• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 9. februāra noteikumi Nr. 112 "Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 23.augusta noteikumos Nr.377 "Prasības tērauda velmēšanas iekārtām un iekārtu tehniskās uzraudzības kārtība"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2010., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205046-grozijumi-ministru-kabineta-2001-gada-23-augusta-noteikumos-nr-377-prasibas-terauda-velmesanas-iekartam-un-iekartu-tehniskas-uz...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.113

Kravas celtņu tehniskās uzraudzības kārtība

Vēl šajā numurā

12.02.2010., Nr. 25

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 112

Pieņemts: 09.02.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.112

Rīgā 2010.gada 9.februārī (prot. Nr.7 3.§)

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 23.augusta noteikumos Nr.377 "Prasības tērauda velmēšanas iekārtām un iekārtu tehniskās uzraudzības kārtība"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par atbilstības novērtēšanu" 7.panta pirmo daļu
un likuma "Par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību" 3.panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2001.gada 23.augusta noteikumos Nr.377 "Prasības tērauda velmēšanas iekārtām un iekārtu tehniskās uzraudzības kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2001, 123.nr.; 2005, 64.nr.; 2008, 134.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 3.punktā vārdus "sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts"" ar vārdiem "sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs"".

2. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Standartizācijas birojs publicē Standartizācijas biroja mājaslapā internetā (www.lvs.lv) to Latvijas nacionālo standartu sarakstu, kurus var piemērot šo noteikumu prasību izpildei (turpmāk − piemērojamie standarti)."

3. Izteikt 4.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.1. ir akreditēta sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālajā akreditācijas birojā vai citā Eiropas Savienības dalībvalsts akreditācijas institūcijā atbilstoši standartā LVS EN ISO/IEC 17020:2005 "Galvenie kritēriji dažāda veida institūcijām, kas veic inspicēšanu" noteiktajiem kritērijiem un šo noteikumu prasībām;".

4. Aizstāt 4.2 punktā vārdus "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs" ar vārdiem "Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Standartizācijas, akreditācijas un metroloģijas centrs" Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs".

5. Izteikt 5.punktu šādā redakcijā:

"5. Lai neradītu draudus cilvēku veselībai, dzīvībai, īpašumam un videi, velmēšanas iekārtas valdītājs nodrošina attiecīgās iekārtas atbilstošu un drošu lietošanu, apkalpošanu un uzraudzību saskaņā ar šo noteikumu un piemērojamo standartu prasībām un velmēšanas iekārtas uzstādītāja instrukcijām."

6. Izteikt 7.punktu šādā redakcijā:

"7. Katrai velmēšanas iekārtai nepieciešama pase (pielikums). Pasi izsniedz inspicēšanas institūcija, reģistrējot velmēšanas iekārtas bīstamo iekārtu reģistrā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par bīstamo iekārtu reģistrāciju."

7. Izteikt 8.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"8. Velmēšanas iekārtas valdītājs pasei pievieno iekārtas lietošanas instrukciju. Instrukcijā norāda šādu informāciju:".

8. Aizstāt 10.6.apakšpunktā vārdus "Valsts būvinspekcijas" ar vārdiem "Patērētāju tiesību aizsardzības centra".

9. Aizstāt 10.7.apakšpunktā vārdus "Valsts būvinspekcijai" ar vārdiem "Patērētāju tiesību aizsardzības centram".

10. Izteikt 11.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.1. velmēšanas iekārtas pasi;".

11. Papildināt 11.4.apakšpunktu aiz vārda "rezultātiem" ar vārdiem "kā arī visus ar iekārtas uzturēšanu un apkalpošanu saistītos pasākumus, kas ietekmē tās drošu lietošanu".

12. Izteikt 89.punktu šādā redakcijā:

"89. Inspicēšanas institūcija pēc velmēšanas iekārtas valdītāja vai tā pilnvarotā pārstāvja pieprasījuma saskaņā ar līgumu veic velmēšanas iekārtas pirmreizējo tehnisko pārbaudi, kārtējās tehniskās pārbaudes un ārpuskārtas tehniskās pārbaudes šo noteikumu 94.punktā norādītajos gadījumos saskaņā ar piemērojamo standartu un šajā nodaļā noteiktajām prasībām."

13. Izteikt 91.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"91. Inspicēšanas institūcija pirms velmēšanas iekārtas reģistrācijas bīstamo iekārtu reģistrā veic velmēšanas iekārtas pirmreizējo tehnisko pārbaudi – velmēšanas iekārtas tehniskā projekta pārbaudi –, kā arī veic attiecīgas pārbaudes uzstādīšanas laikā, lai pārliecinātos par velmēšanas iekārtas atbilstību šo noteikumu un piemērojamo standartu prasībām, īpašu uzmanību pievēršot:".

14. Papildināt 92.punkta ievaddaļu aiz vārda "institūcija" ar vārdiem "pēc iekārtas reģistrācijas bīstamo iekārtu reģistrā".

15. Izteikt 94.punktu šādā redakcijā:

"94. Velmēšanas iekārtas ārpuskārtas tehniskā pārbaude veicama šādos gadījumos:

94.1. pēc velmēšanas iekārtas rekonstrukcijas;

94.2. pēc avārijām vai nelaimes gadījumiem, kuros ir bojāti velmēšanas iekārtas elementi;

94.3. pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra amatpersonas pamatota pieprasījuma."

16. Izteikt 95., 96. un 97.punktu šādā redakcijā:

"95. Lai atvieglotu velmēšanas iekārtas novērtēšanu ārpuskārtas pārbaudes laikā, pirms iekārtas rekonstrukcijas sākšanas iekārtas valdītājs saskaņo ar inspicēšanas institūciju attiecīgo darbu izpildes tehnoloģiju un kārtību. Ārpuskārtas tehniskās pārbaudes apjomu nosaka inspicēšanas institūcija.

96. Pēc tehniskās pārbaudes veikšanas inspicēšanas institūcija bīstamo iekārtu reģistrā aktualizē datus par velmēšanas iekārtu un sastāda tehniskās pārbaudes protokolu divos eksemplāros. Vienu pārbaudes protokola eksemplāru inspicēšanas institūcija izsniedz velmēšanas iekārtas valdītājam, bet otru glabā ne mazāk kā 10 gadu pēc pārbaudes dienas.

97. Ja velmēšanas iekārta atbilst šo noteikumu prasībām, inspicēšanas institūcija atbilstoši normatīvajiem aktiem par bīstamo iekārtu pārbaudes zīmi uz pārbaudītās velmēšanas iekārtas redzamā vietā (blakus velmēšanas iekārtas ražotāja datu plāksnei) piestiprina bīstamās iekārtas pārbaudes zīmi."

17. Izteikt 99.punktu šādā redakcijā:

"99. Ja pēc atkārtotās pārbaudes velmēšanas iekārta neatbilst šo noteikumu prasībām vai apdraud cilvēku dzīvību, veselību vai apkārtējo vidi, inspicēšanas institūcija par to nekavējoties brīdina iekārtas valdītāju un nosūta attiecīgu paziņojumu Patērētāju tiesību aizsardzības centram, kā arī Valsts vides dienestam, ja apdraudēta vide, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, ja konstatēta paaugstināta ugunsbīstamība, un Valsts darba inspekcijai, ja apdraudēta nodarbināto drošība un veselība."

18. Papildināt noteikumus ar VInodaļu šādā redakcijā:

"VI1. Velmēšanas iekārtu valsts uzraudzība un kontrole

99.1 Patērētāju tiesību aizsardzības centrs veic valsts uzraudzību un kontrolē, vai velmēšanas iekārtas tiek lietotas atbilstoši šo noteikumu prasībām.

99.2 Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, veicot velmēšanas iekārtu uzraudzību un kontroli to lietošanas laikā, ir tiesīgs:

99.1. administratīvi sodīt par velmēšanas iekārtu tehnisko uzraudzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem;

99.2. aizliegt lietot velmēšanas iekārtu, ja nav veikta tehniskā pārbaude šo noteikumu VI nodaļā noteiktajā kārtībā."

19. Papildināt noteikumus ar 103.punktu šādā redakcijā:

"103. Velmēšanas iekārtas pase, kas sastādīta bīstamo iekārtu reģistrā reģistrētai velmēšanas iekārtai, ir derīga, kamēr ir spēkā saskaņā ar šo noteikumu prasībām izsniegts attiecīgās velmēšanas iekārtas tehniskās pārbaudes protokols."

20. Izteikt pielikumu šādā redakcijā:

"Pielikums
Ministru kabineta
2001.gada 23.augusta
noteikumiem Nr.377

Velmēšanas iekārtas pases paraugs

1. Bīstamās iekārtas nosaukums Velmēšanas iekārta
2. Reģistrācijas numurs bīstamo iekārtu reģistrā
3. Reģistrācijas datums bīstamo iekārtu reģistrā
4. Valdītāja nosaukums vai vārds un uzvārds
5. Valdītāja reģistrācijas numurs vai personas kods
6. Valdītāja adrese
7. Iekārtas atrašanās vieta (adrese)
8. Iekārtas izgatavošanas un uzstādīšanas gads
9. Ražotājs un montāžas organizācija
10. Ražotāja vai uzstādītāja piešķirtais identifikācijas numurs
11. Iekārtas tips
12. Velmējamās sagataves izmērs (mm)
13. Maksimālais velmēšanas ātrums (m/s)
14. Projektētā jauda gadā (tūkst. t)
15. Velmju izmērs (mm)
16. Tehniskās pārbaudes veidi un to periodiskums
17. Īpašie nosacījumi
18. Cita informācija
19. Inspicēšanas institūcijas eksperta vārds un uzvārds
20. Inspicēšanas institūcijas eksperta paraksts

"


Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs A.Kampars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!