu 1998. gada līmenī — tikai 6,1 milj. latu.

Tiek paredzētas jaunas funkcijas bez finansējuma: kā minimālās darba algas palielinājums, pirmsskolas izglītības iestāžu pedagoģisko darbinieku algu palielinājums, "Bērnu tiesību aizsardzības likuma" un "Bibliotēku likuma" izpildes nodrošināšana, dzīvojamo māju privatizācijas pabeigšana, īres tiesu izveidošana u.c.

LPS 8. kongress aicina valdību turpināt sarunu procesu, īstenot tos valdības deklarācijas punktus, kas atbilst pašvaldību attīstības interesēm, tai skaitā:

1. Pārpildoties sākotnējai valsts budžeta ienākumu prognozei, palielināt dotāciju pašvaldībām, grozot valsts budžeta likumu.

2. Noteikt pašvaldībām patstāvīgu un stabilu nodokļu bāzi, izstrādājot objektīvu nodokļu prognožu noteikšanas procedūru.

3. Veicināt informācijas apmaiņu par nodokļu maksātājiem, nodokļu iekasēšanas un sadales uzlabošanu, pakāpenisku pašvaldību iesaistīšanos nodokļu administrēšanā.

4. Pakāpeniski palielināt pašvaldību budžeta daļu valsts kopbudžetā.

5. Pilnveidot pašvaldību finansu izlīdzināšanas sistēmu, saglabājot ilglaicīga likuma principu un izstrādājot objektīvus kritērijus, kas nodrošinātu katrai pašvaldībai pieteikamu finansējumu tās funkciju veikšanai.

6. Turpināt sarunas par Eiropas Vietējo pašvaldību hartas 9. panta 8. punkta ratificēšanu, tādējādi nodrošinot pašvaldībām pieeju nacionālajam kapitāla tirgum.

7. Vienoties divu gadu laikā izveidot valsts nozīmes informācijas sistēmu un atjaunot 1999. gada valsts investīciju programmā finansējumu Vienotai pašvaldību informācijas sistēmai.

8. Nodrošināt pirmsskolas iestāžu pedagogu algu finansējumu atbilstoši Izglītības likumam.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis A.Jaunsleinis  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!