• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Bankas 1995. gada 7. septembra noteikumi "Latvijas Bankas lombarda kredītu izsniegšanas noteikumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.1995., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205916-latvijas-bankas-lombarda-kreditu-izsniegsanas-noteikumi

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

20.09.1995., Nr. 143

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Latvijas Banka

Veids: noteikumi

Pieņemts: 07.09.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Bankas lombarda kredītu izsniegšanas noteikumi

1. Vispārīgie noteikumi

1.1. Komercbankām un ārzemju banku nodaļām (tālāk tekstā — komerc-bankām), kuru darbība licencēta Latvijas Bankā, īstermiņa likviditātes nodrošināšanai Latvijas Banka pret ķīlu piešķir lombarda kredītus.

1.2. Latvijas Banka ķīlā ņem Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmes (tālāk tekstā — parādzīmes), kuras ir komercbankas īpašumā, nav apgrūtinātas un kuru dzēšanas termiņš vismaz par 2 dienām pārsniedz lombarda kredīta atmaksas termiņu. Latvijas Banka ķīlai izvēlas parādzīmes ar vistuvākajiem dzēšanas termiņiem, kuras ir reģistrētas Latvijas Bankas valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju uzskaites sistēmā.

1.3. Latvijas Banka komercbankai lombarda kredītu izsniedz 80% apjomā no ieķīlāto parādzīmju nominālvērtības, nobloķējot komercbankas parādzīmju depo kontus Latvijas Bankā par šo summu. Ķīlas apjoms ir pilnos tūkstošos latu, minimālā ķīlas vērtība — Ls 1 000.

1.4. Maksimālā komercbankai izsniedzamā lombarda kredīta summa (tālāk tekstā — lombarda kredīta limits) ir 80% no kopējās punktā 1.2. minēto parādzīmju nominālvērtības.

1.5. Lai veiktu lombarda darījumus, komercbankai jānoslēdz vienošanās ar Latvijas Banku par lombarda kredītu operācijām (1., 2. pielikums). Vienošanās un lombarda kredīta pieprasījumi jāiesniedz Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Refinansēšanas daļā.

 

2. Lombarda kredītu veidi, izsniegšana un nodrošinājums

2.1. Latvijas Banka izsniedz divu veidu lombarda kredītus: automātisko lombarda kredītu un pieprasījuma lombarda kredītu.

2.2. Lai palielinātu starpbanku norēķinu sistēmas efektivitāti, komercbankām lombarda kredīta limita apjomā norēķinu dienas laikā ir pieļaujams korespon-dentkonta pārsniegums.

Ja komercbanka līdz norēķinu dienas beigām nav varējusi piesaistīt citus finansu līdzekļus, lai likvidētu starpbanku norēķinu rezultātā radušos korespondentkonta pārsniegumu, tad Latvijas Banka komercbankai korespondentkonta debeta atlikuma apjomā izsniedz automātisko lombarda kredītu uz vienu dienu. Šo lombarda kredītu Latvijas Bankas Grāmatvedības un norēķinu pārvalde noformē automātiski norēķinu dienas beigās plkst. 15.00 bez komercbankas īpaša pieprasījuma, pamatojoties uz noslēgto vienošanos (1. pielikums).

2.3. Pieprasījuma lombarda kredītu izsniedz uz noteiktu termiņu, bet ne ilgāk kā uz 14 dienām pēc kārtas saskaņā ar noslēgto vienošanos (2. pielikums) uz komercbankas kredīta pieprasījuma pamata (3. pielikums), kurš jāiesniedz ne vēlāk kā līdz plkst. 14.00 kredīta izsniegšanas dienā.

2.4. Pieprasījumu lombarda kredīta saņemšanai saskaņā ar noslēgto vienošanos paraksta ne mazāk kā divas komercbankas pilnvarotas personas. Minēto personu notariāli apliecināti parakstu paraugi jāiesniedz Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Refinansēšanas daļā.

2.5. Par katru darba dienas laikā izsniegto lombarda kredītu, tā apjomu, procentu likmi un ķīlā pieņemtajām parādzīmēm Latvijas Banka dienas beigās noformē attiecīgā lombarda kredīta izsniegšanas apstiprinājumu (4. pielikums).

 

3. Lombarda kredīta procentu likmju noteikšanas kārtība

3.1. Lombarda kredīta procentu likmes nosaka Latvijas Bankas valde.

3.2. Lombarda kredīta procentu likmi diferencē atkarībā no lombarda kredīta izmantošanas kalendāro dienu skaita noteiktā laika periodā.

3.3. Latvijas Banka, nosakot lombarda kredīta diferencētās procentu likmes, ņem vērā punktā 2.1. minēto lombarda kredītu izmantošanas kopējo kalendāro dienu skaitu.

3.4. Sestdienās, svētdienās un svētku dienās piemēro iepriekšējās darba dienas lombarda kredīta procentu likmi.

 

4. Lombarda kredīta un procentu atmaksas kārtība

4.1. Latvijas Banka lombarda kredītu un kredīta procentu summu no komercbankas korespondentkonta noraksta kredīta atmaksas dienā.

4.2. Pēc lombarda kredīta un procentu samaksas Latvijas Banka atbrīvo komercbankas depo kontus par ķīlā pieņemto valsts iekšējā aizņēmuma parādzīmju apjomu.

4.3. Pieprasījuma lombarda kredītu komercbankai ir tiesības atmaksāt pirms termiņa.

4.4. Ja kredīta atmaksas termiņā komercbanka nav nodrošinājusi līdzekļus lombarda kredīta un kredīta procentu dzēšanai, Latvijas Banka tos sedz:

4.4.1. pārdodot ieķīlātās parādzīmes;

4.4.2. saņemot ieķīlāto parādzīmju dzēšanas summu.

4.5. Ja parādzīmju pārdošanas vai dzēšanas summa pārsniedz Latvijas Bankas prasījumu, tad pārpalikums ieskaitāms attiecīgās komercbankas korespondentkontā Latvijas Bankā.

2.pielikums

3.pielikums

4.pielikums

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!