• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atalgojumu tieslietu nozarē strādājošajiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2010., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205342

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltkrievijas parlamentārieša vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

18.02.2010., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atalgojumu tieslietu nozarē strādājošajiem

Saeimas Juridiskā komisija 10.februārī ar atbildīgo ministriju un tieslietu sistēmas pārstāvjiem sprieda par turpmāko rīcību, lai īstenotu Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru no 2011.gada tiek atcelti tiesnešu algu pieaugumam noteiktie ierobežojumi.

“Satversmes tiesas spriedums viennozīmīgi ir jāpilda, un jau patlaban komisija ar iesaistītajām pusēm sākusi darbu, lai meklētu labākos risinājumus, kā pienācīgi izpildīt tiesas nolemto. Viennozīmīgi, šo jautājumu nevar atlikt uz gada otru pusi. Tajā pašā laikā ir nepieciešami arī konceptuāli risinājumi, lai no valsts budžeta maksātās algas būtu savstarpēji sabalansētas un nerastos situācija, ka tiesneši nākamgad ir vienīgie labi atalgotie,” norāda komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Lai atceltu tieslietu sistēmā strādājošajiem noteiktos atalgojuma ierobežojumus, nākamā gada budžetā papildus nepieciešami 26,7 miljoni latu, deputātus informēja Finanšu ministrijas pārstāve Daiga Gulbe. Zemāk atalgotā tiesneša amatalga tādējādi nākamgad būtu 2048 lati.

Komisijas sēdē izraisījās diskusija par to, vai šāda alga ir samērojama ar situāciju citās valsts finansētās iestādēs. “Vai to var uzskatīt par līdzsvaru, ja tiesnesis, kurš tikko sācis darbu, saņemtu lielāku algu nekā valdības vadītājs, kurš atbild par situāciju valstī?” jautāja V.Muižniece. Tāpat izskanēja viedoklis, ka tiesnešu algas jāsamēro arī ar tiesu darbinieku atalgojumu, kuri patlaban saņem tikai 250–300 latus.

Komisijas priekšsēdētājas biedrs Dzintars Rasnačs kā iespējamo situācijas risinājumu minēja tiesnešu skaita samazināšanu, ņemot vērā, ka aizvien vairāk lietu tiek izskatīts bezstrīdus kārtībā.

Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ir ļoti būtiski, lai atalgojuma sistēma nebūtu sadrumstalota un netaisna. Tādēļ jāvērtē, vai nākotnē tieslietu sistēmā strādājošo algas joprojām būtu jānosaka likumā “Par tiesu varu”, vai arī jāmeklē iespējas, kā sasaistīt tās ar vienoto atalgojuma sistēmu. Arī Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs komisijas sēdē atzina, ka tiesnešu algu jautājumā būtu jāmeklē kompromisi.

Komisija uzdeva Finanšu ministrijai un Tieslietu ministrijai izstrādāt priekšlikumus, kā būtu risināms jautājums par Satversmes tiesas sprieduma izpildi, un vienojās šo jautājumu plašākā kontekstā ar atalgojuma sistēmu valstī atkārtoti skatīt Saeimas 2010.gada pavasara sesijā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!