• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministre: Par veselības aprūpes finansējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2010., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205304

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.02.2010., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministre: Par veselības aprūpes finansējumu

“Uzskatu, ka iecere saistīt veselības aprūpi ar iedzīvotāju ienākumu nodokļa nomaksu tā arī paliks politiķu tukšas runāšanas līmenī, jo tai nav seguma,” norāda veselības ministre Baiba Rozentāle. “Nenoliedzami, veselības aprūpes finansējums ir nepietiekams un jāmeklē iespējas nākotnē to nodrošināt pietiekamā apjomā. Tomēr esmu pārliecināta, ka adekvāta līdzekļu apjoma piešķiršana veselības aprūpes nozarei ir valdības politiskās gribas jautājums neatkarīgi no finansējuma modeļa.”

Veselības ministre uzsver, ka procentuāli lielākā iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļa veido pašvaldību budžetu, tādēļ tā nomaksas saistīšana ar veselības aprūpes pieejamību samazinātu pašvaldību ieņēmumus, kas krīzes laikā attiecīgi samazinātu vietējās varas iespējas palīdzēt saviem iedzīvotājiem. B.Rozentāle uzsver: “Veselības aprūpe, manuprāt, ir piekritīgāka sociālajam budžetam – tāda prakse ir, piemēram, Igaunijā, tomēr pašreizējā situācijā jebkuri papildu maksājumi pacientiem ir nepieļaujami. Eiropas valstu pieredze liecina, ka efektīvākā un vislētāk administrējama ir tieši valsts apmaksāta medicīna. Taču, pirms nākt klajā ar publiskiem paziņojumiem tik sociāli jutīgā jautājumā kā veselības aprūpe, tas būtu jāizdiskutē ekspertu līmenī un jābalstās uz citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi.”

Kā zināms, Veselības ministrijā šobrīd strādā darba grupa, kuru vada Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis, un tā līdz 31.martam izstrādās informatīvu ziņojumu par veselības apdrošināšanas sistēmām Eiropas Savienības dalībvalstīs, kā arī sniegs atzinumu par obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanas lietderību Latvijā, ņemot vērā mūsu valsts specifiku. Darba grupā strādā speciālisti no Veselības ministrijas, Labklājības ministrijas, Finanšu ministrijas un Latvijas Bankas.

Lai pārrunātu veselības aprūpes finansēšanas jautājumus, 17.februārī veselības ministre tiksies arī ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimševiču.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!