• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Par kredītreitingu aģentūras "Moody’s" ziņojumu par Latviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2010., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205033

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre: Par vienotas ES patentu sistēmas nepieciešamību

Vēl šajā numurā

11.02.2010., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Par kredītreitingu aģentūras “Moody’s” ziņojumu par Latviju

8.februārī starptautiskā kredītreitingu aģentūra “Moody’s” publicēja ziņojumu par Latviju, saglabājot Latvijas kredītreitingu Baa3 līmenī. Kopumā ziņojums ir vērtējams kā pozitīvs Latvijas Republikai, jo tajā ir teikts, ka ekonomiskās krīzes radītais Latvijas tautsaimniecības kritums uzrāda stabilizēšanās pazīmes.

Savā vērtējumā aģentūra bieži atsaucas uz Eiropas Komisijas (EK) ziņojumu, kurā ir atzinīgi novērtēts Latvijas sasniegtais budžeta deficīta samazināšanā, īstenotajā konsolidācijā, kā arī Valsts kases likviditātes nodrošināšanā.

“Moody’s” savā paziņojumā augstu novērtē Latvijas valdības paveikto strukturālo reformu politikā. Tāpat paziņojumā uzsvērts, ka lata devalvācija ir noņemta no reitingu aģentūras darba kārtības.

“Reitingu aģentūra ir atzinīgi novērtējusi Latvijas valdības paveikto līdz šim. Noteikti, ka lielākās šaubas saglabājas par politisko stabilitāti, kas vistiešākā veidā ietekmē arī mūsu kredītreitingus. Politiskajām partijām ir jābūt atbildīgām, un populisma dēļ, kas priekšvēlēšanu laikā tikai pieaugs, tās nedrīkst sagraut līdz šim paveikto,” norāda finanšu ministrs Einars Repše.

Savā paziņojumā aģentūra lielu vērību pievērš politiskās nestabilitātes riskam. Atsaucoties uz šā gada 21.janvāra Latvijas Republikas Saeimas plenārsēdi, kurā tika spriests par Latvijas turpmāko sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem, kā arī pēc kopējās politiskās situācijas izvērtēšanas “Moody’s” norāda, ka saglabājas viens no lielākajiem politiskajiem riskiem, ja Latvija pārtrauks sadarbību ar EK un Starptautisko Valūtas fondu (SVF). Sadarbības pārtraukšana izraisītu turpmāku aizdevuma izmaksu kavēšanos, tas savukārt apdraudētu kopējo valsts tautsaimniecības atjaunošanos.

Vienlaikus aģentūras paziņojumā tiek norādīts, ka īstermiņa politiskas svārstības būtiski neietekmēs valsts finanses, jo vairākums Latvijas politisko partiju atbalsta starptautiskā aizņēmuma programmu ar EK un SVF.

Galvenās raizes aģentūrai saglabājas par ekonomikas nominālo atlabšanu kopējā Baltijas reģionā. “Moody’s” norāda, ka ekonomikas atveseļošanās reģionā notiks tuvākajos divos vai trīs gados.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!