• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par komunisma noziegumu starptautisku izvērtēšanu Čehijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2010., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205945

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Turcijas Eiropas lietu ministra vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

02.03.2010., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par komunisma noziegumu starptautisku izvērtēšanu Čehijā

No 24. līdz 26.februārim Prāgā notika starptautiska konference, kas bija veltīta komunisma noziegumiem. Viena no konferences patronesēm ir bijusī Latvijas ārlietu ministre, tagad Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, kura konferences noslēguma dienā uzstājās ar uzrunu un vadīja divas konferences paneļdiskusijas. Konferencē piedalījās arī Latvijas vēstniece Čehijā Argita Daudze un Latvijas Okupācijas muzeja starptautisko sakaru direktors, muzeja direktora vietnieks Valters Nollendorfs, kura referāts ieguva ļoti atzinīgas atsauksmes.

Konferences dalībniekus 26.februārī valdības ēkā uzrunāja arī Čehijas premjers Jans Fišers. Viņš uzsvēra, ka totalitārie režīmi – nacisms un komunisms, kuru piedzīvojušas daudzas Eiropas valstis, – ir adekvāti jāpēta, jāvērtē un jānosoda gan pagātnes, gan tagadnes, gan nākotnes vārdā. S.Kalniete Čehijas premjeram dāvāja savu grāmatu “Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos” čehu valodā.

Pasākumu rīkoja Čehijas parlamenta augšpalāta – Senāts, Čehijas valdības kanceleja un Totalitāro režīmu pētījumu institūts, atsaucoties uz vairākiem starptautiskiem dokumentiem nosodīt totalitāros režīmus: uz Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas 2006.gada 25.janvāra rezolūciju, 2008.gada 3.jūnija Prāgas deklarāciju par Eiropas sirdsapziņu un komunismu, kā arī Eiropas Parlamenta 2009.gada 2.aprīļa rezolūciju par Eiropas sirdsapziņu un totalitārismu.

Rīkotāji uzsver, ka salīdzinājumā ar nacisma noziegumu un detalizētu holokausta nosodīšanu līdz šim Eiropā ir ļoti maz darīts, lai nosodītu komunistu diktatūru Centrālajā un Austrumeiropā. Tiek uzsvērts, ka līdz šim ir neadekvāti maz darīts komunisma noziegumu, kurus var kvalificēt kā starptautiskajās tiesībās kopš 1945.gada definētos noziegumus pret cilvēci, atklāšanā un izvērtēšanā. Konferences rīkotāji atgādina, ka mūsdienu Eiropas vērtības balstās tās pilsoņu cilvēktiesību ievērošanā, bet, neskatoties uz to, ES jaunajās dalībvalstīs līdzās dzīvo nezināms skaits komunistisko režīmu upuru un viņu pāridarītāju. Komunistu noziedznieku neatklāšana un nesodīšana mazina uzticību Eiropas demokrātiskajām institūcijām. Komunisms un tā mantojums ir pelnījis to pašu nosodījumu kā nacisms.

Latvijas vēstniecības Čehijā informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!