• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likuma otrreizēju caurlūkošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.05.2001., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/20499

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 17. maija sēdē

Vēl šajā numurā

17.05.2001., Nr. 76

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts prezidents

Veids: raksts

Pieņemts: 09.05.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidenta raksts

Par likuma otrreizēju caurlūkošanu

(Saeimas dok. Nr. 3134)

Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājam Jānim Straumem

Augsti godātais Saeimas priekšsēdētāja kungs!

2001. gada 3. maijā Saeima pieņēma likumu “Grozījumi “Farmācijas likumā””.

Minētā likuma 36. panta jaunā redakcija nosaka, ka vienai juridiskai personai turpmāk var piederēt viena aptieka, kura savukārt varēs atvērt ne vairāk kā divas filiāles un tikai ārpus pilsētas, kur piecu kilometru rādiusā nav citas aptiekas vai aptiekas filiāles.

Ievērojot Latvijas Republikas likuma “Par uzņēmējdarbību” 32. panta 3. punktu, pamatotas būtu prasības attiecībā pret personu kvalifikāciju, proti, ka aptiekas varētu piederēt farmaceitiem. Pēdējie grozījumi “Farmācijas likuma” 36. pantā neatrisina problēmu, kas saistīta ar farmācijas jomas sakārtošanu un negarantē farmaceitisko neatkarību attiecībā uz tīri komerciālām interesēm.

Augstāk norādītie grozījumi neatrisina arī jautājumu, kas saistīts ar aptieku “ķēdīšu” veidošanos un mazo aptieku izspiešanu no farmācijas tirgus, jo netraucē vienam īpašniekam vai īpašnieku grupai dibināt vairākas juridiskas personas. Rezultātā var izveidoties situācija, kurā aptiekas fiktīvi piederēs dažādām juridiskām personām, bet faktiski tikai vienam īpašniekam. Turklāt attiecībā uz monopolstāvokli atsevišķās nozarēs “Konkurences likumā” ir paredzēts mehānisms, ar kādu jāvēršas pret monopolstāvokli ieguvušo tirgus dalībnieku. Līdz ar to “Farmācijas likuma” 36. panta 3. maija redakcija zaudē savu aktualitāti.

Pilnīgi atbalstot Saeimas centienus sakārtot farmācijas jomu, uzskatu, ka iepriekš minētā likuma 36. pantā noteiktie ierobežojumi neatrisina problēmu kopumā, turklāt rada iespaidu par neprognozējamu uzņēmējdarbības vidi Latvijā. “Farmācijas likuma” iepriekšējie grozījumi uzlika par pienākumu aptiekām to filiāles pilsētās slēgt vai pārveidot par aptiekām, savukārt 3. maija likuma Pārejas noteikumu redakcija uzliek par pienākumu atkal veikt aptieku pārreģistrāciju atbilstoši 36. panta prasībām.

Ievērojot iepriekš minēto, pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 71. pantu, nosūtu 2001. gada 3. maijā Saeimā pieņemto likumu “Grozījumi “Farmācijas likumā”” otrreizējai caurlūkošanai ar lūgumu pārskatīt likuma 36. pantu un Pārejas noteikumu prasības.

Ar cieņu, —

Vaira Vīķe–Freiberga

Rīgā 2001. gada 9. maijā

Valsts prezidenta dokuments Nr. 130
Iesniegts Saeimas Kancelejā 09.05.2001.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!