• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
LATVIJAS REPUBLIKAS VALDĪBAS UN AMERIKAS SAVIENOTO VALSTU VALDĪBAS SAPRAŠANĀS MEMORANDS PAR FULBRAITA AKADĒMISKĀS APMAIŅAS PROGRAMMU. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2010., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205263

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.50

Par licences Nr.E54005 siltumenerģijas tirdzniecībai izsniegšanu sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Wesemann – Sigulda"

Vēl šajā numurā

16.02.2010., Nr. 26

PAR DOKUMENTU

Veids: starptautisks dokuments

Pieņemts: 29.01.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS VALDĪBAS UN AMERIKAS SAVIENOTO VALSTU VALDĪBAS SAPRAŠANĀS MEMORANDS PAR FULBRAITA AKADĒMISKĀS APMAIŅAS PROGRAMMU

Latvijas Republikas valdība un Amerikas Savienoto Valstu valdība (turpmāk tekstā kopā sauktas "Dalībnieki" un atsevišķi "Latvijas Dalībnieks" un "ASV Dalībnieks");

ņemot vērā ilgstošo veiksmīgo sadarbību izglītības un zinātnes jomā;

ņemot vērā mērķus, kas ir noteikti 2006.gada 21.jūnijā Vīnē parakstītajā Nolīgumā starp Eiropas Kopienu un Amerikas Savienotajām Valstīm, ar ko atjauno programmu sadarbībai augstākās izglītības un profesionālās izglītības un apmācības jomā;

tiecoties attīstīt sadarbību starp Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu izglītības, zinātnes un pētniecības institūcijām, papildus veicinot savstarpējo sapratni un draudzību starp abām mūsu tautām;

vienojās par turpmāko:

1.pants

Šī Saprašanās memoranda koordinators Latvijas Republikas vārdā ir Izglītības un zinātnes ministrija (vai nozīmēts Latvijas pārstāvis) un Amerikas Savienoto Valstu vārdā – Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļa (vai ASV vēstniecības iecelts pārstāvis).

2.pants

Šī Saprašanās memoranda mērķis ir stiprināt un attīstīt saites starp Dalībniekiem Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmas īstenošanas procesā izglītības, zinātnes un pētniecības jomā, pamatojoties uz savstarpēji izdevīgiem apstākļiem.

3.pants

Īstenojot šo Saprašanās memorandu, Dalībnieki paredz informācijas apmaiņu par katras valsts izglītības iestāžu, zinātnisko un pētniecības institūciju piedalīšanos Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmā, lai noteiktu savas izglītības, zinātnes un pētniecības prioritārās vajadzības.

4.pants

Dalībnieki paredz, ka viņu piedalīšanās Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmā veicinās izglītības iestāžu, zinātnisko un pētniecības institūciju sadarbību abās valstīs un rosinās akadēmiskās jomas speciālistu, zinātnieku, pedagogu un studentu kvalifikācijas pilnveidošanu un kopīgu zinātniski pētniecisku projektu izstrādi.

5.pants

Izpildot šo Saprašanās memorandu, ASV Dalībnieks paredz koordinēt Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmas administrēšanu Latvijas Republikā, organizēt sākotnējo kandidātu atlasi programmai, kā arī zinātniskās un apmācības aktivitāšu attīstību, un izzināt nepieciešamību pēc papildus akadēmiskajām apmaiņām. Kandidātu atlase notiek atklāti, izvērtējot kandidātu sasniegumus un ievērojot Dž. Viljama Fulbraita Ārzemju stipendiju padomes noteiktos principus.

6.pants

Katru gadu ASV Dalībnieks paredz izvirzīt Latvijas Republikas augstākās izglītības iestāžu studentus studijām Amerikas Savienoto Valstu augstskolās un koordinēt Amerikas Savienoto Valstu studentu nosūtīšanu uz Latvijas Republikas zinātniskajām institūcijām un izglītības iestādēm studiju, pētnieciskās vai akadēmiskās stažēšanās nolūkā.

7.pants

Katru gadu ASV Dalībnieks paredz izvirzīt zinātniekus no Latvijas Republikas, lai lasītu lekcijas un (vai) veiktu pētniecību Amerikas Savienoto Valstu augstskolās un zinātniskajās institūcijās, un koordinēt Amerikas Savienoto Valstu zinātnieku nosūtīšanu uz Latvijas Republikas zinātniskajām institūcijām un izglītības iestādēm uz laiku no trīs (3) līdz desmit (10) mēnešiem, lai nodarbotos ar pētniecību vai apmācību.

8.pants

Katru gadu ASV Dalībnieks paredz izvirzīt Latvijas Republikas vidusskolu skolotājus, lai piedalītos profesionālās attīstības un apmaiņas programmās Amerikas Savienotajās Valstīs.

9.pants

ASV Dalībnieks paredz koordinēt Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmas finansēšanu un īstenošanu Latvijas Republikā un Amerikas Savienotajās Valstīs. Amerikas Savienoto Valstu Valsts departamenta Izglītības un kultūras lietu birojs ("ECA") piešķir stipendijas, uzturlīdzekļus, ceļojuma izdevumus un veselības apdrošināšanu studentiem, pasniedzējiem un pētniekiem, kas piedalās Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmā atkarībā no pieejamajiem līdzekļiem.

10.pants

Izpildot šo Saprašanās memorandu, Latvijas Dalībnieks saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem likumiem un citiem tiesību aktiem, paredz rosināt valsts pārvaldes un izglītības iestādes, zinātniskās un pētniecības institūcijas radīt vislabvēlīgākos apstākļus Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmas īstenošanai Latvijas Republikā.

11.pants

Latvijas Dalībnieks paredz nodrošināt savlaicīgu uzturēšanās atļauju un citu dokumentu apstiprināšanu un izsniegšanu, kas nepieciešami studentiem, pasniedzējiem un pētniekiem (un laulātajiem un apgādājamajiem, kuri viņus pavada), lai piedalītos Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmā Latvijas Republikā.

12.pants

Uzņemot Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmas dalībniekus, Latvijas Dalībnieks paredz sadarboties ar savām izglītības iestādēm, zinātniskajām un pētniecības institūcijām; nodrošināt ar atbilstošām telpām un aprīkojumu, kas nepieciešams akadēmiskajai pētniecībai; nepieciešamības gadījumā norīkot zinātniskos vadītājus; nodrošināt piekļuvi uzņemošo institūciju bibliotēkām un arhīviem; un ļaut dalībniekiem apmeklēt mācību programmas, kursus, lekcijas un seminārus pēc viņu izvēles.

13.pants

Latvijas Dalībnieks paredz veicināt turpmāku sadarbību ar Amerikas Savienoto Valstu Dalībnieku, tiecoties panākt papildu resursu piešķiršanu Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmas stipendijām Latvijas studentiem un zinātniekiem jomās, kurās Latvijai ir īpašas intereses. Vienošanās par šādām iespējām tiek izstrādātas atsevišķi.

14.pants

Dalībnieki paredz, ka šajā Saprašanās memorandā plānotās akadēmiskās apmaiņas tiks īstenotas saskaņā ar katrā valstī spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, ieskaitot tos, kas attiecas uz līdzekļu pieejamību.

15.pants

Dalībnieki paredz apmainīties ar informāciju par šī Saprašanās memoranda īstenošanu un jebkādus strīdus vai domstarpības risināt draudzīgi savstarpējo konsultāciju vai sarunu ceļā.

16.pants

1. Šis Saprašanās memorands stājas spēkā brīdī, kad to parakstījuši abi Dalībnieki, un ir spēkā trīs (3) gadus.

2. Šis Saprašanās memorands var tikt rakstiski grozīts ar Dalībnieku abpusēju piekrišanu.

3. Katrs Dalībnieks var jebkurā laikā izbeigt šī Saprašanās memoranda darbību, par to iepriekš rakstiski informējot otru Dalībnieku. Dalībniekam, kas vēlas izbeigt savu dalību, vismaz sešus (6) mēnešus iepriekš rakstiski jāinformē otru Dalībnieku par savu nodomu.

Parakstīts Rīgā divos eksemplāros 2010.gada 29.janvārī latviešu un angļu valodā.

Latvijas Republikas valdības vārdā
Tatjana Koķe
Izglītības un zinātnes ministre
Amerikas Savienoto Valstu valdības vārdā
Judith Gail Garber
Ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijas Republikā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!