• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par Liepupes pagasta teritorijas plānojuma apturēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2010., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrs: Par tirgus pārvaldību un dzīvnieku labturību

Vēl šajā numurā

02.03.2010., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par Liepupes pagasta teritorijas plānojuma apturēšanu

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns izdevis rīkojumu apturēt Salacgrīvas novada Liepupes pagasta teritorijas plānojuma darbību daļā, jo plānojums izstrādāts, neievērojot normatīvajos aktos noteikto procedūru.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), izvērtējot Liepupes pagasta teritorijas plānojumu, secinājusi, ka Liepupes pagasta padomes pieļautā normatīvo aktu pārkāpuma rezultātā vairāki nekustamie īpašumi tika apgrūtināti ar kājāmgājēju ceļu uz jūru, savukārt vienam nekustamajam īpašumam bija noteiktas pat divas noejas uz jūru, kas atrodas 50 metru attālumā viena no otras.

Liepupes pagasta padome bija noteikusi noeju uz jūru pēc teritorijas plānojuma galīgās redakcijas apstiprināšanas, kas ir pretrunā ar Ministru kabineta Vietējās pašvaldības teritorijas plānošanas noteikumiem. Tie paredzēja, ka pēc vietējās pašvaldības teritorijas plānojuma galīgās redakcijas noteikšanas nav pieļaujamas izmaiņas teritorijas plānotajā (atļautajā) izmantošanā un tās aprobežojumos.

Lai atzītu, ka nekustamā īpašuma aprobežojums ir noteikts tiesiski, vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam ir jābūt izstrādātam un pieņemtam normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Satversmes tiesa ir norādījusi, ka būtisks teritorijas plānošanas procesa pārkāpums ir tāds, kura rezultātā pieņemts citāds, nevis tāds lēmums, kāds būtu bijis, ja procedūra tiktu ievērota. Tāpat nozīmīgs pārkāpums ir pieļauts tādos gadījumos, kad ir būtiski pārkāptas sabiedrības tiesības piedalīties teritorijas plānošanas procesā. Par būtisku pārkāpumu atzīstami arī citi teritorijas plānošanas principu pārkāpumi.

Ja Liepupes pagasta pašvaldība, izstrādājot teritorijas plānojumu, būtu ievērojusi Ministru kabineta noteikumu prasības un neveiktu izmaiņas teritorijas plānojuma galīgajā redakcijā pēc tās apstiprināšanas, noeja uz jūru nebūtu noteikta.

Turklāt, nosakot noeju uz jūru teritorijas plānojuma galīgajā redakcijā pēc tās apstiprināšanas, tika liegta iespēja sabiedrībai, tai skaitā nekustamo īpašumu īpašniekiem, kuru īpašumiem ir noteikts aprobežojums, izteikt savu viedokli par teritorijas plānojumā noteikto. Ņemot vērā minēto, Liepupes pagasta teritorijas plānojumā izstrādes laikā ir pieļauts būtisks normatīvo aktu pārkāpums.

RAPLM no 2008.gada ir saņēmusi vairākas sūdzības no apgrūtināto nekustamo īpašumu īpašniekiem. RAPLM vairākkārt ir norādījusi gan Liepupes pagasta padomei, gan Salacgrīvas novada domei, kuras teritorijā pēc administratīvi teritoriālās reformas ietilpst Liepupes pagasts, ka pašvaldībai ir jānovērš normatīvo aktu pārkāpums un jāatceļ Liepupes pagasta teritorijas plānojums daļā. Tomēr vietējās pašvaldības rīcība nesekoja. Līdz ar to reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs ir izdevis attiecīgu rīkojumu, kas tiks publicēts laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un nosūtīts Salacgrīvas novada domei.

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!