• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Slovēnijas ārlietu ministra vizīti Latvijā, Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2010., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205028

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ekonomikas ministrs: Par IKP rādītājiem 2009.gada 4.ceturksnī

Vēl šajā numurā

11.02.2010., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Slovēnijas ārlietu ministra vizīti Latvijā, Rīgā


Vakar, 10.februārī, Rīgā uzturējās Slovēnijas ārlietu ministrs Samuels Žbogars, kuru Ārlietu ministrijas foajē sirsnīgi sveica Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (attēlā). Pēc ministru divpusējās tikšanās tika parakstīts līgums par klasificētās informācijas apmaiņu un savstarpējo aizsardzību
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

10.februārī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Slovēnijas ārlietu ministru Samuelu Žbogaru, kurš bija ieradies vizītē Rīgā. Tikšanās laikā puses pārrunāja aktuālos divpusējos jautājumus, Eiropas Savienības darba kārtību, kā arī starptautiskās politikas aktualitātes.

Runājot par Latvijas un Slovēnijas divpusējo attiecību dinamiku, ministri atzīmēja aktīvo politisko dialogu, kas rezultējies ar augstu amatpersonu vizīšu apmaiņu. Februāra sākumā Slovēniju vizītē apmeklēja Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze. “Latvijai un Slovēnijai ir būtiska pieredze un ekspertīze attiecībās ar saviem kaimiņu reģioniem, tādēļ viedokļu apmaiņa šajos jautājumos ir vērtīga abām pusēm,” norādīja ārlietu ministrs M.Riekstiņš. Tāpat puses pārsprieda Latvijas un Slovēnijas līgumtiesiskās bāzes paplašināšanu un savstarpēju atbalstu starptautiskajās organizācijās.

Sarunas laikā īpaša uzmanība tika veltīta ekonomiskajai dimensijai, runājot par iespējām paplašināt Latvijas un Slovēnijas sadarbību, gan arī apmainoties viedokļiem par ekonomiskajiem izaicinājumiem Eiropas Savienības mērogā. M.Riekstiņš uzsvēra, ka Slovēnija ir perspektīva sadarbības partnervalsts, un novērtēja jau veiktos investīciju projektu darījumus no slovēņu puses.

Saistībā ar pasaules ekonomisko krīzi un Latvijas situāciju M.Riekstiņš informēja Slovēnijas kolēģi par pasākumiem, kādus Latvija pieņēmusi ekonomikas atveseļošanā, lai vienlaikus varētu izpildīt Māstrihtas kritērijus un pievienoties ES vienotās valūtas zonai 2014.gadā. M.Riekstiņš atzīmēja, ka vairāki rādītāji uzrāda pirmās pozitīvās pazīmes par Latvijas ekonomikas stabilizēšanos. Savukārt S.Žbogars informēja par ekonomisko situāciju Slovēnijā, kas arī saskaras ar ekonomiskajiem izaicinājumiem. Tāpat M.Riekstiņš un S.Žbogars apmainījās viedokļiem par ārlietu dienestu iespējām atbalstīt uzņēmējus un bija vienisprātis par “biznesa diplomātijas” stiprināšanas nepieciešamību pašreizējā ekonomiskajā situācijā.

Apspriežot Eiropas Savienības institucionālos jautājumus, tostarp Eiropas Ārējā darbības dienesta izveidi, M.Riekstiņš norādīja, ka ES pilsoņiem būtu svarīgi, lai Eiropas Ārējās darbības dienesta kompetencē pakāpeniski tiktu iekļauta ES pilsoņu diplomātiskā un konsulārā aizsardzība. Vienlaikus Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka jānodrošina dalībvalstu diplomātu līdzvērtīga pārstāvība Eiropas Ārējās darbības dienestā, tostarp ES delegācijās.

M.Riekstiņš un S.Žbogars parakstīja Latvijas un Slovēnijas valdību līgumu par klasificētās informācijas apmaiņu un savstarpēju aizsardzību. Līgums noteiks klasificētās informācijas, ar kuru abas valstis ir apmainījušās, aizsardzības pasākumus, kā arī kompetentās drošības iestādes, kas ir atbildīgas par klasificētās informācijas drošību un aizsardzību.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!